ضریب نفوذ بیمه به خودی خود افزایش نمی‌یابد

آیا تاکنون از خود پرسیده‌اید چه چیزی باعث می‌شود مردم برای پیشگیری از خطرات، چاره‌جویی کرده و برای جبران خسارات احتمالی به اقداماتی چون عقد قراردادهای بیمه روی آورند؟ بی‌تردید پس از رفع تمامی نیازهای فیزیولوژیک مانند گرسنگی، تشنگی، احترام، محبت و وابستگی، نیازهای ایمنی بر فرد مسلط می‌شوند که مجموعه متشکل از وجود امنیت، ثبات، حمایت، رهایی از نگرانی و آشفتگی است. تمایل عموم مردم برای داشتن شغلی دائم و پس‌اندازی مناسب لزوم داشتن انواع پوشش‌های بیمه‌ای را بیش از پیش‌ آشکار می‌کند.

خانه و خانواده محیطی امن برای افراد است که در آن باید ضمن برخورداری از امکانات رفاهی در اندیشه آرامش فردا نیز باشد. نیازهای اعضای خانواده اعم از پدر، مادر و فرزندان متفاوت و خطراتی که هر یک را تهدید می‌کنند متنوع هستند که البته بیمه‌گران برای پوشش اکثریت آنها برنامه‌ریزی کرده و آماده ارائه خدمات هستند. چنانچه این به درستی صورت گیرد موجب رونق فضای کسب و کار در صنعت بیمه خواهد شد.

به مناسبت برگزاری نخستین کنفرانس فضای کسب و کار صنعت بیمه گفت‌وگویی را با قدرت‌الله اسدی، مدیرعامل بیمه توسعه انجام داده‌ایم. او فضای کسب و کار را به دو بخش درون و بیرون سازمان تقسیم کرد و گفت: مشتری و بیمه‌گر در دو طرف میز قرار دارند که خوب است مشتری با اعتماد به طرف مقابل به دنبال خرید بهترین بیمه‌نامه مورد نیازش باشد و بیمه‌گر با صدور بیمه نامه موظف می‌شود از منافع بیمه‌گذار حمایت و در هنگام جبران خسارت به عنوان یک یاری‌رسان در کنار وی باشد.

مدیرعامل بیمه توسعه ادامه داد: متاسفانه نقش و تاثیر بیمه آنچنان که باید در رفع نیازها و تامین آرامش به درستی شناخته نشده است و مردم بیمه را فقط در جهت تامین خسارات وارده سودمند می‌دانند که البته باوری ناقص است؛ چرا که در حقیقت بیمه نه فقط در مقاطع بحرانی و در موارد بروز مشکلات اقتصادی ایفای نقش می‌کند بلکه نقش عمده و اصلی خود را در تامین امنیت روانی و اجتماعی بیمه‌گذار به خوبی ایفا می‌کند.

اسدی با بیان اینکه در ایران برای گسترش فرهنگ بیمه تلاش نشده است، جامعه ۷۰ میلیون نفری کشورمان را دارای عقاید و سلایق گوناگون عنوان کرد و گفت: این باور که چنانچه خسارتی در قبال پرداخت حق بیمه دریافت نشود قرارداد بیمه‌ای مفید نخواهد بود و حق‌بیمه پرداختی به عنوان هزینه‌ای باطل تلقی شود، باوری نادرست است، زیرا آنچه در درجه اول، بیمه‌گذار با پرداخت حق بیمه خریداری می‌کند همان امنیت خاطر است. چنین امنیتی در بعد روانی آسایش خیال و تعادل روانی بیمه‌گذار را فراهم می‌کند و آثار مفید انکارناپذیری در کار و زندگی افراد خواهد داشت.

