دور تهران در 30 دقیقه

طولانی‌ترین بزرگراه کلان‌شهر تهران-۳۵ کیلومتر- تا پایان سال شمال را به جنوب شهر وصل می‌کند گروه شهری- تا مدتی پیش اگر قصد انجام کاری در شمالی‌ترین یا جنوبی‌ترین نقطه تهران را داشتید و درست در نقطه مقابل آن بودید، برای طی کردن چنین مسافتی مجبور بودید پیش بینی چندین ساعت در راه ماندن را برای گذراندن ترافیک های پرحجم آن انجام دهید؛ اما شاید اگر امروز تصمیم به انجام چنین کاری داشته باشید بزرگراه امام علی که از جنوب تا شمال تهران کشیده شده این امکان را برای شما به وجود آورده تا زمان مسافرت شما را تا ۳۰ دقیقه کاهش دهد. گشوده شدن معبری به طول ۳۵ کیلومتر با بیش از ۶۷ درصد پیشرفت فیزیکی، مسیری بدون برخورد با چراغ قرمز را برای پایتخت‌نشینان فراهم کرده‌ است که با تکمیل آن رینگ ‌داخلی و خارجی شهر تهران برابر طرح‌جامع حمل‌ونقل و ترافیک شهر تکمیل خواهد شد؛ اما پروژه ادامه بزرگراه امام علی از پنج قطعه تشکیل شده است که از شش منطقه پایتخت(مناطق ۷، ۸، ۱۳، ۱۴، ۱۵ و ۲۰) عبور می‌کند و به این ترتیب دسترسی شهروندان به آن سهل تر خواهد شد.

مسیل‌باختر تا خیابان پیروزی

بخش اول بزرگراه از خیابان مسیل باختر تا خیابان پیروزی را در بر می‌گیرد. این بخش از بزرگراه در ادامه ۹ کیلومتر ساخته شده درسال‌های گذشته ( حدفاصل دارآباد تا مسیل باختر) قرار گرفته و با طولی بیش از چهار هزار متر به شمال خیابان پیروزی می‌رسد؛ طوری که طول کل بزرگراه ۳۵ کیلومتر می‌شود.

این بخش از بزرگراه از سه‌منطقه شهرداری عبور ‌می‌کند که هزار و ۷۰۰ متر آن در منطقه ۱۳ ، هزار و۹۰۰ متر از آن در منطقه ۷ و هزار و ۱۵۰متر نیز در منطقه ۸ قرار دارد. یکی ‌از تقاطع‌های اصلی بزرگراه امام‌علی(ع) درقطعه اول آن، تقاطع با خیابان سبلان است. پل تقاطع سبلان با معارضین تاسیساتی مختلفی از‌ جمله لوله‌آب، کانال فاضلاب و لوله‌گاز مواجه‌است که تاکنون بخشی از این معارضین رفع شده است. پیشرفت فیزیکی قطعه‌اول در ۳ بخش حدفاصل مسیل‌ باختر تا جنوب خیابان سبلان ۲۹ درصد، جنوب خیابان سبلان تا شمال خیابان دماوند ۲۸ درصد و از خیابان دماوند تا خیابان پیروزی نیز حدود ۲۷ درصد است.

در این قطعه همچنین پل تقاطع بزرگراه امام‌علی(ع) با خیابان شهید مدنی به‌عنوان یکی از ۱۰ تقاطع اصلی پروژه در‌دست ساخت است که پیشرفت فیزیکی آن از نیمه گذشته و به‌مرز۵۴ درصد رسیده است.

خیابان پیروزی

تا میدان شهیدمحلاتی

‌قطعه‌دوم این پروژه، حدفاصل خیابان پیروزی تا میدان شهید‌محلاتی را شامل‌می‌شود که با طولی درحدود ۲/۲ ‌کیلومتر، از یک تقاطع اصلی و چهار تقاطع فرعی عبور‌می‌کند و در مجموع ۵/۶۳ درصد پیشرفت‌فیزیکی داشته است.

