در نشستی در دانشگاه شیکاگو ارائه شد
ارزیابی کری از آینده روابط ایران و آمریکا
دنیای اقتصاد: یک هفته مانده به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا، وزیر امورخارجه این کشور گفت هیچ روابط رسمی دیپلماتیک میان تهران-واشنگتن وجود ندارد، بنابراین برای مقابله با تروریسم نیز همکاری نداریم. به گزارش «ایسنا» جان کری وزیر امورخارجه آمریکا در نشستی در دانشگاه شیکاگو به سوالات دانشجویان درباره مسائل مختلف بینالمللی از جمله ایران و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پاسخ داد.
ایران نمیتواند متحد آمریکا باشد
براساس گزارش پایگاه اینترنتی وزارت امورخارجه آمریکا، کری، دیپلمات ارشد ایالاتمتحده، در پاسخ به این سوال که آیا ایران میتواند یک متحد طبیعی برای آمریکا در خلیجفارس باشد با بیان اینکه، نه نمیتواند، با تکرار ادعاهای پیشین گفت: «میان عبارت مردم ایران و دولت انقلابی ایران که رویکردی کاملا تندرو در قبال جهان، منطقه و آمریکا دارد تفاوت زیادی است.
دنیای اقتصاد: یک هفته مانده به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در آمریکا، وزیر امورخارجه این کشور گفت هیچ روابط رسمی دیپلماتیک میان تهران-واشنگتن وجود ندارد، بنابراین برای مقابله با تروریسم نیز همکاری نداریم. به گزارش «ایسنا» جان کری وزیر امورخارجه آمریکا در نشستی در دانشگاه شیکاگو به سوالات دانشجویان درباره مسائل مختلف بینالمللی از جمله ایران و برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) پاسخ داد.
ایران نمیتواند متحد آمریکا باشد
براساس گزارش پایگاه اینترنتی وزارت امورخارجه آمریکا، کری، دیپلمات ارشد ایالاتمتحده، در پاسخ به این سوال که آیا ایران میتواند یک متحد طبیعی برای آمریکا در خلیجفارس باشد با بیان اینکه، نه نمیتواند، با تکرار ادعاهای پیشین گفت: «میان عبارت مردم ایران و دولت انقلابی ایران که رویکردی کاملا تندرو در قبال جهان، منطقه و آمریکا دارد تفاوت زیادی است. بنابراین، باید بگویم که شما باید ایران را به دقت بررسی کنید؛ مردمی در این کشور هستند که ایرانی متفاوت میخواهند، ایرانی که به دنبال همکاری با دنیا است و با مردم تعامل میکند. ایرانی که بتواند با احترام و مقبولیت به جهان بازگردد.»
داعش
کری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ایران و آمریکا در مبارزه با داعش منافع مشترک دارند و با توجه به مبهم بودن روابط دو کشور، تهران و واشنگتن چه همکاری در این زمینه دارند، بیان کرد: «همانطور که میدانید ما همکاری در این زمینه نداریم. ما روابط دیپلماتیک و رسمی نداریم، بنابراین همکاری هم نمیکنیم. با این حال حق با شماست، یک منافع مشترکی در اینجا وجود دارد. آنها بهدنبال منافع خود بدون همکاری و تعامل با ما هستند، ما نیز منافع خودمان را دنبال میکنیم.»
سوریه
او ادامه داد: «ما خواهان نقشی سازنده از ایران هستیم تا به حل مشکلات کلیدی برای یافتن یک راهحل سیاسی در سوریه کمک کند. ایران و به علاوه روسیه، در کنار ما دور میز مذاکرات بر سر سوریه و گروه بینالمللی حمایت از سوریه هستند. شما نمیتوانید بدون حضور کسانی که در سوریه سهم دارند به راهحل برسید. ما گاهی اوقات انتقاداتی از اینکه چرا با روسها دور یک میز مینشینیم دریافت میکنیم. اما اگر با آنها گفتوگو نکنید هیچ راهی برای پیشبرد آتشبس یا پایان دادن به جنگ وجود ندارد.»