مدیرعامل بیمه توسعه با اشاره به اینکه فرهنگ‌سازی بیمه‌ای از وظایف تمامی سازمان‌های ذی‌ربط اعم از وزارت اقتصاد، بیمه مرکزی، مجلس، نمادهای آموزش‌وپرورش و ... می‌باشد، اظهار داشت: با نظری اجمالی به وضعیت بیمه در جوامعی که از نظر علمی، فرهنگی و تکنیکی پیشرفته‌اند و با توجه به این نکته که بیمه جزو لاینفک زندگی مردم این جوامع محسوب می‌شود، می‌توان به این موقعیت پی برد که جایگاه و نقش حیاتی و حقیقی صنعت بیمه هنوز در ایران به درستی شناخته نشده و کارآیی آن در زمینه‌های گوناگون بسیار بیشتر و سودمندتر از آن است که در جامعه ما مطرح است.

مدیرعامل بیمه توسعه بر عکس خیلی از مسوولان که ضریب نفوذ بیمه را طی این سال‌ها همراه با رشد اعلام می‌کنند اعتقاد دارد: ضریب بیمه از منظر عملکرد موفقیت بیمه‌گران در ارائه خدمات حتی دارای رشد منفی است و این چند صدم درصد افزایش ناشی از رشد تولید حق بیمه به خاطر بالا رفتن ارزش تولیدات ناخالص مالی است.

اسدی نقش سندیکای بیمه‌گران ایران را در امر فرهنگ‌سازی بسیار حیاتی عنوان کرد و خاطرنشان ساخت: سندیکا باید در گسترش فرهنگ بیمه با هزینه‌های مشترک برنامه‌ریزی کند تا ضمن حمایت از منافع مشترک بیمه‌گران، درجه امنیت سرمایه‌گذاری، تولید و زندگی در کشور ارتقا یابد.

وی گفت: آحاد جامعه هر روز به دنبال کسب درآمد و تامین آسایش برای خانواده خود هستند. بدون آنکه کسی به آنها بگوید ریسک‌های مختلف آنان را تهدید و در صورت بروز حوادث چه برنامه‌ای برای جبران آسیب‌های مادی و معنوی آنها دارند.

او ادامه داد: سندیکایی که بتواند این تفکرات را جامه‌عمل بپوشاند اینک وجود ندارد و بیمه‌گران و مسوولان ارشد نظارتی باید توجه داشته باشند ضریب نفوذ بیمه به خودی خود افزایش نمی‌یابد.

مدیرعامل بیمه توسعه بخش دیگر گفته‌هایش را به فرصت و تهدیدهای آن طرف میز یعنی فضای کسب‌و‌کار صنعت بیمه اختصاص داد و گفت: باور رقبای رفیق در این صنعت وجود ندارد و رقابت غیرحرفه‌ای جای تمام اعتبارات اخلاقی را گرفته است.

اسدی نرخ‌شکنی غیراصولی در بازار بیمه را به منزله دامپینگ یا خودکشی یک شرکت بیمه دانست و یادآور شد. یک بیمه‌گر با دامپینگ تنها به خود ضرر نمی‌رساند، بلکه سایر شرکت‌های بیمه را متضرر می‌کند.

اسدی با بیان اینکه دامپینگ مانند یک حادثه رانندگی است که در آن شخص مقصر فوت و اطرافیان مصدوم می‌شوند، اظهار داشت: بنابراین هر صنفی به ویژه صنعت بیمه باید اصول صنفی و اخلاقی را رعایت کرده و موجبات نگرانی سایر اعضا را فراهم نکند.

مدیرعامل بیمه توسعه، عدم مدیریت و نظارت کافی در راس صنعت بیمه کشورمان را چالش اساسی فضای کسب و کار عنوان کرد و یادآور شد: قوانین و مقرراتی وضع شد که خود متصدیان این قانون برای اجرای آن مبهوت مانده‌اند.

اسدی ادامه داد: قانون جدید بیمه شخص ثالث در حالی تصویب شد که دفاعیه صنعت بیمه برای اصلاحات مورد نیاز آن کافی نبود و قانونی را برای اجرا پیش روی آنان قرار داد که عملکرد به آن بسیار مشکل و موجب ورشکستگی اکثر شرکت‌های بیمه خواهد شد.

به گفته او در گذشته که دیه زن و مرد نابرابر و استهلاک ماشین نیز جزو خسارت قابل جبران نبود شرکت‌های بیمه از محل شخص ثالث زیان‌ده بودند، حال با محاسبه این دو آیتم، زیان بیمه‌گران قطعا افزایش و غیرقابل جبران خواهد بود.