در‌این بخش هم معارضین تاسیساتی مختلفی همچون لوله‌آب، لوله‌گاز، کابل مخابراتی، کابل و پست برق وجود دارد که بخشی‌از آنها مرتفع‌شده و برای سایر معارضین باقی‌مانده نیز چاره‌ لازم‌ اندیشیده ‌شده است. این بخش از پروژه با‌توجه به اهمیت تأمین دسترسی‌های محلی، پل تقاطع خیابان نیکنام ساخته‌شده ‌است. عملیـات ‌تکمیـل بخش‌جنوبـی پـل‌تقـاطع خیابان پیروزی به‌پایان رسیده و عملیات‌اجرایی در دوربرگردان جنوب خیابان نیکنام، پل‌عزیزی و دوربرگردان خیابان عزیزی همچنان ادامه دارد.

میدان شهیدمحلاتی

تا بزرگراه آزادگان

قطعه‌سوم پروژه که از میدان شهید‌محلاتی آغاز‌شده و تا جنوب بزرگراه آزادگان ادامه‌دارد، به سه‌بخش تقسیم‌شده و عملیات‌اجرایی در هر یک از ایـن قطعـات به‌صـورت همـزمـان در‌حال پیشروی است. طول کل این قطعه ۴/۵ کیلومتر است. بخش‌نخست از قطعه‌سوم، شامل مسیر شمال میدان شهید‌محلاتی تا شمال خیابان خاوران می‌شود که ‌هزار و۳۵۰ متر طول دارد و تا‌کنون ۵۱ درصد پیشرفت فیزیکی داشته ‌است. تقاطع شهید‌محلاتی هم که یک تقاطع سه‌سطحی است، در این قطعه قرار‌ دارد و یک تراز آن یعنی پل امتداد بزرگراه شهیدمحلاتی خردادماه امسال مورد بهره‌برداری قرار گرفت. بخش‌دوم این قطعه از شمال خیابان خاوران تا جنوب بزرگراه بعثت امتداد‌یافته و پیشرفت فیزیکی آن تا‌کنون ۱۶ درصد است. در طول این مسیر که بالغ بر دو هزار و۷۰۰ متر است، پل‌های تقاطعات اصلی بزرگراه امام‌علی‌(ع) با خیابان خاوران و بزرگراه بعثت، در کنار ساخت پل تقاطع‌های فرعی قربانی، ابراهیمی و منصور احداث ‌می‌شود. عملیات ‌اجرایی پل‌تقاطع بزرگراه‌بعثت که از سال‌گذشته آغاز‌شده، ۳۲درصد پیشرفت ‌فیزیکی دارد. پل‌تقاطع خیابان منصور نیز با ۵۰ درصد پیشرفت ‌فیزیکی، جزو بخش‌های در‌حال ساخت این قطعه از بزرگراه امام‌علی(ع) است. عملیات‌اجرایی در پل‌های تقاطع خاوران هم جریان دارد و انتظار‌می‌رود به‌زودی ساخت سایر پل‌های این قطعه نیز آغاز شود. سومین و آخرین بخش‌از قطعه‌سوم بزرگراه امام‌علی(ع)، بخش حدفاصل جنوب بزرگراه بعثت تا جنوب بزرگراه آزادگان است که طی ماه‌های اخیر در اولویت‌کاری مجریان طرح قرارگرفته و هم‌اکنون بالغ بر ۷۰ درصد پیشرفت‌فیزیکی در این قطعه حاصل شده ‌است. در حقیقت بخش‌‌عمده پیشرفت‌ فیزیکی بخش‌سوم پروژه ادامه بزرگراه امام‌علی (ع) مربوط به این قطعه است.

بزرگراه آزادگان

تا بزرگراه شهید نجفی رستگار

اما چهارمین قطعه از مسیر پروژه بزرگراه امام‌علی (ع) از جنوب بـزرگـراه آزادگـان آغاز و تـا جنـوب بزرگـراه شهید کاظم‌نجفی رستگار ادامه‌دارد. این بخش از بزرگراه حدود ۹/۱ کیلومتر طول‌دارد و پیشرفت فیزیکی آن به مرز۵۰ درصد نزدیک شده است.