توافق هستهای
کری در پاسخ به این سوال که چرا در مذاکرات هستهای با ایران مساله حمایت این کشور از حزبالله و دیگر گروههای مقاومت مطرح نشد، گفت: «سوال خوبی است اما بگذاریم کاملا شفاف و روشن بگویم که ما به صراحت مشخص کردیم که مسالهای که روی حل آن متمرکز هستیم، یعنی آن مذاکرات خاص ارتباطی با تسلیحات یا حمایت ایران از حزبالله و موضوعات دیگر ندارد. اگر چنین بود ما هنوز داشتیم مذاکره میکردیم.»
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا با تکرار ادعاهایش درباره مدت زمان فاصله ایران تا دستیابی به ظرفیت تولید بمب هستهای گفت: «تهدید اصلی این بود که ایران تنها دو ماه تا ساخت بمب هستهای فاصله داشت. آنها مواد شکافتپذیر کافی برای ساخت ۱۲ بمب داشتند، بنابراین برجام منطقه و جهان را امنتر کرده است.» کری ادامه داد: «این موجب اعتبار ایران است. منظور من این است که مایه اعتبار آنها است که رهبر معظم ایران تصمیم گرفت که آنها سلاح هستهای نمیخواهند و قصد ندارند سلاح هستهای داشته باشند. بنابراین حاضر شدند تا بر سر سازوکاری که ثابت کند آنها در مسیر صلحآمیز قرار دارند، مذاکره کنند.»
او همچنین با بیان اینکه محدودیتهای تسلیحاتی (علیه ایران) به قوت خود باقی است، افزود: «ما این تحریمها را از دست ندادهایم. درواقع ما بر سر اینکه این تحریمها چه مدت ادامه پیدا کند مبارزه کردیم، چون براساس ترتیبات قبلی این تحریمها از بین میرفت. ما با رایزنی توانستیم آن را برای هشت سال دیگر حفظ کنیم. ما در عین حال تحریمهای واشنگتن در ارتباط با تروریسم را نیز علیه ایران نگه داشتهایم. در واقع، از زمان توافق هستهای نیز به این دلیل که ایران موشک آزمایش کرد، تحریمهای دیگری وضع کردیم. بنابراین، ما حتی ذرهای به سمت کاهش اهمیتی که برای امنیت منطقه قائل هستیم، حرکت نکردهایم.»
امید به حل اختلافات
کری در اظهارات مداخلهجویانه خود با اشاره به اینکه توافق هستهای تا ۱۵-۱۰ سال آینده ادامه خواهد داشت، بیان کرد: مساله این است که ایران در طول این دوره زمانی تغییر میکند؟ آیا اصلاحاتی که رئیسجمهور روحانی دنبال میکند، رخ میدهد؟ آیا منطقه در این دوره زمانی تغییر میکند؟ البته من آدم خوشبینی هستم و امیدوارم که تا ۱۵ سال دیگر بتوانیم بسیاری از این اختلافات را حل کنیم. ما میتوانیم از این فرقهگرایی رها شویم. میتوانیم حل مساله فلسطین- اسرائیل را آغاز کنیم و به توافق صلحی برسیم که محرکههای حزبالله و لبنان و منطقه و دیگر چالشهایی را که داریم، حل کند.
وزیر امورخارجه آمریکا با تاکید بر اینکه باید به امکان تغییر باور داشته باشیم، گفت: «من معتقدم که ما صلاحیت مقابله با این باور را داریم که تغییر ممکن نیست. اسرائیل اکنون محافظت شده، ما محافظت شدهایم، منطقه امنتر است و به همین دلیل فکر میکنم که توافق هستهای خوب است.»
این ادعاهای وزیر امورخارجه آمریکا درباره برنامه هستهای گذشته ایران در حالی مطرح میشود که مقامات ایران همواره ضمن رد این ادعاها تاکید کردهاند که جمهوری اسلامی هیچگاه به دنبال تسلیحات هستهای نبوده است و این سلاحها هیچجایی در دکترین دفاعی کشورمان ندارند، اما غرب و آمریکا در طول سالهای گذشته تلاش کردند که با طرح این ادعاهای ساختگی و بیاساس ایران را تحتفشار قرار دهند تا بتوانند به اهداف خود در ایران و
منطقه دست یابند.
ارسال نظر