ایران دروازه ورود به اروپا

گاردین طی گزارشی نوشت: با ورود یک قطار باری از چین به ایران که مسیر ۱۰۳۹۹ کیلومتری را کمتر از ۱۴ روز و یک ماه کمتر از مسیر دریایی پیمود، احیای جاده ابریشم گامی به جلو رفت. به گزارش خبرگزاری فارس، روزنامه گاردین طی گزارشی نوشت: محموله‌ای به‌عنوان بخشی از تلاش‌ها برای احیای راه‌ باستانی ابریشم، یک مسیر تجاری ترنس- ایشین که شرق را به اروپا و دریای مدیترانه متصل می‌کند، با قطار از چین به ایران رسید.

این قطار با ۳۲ کانتینر روز دوشنبه به تهران رسید و ۱۴ روز زمان برد تا مسیر ۶۴۶۲ مایلی (۱۰۳۹۹ کیلومتری) از استان چجیانگ در شرق چین و گذشتن از قزاقستان و ترکمنستان را بپیماید. این مسیر یک ماه کمتر از مسیر دریایی از شانگهای تا بندرعباس زمان می‌برد. مقامات ایرانی تصریح کردند هدف نهایی این است که این خط آهن تا اروپا توسعه یابد و ایران در این قاره به موقعیت کلیدی دست ‌یابد. این قطار که از «ایوو» قطب تجاری چجیانگ حرکت کرده بود، به‌طور متوسط روزانه بیش از ۷۰۰ کیلومتر طی کرده است.محسن پورسید آقایی رئیس شرکت راه‌آهن ایران گفته است: «کشورهای حاشیه جاده ابریشم تلاش می‌کنند تا این مسیر تجاری باستانی را احیا کنند. ورود این قطار به تهران در زمانی کمتر از دو هفته، دستاوردی بی‌سابقه است.» وی افزود این قطار از ترانزیت کامیون و جاده‌ای پیش افتاده و این یک مزیت بزرگ است.براساس این گزارش، چین، بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران است. روابط تجاری دو کشور با وجود یک دهه تحریم‌ ایران که ماه گذشته لغو شد، همچنان ادامه یافته است. شی جین پینگ، رئیس‌جمهوری چین ماه گذشته به تهران سفر کرد و دو کشور توافقی برای تقویت روابط تجاری دو کشور طی یک دهه آینده به ارزش ۶۰۰ میلیارد دلار (۴۲۰‌میلیارد پوند) به امضا رساندند. به نوشته گاردین، جاده ابریشم احیا شده شامل مسیر ریلی و دریایی است که بخشی از استراتژی توسعه اقتصادی «یک مسیر، یک جاده» (One Belt, One Road) چین است. کشتی پرارین، کشتی کانتینربر ایران، ماه گذشته به گوانگشی در جنوب چین رسید و ۹۷۸ کانتینر از تعدادی از کشورهای واقع در مسیر دریایی را تخلیه کرد.

ایران به لحاظ استراتژیک در خاورمیانه واقع شده است که مرزهای مشترکی با ۱۵ کشور و کانال دریایی در سواحل شمالی و جنوب غربی دارد. با توجه به دسترسی ایران به مسیرهای پهناور ارسال کالا که خاورمیانه را به اروپا متصل می‌کند، ایران برای چین کشوری است که می‌تواند نقش مهمی در جاده ابریشم جدید بازی کند.در اکتبر سال ۲۰۱۴، یک قطار لوکس به سبک «اورینت اکسپرس»، قطار مسافربری برای مقاصد طولانی، از بوداپست وارد زنجان شد. این نخستین بار بود که یک قطار خصوصی اروپایی اجازه یافت که وارد خاک ایران شود. قیمت سفر دو هفته‌ای با قطار لوکس عقاب طلایی دانوب به ازای هر نفر ۸۶۹۵ پوند تا ۱۳۹۹۵ پوند است.با انعقاد توافق ۳ جانبه بین ایران، ترکمنستان و قزاقستان و راه‌اندازی اولین قطار آزمایشی از چین به ایستگاه راه‌آهن تهران این هدف‌گذاری محقق شد.بر این اساس اولین قطار ترانزیتی راه ابریشم ریلی پس از طی مسافت ۱۰ هزار و ۳۹۹ کیلومتر در ۱۴ روز به ایران وارد شد.