بزرگراه شهید نجفی رستگار

تا بزرگراه شهید‌آوینی

پنجمین و آخرین قطعه از پروژه ادامه بزرگراه امام‌علی (ع) از جنوب بزرگراه شهید نجفی رستگار آغاز‌می‌شود و تا بزرگراه شهید‌آوینی در مسیری به طول ۹/۱ کیلومتر امتداد ‌می‌یابد. با تکمیل این قطعه از بزرگراه که تاکنون ۱۹ درصد پیشرفت‌فیزیکی داشته‌است، مسیر زیادی تا رسیدن به حرم امام(ره) باقی‌نمی‌ماند. در‌حقیقت بزرگراه امام‌علی (ع) از ابتدای مسیر خود در شمالی‌ترین نقطه تهران (بزرگراه ارتش) تا بزرگراه شهید‌آوینی با پیمودن مسیـر حـدودا ۳۵ کیلومتری، سرانجـام به‌قطعـه دیگـری متصل خواهد‌شد که به طرح «حرم تا حرم» معروف است.

طرح حرم تا حرم

طرح حرم تا حرم در حقیقت امتداد بزرگراه امام‌علی (ع) از حدفاصل حـرم‌مطهـر تا شهرری را شامل‌می‌شود. با تکمیل این قطعه که حدود ۳ کیلومتر طول‌دارد، شهروندان می‌توانند پس‌از پیمودن مسیر ۳۵ کیلومتری، خود را از شمالی‌ترین نقطه پایتخت در محدوده دارآباد، به جنوبی‌ترین نقطه یعنی مرقد مطهر امام‌خمینی(ره) و بهشت‌زهرا (س) برسانند. پیشرفت فیزیکی این بخش از پروژه ۲۸ درصد است.

۲۲ کیلومتر دردست ساخت

با گذشت یک سال از پروژه ادامه بزرگراه امام‌علی (ع) تاکنون پیشرفت‌فیزیکی آن مطابق با برنامه زمان‌بندی حاصل شده‌است. معنای این عبارت هنگامی مشخص‌می‌شود کـه بدانیـم بخش در‌دسـت سـاخت بزرگراه امام‌علی(ع) به‌طول ۲۲ کیلومتر، از میان بافت‌مسکونی متراکم و فشرده ۶ منطقه پایتخت عبور‌می‌کند و بالغ بر ۷ ‌هزار واحد مسکونی، معارض‌ملکی این پروژه بوده که شهرداری برای رفع آن یک‌هزار میلیارد‌تومان هزینه کرده ‌است.

۱۴ لاین تندرو و کندرو

پروژه بزرگراه امام‌علی(ع) را از‌حیث تعداد لاین‌های ترافیکی می‌توان یکی‌از پروژه‌های شاخص و کم‌نظیر شهر تهران توصیف‌کرد. این مسیر بزرگراهی شامل ۸ لاین تندرو و ۶ لاین کندرو است که لاین‌های تندرو همگی در تراز منفی‌یک احداث خواهندشد. برای احداث این تعداد خطوط تردد خودروها، پوسته‌طرح بین ۵۶ تا ۷۸ متر به‌صورت متغیر درنظر گرفته شده‌است. در واقع هر سمت بزرگراه دارای ۴ لاین تندرو و ۳ لاین کندرو بوده است.

شهروندانی که در مسیر امتداد این بزرگراه زندگی ‌می‌کردند نیز ۲۰‌سال تمام تکلیف املاک خود را نمی‌دانستند و نمی‌توانستند تصمیم درستی درباره نوسازی ملک خود اتخاذ ‌کنند؛ چراکه ممکن‌بود سرمایه آنها درقالب نوسازی املاکشان صرف‌شود و یک یا چند سال بعد، شهرداری تصمیم به اجرای ادامه بزرگراه امام‌علی (ع) بگیرد. در حقیقت غفلت از تکمیل این پروژه، مشکلی بر مشکلات شهر افزوده بود و به‌نوعی در فرسودگی بافت مسکونی برخی مناطق پایتخت نقش مستقیم داشت.

امروز اما با تکمیل بزرگراه امام‌علی (ع)، مدیریت‌شهری نه‌تنها بر این مشکلات فائق‌آمده، بلکه پیمودن مسیری ۳۵ کیلومتری در دل شهر تهران را آسان‌تر کرده است.