امروز در تاریخ - ۱۳ بهمن ۹۰

عکس: شادروان بهمن جلالی

سال ۱۲۸۵- در جلسه امروز مجلس شورای ملی حاج محتشم‌السلطنه لوایح تشکیل مجلس سنا و تشکیل بانک ملی را تقدیم مجلس کرد. سال ۱۲۸۶- امروز مقتدر نظام، صنیع حضرت، سید کمال و یاور اسماعیل در دیوانخانه عدلیه در حضور نماینده تمام انجمن‌ها چوب مفصلی خوردند و بعد از خوردن چوب به سمت کلات جهت تبعید روانه شدند.

اهالی نظام در مدرسه سپهسالار حاضر شده و قسم خوردند خلاف مشروطه اقدام نکنند و نام دزدی را نیز مداخل نگذارند.

سال ۱۲۸۹- مجلس شورای ملی قرارداد استخدام مستشاران آمریکایی را برای وزارت مالیه به مبلغ ۵۶۰۰ لیره مواجب در سال تصویب کرد.

سال ۱۲۹۳- کشمکش نظامی در شمال ایران بین روس و عثمانی شدت گرفت.

سال ۱۲۹۴- اعضای کمیته دفاع ملی و عده زیادی از مهاجرین وارد کرمانشاه شدند. اقبال‌الدوله حاکم کرمانشاه از شهر خارج شده در دو فرسنگی استقرار یافت.

نظام‌السلطنه به اتفاق دکتر واسل، نماینده دولت امپراطوری آلمان از صحنه وارد کرمانشاه شدند و دارالحکومتی را مقر فرمانروایی خود قرار دادند.

سال ۱۳۰۰- به دستور یاور لاهوتی مخبرالسلطنه والی آذربایجان توقیف شد.

کلیه اماکن و ابنیه دولتی و ادارات تبریز از طرف قوای ژاندارم تصرف شد.

سلطان تورج میرزا از طرف لاهوتی به حکومت نظامی تبریز تعیین گردید و فرماندهی نیروی حمله نیز به او واگذار شد.

سال ۱۳۱۰- دکتر احمد خان متین دفتری به معاونت وزارت عدلیه منصوب و مشغول به کار شد.

سال ۱۳۲۲- عباسقلی گلشائیان به شهرداری تهران منصوب شد.

سال ۱۳۳۲- دکتر احمد متین‌دفتری طی نامه سرگشاده از انتخابات مجلس سنا در تهران انتقاد کرد. انجمن نظارت به دکتر متین دفتری جوابی دندان شکن داد. انتخابات مجلس سنا به رهبری دکتر سید حسن امامی و کارگردانی عبدالحسین نیک پور انجام می‌گیرد.

سال ۱۳۳۳- مقامات انتظامی کشف سازمان اطلاعات و جاسوسی حزب توده را اعلام داشتند.

سال ۱۳۳۹ - دانشجویان دانشگاه با تعطیل کردن کلاس‌ها از دانشگاه خارج شده دست به تظاهرات زدند. این تظاهرات چند روز ادامه داشت و بازار نیز گاهی باز و گاهی بسته می‌شد. در تظاهرات دانشجویان عده زیادی بازداشت شدند و دانشگاه نیز تعطیل شد.

سال ۱۳۴۱- کندی، رییس‌جمهور آمریکا رفراندوم شش بهمن را تبریک گفت.

سال ۱۳۴۴- سیل در تهران، استان‌های خراسان، خوزستان و کرمانشاه خسارات زیادی به بار آورد.

سال ۱۳۴۵- بین ایران و تایلند عهدنامه مودت امضا شد.

سال ۱۳۴۷- امیرعباس هویدا بودجه سال ۱۳۴۸ را تقدیم مجلس کرد. این بودجه بالغ بر ۳۳۰ میلیارد ریال است. سرما و توفان تمام کشورهای خاورمیانه را فلج کرد. سیل و بارندگی در نیشابور ۵۰۰ خانه را ویران نمود.

سال ۱۳۵۴- محمدعلی باقری و محمود پهلوان به حکم دادگاه نظامی تیرباران شدند.

سال ۱۳۵۶- شاه و فرح پهلوی برای یک دیدار رسمی و پاره ای مذاکرات عازم هند شدند. همزمان با ورود شاه و فرح به دهلی نو، عده زیادی دانشجوی ایرانی و هندی در حالی که نقاب‌های سرخ به سر کشیده بودند هنگام برگزاری تظاهرات پرسرو صدای خود علیه شاه ایران با پلیس چماق به دست هند درگیر شدند. دانشجویان شعارهایی نظیر مرگ بر شاه می‌دادند.

سال ۱۳۵۷- دکتر سنجابی، رهبر جبهه ملی خواستار جدی استعفای کابینه بختیار شد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد: اظهارات ضد آمریکایی امام خمینی به هنگام ورود به تهران، هیچ تغییری در مواضع آمریکا نسبت به ایران نداده است. وی افزود علاقه ما بازگشت نظم و ثبات به ایران است. به شکلی که ملت ایران بتواند در مورد آینده خود تصمیمی بگیرد.

مردم سمنان در ادامه تظاهرات دو شهید و تربت جام یک شهید دادند.

خبرگزاری رویتر اعلام کرد: دولت اسرائیل از بازگشت آیت الله خمینی به ایران ابراز نگرانی شدید کرد و گفت ممکن است ورود آیت الله به ایران باعث بروز تندروی‌هایی گردد و کوشش‌های صلح خاورمیانه را به خطر بیندازد.

خبرگزاری تاس خبر داد: بازگشت آیت‌الله خمینی به ایران مبارزه در آن کشور را وارد مرحله سرنوشت ساز نمود.

خبرگزاری فرانسه خبر داد: مقامات ایران به دولت انگلیس اطلاع داده اند که قرارداد ۵۰۰ میلیون لیره خرید اسلحه به ویژه تانک‌های چیفتن لغو می‌گردد.

امام خمینی در جمع روحانیون بیانات مبسوطی را ایراد کردند. ایشان در قسمتی از این بیانات فرمودند: رژیم سلطنتی از اول خلاف عقل بود ... هر ملتی باید خودش سرنوشت خودش را تعیین کند. آسوشیتد پرس: بختیار گفت: طرفداران آیت‌الله خمینی می‌توانند فریاد بزنند، غوغا کنند، توهین کنند، این کار چیزی را ثابت نمی‌کند، اما اینکه چندین میلیون نفر برای استقبال از آیت‌الله به تهران آمدند، مبالغه‌آمیز است. وی افزود: همچنان مشتاق ملاقات با ایشان است.

آسوشیتد‌پرس گزارش داد: امرای ارتش گفته‌اند که اگر آیت‌الله خمینی بر خلاف قانون اساسی اقدامی کند، ‌آنها دست به اقدام خواهند زد.

رادیو مسکو: دانشجویان ایرانی مقیم آمریکا علیه مداخله آمریکایی‌ها در امور داخلی ایران، در برابر کاخ سفید تظاهرات کردند.

یک ساواکی در تهران ترور شد. وی سرهنگ معتمدی نام داشت و یکی از اعضای بلند پایه ساواک بود. رادیو بی.بی.سی گفت: آیت‌الله شریعتمداری گفته است در تبدیل رژیم سلطنتی به جمهوری باید جانب احتیاط رعایت شود و تهیه مقدمات فراوانی لازم است.