بخشهایی از عملکرد سازمان محیطزیست در دولت نهم
تدوین دستورالعملها
-تهیه دستورالعمل نحوه نمونهبرداری پاراسترهای کیفیت آب با استفاده از تحقیقات استرالیا و نیوزیلند و با لحاظ نمودن شرایط ایران
-تهیه دستورالعمل اجمالی پایش کیفیت آب رودخانهها
-تهیه دستورالعمل نحوه نمونهبرداری پاراسترهای کیفیت آب با استفاده از تحقیقات استرالیا و نیوزیلند و با لحاظ نمودن شرایط ایران -تدوین دستورالعمل واگذاری بعضی از پروژههای مشمول ارزیابی به استانها
-۷مورد تدوین ضوابط و دستورالعملهای زیستمحیطی پیرامون زیستگاهها و مناطق
-تهیه دستورالعملهای: نحوه سرشماری و چگونگی ثبت اطلاعات پستانداران، ضوابط استقرار کارگاههای پرورش ماهی، نحوه واگذاری قرقهای اختصاصی، سرشماری پرندگان آبی و خشکزی، نحوه مواجهه با تلفات پرندگان مشکوک به بیماری آنفلوآنزا، روشهای جمعآوری، آمادهسازی، نگهداری و ایجاد کلکسیون پستانداران و طبیعتگردی در مناطق تحت مدیریت.
-تهیه و تدوین ۴۷دستورالعمل پایش آلایندهها به منظور ارتقای کمی و کیفی پایش آلایندههای زیستمحیطی کشور.
روابطعمومی، آموزش همگانی
و اطلاعرسانی
الف) آموزش همگانی
-تهیه برنامه جامع آموزش همگانی سازمان حفاظت محیطزیست در سال ۱۳۸۵ با رویکرد برنامه چهارم توسعه
-تدوین نظامنامه ملی آموزش محیطزیست برای اولین بار در کشور
-تشکیل دبیرخانه و کارگروه آییننامه اجرایی بند الف ماده ۶۴ قانون برنامه چهارم توسعه در خصوص ارتقای آگاهیهای زیستمحیطی در کشور و تشکیل کارگروه بازنگری کتب درسی مقاطع مختلف تحصیلی در راستای ماده ۳ این آییننامه
-انعقاد تفاهمنامه همکاری آموزشی و پژوهشی با قوه قضائیه
-ساماندهی و فعال نمودن همکاریهای گسترده با نیروی مقاومت بسیج، مانند برگزاری اردوهای هجرت در ۱۵استان و تهیه و تدوین جزوه آموزشی ویژه جهت تدریس در طرح زیست یاران بسیج.
-تهیه جزوه آموزشی و برگزاری ۳۲ساعت کلاس آموزشی برای ۲۰۰نفر از مربیان پیشدبستانی مرکز رسیدگی به امور مساجد
-برگزاری مراسم هفته محیطزیست و همزمان با آن برگزاری هفتمین دوره جایزه ملی محیطزیست و کنفرانس ملی روز جهانی محیطزیست
-برگزاری نهمین همایش صنایع سبز و اولین همایش برگزیده صنایع سبز، انتخاب ۳۶واحد به عنوان صنایع سبز، ۲۲واحد به عنوان واحد خدماتی سبز و ۴واحد به عنوان واحد خدماتی برگزیده
-برگزاری نمایشگاه محیطزیست در هفته دولت، سومین جشنواره تنوع زیستی، نمایشگاه سبز کیش و محیطزیست و برگزاری ۳۵۸همایش، سمینار و نمایشگاه در ادارات کل استانها.
-برگزاری ۳۱۳مسابقه زیستمحیطی در استان های مختلف کشور
-تولید ۸۷۶۳دقیقه فیلم زیستمحیطی در ادارات کل استانها و نمایش ۲۶۶۴۴۰دقیقه فیلم با موضوعات زیستمحیطی جهت تنویر افکار عمومی
لازم به منظور کاهش آلودگی هوا و رعایت استانداردهای زیستمحیطی در شهرهای موضوع بند «الف» ماده ۶۲ قانون برنامه چهارم توسعه را بر مبنای مطالعات انجام شده تدوین و به هیات وزیران پیشنهاد نماید. (مصوبه شماره ت۳۴۹۲۹ه)
-اصلاح آییننامه اجرایی بند «ج» ماده (۱۰۴) تنفیذی قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، موضوع ماده (۷۱) قانون برنامه چهارم توسعه
-تصویب آییننامه اجرایی بند «الف» ماده (۶۴) قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی در ۶ماده در خصوص آموزش همگانی محیطزیست و ارتقای آگاهیهای زیستمحیطی
-تصویب آییننامه اجرایی ماده (۵۹) برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران
-تصویب آییننامه اجرایی ماده (۶۶) برنامه چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران.
-تصویب دستورالعمل قانون نحوه جبران زحمات و خسارات کارکنان سازمان حفاظت محیطزیست در ارتباط با جرایم زیستمحیطی مشتمل بر ۴ماده (مصوبه شماره ۳۴۱۸۴/ت ۳۷۰۱۰ه مورخ ۶/۳/۱۳۸۶)
مصوبات شورایعالی حفاظت محیطزیست
-تصویب آییننامه اجرایی بند الف ماده ۶۴ قانون برنامه چهارم توسعه
-مقرر شد سازمان مدیریت و برنامهریزی انجام ارزیابی زیستمحیطی را برای کلیه طرحهای ملی و استانی وفق قوانین و مقررات نظارت بر ارزیابی زیستمحیطی کشور الزامی و برنامه زیستمحیطی (شرح خدمات زیستمحیطی) را با همکاری سازمان حفاظت محیطزیست تهیه و ابلاغ نماید.
