روز شمار انقلاب
امامخمینی: سرمایهگذاری خارجی در ایران بررسی میشود
دوشنبه نهم بهمن ماه ۱۳۵۷ است و تنها سه روز به بازگشت امام خمینی (ره) به میهن باقی مانده است. تیتر بزرگ صفحه اول روزنامه اطلاعات مربوط به گفته بختیار است که در آن اعلام کرده فرودگاه برای ورود امام باز شد. اما در کنار این خبر خوش، خبرهایی از درگیری در نقاط مختلف تهران به چشم میخورد. تیتر بزرگ «تهران در آتش و خون» به همین درگیریها اختصاص دارد و دو عکس بزرگ از این واقعه در صفحه اول منتشر شده است. در توضیح یکی از عکسها آمده است «دیروز قسمتهای وسیعی از تهران تبدیل به صحنه جنگهای خیابانی شده بود و رگبار مسلسلها قطع نمیشد. شعلههای آتش از هر سو زبانه میکشید و مردم جنازهها را از میدان به در میبردند.» تیترهای کناری نیز از به گلوله بسته شدن جمعیتی که به سمت دانشگاه میرفت، حکایت دارد.
عده شهدا به نقل از مردم حاضر در صحنه ۱۵۰ کشته و ۶۰۰ زخمی است. خبرگزاری پارس آمار ۲۷ کشته و ۴۰ زخمی و دیگر خبرگزاریها، ۳۰ کشته و ۱۵۰ تا ۳۰۰ زخمی را منتشر کردهاند؛ در حالی که بیمارستانها آمار ۳۷ کشته و ۳۷۰ زخمی را تایید میکنند. یک خبرنگار فرانسوی در لیست کشتهها و دو خبرنگار خارجی دیگر در لیست زخمیها قرار دارند. به گزارش روزنامه اطلاعات در انعکاس جهانی این وقایع، کشتار تهران را خونینترین حادثه پس از فاجعه میدان ژاله ذکر کردهاند. در اعتراض به این کشتارها کارکنان بانکها تعطیلی یک هفتهای را آغاز و کارکنان و کارگران مسلسلسازی و صنایع نظامی در کنار دهها هزار نفر از مردم راهپیمایی کردند. اما در میان این همه درگیری و کشتار، آزادی روزنامهنگاران زندانی از باغشاه به عنوان خبری خوش کمی از تیرگی و افسردگی صفحه اول میکاهد. این خبر به همراه عکس روزنامهنگاران آزادشده نمایی امیدوارکننده به صفحه داده و ذیل آن مطلبی با این عنوان آمده است: «یک بار دیگر ثابت شد مطبوعات را نمیشود برای همیشه خفه کرد.»
امام خمینی (ره) مانند هر روز موضوع تیتر یک روزنامه نهم بهمن ماه است. به نقل از ایشان آمده است: «در اولین فرصت وارد میشوم، ملت بیدار باشید؛ توطئهای در کار است.» در ادامه این مطلب که در صفحه دیگری به شکل مفصل آمده، به نقل از ایشان ذکر شده است که دولت مانع ورود ایشان به کشور میشود.
آیتالله علامه یحیی نوری در صفحات داخلی روزنامه در قالب یک نصیحت مطلبی را به روزنامه فرستاده و از بختیار میخواهد که خود را در مقابل اراده عمومی ملت قرار ندهد. آیتالله شیرازی نیز در پیامی به نخست وزیر، او را مسوول مستقیم موانع و مشکلات ورود امام خمینی (ره) معرفی کرده است. پیوستن آیتالله طالقانی به جمع علمای متحصن در مسجد دانشگاه تهران و قرار گرفتن در کنار افرادی چون آیتالله منتظری، آیتالله صدوقی، آیتالله طاهری اصفهانی، دکتر بهشتی و استاد مطهری دیگر خبر مهم حوزه روحانیت است که در صفحه آخر دوشنبه نهم بهمن ماه بازتاب داشته است. علاوه بر این سخنگوی آیتالله طالقانی، کشتار دانشگاه از سوی رژیم را طرحریزی شده دانسته و در اطلاعیه دیگری از مردم خواسته است که کمکهای خود را جهت پخش به دفتر این آیتالله تحویل دهند. آیتالله حاجشیخ عبدالرحیم کنی نیز از همه گروهها خواسته است که برای نابودی قدرتهای طاغوتی اختلاف سلیقه را کنار بگذارند.