مدیرعامل بیمه توسعه اجرای درست سیاست‌های کلی اصل ۴۴ و خصوصی‌سازی در کشور را بزرگ‌ترین خواسته و دغدغه مسوولان ارشد اقتصادی کشور عنوان کرد و گفت: اما برای اجرای درست و تحقق اهداف آن چه برنامه و راهکارهایی تدوین شده است؟

اسدی با یادآوری اینکه شرکت‌های بیمه از عملیات بیمه‌گری سود کسب نمی‌کنند و تنها محل سودآوری، سرمایه‌گذاری است، تصریح کرد: بورس دارای نوسانات شدید است، سود سپرده‌های بانکی یکسان شد و دیگر از افزایش نرخ سود بانکی به منظور جلب مشتری خبری نیست. بازار مسکن رویه معکوس در پیش گرفته و بازار مطمئنی برای سرمایه‌گذاری وجود ندارد. بنابراین شرکت‌های بیمه از کجا کسب سود کنند تا ضمن توانایی ایفای تعهدات در قبال مشتریان بتوانند نظر مساعد سهامداران را جلب کنند. اسدی با یادآوری اینکه آذر ماه امسال آخرین مهلت افزایش سرمایه شرکت‌های بیمه تا میزان ۲۸میلیارد تومان است، گفت: سهامداری که در پایان دوره مالی یکساله حداقل سود را از شرکت بیمه دریافت می‌کند چه انگیزه‌ای برای افزایش سرمایه دارد؟ و چرا باید هیات مدیره را در امر افزایش سرمایه همراهی کند؟

او با اشاره به اینکه مدیران اجرایی صنعت بیمه تحت انواع فشارهای اقتصادی و مدیریتی هستند، افزود: شرایط کنونی کسب‌و‌کار باعث مدیریت‌های مقطعی و کوتاه‌مدت شده است و کمتر مدیری می‌تواند با پیش‌بینی‌های لازم برای بلند‌مدت برنامه‌ریزی کند.

او بار دیگر نرخ‌شکنی توسط شرکت‌های بزرگ بیمه‌ای که دارای ذخایر قابل توجهی هستند را غیراصولی دانست و یادآور شد: این ذخایر متعلق به هیات‌مدیره شرکت‌ها نیست و زیان‌های غیرقابل تحملی را به شرکت بیمه تحمیل خواهد کرد.

اسدی گفت: در قرن ۲۱ زندگی می‌کنیم و تمام مدیران و تصمیم‌گیران مدعی علم و استراتژی‌های نوین هستند، اما هیچ کس در عمل مطالعه اساسی روی بازار انجام نمی‌دهد و با توجه به داده‌های آماری تصمیم نمی‌گیرد.

او نرخ‌‌شکنی توسط شرکت‌های بیمه خصوصی که اول راه بوده و هنوز عوامل گوناگون سرویس‌دهی آنان کامل نشده است را قابل توجیه دانست و تاکید کرد: اما نرخ‌شکنی توسط شرکت‌های بزرگ که دارای شبکه فروش توانمند، ذخایر و سرمایه قابل توجهی هستند و از امکانات شعب و سرپرستی‌های سراسر کشور برخوردارند، بعید به نظر می‌رسد.

اسدی گفت: بیمه‌گران قدیمی و پیشکسوت باید الگوی مناسب رفتاری برای شرکت‌های بیمه تازه تاسیس باشند و رفتار حرفه‌ای آنان سرمشق مدیران تازه وارد باشد.

مدیرعامل بیمه توسعه ضمن یادآوری بحران‌های اقتصادی که از آمریکا و اروپا آغاز و آثار منفی آن به سایر کشورها از جمله ایران سرایت کرده است، گفت: شرایط فعالیت در بازار بسیار سخت شده و فعالان اقتصادی در کشور باید به دنبال شناخت بخش‌های آسیب‌پذیر و ایجاد یک سنگر برای مصون‌ماندن از این آسیب‌ها باشند.

