انتخاب مشاور بینالمللی، نتیجه مذاکره خط صلح
در پی حلنشدن اختلافات ایران، پاکستان و هند در خصوص قیمت گاز مورد انتقال از پروژه خط لوله صلح، سه کشور درخصوص تعیین یک مشاور برای حل مساله قیمت گاز به توافق رسیدند. به گزارش ایسنا، معاون وزیر نفت هند در پایان دور دوم مذاکرات سهجانبه خطلوله صلح در دهلینو به خبرنگاران گفت: سه کشور توافق کردهاند با تعیین یک مشاور بینالمللی، مساله بررسی نحوه قیمتگذاری گاز را بر عهده این مشاور بگذارند. این درحالی است که با مخالفت ایران نسبت به کاهش قیمت درخواستی خود برای گاز، کمیته کارشناسی ۹ نفرهای برای بررسی این مساله در پایان مذاکرات روز گذشته تشکیل شده بود. سه کشور توافق کرده بودند که کمیته ویژهای شامل ۹ نفر برای بررسی مساله قیمتگذاری در کوتاهترین زمان ممکن تشکیل شود و نتایج بررسیهای خود را تا پیش از آغاز مذاکرات دیروز (جمعه) در اختیار نشست قرار دهند. در روز نخست مذاکرات کارشناسی سه کشور درخصوص خطلوله صلح، تهران بر فرمول پیشنهادی مرتبط با قیمت نفت خود پافشاری کرد که بر اساس این فرمول و با میانگین قیمت ۶۰دلار در هر بشکه نفتخام برنت، قیمت هر میلیون بی.تی.یو گاز را معادل ۲/۷دلار تعیین میکند و این میزان از اختلاف ۶۰درصدی با پیشنهاد قیمت هند و پاکستان برخوردار است.
از سوی دیگر، دهلینو اعلام کرده است که قصدی برای پرداخت رقمی بالاتر از ۲۵/۴دلار برای تحویل گاز دریافتی در مرز خود ندارد. این در حالی است که سید محمدهادی نژادحسینیان، معاونوزیر نفت کشورمان با ابراز خوشبینی نسبت به حصول توافق در خصوص بنبست ایجاد شده، اظهار داشته بود: من در خصوص این پروژه اطمینان دارم، این پروژه به تحقق میپیوندد. وی با اینحال از اظهارنظر درخصوص قیمت پیشنهادی ایران امتناع کرد. فرمول پیشنهادی ایران همچنین از افزایش۳درصدی قیمت ثابت گاز در هر سال برخوردار است.
تهران با بیان این که در صورت مایعسازی گاز خود و فروش آن به سایر کشورها از جمله اروپا به صورت ال.ان.جی، توان فروش آن به قیمت ۸/۷دلار را نیز خواهد داشت، افزوده است که قیمت ال.ان.جی تا سال ۲۰۱۰ که قرار بر اجرایی شدن پروژه خطلوله صلح است، به ۸ تا ۹دلار در هر میلیون بی.تی.یو میرسد. بر اساس گزارشهای موجود، کمیته ۹ نفره متشکل از اعضای سه کشور با وجود بررسی کامل مساله قیمتگذاری در رسیدن به توافق در این زمینه ناموفق بوده است.
خبرگزاری هند اعلام کرده است که ایران در حالحاضر خواستار پرداخت ۱۰/۵دلار به ازای هر میلیون بی.تی.یو برای دو سال اول پروژه است که این میزان در حدود ۶۰درصد بالاتر از توافق اولیه کشورها در ژوئن سال گذشته برآورد میشود. بر اساس توافق سه کشور، مذاکرات بعدی پس از تهیه گزارش مشاور منتخب که مهلتی یکماهه برای ارائه گزارش خود خواهد داشت، برگزار خواهد شد. طرح احداث خط لوله گاز صادراتی ایران به هند از حدود یکدهه پیش مطرح بوده، اما تنشهای سیاسی بین هند و پاکستان عمدهترین مانع بر سر راه عملی شدن این پروژه بوده است.
به نظر میرسد کاهش تنشها بین هند و پاکستان و نیازهای رو به افزایش انرژی در این دو کشور باعث شده که دو طرف برای دستیابی به توافق تلاش بیشتری از خود نشان دهند. نتیجه مذاکرات چند ماه گذشته چندان موفقیتآمیز نبوده ولی سهکشور امیدوار هستند پیشنهادهای تازه بتواند بخشی از اختلافات مربوط به قیمت گاز را برطرف کرده و راه ادامه گفتوگوها را هموار کند.
ارسال نظر