گاهشمار ایران
ایران در نمایشگاه «قرن پیشرفت»
گروه تاریخ اقتصاد- در روزنامه اطلاعات ۲۸ تیر ماه ۱۳۱۱ خبری درباره جلسه اتاق تجارت تهران برای حضور در نمایشگاه بینالمللی شیکاگو منتشر شده است. در این جلسه تاجران دیدگاه خود را برای شرکت در این نمایشگاه بیان کردند. کمپانی آمریکایی نیز که در شرکت تجارتی ایران عضویت داشت نماینده خود را به این اتاق فرستاد تا درباره شرایط این نمایشگاه توضیحات لازم را به اعضای اتاق تهران بدهد. این نمایشگاه که با شعار «قرن پیشرفت» و در هنگامه بحران مالی برگزار شد در زمینههای ساختارهای نوین معماری و مصالح ساخت، فناوری، علوم جدید، دستاوردهای نوین در صنعت حملونقل برگزار شد. یکی از جالبترین بخشهای نمایشگاه ایده «خانهای برای فردا» بود که بزرگ ترین معماران آن روز جهان از جمله چند تن از معماران گروه موسوم به مکتب «باهاوس» طرح و پروژههای نوآفرینانه خود را به نمایش گذاشتند. برخی پاویونهایی که در آن نمایشگاه طراحی و ساخته شد از جمله پاویون آلمان، هند، فرانسه و ایتالیا هنوز هم نگهداری میشود و اکنون ارزش تاریخی یافته است. در این نمایشگاه همچنین مدل جدید محصولات خودرو فورد به نمایش گذاشته شد.
روسای بانکها و تعیین نرخ ارز
نرخ ارز در اواخر تیرماه سال ۱۳۱۱ هر روز افزایش یافته و این امر موجب شده بود که یک نوع سردرگمی میان تاجران درباره نرخ دقیق ارز به وجود آید. برای رفع این مساله روسای بانکها و رییس اداره کل گمرکات جلسهای را تشکیل داده و در آن درباره تعیین نرخ رسمی ارز گفتوگو کردند.
بازگشت محمدعلی شاه به ایران
محمدعلی شاه که پس از ستیز با مشروطه و به توپ بستن مجلس به روسیه گریخته بود، در ۲۸ تیر ۱۲۹۰ با سپاهی از راه ترکمنستان به قصد بازگشت به قدرت و انتقام جویی از مخالفان از راه ترکمنستان به گرگان رفت. او اندیشه فتح تهران را در سر داشت اما در دماوند شکست سختی خورد و مجبور به بازگشت به روسیه شد. با این شکست او مقرری سالانه خود را نیز از دست داد. مرگ او در «بندر ساوونا» در ایتالیا در سال ۱۳۴۴ه. ق اتفاق افتاد.
اولتیماتوم به رضا شاه
در ۲۸ تیر ۱۳۲۰ لندن و مسکو با دادن اولتیماتومی به تهران خواستار خروج نیروهای آلمانی از ایران شدند. این کشورها چند هفته قبل و در پوشش یک درخواست دیپلماتیک این موضوع را با دولت ایران مطرح کردند اما از آنجا که سیاستمداران آن دوران هیچکدام جرات گفتن چنین مطلبی را به رضا خان نداشتند، تا زمان اولتیماتوم شاه ایران از این مساله آگاه نشد. پس از این اولتیماتوم بود که فروغی پس از شش سال دوری از سیاست و خانهنشینی به این عرصه بازگشت و استعفا و تبعید رضا خان نیز رقم خورد. از هم پاشیدن ارتش در آن سال پایتخت را دچار هرجومرج کرد و آشفتگیهای بسیاری را در اوضاع اقتصادی و اجتماعی به وجود آورد.
ارسال نظر