مبلغ این جایزه سالانه، 15هزار دلار است

گروه جامعه- « ای دلبسته به دود، مشامت مالامال دود خودخواهی است، تو به تماشای خاکستر زندگی‌ات می‌نشینی». همه آمده‌اند، ابوالحسنی معاون سلامت دانشگاه تهران، امامی رضوی رییس سابق دانشگاه علوم پزشکی تهران و این بار در قامت معاون وزیر، وزیر بهداشت هم اینجا است آن وقت که جمشید مشایخی، بازیگری که سیگار را ترک کرده کنار خود می‌نشاند و البته پسران کم سن و سال مدرسه ابتدایی شهید منتظری.

آنها به سالن‌ همایش‌های بیمارستان قلب تهران آمده‌اند تا هم صدا با هم این جمله‌های شعرگونه را تکرار کنند.

ابوالحسنی می‌گوید ما در حال نبرد بزرگی هستیم که هماوردمان کمپانی‌های دخانیات‌ساز بی‌اخلاق هستند،همان‌هایی که برای کسب درآمدهای کلان به هیچ چیز دیگری فکر نمی‌کنند، امامی رضوی هم امیدوار است روزی برسد تا کسانی که دخانیات مصرف می‌کنند به پستوها بروند و اما وزیر بهداشت با اعداد و ارقام بازی می‌کند.

باقر لنکرانی می‌گوید نمی‌خواهد با دادن آمار حضار را خسته کند، اما می‌گوید «کسانی که قبل از ۳۰ سالگی کشیدن سیگار را شروع می‌کنند عمرشان ۲۰ سال کمتر از عمر طبیعی‌شان می‌شود.

او البته یک نوید هم به سیگاری‌ها می‌دهد: «آنها که قبل از ۴۰ سالگی سیگار را ترک می‌کنند میانگین ۱۰ سال کسری عمر خود را ظرف سه سال جبران می‌کنند و به متوسط زندگی قبلی‌شان برمی‌گردانند.»

وزیر بهداشت یک نوید هم برای ۶۰ سال به بالاها دارد: «هر کس سیگار را بعد از ۶۰ سالگی ترک کند به طور متوسط سه سال به عمرش اضافه می‌شود».

او که قبول دارد مبارزه با سیگار و عوارضش عزمی بلند می‌خواهد دوباره از آمارها می‌گوید: «تمایل به سیگار کشیدن در میان غیرسیگاری‌های در معرض خطر ۴۰درصد کاسته شده اما با این حال ما شاهد افزایش مصرف قلیان هستیم.»

لنکرانی می‌گوید یک ساعت قلیان کشیدن عوارضش دست کم معادل ۴۰ نخ سیگار است برای همین کسانی که خیال می‌کنند با ترک سیگار و روی آوردن به قلیان خود را نجات داده‌اند، به واقع از چاله به چاه افتاده‌اند.

او البته خبرهای خوشی هم برای مخالفان سیگار دارد: «از امروز تا شش ماه دیگر تمامی محصولات دخانی حاوی تصاویری رنگی از مضرات سیگار خواهند شد،ضمن آن که سیگار فقط در مراکزی خاص توزیع و فروش آن به افراد زیر ۱۸ سال و آن هم به صورت نخی ممنوع می‌شود.»

وزیر بهداشت که دست پر به همایش روز جهانی بدون دخانیات آمده همچنین از پیشنهاد علویان معاون سلامت تازه استعفا داده‌اش خبر داد که طی آن ایران هر سال جایزه‌ای بین‌المللی به نام «میرزای شیرازی» را که جایزه‌ای معادل ۱۵هزار دلار است به کسانی که با اشاعه دخانیات مبارزه می‌کنند، اعطا خواهد کرد.

به احتمال فراوان زمان اهدای این جایزه هفته آخر اردیبهشت هر سال در اجلاس سازمان بهداشت جهانی در ژنو خواهد بود.