بخش خصوصی و بازرگانان در جایگاه مستقبلین

پنج‌شنبه ۱۲ بهمن ماه است. «امام آمد» تیتر درشت روزنامه اطلاعات در ۱۲ بهمن ماه ۱۳۵۷ در خاطره بسیاری باقی مانده است. بالاخره پس از ۱۵ سال در ساعت ۹:۲۷ دقیقه و ۳۰ ثانیه امام خمینی به خاک وطن رسید. برخلاف روزهای پیشین که خبرهای مرتبط با درگیری‌های خیابانی در صفحه اول می‌آمد، ۱۲ بهمن همه خبرها به ورود امام خمینی (ره) به ایران بازمی‌گردد. اولین عکس از امام در داخل هواپیما بر فراز ایران توسط عکاس اعزامی از روزنامه اطلاعات بازمی‌گردد. یکی از بخش‌های جالب صفحه اول گرفتن مصاحبه‌های کوتاه از ۵۰ همراه امام خمینی (ره) و یک پرسش از آنهاست: «حال که همراه امام به سوی وطن در پرواز هستید، چه احساسی دارید؟» در همین رابطه صدرعاملی، گزارشگر اطلاعات مصاحبه‌ای با ابراهیم یزدی، استاد دانشکده پزشکی بلیر در مرکز پزشکی تگزاس و رییس سابق آزمایشگاه‌های زهرشناسی و میکروب شناسی در بیمارستان دبلیو- ای آمریکا پس از ۱۸ سال دوری از وطن ترتیب داده است. گفت و گو با حاج احمدآقای خمینی، صادق طباطبایی، استاد دانشگاه بوخوم آلمان و حجت‌الاسلام حسن لاهوتی(اشکوری) از دیگر بخش‌های این مصاحبه‌ها است. آوردن عکسی از امام خمینی پیش از خروج از ایران و تبعید اجباری و پس از ورود به میهن از دیگر کارهای جالب توجه روزنامه اطلاعات است.

در بخش احزاب، طی تماس تلفنی با رحیم صفاری، رییس جمعیت اتحاد برای آزادی از او نقل می‌شود: «در سرزمینی که از قانون شکنی‌های دولت‌ها، از قانون‌ندانی نمایندگان مجلس، از بی‌اعتنایی هیات حاکمه به قانون اساسی و حقوق ملت، انقلابی عظیم سراسر کشور را فراگرفته و مردم از این روش به جان آمده‌اند. برخی از نمایندگان مجلس جهت دفاع از قانون اساسی به پا خواسته‌اند، حال این سوال مطرح می‌شود که این حامیان قانون و آزادی تا دیروز چه می‌کردند و کجا بودند؟»در صفحات داخلی روزنامه ۱۲ بهمن ماه ۱۳۵۷ اطلاعات، یک سند تاریخی از امام خمینی (ره) آورده شده که بر اساس آن این نتیجه‌گیری صورت گرفته است که پس از ۱۵ سال پیش‌بینی‌ها به حقیقت پیوسته است. «خانه امام در تهران» عنوان مطلب دیگری از روزنامه است که نگارنده در آن خانه امام را با بارگاه امام علی (ع) تشبیه و آن را نقطه توجه تمام جهانیان خوانده است.

آزادی سه روزه اجتماعات خبر مهمی است که در گوشه صفحه دوم چاپ شده است. بر مبنای این خبر فرماندار نظامی اعلام کرده که به مناسبت ورود آیت‌الله خمینی حرکات و اجتماعات به مدت سه روز با رعایت نظم و ترتیب در شهر تهران مجاز اعلام می‌شود.

«شمش‌های طلای خوارزمشاه و غواصان کرملین» عنوان مطلبی در صفحه نظرها و اندیشه‌ها و به قلم دکتر ابراهیم باستانی پاریزی است. در این یادداشت دکتر باستانی ابتدا به حادثه پناهندگی ۲۵۰۰ ویتنامی و عدم پذیرش آنها از سوی کشورهایی نظیر چین و فیلیپین اشاره و در ادامه نقبی به دوران ساسانیان و هجوم مغولان و پناهندگی ایرانیان می‌زند.

