توصیه به تیلرسون برای برقراری تماس مستقیم با ایران
دنیای اقتصاد: «لابلاگ» در گزارشی با عنوان «تیلرسون با ایران تماس بگیرد»، نوشت باید به سرعت روابط بین وزرای خارجه ایران وآمریکا برقرار شود. کاخ سفید اخیرا ورود اتباع ایرانی را به آمریکا ممنوع اعلام کرد. ایران نیز آزمایشهای موشکی داشته و متقابلا سفر اتباع آمریکایی به ایران را ممنوع اعلام کرد. به گزارش «انتخاب»؛ افزایش تنشها منجر به این شد که آمریکاییها اعلام کنند ایران را تحت نظر دارند و تحریمهای غیرهستهای را علیه ایران تصویب کردند. رئیسجمهوری آمریکا توییتهای متعددی علیه ایران داشت.
دنیای اقتصاد: «لابلاگ» در گزارشی با عنوان «تیلرسون با ایران تماس بگیرد»، نوشت باید به سرعت روابط بین وزرای خارجه ایران وآمریکا برقرار شود. کاخ سفید اخیرا ورود اتباع ایرانی را به آمریکا ممنوع اعلام کرد. ایران نیز آزمایشهای موشکی داشته و متقابلا سفر اتباع آمریکایی به ایران را ممنوع اعلام کرد. به گزارش «انتخاب»؛ افزایش تنشها منجر به این شد که آمریکاییها اعلام کنند ایران را تحت نظر دارند و تحریمهای غیرهستهای را علیه ایران تصویب کردند. رئیسجمهوری آمریکا توییتهای متعددی علیه ایران داشت. در این شرایط رئیسجمهوری آمریکا در آستانه برافروختن آتشی فاجعه بار علیه کشوری است که به لطف توافق هستهای با دولت قبل (دولت باراک اوباما) رابطه خوبی داشته بنابراین امروز خط رابطه بین دولت ترامپ و ایران به شدت مورد نیاز است.
این برای آمریکا شرم آور است که کانالهای ارتباطی که در دوران اوباما و با کمک جان کری و ظریف شکل گرفته است را دور بریزد. این شبکه ارتباطی اهرمی برای تضمین اجرای توافق هستهای بوده که بهطور صلح آمیز تهدیدات جنگ را در منطقه و درجهان از بین برده است. این ارزشمند است که برای مسائل غیر هستهای نظیر آزادی زندانیان و حلوفصل اختلافات مالی طولانی مدت و برخی همکاریهای محدود با گروه بینالمللی حمایت از سوریه بتوانند با هم در ارتباط باشند.
تاکنون در قدمهای اولیه دولت ترامپ، رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا در مساله ایران بلند پایهترین مقام به نظر میرسد. در خلال جلسه تایید صلاحیت او در مجلس سنا او به کمیته امور خارجی گفت که نمیخواهد توافق هستهای با ایران را لغو کند، اما در عوض از بازنگری و مذاکره مجدد در مورد این توافق استقبال میکند. برخلاف متیس وزیر دفاع ترامپ، مایکل فلین مشاور امنیت ملی و مایک پومپئو رئیس سازمان سیا که همگی شخصیتهایی مخالف ایران هستند، تیلرسون امیدوار است که بتواند توافق هستهای را حفظ کرده و در این مورد با ایران مذاکراتی داشته باشد. همین مساله نشاندهنده باز بودن او در مساله ایران است. او در مصاحبه تلویزیونی اخیرش گفته بود که به تجارت با ایران هم بیتوجه نیست و قطعا نیمنگاهی به سرمایهگذاری در ایران دارد، چون ایران کشوری با منابع طبیعی گسترده است.
ایجاد تماسی بین تیلرسون و ظریف امری ضروری است و این تنها مسیر برای عبور از لفاظیها و رویاروییهای ایران و آمریکاست. در این راستا معاون رئیس ستاد رئیسجمهوری ایران نیز در توییتی گفته آمریکا باید ضمن کاهش تنشها با ایران تعامل داشته باشد به جای اینکه چالش ایجاد کند. یک تماس مقدماتی به هر دو وزیر خارجه این اجازه را خواهد داد که راه تفاهم را باز کنند. برای آمریکا این رویکرد میتواند آنها را در مورد روابط با ایران سرعقل بیاورد. خطراتی در مورد اینکه تیلرسون در رابطه با ایران در میان مخالفان ایران در کاخ سفید به حاشیه رانده شود نیز وجود دارد. این خطر که تیلرسون با مخالفان ایران همسو شود هم وجود دارد. اما همچنان ارزش امتحان کردن را دارد. در مورد جنگ و صلح، هر قدمی در مسیر دیپلماسی ارزشمند است حتی اگر این دیپلماسی به معنای برداشتن تلفن و برقراری یک تماس تلفنی باشد.
ارسال نظر