انقلابیون درباره اقتصاد چه می‌گفتند

سال کاری جدید روزنامه‌ها در سال ۱۳۵۸ از دوشنبه ۶فروردین آغاز شده بود. شور و شوق انقلاب هنوز در سطح بالایی قرار داشت و رهبران انقلابی همه نیروی خود را روی رفراندوم جمهوری اسلامی گذاشته بودند. مسوولان دولتی نیز دیگر بر سر کار خود حاضر شده و استقرار پیدا کرده بودند. انقلاب در ۶فروردین ۱۳۵۸ هنوز جنینی ۴۵روزه بود و دستگیری مقام‌های بلند پایه ارتشی و اداری رژیم گذشته درصدر اخبار روزنامه‌ها قرار داشت. با این همه، اندک اندک مسائل اقتصادی خود را نشان می‌دادند. آنچه در زیر می‌خوانید، اخبار و گزارش‌های درج شده در روزنامه اطلاعات روز‌های ۶ تا ۱۳فروردین ۱۳۵۸ است.

مالیات سر خود

در سراسر نیمه دوم ۱۳۵۷ اقتصاد کشور به معنای واقعی تعطیل بود.نهادهای دولتی در این ۶ماه وظایف خود را انجام نمی‌دادند و اکنون در شروع سال جدید فعالیت خود را از سرگرفته بودند.

هیات‌وزیران دولت موقت و شورای انقلاب اسلامی، لایحه‌ای را که از طرف وزارت امور اقتصادی و دارایی برای پرداخت تسویه بدهی‌های مالیاتی پیشنهاد شده بود، تصویب کرد. در این لایحه تسهیلات بی‌سابقه‌ای برای گروه‌های مختلف مودیان مالیاتی درنظر گرفته شده بود.یک کمیسیون جدید که در آن نماینده روحانیت نیز حضور داشت، برای رسیدگی به اختلاف‌های مالیاتی تاسیس شده بود. در ماده یک این لایحه آمده بود که پرداخت مالیات یک فریضه مالی و اجتماعی است و کسانی که از سال ۱۳۴۴ بدهی قطعی یا غیرقطعی دارند به هر میزانی که تمایل دارند این بدهی‌ها را پرداخت کنند. در ماده دوم این لایحه مالیات‌دهندگانی که اصل مالیات آنها تا ده هزار تومان بود از پرداخت مالیات معاف شده و این میزان بخشیده شده بود. کمیسیون تازه حل اختلاف از یک روحانی که توسط یکی از آیات عظام معرفی شده باشد و یک نفر از معتمدین مردم به انتخاب دادستان و یک نفر از وزارت اقتصاد عضویت داشتند. این نخستین حرکت دولت موقت و شورای انقلاب برای نشان دادن همدلی حکومت با اهالی کسب‌وکار و اجتناب از دستورات اداری شدید به حساب می‌آمد.

کارگرها فرصت بدهند

روزنامه اطلاعات در صفحه ۲ روز دوشنبه ۶فروردین ۱۳۵۸، «پیام مهم امام خمینی در آستانه سال نو» را درج کرده بود. در بخشی از این پیام آمده بود: «... از امور مهمی که هست وضع کارگرها است که من یک صحبت با کارگرها دارم و یک صحبت با دولت. صحبت با کارگرها این است که آنها گمان نکنند که دولت یا ما در فکر آنها نیستیم، خیال نکنند که ما الان می‌توانیم بالفعل فورا یک کاری برای آنها انجام دهیم و نمی‌دهیم، اینطور نیست، ما برای طبقه کارگر، برای کشاورز، برای کارمندهای جزو دولت بیشتر از همه مورد نظر ما اینها هستند و برای آنها فکر می‌کنیم و عمل می‌کنیم. چنانچه راجع به مسکن‌شان مشغول طرح‌ریزی هستند که مسکن درست کنند برای آنها که مسکن ندارند و قضیه حقوق‌شان انشاء‌الله داده می‌شود، لکن یک قدری فرصت لازم است. کارگرها باید قدری فرصت بدهند و این‌طور خیال نکنند که الان دولت دارای کذا و کذا است و به آنها عنایت ندارد، یا در دست ما گنجی است که نمی‌خواهیم بدهیم. لکن هم دولت به فکر آنها است و هم ما در فکریم، لکن باید یک قدری تدریج بیاید تا امور اقتصادی را بتوانند به جریان بیندازد. اما دولت هم باید راجع به کارگرها عنایت بیشتری داشته باشد و وضع کارگرها را درست درنظر بگیرد... از کارگرها می‌خواهم تدریج را حفظ کنند و از دولت می‌خواهم که در کارها قدری جلو بروند ...

پیام داریوش فروهر

روزنامه اطلاعات در صفحه اخبار داخلی خود پیام نوروزی داریوش فروهر، وزیر کار و امور اجتماعی را با تیتر «طرح‌های عمرانی و تولیدی به زودی آغازی می‌شود» درج کرده و از قول وزیر کار نوشته بود:«... این روزها کسانی می‌پرسند کار کجاست؟ تا دولت امکان کار کردن را فراهم نکند، ما چگونه می‌توانیم به کار و کار بیشتر بپردازیم. در پاسخ می‌گویم، دولت همه نیروی خود را برای ایجاد کار و بالا بردن سطح اشتغال بسیج کرده است و در آینده‌ای بسیار نزدیک اجرای طرح‌های عمرانی و تولید آغاز می‌گردد... این را بدانید که من به عنوان یک فرد مسوولیت‌دار؛ در دولت موقت انقلاب هرگز با وعده‌های فریبنده و اغفال کننده برای خویش کسب افتخار نخواهم کرد و هرگز کلامی به ناحق در جهت فرونشاندن شور و حال انقلابی شما (کارگران) نخواهم گفت.»

۴لیتر بنزین در برابر یک پاکت سیگار

در صفحه آخر این روزنامه خبر جالبی با تیتری قریب به این مضمون که ایرانیان ۴لیتر بنزین به همسایگان هم‌مرز خود در ترکیه داده و یک پاکت سیگار می‌گیرند درج شده بود. این خبر به نقل از خبرگزاری فرانسه درج شده و در آن آمده بود: «کمبود مواد سوختی در ترکیه و کمبود سیگار در ایران موجب رونق داد و ستد پایاپای در طول مرزهای دو کشور شده و سیگار و پرتقال ترکیه با بنزین و نفت ایران مبادله می‌شود. ایرانیان ۴لیتر بنزین را به ازای یک پاکت سیگار و ۱۸لیتر گازوئیل را در ازای یک کیلو پرتقال دریافت می‌کنند.»

ادامه دارد