اسدی گفت: در شرایط سخت تجارت جهانی، فعالان اقتصادی داخلی دیگر نباید به جان خود افتاده و شرایطشان را از این که هست بدتر کنند.

مدیرعامل بیمه توسعه بخش دیگر گفته‌هایش را به مسایل درون بیمه توسعه اختصاص داد و گفت: بیمه توسعه در درون خود متحول است و آمارها نشان می‌دهد تولید حق بیمه در آبان‌ماه ۸۷ نسبت به مدت مشابه سال قبل، از رشد بیش از ۱۰۰درصدی برخوردار است.

او با بیان اینکه این شرکت دارای ۷شعبه در سایر نقاط کشور است، گفت: شعب کرمان، ارومیه، همدان و گرگان نیز آماده افتتاح و بهره‌برداری هستند.

مدیرعامل بیمه توسعه تعداد نمایندگان این شرکت را ۲۰۰ نماینده اعلام کرد و گفت: یک صد نفر دیگر در شرف اخذ کد نمایندگی هستند و تاخیر مرحله دریافت کد به خاطر تصویب آیین‌نامه امور نمایندگی در شورای‌عالی بیمه بود.

اسدی با بیان این که اعطای کارانه در شرکت از سیاست‌های جدید بیمه توسعه است، گفت: پرداخت کارانه به پرسنل شرکت و اعطای تسهیلات تهیه مکان به نمایندگان شرکت انگیزه فعالیت را در خانواده بیمه توسعه دو چندان کرده است.

او همچنین از ارائه طرح سپاه برای پرداخت خسارت‌های شخص ثالث و بدنه در محل خبر داد و گفت: به زودی این طرح به صورت آزمایشی در تهران آغاز و پس از آن در شهرهای بزرگ مشهد، اصفهان و تبریز نیز اجرایی خواهد شد.

اسدی همچنین از خرید اینترنتی توسط سهام‌داران شرکت بدون مراجعه به نماینده و شعب خبر داد و گفت: پس از آن مشتریان ممتاز و در نهایت امکان خرید از طریق کارت‌های بانکی طرح شتاب برای خرید بیمه‌نامه‌های الکترونیکی فراهم می‌شود.

مدیرعامل بیمه توسعه گفت: این شرکت از جهت علمی، فنی، اخلاقی و دارا بودن مدیران کارآمد پیشتاز است و هیات‌مدیره با توجه به مسائل کلان در اندیشه ارتقای سطح کیفیت خدمات است.

اسدی در خاتمه به تشریح بیمه کیفیت ساختمان که از ابتکارات این شرکت به حساب می‌آید پرداخت.

وی بیمه کیفیت ساختمان از منظر خریدار واحد مسکونی را یک برگ بهادار نامید که واحد مسکونی خریداری شده را در طول ده سال در مقابل خطر عیوب اساسی و پنهان ساختمان بیمه می‌نماید (گارانتی ده ساله) و بهره‌برداری واحد مسکونی بدون نیاز به مراجعه به هر شخص مسوول ساخت ساختمان یا مراجعه به مراجع قضایی می‌تواند تنها با تماس با شرکت بیمه توسعه، زیان ناشی از موارد موضوع بیمه را دریافت کند.

به گفته وی فرآیند بیمه کیفیت ساختمان توسط کارشناسان بیمه توسعه تحت عنوان بازرسان فنی از کنترل و نظارت بر نقشه ساختمان و ابتدای عملیات ساخت، شروع و به طور مستمر ادامه و تا پایان کار ساختمان انجام می‌پذیرد و گزارشات فنی بازرسان فنی مشتمل بر تمامی موارد ساخت از قبیل فونداسیون، ساخت اسکلت، تاسیسات، سفت‌کاری، نازک‌کاری، تاسیسات برقی و تاسیسات مکانیکی، مبتنی بر اصول علمی، الزامات عمومی ساختمان و استانداردها تهیه پس از تایید مدیریت بازرسی مورد پذیرش شرکت قرار گرفته می‌شود و برگ گواهی بیمه ده ساله به همراه سند مالکیت در زمان معامله واحد مسکونی به خریدار (بهره‌بردار) تقدیم می‌شود.