افسانه احمدی دوقزلو

ممنوعیت قطعی فعالیت مسافربرهای بدون مجوز افزایش دو برابری قیمت گاز، احداث جایگاه‌های CNG در شهرک‌ها و تمهیدات ویژه دولت برای مقابله با سرمای زمستان از جمله برنامه‌هایی بود که سردار رویانیان رییس ستاد حمل‌و‌نقل و مدیریت مصرف سوخت در راس جدیدترین برنامه‌های خود عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، سردار محمد رویانیان هفته گذشته با حضور در مراسم افتتاح ستاد ساماندهی مسافربرهای شخصی کشور به بیان برنامه‌های جدید در زمان باقی مانده از سال و سال آینده پرداخت.

سردار رویانیان گفت: از ۱۵۰هزار مسافربر شخصی ساماندهی‌شده که کارت سوخت دریافت کرده‌اند، ۱۲۰هزار مسافربر توسط شهرداری‌ها به ستاد حمل‌و‌نقل سوخت کشور اعلام حضور مجدد شده‌اند که به این ترتیب باید گفت، ۳۰هزار مسافربر مفقود هستند و به نظر می‌رسد از چرخه خدمات‌رسانی به شهروندان خارج شده‌اند که کارت سوخت آنها باید باطل شود.

وی در ادامه با اعلام این خبر که از سال آینده جابه‌جایی مسافر با خودروهای شخصی چه در داخل شهر و چه در خارج شهر ممنوع است، گفت: پلیس راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی از ابتدای سال ۸۸ با این دسته از خودروها به شدت برخورد می‌کند.

وی با اشاره به اینکه از ۱۲۰هزار مسافربر شخصی تایید شده، بیش از ۲۷هزار مسافربر به تاکسی تبدیل شده‌اند، خاطرنشان کرد: با شکل‌گیری ستاد ساماندهی مسافربرهای شخصی در کشور، ۹۳هزار مسافربر باقی‌مانده نیز تا پایان سال به تاکسی تبدیل می‌شوند.

سردار رویانیان با اشاره به وظایف ستاد ساماندهی مسابرفرهای شخصی کشور گفت: این ستاد مکلف است بخش عمده‌ای از تاکسی‌های تهران و مسافربرهای عمومی را به جای تاکسی به ون تبدیل کند تا خدمات بهتری به شهروندان ارائه شود.

رویانیان معتقد است: ون وسیله مناسب‌تری برای حمل‌و‌نقل مسافران به شمار می‌رود که یکی از دلایل آن ظرفیت بیشتر ون‌ها برای جابه‌جایی تعداد بیشتری از مسافران است. این در حالی است که پیش از این برخی از مسوولان از فعالیت ون‌ها انتقاد کرده و آن را وسیله مناسبی برای جابه‌جایی مسافران نمی‌دانستند.

اما رویانیان در این جلسه خاطرنشان کرد: هر یک از ون‌ها می‌توانند پنج برابر تاکسی‌ها مسافر جابه‌جا کنند. وی با تاکید بر اینکه ون نیاز تاکسیرانی در کشور به‌ویژه تهران است، گفت:‌ ستاد حمل‌و‌نقل و مدیریت مصرف سوخت تا پایان سال ۳۰هزار ون جدید را به ناوگان تاکسیرانی کشور وارد می‌کند.

او گفت: بدون شک یکی از راهکارهای مهم و تاثیرگذار، توسعه حمل‌ونقل عمومی است که میزان آن تا سال ۹۱ باید به ۷۵درصد (۲۰درصد تاکسی، ۲۵درصد اتوبوس و ۳۰درصد خطوط ریلی) برسد. در حالی هم اکنون ۱۰درصد جابه‌جایی‌ها با توجه به حجم مسافر، توسط مترو، ۱۷درصد توسط اتوبوس و ۲۵درصد توسط تاکسی انجام می‌شود.

مساله سیاسی نیست، گره اداری است

رویانیان در زمینه جبران کاستی‌های مربوط به سیستم ریلی اظهار کرد: برای کمک به شهرداری‌ تهران و رفع مشکلات مردم، اعلام می‌ کنیم فعلا حاضریم در یک توافق تخصصی و کارشناسی فراتر از سقف ۲۵درصدی تعیین شده در قانون، سهم اتوبوسرانی تهران را طی یکی دو سال آینده از ۱۷درصد فعلی به ۳۵درصد برسانیم.

رییس ستاد حمل‌ونقل و مدیریت مصرف سوخت در پاسخ به سوال مبنی بر اینکه چرا ستاد به جای افزایش سهمیه اتوبوسرانی، شرایط را برای تامین اعتبار مورد نیاز مترو از صندوق ذخیره ارزی فراهم نمی‌کند، گفت: ما خواهان توسعه مترو هستیم؛ هر چند توسعه آن طی ۲-۳سال گذشته ۲ برابر شده است، اما تحقق سهم ۲۵درصدی آن تا سال ۹۱ امکان‌پذیر نیست.

وی با اشاره به اظهارات محسن هاشمی مدیرعامل مترو تهران مبنی بر بی‌فایده بودن احداث تونل‌های مترو در صورت عدم تامین اعتبار ارزی توسط توسعه صندوق ذخیره ارزی به منظور خرید تجهیزات گفت: اظهارات آقای هاشمی

ملاک عمل نیست. در این رابطه مجلس و دولت باید نحوه استفاده از صندوق ذخیره ارزی را تصویب کنند.

وی ادامه داد: این مساله درگیر مساله سیاسی نیست، بیش‌تر درگیر گره‌های اداری است.

تغییر ساعات کار مدارس بررسی می‌شود

وی با تاکید بر ضرورت گسترش فرهنگ ترافیک ادامه داد: کمیته حمل‌ونقل به ریاست معاون عمرانی وزیر کشور قرار است در وزارت کشور به منظور بررسی راهکارهایی برای کاهش ترافیک شهر تهران تشکیل شود. ضمن آنکه وزارت کشور مکلف است طرح بهبود تردد شهری و توسعه حمل‌ونقل شهری و ارتقای آن را تا یک ماه دیگر به ستاد حمل‌ونقل و مدیریت مصرف سوخت ارائه دهد تا الزامات آن از طریق مجلس پیگیری شود.

تغییر ساعات کار ادارات و مدارس به منظور کاهش ترافیک تهران از جمله مباحثی است که مخالفت‌هایی را به دنبال داشته است. چندی پیش دولت خود این مساله را مطرح کرد که با مخالفت مجلس مطرح شد.

رویانیان که موافق این طرح، اما به طور صحیح و دقیق و کارشناسی شده است، در این باره اعلام نظر کرد و گفت: دولت، مجلس و پلیس همه با اصل اجرای این طرح موافق هستند؛ اما نظرشان در شکل اجرای کار متفاوت است.

وی گفت: پیشنهاد شهرداری آغاز ساعات کار ادارات قبل از مدارس است که این موضوع برای والدینی که فرزندان مدرسه‌ای دارند، قابل اجرا نیست.

رویانیان تاکید کرد، بررسی ساعات کار در کمیته حمل‌ونقل وزارت کشور که متشکل از مسوولان شورا و شهرداری و کارشناسان ترافیک و سایر دستگاه‌های مرتبط است نیز مورد بررسی خواهد بود.