دستاوردهای چهار هزار‌میلیارد تومانی صندوق بازنشستگی صنعت نفت
عکس:مهندس جشن‌ساز، مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران
رییس صندوق بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت: نیروی انسانی به عنوان سرمایه اصلی از بالاترین سهم و ارزش برخوردار است

مراسم تقدیر از بازنشستگان نمونه صنعت نفت با حضور مهندس سیف‌ا... جشن‌ساز، مدیرعامل شرکت ملی نفت و رییس هیات‌رییسه صندوق بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت، علی محمدی، رییس صندوق بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت، آقایان خنیفر و دلپریش از اعضای هیات‌مدیره شرکت نفت و آقایان حسین خانی و حاجی صادق، معاونان صندوق بازنشستگی نفت در شامگاه روز چهارشنبه 21 مردادماه 88 در باشگاه شماره یک نفت برگزار شد. در این مراسم که حدود 100 نفر از بازنشستگان صنعت نفت همراه با خانواده‌هایشان حضور داشتند، از 21 بازنشسته نمونه تقدیر شد.
به گزارش خبرنگار ما، مدیرعامل شرکت ملی نفت در این مراسم اظهار داشت:‌ با همت کارکنان و بازنشستگان صنعت نفت، در طول ۱۰۱ سال گذشته از عمر این صنعت، افزون بر ‌۷۰‌میلیارد بشکه نفت خام اکتشاف، حفاری و استخراج شده و از این محل سایر صنایع کشور توسعه یافته و مناطق بسیاری نیز آباد شده است.
لزوم استفاده از تجربه بازنشستگان
مهندس جشن‌ساز با بیان اینکه بازنشستگان صنعت نفت دارای تجربه‌های با ارزشی هستند، اظهار داشت: نباید از بازنشستگان صنعت نفت، به عنوان نسل خاموش یاد شود؛ باید با تقویت کانون‌های بازنشستگی، از تجربه‌ها و دانسته‌های با ارزش بازنشستگان صنعت نفت استفاده و همچنین به خواسته‌های آنان رسیدگی شود.
وی با بیان اینکه فرهنگ سازمانی نفت در کشور یک فرهنگ بی‌نظیر است، افزود: می‌توان تجربه‌های پراکنده کارکنان بازنشسته صنعت نفت را در سال‌های گذشته فعالیت آنان گردآوری کرد؛ این فرهنگ به گونه‌ای است که یک خرد جمعی و تعهد جمعی بر آن حاکم است.
نقش موثر کارکنان صنعت نفت
وی با بیان اینکه کارکنان صنعت نفت در پیروزی انقلاب نقش بسیار موثری داشتند، اظهار داشت: در سال‌های شکل‌گیری انقلاب اسلامی، کسی تصور نمی‌کرد که صنعت نفت به این نهضت عظیم بپیوندد. کارکنان صنعت نفت با وجود تمکن مالی و رفاهی که داشتند، اعتصاب‌های گسترده‌ای را شکل داده و ضربه‌های نهایی را به پیکره رژیم طاغوت وارد کردند و افتخاری ماندگار برای صنعت نفت ایران آفریدند.
دوران بی‌نظیر تاریخی
رییس هیات رییسه صندوق بازنشستگی نفت با بیان اینکه بازنشستگان صنعت نفت، در یک دوران بی‌نظیر تاریخی نقش آفرینی کرده‌اند، یادآور شد: با آغاز جنگ تحمیلی در شهریورماه 1359، نخستین بمباران و حمله‌ها در تاسیسات نفتی اتفاق افتاد. در واقع در سراسر کشور هر جا پالایشگاه و تاسیسات نفتی بود، مورد تهاجم وسیع دشمن قرار گرفت.
وی ادامه داد: کارکنان صنعت نفت که بسیاری از آنان بازنشسته شده‌اند، در هشت سال دفاع مقدس با مردانگی، شجاعت، ایثار و همتی والا، مانع از توقف تولید نفت کشور حتی برای یک روز شدند و این جبهه عظیم اقتصادی را به عنوان پشتوانه جبهه نظامی تقویت و حفظ کردند.
