بازار کاشی و سرامیک در انتظار مارکهای ایرانی
امین نوروزی - برخلاف اکثر مصالح ساختمانی که همواره در سالهای اخیر با رشد قیمت مواجه بودهاند و تا حدود زیادی در افزایش قیمت مسکن نقش داشتهاند، کاشی و سرامیک از معدود مصالحی هستند که طی این چند سال افزایش قیمت قابل توجهی را تجربه نکردهاند و از حدود پنج سال پیش شاهد ثبات قیمت نسبی در بازار این دو کالا هستیم. عوامل مختلفی را میتوان در ثبات نسبی بازار کاشی و سرامیک موثر دانست.
به گفته فعالان بازار مصالح ساختمانی، مهمترین عاملی که مانع گران شدن کاشی و سرامیک در این سالها شده، افزایش روزافزون تولیدکنندگان این کالاها در سطح کشور است.
در واقع عرضه زیاد و رقابتی بودن بازار از افزایش قیمت بیش از حد کاشی و سرامیک جلوگیری کرده است.
افزایش تولید این دو کالا در کشور موجب شده است که نیاز به واردات کاشی و سرامیک از خارج از کشور به شدت کاهش یابد و اکنون برخلاف سالهای گذشته کمتر شاهد حضور مارکهای خارجی در بازار باشیم.
هر چند که هنوز هم کاشی و سرامیکهای ساخت چین در مواردی در بازار مشاهده میشوند، اما به طور کلی بخش عمدهای از بازار را محصولات ساخت ایران اشغال کردهاند.
از جمله عواملی که سبب شده است تولیدکنندگان داخلی کاشی و سرامیک افزایش یابند، وجود منابع مواد اولیه فراوان در کشور است.
فراوانی و ارزانی مواد اولیه کاشی و سرامیک در ایران، موجب سودده بودن تولید این کالاها شده است.
طبق اطلاعات به دست آمده، ساخت کاشی و سرامیک در کشور، حدود ۵۰ تا ۶۰درصد سود، نصیب تولیدکنندگان میکند.
عوامل دیگری که در عدم رشد قیمت کاشی و سرامیک طی چند سال اخیر میتوان نام برد، گستردهنبودن خرید این کالاها از سوی مردم است. در واقع مردم، تمایل چندانی برای تعویض کاشی و سرامیکهای منزل خود ندارند.
در حال حاضر، طبق آماری که نقل میشود، سرانه مصرف کاشی و سرامیک مردم ایران ۳/۱متر در مقابل ۵متر مصرف مردم اروپا است.
چرا که در اغلب کشورهای دنیا، برای نصب کاشی و سرامیک از چسب استفاده میکنند و به همین علت تعویض آنها به راحتی صورت میگیرد و پردردسر و پرهزینه نیست، اما در ایران از سیمان برای نصب کاشی و سرامیک استفاده میشود و همین امر، موجب شده که تعویض این کالا چندان مقرون به صرفه نباشد. به گفته فروشندگان کاشی و سرامیک، عدهای از مردم نیز به علت عدم آگاهی از مزیتهای کاشی و سرامیک، سراغ کالاهای جانشین از جمله سنگ میروند که هزینه زیادی نیز برای خریدار در پی دارد و یا برخی هم اقدام به استفاده از موزائیک به جای سرامیک میکنند که از زیبایی و مرغوبیت چندانی برخوردار نیست. این در حالی است که سرامیک نه تنها از موزائیک زیباتر است، بلکه سبکتر و همچنین بهداشتیتر نیز هست و نظافت آن آسانتر است.
قیمت انواع کاشی و سرامیک در بازار، چندان متفاوت نیست و اکثر شرکتها با قیمتهای نزدیک به هم اقدام به فروش تولیدات خود میکنند.
هر نوع از محصولات یک مارک نیز معمولا با درجه کیفیتهای مختلفی به بازار عرضه میشود. هر مقدار که کاشی و سرامیک از لحاظ درجه مرغوبیت در سطح بالاتری قرار داشته باشد، دوام و استحکام بیشتری نیز دارد.
در حال حاضر قیمت هر مترمربع سرامیک به طور معمول بین ۲۵۰۰ تا ۵۰۰۰تومان است و قیمت هر مترمربع کاشی از ۳۰۰۰ تا ۶۰۰۰تومان متغیر است. البته اجناس مرغوبتر بازار در موازی قیمتهای بیشتر از آنچه ذکر شد، دارند.
قیمت کاشی تا حدود زیادی بستگی به اندازه و زیبایی طرح دارد.
هر چه کاشی از ابعاد بزرگتری برخوردار باشد، معمولا مرغوبتر و در نتیجه گرانتر است.
آخرین نکتهای که در مورد کاشی و سرامیک ایران باید ذکر شود، لزوم توجه بیشتر به امر صادرات این دو کالا است.
از آنجا که میزان تولید کاشی و سرامیک در ایران بیش از حد موردنیاز است و از طرفی این تولیدات از تنوع و کیفیت قابل قبولی نیز برخوردارند، صادرات این کالاها میتواند عواید زیادی برای کشور در پی داشته باشد، اما متاسفانه بازاریابی ضعیف برخی شرکتهای ایرانی و در واقع عدم آشنایی گروهی از تولیدکنندگان داخلی بااین مقوله، موجب شده است صادرات کاشی و سرامیک کشور، آنچنان که باید، چشمگیر و قابل توجه نباشد.
به این ترتیب، لازم است با برنامهریزی دقیق و ایجاد رقابت، راهکارهای مناسب، برای توسعه صادرات کشور در این بخش، اندیشیده شود.
ارسال نظر