-مقرر شد پس از تعیین قیمت واقعی تمام شده هر یک از تعرفههای تاکسیدرمی شده و ارائه آن به شورای اقتصاد تعرفه، حقالزحمه متناسب شده پیشبینی میشود، مبالغی را برای جبران سختی کار و خسارات کارکنان اعم از حق کشف خسارت، دیه و کمک به ماموران و متصدیان کشف و تعقیب جرایم زیستمحیطی و جلوگیری از منابع آلاینده و مخرب محیطزیست فعالیت مینمایند، اختصاص دهد، هرگونه پرداخت از این محل به کارکنان ستادی و همچنین افرادی که وظایف آنها ارتباط مستقیم با موضوعات فوقالذکر را ندارد ممنوع است. (شماره ۲۱۹۵۷۵/۱۶۱ مورخ ۲۵/۱۰/۱۳۸۴).
اهم مصوبات هیات دولت در زمینه محیطزیست
-مبلغ یکمیلیارد و پانصد میلیون (۱۵۰۰۰۰۰۰۰۰)ریال به منظور اجاره ساختمان دبیرخانه کنوانسیون محیط زیستی دریای خزر (CEP) در اختیار سازمان حفاظت محیطزیست قرار گیرد تا برابر قوانین و مقررات مربوط هزینه شود. (مصوبه شماره ۷۵۲۸۰/ت۳۴۴۹۲ه مورخ ۱۷/۱۱/۱۳۸۴).
-سازمان حفاظت محیطزیست به عنوان مرجع صلاحیتدار ملی (DNA) جمهوری اسلامی ایران درخصوص پروتکل کیوتو در مورد کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییر آب و هوا تعیین میگردد. (مصوبه شماره ۱۱۶۰۶۱/ت ۳۵۴۲۸ ه مورخ ۱۸/۹/۱۳۸۵)
-سازمان حفاظت محیطزیست موظف است با همکاری وزارتخانههای بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (در مورد پسماندهای پزشکی) صنایع و معادن، نیرو و نفت (در مورد پسماندهای صنعتی و معدنی)، جهاد کشاورزی (در مورد پسماندهای کشاورزی) ضوابط و روشهای مربوط به مدیریت اجرایی پسماندها را تدوین و در شورایعالی حفاظت محیطزیست به تصویب برساند. وزارتخانههای مذکور مسوول نظارت بر اجرای ضوابط و روشهای محسوب هستند.
-سازمان حفاظت محیطزیست مجاز است از طرف دولت جمهوری اسلامی ایران همکاریهایی را برای تاسیس مرکز منطقهای آموزشی و پژوهشی تالابها در غرب و مرکز آسیا در جمهوری اسلامی ایران وابسته به کنوانسیون رامسر به عمل آورد. (مصوبه شماره ۲۵۴۶۵/ت ۳۲۷۱۵ ه مورخ ۱/۵/۱۳۸۵)
-سازمان حفاظت محیطزیست کشور موظف است درخصوص شکار یا عدم شکار (جهت کنترل بیماری آنفلوآنزای مرغی) مجوزهای لازم را صادر نموده و در این رابطه با نیروی انتظامی و نیروی مقاومت بسیج جهت اقدامات کنترلی هماهنگ نماید. (مصوبه شماره ۹۶۱۷۰/۳۶۰۸۳ مورخ ۱۳/۸/۱۳۸۵)
اصلاح ساختار
ساختار تشکیلاتی سازمان با هدف ارتقای سطح دفاتر و معاونتها و تغییر عناوین برخی از دفاتر که شرح آن در ذیل آمده است، پیشنهاد و به تصویب سازمان مدیریت و برنامهریزی رسیده است:
-ایجاد معاونت محیطزیست دریایی با ۲دفتر بررسی آلودگیهای دریایی، دفتر بیولوژی دریایی و مدیریت سواحل و تالابهای ساحلی
-تغییر عنوان معاونت آموزش و برنامهریزی به معاونت آموزش و پژوهش با ۳دفتر تخصصی: مشارکت و آموزش همگانی محیطزیست، توسعه پایدار بومشناختی و اقتصاد محیطزیست و دفتر پژوهش، برنامهریزی و نظام اطلاعات و آمار محیطزیست.
-راهاندازی مرکز نوسازی و تحول اداری با ۳مدیریت تخصصی: تشکیلات و بودجه، بهبود روشها و فنآوری اطلاعات و بهبود مدیریت و سرمایه انسانی.
-تغییر عنوان دفاتر تنوع زیستی و موزههای تاریخ طبیعی و حیات وحش و آبزیان به دفتر تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی و دفتر حیات وحش و موزههای تاریخ طبیعی.
-تبدیل اداره کل نظارت و بازرسی به دفتر ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات و اداره کل هماهنگی گارد امور استانها و مناطق
قوانین و مقررات
مصوبات مجلس شورای اسلامی در زمینه محیطزیست
-به دولت جمهوری اسلامی ایران اجازه داده میشود به کنوانسیون حفاظت از گونههای مهاجر وحشی ملحق شود و اسناد تصویب را به امین اسناد بسپارد. این کنوانسیون مشتمل بر ۲۰ماده بوده و هدف آن حفظ جانوران وحشی در اشکال بیشمارشان به عنوان بخش با ارزش و غیرقابل جایگزین سیستم طبیعی کره زمین است. (شماره ۴۹۵۳۹/۳۵۷ مورخ ۳/۴/۱۳۸۶)
ارسال نظر