مهندس جشن‌ساز با بیان اینکه برای تامین نقدینگی لازم به منظور بازسازی خرابی‌های جنگ تحمیلی دو روش استقراض و بالفعل‌سازی منابع بالقوه کشور وجود داشت، افزود: دولت راه دوم را انتخاب و تصویب کرد؛ بر این اساس کارکنان صنعت نفت در مدت 18 ماه، تولید روزانه دو میلیون بشکه‌ای نفت خام را به روزانه بیش از 4‌میلیون بشکه رساندند و منابع مالی لازم برای بازسازی کشور را فراهم کردند.
وی با اشاره به سابقه خود در جنگ تحمیلی به عنوان مسوول بازسازی و پدافند غیر‌عامل تاسیسات مناطق نفت‌خیز اظهار داشت: کارکنان صنعت نفت با وجود برخوردار نبودن تاسیسات نفتی از سیستم دفاعی کارآمد در آن زمان، برای لحظه‌ای از خدمت در این صنعت به دلیل ناامنی، خودداری نکردند.
معاون وزیر نفت افزود: اظهارنظرها درباره صنایع نفت و گاز عموما درباره آثار وضعی این صنعت در جامعه و اقتصاد است، از این رو از فداکاری‌ها و خلق حماسه‌های بزرگی که از سوی کارکنان صنعت نفت خلق شده، کمتر سخنی به میان آمده است، در طول هشت سال دفاع مقدس، اتفاق‌ها و فداکاری‌هایی از کارکنان صنعت نفت به وجود آمد که هیچ‌کس از آن خبر نداشت.
دو وظیفه برای صندوق
وی با بیان اینکه شرکت ملی نفت در صندوق‌های بازنشستگی دارای دو وظیفه مهم است، این دو وظیفه را ایجاد تعادل در موازنه اقتصادی صندوق و ارائه خدمات متناسب با زحمات و شئون بازنشستگان شریف صنعت نفت برشمرد.
ضرورت ایجاد تعادل در موازنه اقتصادی صندوق
مهندس جشن‌ساز درباره ضرورت ایجاد تعادل در موازنه اقتصادی صندوق‌های بازنشستگی اظهار داشت: لازم است صندوق در مسیری هدایت شود که بتواند 53‌میلیارد تومان مستمری ماهانه بازنشستگان را پرداخت کند. متاسفانه امروز بعضی از صندوق‌های بازنشستگی کشور به دلیل سوء مدیریت، تعادل خود را از دست داده‌اند.
معاون وزیر نفت تاکید کرد: نخستین ماموریت هیات‌رییسه صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت این است که سرمایه‌های خود را با تدبیر، دوراندیشی و با نگاه بنگاه اقتصادی، به سمتی هدایت و تضمین کند که تا ۳۵ سال آینده هیچ خطری، مستمری بازنشستگان را تهدید نکند.
مهندس جشن‌ساز یادآور شد: صندوق بازنشستگی در هفت تا هشت سال گذشته از نظر جمعیتی با اندکی عدم تعادل روبه‌رو شد و دلیل آن این بود که برخی کارکنان صنعت نفت از طریق بخشنامه‌ای موسوم به کد 23 بازنشسته شدند که انتظار می‌رفت این رویداد در سال‌های آینده اتفاق بیفتد، از این رو جمعیت بازنشستگان بیشتر شد.
گردش مالی چهار هزار‌میلیارد تومانی
وی در ادامه از گردش چهار هزار‌میلیارد تومانی صندوق‌های بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت در سال گذشته خبر داد و افزود: گردش مالی یاد شده در صندوق‌های بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت از طریق مستمری‌ها، حقوق‌ها و عایداتی از محل درآمدهای شرکت ملی نفت و شرکت‌های تابعه آن در سال گذشته به‌دست آمده است.
وی تصریح کرد: صندوق‌های بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت در سال گذشته سرمایه‌گذاری‌هایی از طریق بورس، مشارکت در اجرای پروژه‌های عمرانی و شهرک‌سازی و همچنین سایر سرمایه‌گذاری‌ها در بخش‌های مختلف داخل کشور داشته است.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با بیان اینکه صندوق‌های بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت از معتبرترین موسسه‌های اقتصادی کشور به شمار می‌آید، افزود: یکی از سهامداران اصلی این صندوق، شرکت ملی نفتکش ایران با 34‌درصد سهم است که در سال گذشته بیش از 300‌میلیارد تومان سوددهی داشته و سهم صندوق را نیز به تازگی پرداخت کرده است.