مهمترین خبر احزاب این روز به اعتراض جبهه ملی به کشتارهای تهران اختصاص دارد. این جبهه خواستار محاکمه عاملین این کشتار شده است. مجاهدین آزاد شده از زندان نیز در پیامی برای کارگران کارخانجات از ابراز عواطف و احساسات خود به آنان مطلبی نوشتهاند. همچنین خبرنامه جبهه ملی اعلام کرد که به خانواده همافران پایگاههای «شاهرخی» و «مهرآباد» اخطار شده است. جمعیت آزادی، از دیگر جمعیتهای آن زمان در اطلاعیهای دستگیری روزنامهنگاران را محکوم کرده است. آخرین خبر احزاب به سازمان موحدین بازمیگردد که مسوولیت ترور دانشی، نماینده مردم آبادان در مجلس شورای ملی را به عهده گرفته است.
در حوزه اندیشه غلامحسین ساعدی که سخنرانیاش در دانشگاه تهران به خشونت کشیده شده بود، در یادداشتی به روزنامه اطلاعات با عنوان «خشونت، محصول بیهویتی» ضمن توصیف اوضاع به بررسی پدیده خشونت و راههای جلوگیری از آن میپردازد. دکتر محمد اسلامیندوشن نیز در صفحه «نظرها و اندیشهها» مطلبی با عنوان «اداره ایران با فرهنگ غیرایرانی» نگاشته است. دکتر علیاصغر حاجسیدجوادی مقالهای با عنوان «ارتش نباید از رژیم فاسد دفاع کند» به دفتر روزنامه فرستاده و در مقدمه آن اشاره کرده است که ایرانیان به نقطه مرگ و آزادی رسیدهاند. معرفی کتاب «انقلاب ایران و مبانی رهبری امام خمینی» نوشته سایرون برآم و ترجمه پ. شیرازی دیگر مطلب صفحه نظرها و اندیشههاست. اما خبر جالب توجه کلاسهای اسلامشناسی در دانشگاه ملی (دانشگاه شهید بهشتی) است که درس اقتصاد آن را دکتر فرهنگ و استاد هاشمیرفسنجانی بر عهده دارند.
در بخش اخبار خارجی، خبرگزاری فرانسه به نقل از امام خمینی (ره) از پایان پایگاههای نظامی در ایران خبر داده است. روزنامه اطلاعات همچنین به نقل از این خبرگزاری، مطالبی درباره انبار مقادیر زیادی از سلاحهای ساخت اسپانیا که عازم ایران بود در فرودگاه بارسلون، شکایت شاه از کارتر و تعطیلی موقت سفارت ایران در کانادا منتشر کرده است. خبر ورود شاه به مغرب به همراه ارتشبد زاهدی خبری از آسوشیتدپرس است؛ این روزنامه همچنین به نقل از این خبرگزاری از پناهنده شدن تعداد زیادی از افسران ارتش و پلیس که متهم به شکنجه دادن مردم ایران هستند به رژیم صهیونیستی خبر داده است. خبر رادیو مسکو درباره تکذیب تمرکز نیرو در مرز ایران از دیگر اخبار خارجی روزنامه اطلاعات است.
یکی از اخبار مهم اقتصادی مصاحبه امام خمینی (ره) با هفتهنامه فرانسوی « نوول اکونومیست» است که طی آن به این مساله اشاره کرده است که برعهده حکومت ایران است که سرمایهگذاریهای خارجی را در کشور با در نظر گرفتن مصالح ملی مورد بررسی قرار دهد. خبر مرتبط با شهرک اکباتان و مدیران آن از دیگر اخبار اقتصادی مهم دوشنبه نهم بهمن ماه ۱۳۵۷ روزنامه اطلاعات است که در آن رییس هیات مدیره شرکت نوسازی و عمران تهران توضیحاتی را درباره این شرکت و حسابهای آن میدهد. پیامها و بیانیهها در این روز بخش مهمی از مطالب را تشکیل میدهند، این پیامها از همبستگی نزدیک به ۱۸ شرکت، اداره، نهاد، بانک و جامعه نظیر بانک ایران و هلند، ایز ایران، بانک عمران، مرکز روانپزشکی رازی و... حکایت دارد.
ارسال نظر