موسسه اقتصادی‌ گلوبال اینوستور‌ واشنگتن اعلام کرد که به علت روند فزاینده تقاضای نفت و تداوم بحران‌های سیاسی، آمریکا باید خود را برای پذیرش نفت ۱۰۰‌دلاری آماده کند به گزارش آسوشیتد‌پرس گلوبال اینوستور اعلام کرد: هم‌اکنون سه رقمی شدن بهای نفت که پیش از این غیرممکن به نظر می‌رسید، بسیار محتمل است و اقتصاد آمریکا باید سریعا خود را برای عادت به نفت ۱۰۰دلاری آماده کند این موسسه دو عامل را در افزایش بهای نفت موثر می‌داند، یکی کمبود اساسی انرژی در شرایط افزایش تقاضای جهانی خصوصا از سوی چین و هندوستان. و دیگری بحران‌های ژئوپولتیک انگشت شمار در دنیا که موجب افزایش نگرانی خریداران نفت در بهترین حالت و قطع ناگهانی عرضه نفت در بدترین حالت خواهد شد. این گزارش می‌افزاید: رسیدن بهای نفت به هر بشکه ۱۰۰‌دلار چندان هم عجیب نخواهد بود، چرا که با محاسبه نرخ تورم، هم‌اکنون هر بشکه نفت در سطح همان دهه ۱۹۸۰ مبادله می‌شود، اما رسیدن قیمت‌های جهانی نفت به ۱۰۰ دلار بی‌گمان آثار زیان‌بار‌ مالی و سرمایه‌گذاری به دنبال خواهد داشت. این گزارش می‌افزاید: خبر بدتر برای مردم آمریکا این است که زمانی که نفت به ۱۰۰‌دلار برسد، قیمت هر گالن بنزین به ۴‌دلار خواهد رسید و جامعه «بنزین‌زده» آمریکا را دچار مشکل خواهد کرد.

برخی معتقدند محدودیت‌های عرضه نفت، به تنهایی و بدون نیاز به تشدید تنش‌های ژئوپولتیک، برای رسیدن قیمت آن به بالای ۱۰۰‌دلار کافی هستند. از جمعیت ۵/۶میلیارد نفری جهان ۵/۳میلیارد نفر آنها هم‌اکنون در اقتصادهایی زندگی می‌کنند که باید رشد سالانه بالای ۶‌درصد را تجربه کنند، وگرنه دولت‌ها سقوط خواهند کرد.

بدین ترتیب، کاهش ناگهانی رشد اقتصادی چین و هند و اقتصادهای نوظهور موجب بروز ناآرامی‌های اجتماعی و تغییر حکومت‌ها خواهد شد. بنابراین، رهبران سیاسی به خوبی به نیاز فزآینده به نفت آگاهی دارند.

در مقابل رشد تقاضا، عرضه نفت با محدودیت‌هایی روبه‌رو است. عدم سرمایه‌گذاری کافی شرکت‌های نفتی در دهه ۱۹۹۰ به علت قیمت پایین نفت، هم‌اکنون اثر خود را نشان داده و ظرفیت مازاد تولید را به حداقل رسانده است.‌بحران هسته‌ای ایران، تنش در عراق، شورش القاعده در عربستان، شورش در نیجریه و توفان‌های موسمی در آمریکا مهم‌ترین عوامل جغرافیایی-سیاسی موثر بر بازار نفت هستند.

‌گلدمن ساچس در گزارش اخیر با اشاره به رشد چشمگیر ارزش سهام شرکت‌های نفتی، اعلام کرد که رشد قیمت‌های نفت و افزایش درآمدهای نفتی به سمت بازارهای سهام سوق یافته است اما نفت همچنان افزایش خواهد یافت.گلوبال اینوستور معتقد است مهمترین بازنده رسیدن بهای نفت به ۱۰۰‌دلار و بنزین به هر گالن ۴‌دلار، مصرف‌کنندگان کم‌درآمد هستند که این وضعیت موجب کاهش شدید مصرف در آمریکا و نهایتا رکود اقتصادی خواهد شد.

افزایش آهسته قیمت نفت

نفت تنها ۲۴ساعت توانست در مقابل تصویب قطعنامه‌ شورای امنیت علیه ایران مقاومت کند و از آخرین ساعت معاملاتی روز سه‌شنبه شروع به افزایش کرد. اما افزایش قیمت آن چندان جدی و موثر نبود. روند افزایش قیمت نفت دیروز هم در بورس نیویورک و لندن ادامه پیدا کرد. بهای هر بشکه نفت خام سبک و شیرین آمریکا دیروز به ۳۰/۷۶دلار آمریکا در هربشکه رسید. این بهای نفت فروش آتی در ماه سپتامبر است.

تحلیلگران عقیده دارند که نشانه‌های پاسخ منفی ایران به خواست شورای امنیت مبنی بر توقف غنی‌سازی اورانیوم تا تاریخ ۹ شهریور، مهم‌ترین دلیل افزایش قیمت نفت است. این مساله اکنون بازار نفت را در آستانه یک ابهام بزرگ قرار داده است. ادامه ناآرامی‌های خاورمیانه و نامشخص بودن زمان پایان این درگیری‌ها باعث شده است تا بر پیچیدگی‌های بازار نفت افزوده شده و پیش‌بینی روند قیمت‌ها با مشکلات بیشتری همراه شود. اما عمده تحلیل‌های دیروز حکایت از آن دارد که نبض با‌زار نفت اکنون در دستان ایران است و هر پاسخی که ایران به قطعنامه بدهد، ارتباط مستقیمی با قیمت نفت در آینده خواهد داشت. پیش از این تحلیلگران اعلام کرده بودند هرگونه شوک عرضه می‌تواند در این شرایط بازار نفت را با ۲۰ تا ۲۵دلار افزایش قیمت روبه‌رو کند.