نیروی انسانی، سرمایه اصلی
در ادامه این مراسم محمدی، رییس صندوق بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت با اشاره به گذشت بیش از یکصد سال از آغاز حیات صنعت نفت ایران اظهار داشت: در یک نگاه گذرا به روشنی می‌توان دریافت که طی این دوران پرفرازونشیب، نفت با کارکرد دو جانبه و تحول‌آفرین از یک سو موجبات گشوده شدن درهای صنعت و تکنولوژی و متعاقب آن ایجاد بنیان‌های اقتصادی کشور را فراهم آورده و از جانب دیگر رفتار‌های نظام یافته و سازمان‌دهی شده را در حوزه‌های کار و تلاش تعریف و عملیاتی کرده است.
عمر ۵۰ ساله صندوق بازنشستگی نفت
وی ادامه داد: بی‌گمان در فرآیند شکل‌گیری این تحولات، نیروی انسانی به عنوان سرمایه اصلی از بالاترین سهم و ارزش برخوردار بوده است. به همین منظور صندوق بازنشستگی صنعت نفت به منظور پاسخی بر دهه‌های متوالی تلاش از سوی این سرمایه عظیم تشکیل شده است و امروز عمر آن از مرز 50 سالگی گذشته است.
محمدی با اشاره به فعالیت‌های صندوق بازنشستگی صنعت نفت تصریح کرد: صندوق بازنشستگی صنعت نفت در تمام زمینه‌ها فعالیت‌های بی‌سابقه و کم‌نظیری را در سطح کشور آغاز کرده و امیدواریم که توانسته باشد تا امروز گلخند رضایت بر چهره بازنشستگان نشانده باشد.
وی افزود: بسیاری از بزرگان معتقدند که بازنشستگی پاداشی است که به پاس سال‌ها خدمت و فعالیت مثبت از طرف بازنشسته به جامعه و از طرف جامعه به بازنشستگان اهدا شده و بنابراین بازنشستگان باید با اطمینان خاطر به زندگی پس از بازنشستگی گام نهند و دوران جدیدی را با شور و عشق شروع کنند.
محمدی با اشاره به اینکه در گذشته پیری و سالمندی را مترادف با ناتوانی و ناخوشی می‌دانستند، اظهار داشت: اما امروزه با افزایش میانگین امید به زندگی و به‌تبع آن افزایش تعداد سالمندان ثابت شده که پیری نه تنها ناتوانی نیست، بلکه با رعایت نکات ساده از سوی سالمندان، می‌تواند دوران سرزندگی، شور و نشاط باشد.
رییس صندوق بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت ادامه داد: امور صندوق‌های بازنشستگی در مقاطع مختلف، برای اثبات حضور مجدد و فعال بازنشستگان صنعت نفت، برنامه‌های گوناگونی را تدارک می‌بیند و با همکاری این عزیزان به مورد اجرا می‌گذارد.
وی با اشاره به مراسم تقدیر از بازنشستگان نمونه صنعت نفت تصریح کرد: در این جمع صمیمی و دوست داشتنی که از پیشگامان صنعت نفت تشکیل شده است، جمعی از عزیزان و فرهیختگان را معرفی خواهیم کرد که در سالیان طولانی خدمت خود منشا اثر و تعالی صنعت نفت بوده و در دوران بازنشستگی نیز الگو و پیشتاز در امر تحول و بهسازی و کارآفرینی بوده‌اند.
وی افزود: این عزیزان تلاش کردند تا با عرضه خدمات و نوآفرینی‌های خودشان در ابتدا منشا اثر و خدمت باشند و در درجه بعد امید، زندگی و بودن را به خود، خانواده خود و همه همکاران خود یادآور شوند.
تدوین تاریخ شفاهی نفت
محمدی با اشاره به تدوین تاریخ شفاهی نفت در طول یکصد سال حیات نفت، به عنوان پروژه‌ای که به همت صندوق بازنشستگی تدوین گردیده، اظهار داشت: صد سال خاطرات، خطرات، پیروزی‌ها، ناکامی‌ها و تلاش و امید برای ساختن ایران عزیز در صنعت نفت در تاریخ شفاهی صنعت نفت به ثبت رسیده است.