«نگاهی سریع به روزهای انقلاب ایران» فاصله زمانی میان کودتای ۲۸ مرداد تا بهمن ۱۳۵۷ را دربرگرفته و در آن چگونگی شکل گرفتن حرکت یکپارچه مردم مورد بررسی قرار می‌گیرد. در این صفحه عکسی از دکتر محمد مصدق تحت عنوان «مبارز بزرگ» در کنار حضرت آیت‌الله طالقانی، دکترعلی اصغر حاج سیدجوادی و دکتر علی شریعتی قرار گرفته است.

آیت‌الله سیدکاظم شریعتمداری در گفت‌وگویی با نمایندگان خبرگزاری رویتر و صدای آمریکا درباره موضع اسلام درباره مقام زن در اسلام سخنانی را بیان کرده است. به گفته وی، زن در اسلام صاحب مقام شایسته‌ای است و همچنین اقلیت‌های مذهبی مورد احترام هستند. وی در این گفت‌وگو بر عدم توانایی زنان در قضاوت به واسطه رقت قلب و لطافت جسمی و روحی تاکید دارد. گفت‌وگو درباره قانون اساسی از دیگر محورهای این گفت‌وگو با آیت‌الله شریعتمداری است.

دکتر محمد اسلامی ندوشن از دیگر کسانی است که موضوع قانون اساسی را در روزنامه اطلاعات این روزها مدنظر قرارداده و در مقدمه آن نوشته است: «قانون اساسی هر کشور، یک کل تفکیک ناپذیر است، به محض اینکه قسمتی از آن زیرپا نهاده شود، قسمت‌های دیگر نیز خود‌به‌خود از اعتبار می‌افتد.»

مجمع دینی و تحقیقاتی و علمی انجمن خدمات اسلامی در ستونی به منظور یادبود و ضبط در تاریخ جهان از کلیه کسانی که از مرداد ماه ۱۳۳۲ تا ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ اطرافیانشان به شهادت رسیده است، می‌خواهد که مدارک لازم را جهت تهیه این مجموعه یادبود به دفتر این مجمع ارسال کنند.

ترور رییس شهربانی کرمان و کشته شدن همراهان وی به همراه خبر کشته شدن پنج آمریکایی در سانحه هوایی که از اصفهان عازم تهران بودند اخبار حوادثی است که روزنامه اطلاعات ۱۲ بهمن ماه ۱۳۵۷ به آن پرداخته است.

صفحه آخر روزنامه در مطلبی با عنوان «تهران و شهرستان‌ها یکپارچه غرق در هیجان ورود امام بود» به گزارش لحظه به لحظه ورود امام خمینی به ایران می‌پردازد. این گزارش از شب قبل از ورود ایشان آغاز شده و سپس وضعیت جایگاه مستقبلین در فرودگاه را تشریح می‌کند. بنا به گزارش این روزنامه در جایگاه مستقبلین ابتدا جایگاهی برای روحانیون در نظر گرفته شده و بعد نوبت به برادران اهل تسنن، اقلیت‌های مذهبی، احزاب و جمعیت‌های سیاسی، استادان دانشگاه، قضات و حقوقدانان، جمعیت حقوق بشر، کارکنان و بخش‌های خصوصی، نمایندگان شهرستان‌ها، سندیکای مشترک صنایع نفت، دهقانان، کارگران، معلمان، بازرگانان و اصناف و وسایل ارتباط جمعی می‌رسد. در بالکن سالن فرودگاه مهرآباد نیز جایگاه مخصوصی برای دانش آموزان و دانشجویان در نظر گرفته شده است. پس از گزارش از جایگاه مستقبلین فضای دانشگاه تهران از شب گذشته تا زمان ورود امام (ره) شرح داده شده و در ادامه گزارشگر روزنامه اطلاعات حال‌و‌هوای بهشت زهرا و جایگاه سخنرانی حضرت امام در این قسمت را توصیف می‌کند. به گفته این گزارشگر تراکم و ازدحام جمعیت به قدری زیاد است که عده‌ای از آنها به بیمارستان اعزام می‌شوند.

آنچه آمد گزارشی از حال و هوای تهران در ۱۲ بهمن‌ماه ۱۳۵۷ و دسته‌بندی و گرایش‌های آن دوران بود؛ روزی که رژیمی را در ایران تغییر داد و فصل تازه‌ای در تاریخ آن گشود.