در این پروژه تلاش شده تا با توجه به شرایط جسمی، سنی و سایر ویژگی‌های همکاران عزیز صنعت نفت که سینه شان مملو از وقایعی است که هر کدام از آنها سر فصل نوینی در تاریخ صنعت نفت و تعالی کشور گشوده است، به صورت چهره به چهره و گفتمان حضوری از اعماق ذهن و دل این عزیزان گذشته‌های دور را حفاری نموده و به صفحه کاغذ آوریم. وی ادامه داد: با تدوین تاریخ شفاهی نفت نسل حاضر و نسل‌های آتی می‌توانند با بهره‌مندی از آن به اعماق زمان وارد شوند و گذشته‌ها را به عنوان سرمایه‌های ارزشمند پیش روی خود داشته باشند. در این راستا نسل حاضر باید قدر و ارزش تجارب و ثروت خدادادی را بیش از پیش پاس داشته و در جهت حراست از آن همت نماید و به عنوان الگوی ارزشمند، پرتلاش و مصمم، راه جلوداران و طلایه‌داران این صنعت را ادامه دهند.
محمدی با بیان اینکه فقط نفتی‌ها می‌توانند نفت و جایگاه موثر نفت در تعالی کشور را به نسل‌های حال و آتی معرفی نمایند، اظهار داشت: صندوق بازنشستگی نفت مفتخر است که در صد سالگی اکتشاف نفت در ایران این گام اولیه را برداشته و امیدواریم این حرکت نو با همت و تلاش سایر دوستان، با قدرت و قوت بیشتری ادامه یابد.
محمدی در پایان تصریح کرد: امیدواریم همه عزیزان بازنشسته در صنعت نفت تلاش کنند، همان‌طوری که از اعماق زمین، نفت، این ثروت خدادادی را حفاری، استخراج و بهره‌برداری کردند و در راستای تعالی کشور قرار داده‌اند، در ادامه نیز تلاش نمایند با حفاری ذهن و دل و خاطرات دور، نسل‌های حال و آتی را از خاطرات، تجربه‌ها و اندوخته‌های گرانقدر خود بهره‌مند کنند. صندوق‌های بازنشستگی صنعت نفت نیز تلاش دارد تا در جهت هر چه بهتر ارائه خدمات به پیشکسوتان و تلاشگران این صنعت عظیم آنچه که در توان دارد، به اجرا بگذارد تا شاید بتواند تا اندازه‌ای پاسخگوی ایثار، تلاش و تجربه این عزیزان باشد.
جایگاه تاریخ شفاهی
در ادامه این مراسم همچنین دکتر کیانی، مدیر اجرایی پروژه تدوین تاریخ شفاهی نفت در خصوص اهداف این پروژه در مراسم تقدیر از بازنشستگان نمونه صنعت نفت اظهار داشت: یکی از شناخته‌شده‌ترین روش‌ها و آزمایش‌شده‌ترین ثبت اطلاعات تاریخی برنامه تاریخ شفاهی است. به طور کلی تکنیک تاریخ شفاهی تکنیکی برای گردآوری اطلاعات تاریخی با بهره‌گیری از فناوری‌های نو و تهیه گزارش‌های دقیق از حقایق، نظرات، دانسته‌ها، تجربیات و شاهدان یک ماجرا یا شرکت‌کنندگان در این واقعه تاریخی است.وی ادامه داد: این تکنیک منابع شنیداری را به اطلاعات مکتوب تبدیل می‌کند و آنها را از حد یک نکته یا شنیده به یک اطلاع مکتوب و نهایتا به یک تجربه عملی مبدل می‌سازد.دکتر کیانی در خصوص جایگاه تاریخ شفاهی در فرهنگ ملی، مذهبی و جهانی توضیح داد: به فرموده پیامبر گرامی اسلام (ص) «مردم همانند معدنند.» بنابراین برای اینکه این معدن کشف و استخراج شود و به بهره‌برداری برسد طبیعتا باید در گام نخست آنها را شناسایی کنیم و بقیه مراحل را در آن راستا انجام دهیم تا بتوانیم به اهداف اجتماعی کمک موثری بکنیم.
از سوی دیگر امام جعفر صادق (ع) فرموده‌اند: «بنویسید، زیرا چیزی را مگر با نوشتن فراموش نخواهید کرد.» بدین ترتیب می‌بینیم که در آموزه‌های دینی ما تاریخ شفاهی جایگاه ویژه‌ای دارد. وی افزود: در منابع تاریخ ملی ما نیز مشاهدات غیرمستقیم و مستقیم در تاریخ نگاری ایران به گونه فراوانی موثر بوده است.
ویژگی‌های تاریخ شفاهی نفت
وی ادامه داد: به مناسبت یکصدمین سال صنعت نفت در ایران، تدوین تاریخ شفاهی صنعت نفت برای اولین بار در کشور و در حد استانداردهای مهم بین‌المللی صورت گرفته است و در این بین صندوق بازنشستگی صنعت نفت باید به خاطر انجام این پروژه به خود ببالد که از همه مراکز فرهنگی در این زمینه پیشگام‌تر شده و حرکت بزرگی را انجام داده است.
دکتر کیانی با گرامی داشتن یاد مرحوم دزفولی، یکی از پیشکسوتان صنعت نفت اظهار داشت: لازم است که از مرحوم دزفولی که در سن ۱۰۶سالگی به رحمت خدا رفت نیز یاد شود که در تاریخ شفاهی صنعت نفت از خاطرات وی به صورت دست نوشته، عکس، تصویر، اسناد خانوادگی استفاده شده و مستندسازی صورت گرفته است. وی ادامه داد: از ویژگی‌های تاریخ شفاهی نفت بحث سن و بهره‌گیری از افراد با تجربه بوده است.
جوان‌ترین فردی که در این تاریخ شفاهی با وی مصاحبه شده 63 سال و سالمند‌ترین 106 سال سن داشتند. در این بین مهم‌ترین ویژگی این پروژه این بود که در مدت کوتاهی انجام شده و برای اولین بار اصول و استانداردهای بین‌المللی در این کار صورت گرفته است.
مدیر اجرایی پروژه تدوین تاریخ شفاهی نفت در مورد دستاوردهای تاریخ شفاهی نفت گفت: ایجاد آرشیو شفاهی، استفاده در خبرنامه‌ها، نشریات، گزیده نامه‌ها، به صورت گزیده‌های موضوعی، تاریخی و چاپ سرگذشت نامه‌ها، تولید فیلم‌ها در اشکال مختلف مستند و سریالی، تهیه مواد آموزشی برای دانشجویان، دانش‌آموزان، کارآموزان، ایجاد پایگاه‌های اینترنتی، مشارکت اجتماعی طبقات ساکت و فراموش شده در تدوین تاریخ ملی، محافظت و پاسداری از میراث فرهنگی، تهیه کتاب‌ها و ویدئو‌های آموزشی، تهیه بانک ایده‌ها، تهیه واژه‌نامه‌ها و اصطلاح نامه‌های تخصصی و فنی، ثبت و ضبط تاریخ خانوادگی و خاندانی، سازمانی و محلی، تهیه آرشیو بازنشستگان و گذشته درمانی از جمله دستاوردهای پروژه تدوین تاریخ شفاهی صنعت نفت است.
در پایان این مراسم از آقایان عبدا... عامری، عبدا... بهمنی‌نژاد، احمد جوهری‌زاده، اسدا... فتح‌ا...‌زاده، محمد بیگی، علی قلعه‌گلاب، محمدباقر سمیعی، غلام‌رضا شادمانی، بهمن عبداللهی‌نیا، ماندنی ذراتی، هوشنگ چرامی، محمد سادولی، قربانعلی سعیدنیا، سیدشمس‌الدین مجابی، عباس پارسوا، علی‌اصغر سادات بویر، فریبرز نیکنام، محمد صدیق بهرامی، عباس پاسیار و خانم‌ها روح انگیز راه گانی و مهتاب قائم، 21 بازنشسته نمونه صنعت نفت با اعطای لوح یادبود و اهدای هدایایی قدردانی و تجلیل شد.
همچنین در حاشیه این مراسم مدیرعامل شرکت ملی نفت در آیین برش کیک پاسداشت تولد چهار سالگی نشریه زندگی نو، حضور یافت.

محمدی، رییس صندوق بازنشستگی، پس‌انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت