خودروهای وارداتی در یک پرونده ویژه

پرونده‌ای ویژه برای خودروهای وارداتی

با کدام «پز» دهید از کدام «سواری» بگیرید

حمیدرضا بهداد - میل خودتان است و شما بهتر می‌دانید که با پول‌تان چه کنید ولی اگر ماشین‌باز هستید و علاقه‌مند به خودروهای خارجی، بد نیست نیم‌نگاهی به گزارش این هفته ما بیندازید.

شاید دلیلش میزان کیفیت خودروهای تولید داخل باشد یا شاید هم تغییر ذائقه جامعه و شاید هم پولدار شدن مشتریان. هر چه هست این روزها بازار خودروهای لوکس خارجی که توسط بخش‌های دولتی و خصوصی به کشور وارد می‌شوند، داغ‌داغ به نظر می‌رسد. گزاف نیست اگر بگوییم گاهی رقابت میان واردکنندگان خودرو در ایران حتی شدیدتر از رقابت میان خودروسازان بزرگ داخلی است؛ چراکه سود کلانی در این باب وجود دارد و بالطبع افراد و شرکت‌های بیشتری در آن دخیل‌اند. غالب مشتریان ایرانی سال‌ها است که با تولیدات خودروسازان داخلی خو گرفته و سر می‌کنند به هر حال قدرت خرید بیشتر دهک‌های جامعه در حد متوسط یا ضعیف است و مسلما سوار شدن یک محصول داخلی چند میلیونی اما کم‌کیفیت به صرفه‌تر و در دسترس‌تر از خودرویی خارجی و لوکس ولی چند ده‌میلیونی به نظر می‌رسد. این در حالی است که به هر حال قشر مرفه و دهک‌ بالای جامعه که شاید شما نیز جزو آنها باشید. همواره نوع خودرو زیر پای‌شان، اهمیت و حساسیتی خاص دارد و طبیعتا می‌ارزد که پول کلانی را صرف این موضوع کنند. البته دولت همواره در قبال واردات خودرو موضعی سخت‌گیرانه به خود گرفته و با بالا نگه داشتن تعرفه‌ها به نوعی قصد داشت استفاده از خودروهای لوکس خارجی را به اقشار مرفه جامعه محدود کند. هرچند که نگاهی به آمار واردات خودرو طی امسال و در مقایسه با سال‌های پیشین و آن هم در شرایطی که عملا تعرفه ۱۱۵درصدی برای این امر در نظر گرفته شده، خود نشان از اقبال بلند خودروهای خارجی نزد مشتریان ایرانی دارد.

به هر حال در شرایطی که برخی خودروهای تولید داخل حتی از ایمنی مناسبی هم برخوردار نیستند و با امکانات و مسائل فنی روز صنعت خودرو دنیا، غریبه‌اند، شرکت‌های خودروساز خارجی علاوه بر به‌کارگیری آخرین امکانات ایمنی وفنی در محصولات خود، روی طراحی بدنه، ظاهر خودرو، تزئینات داخلی و خارجی آن و همچنین نصب آپشن‌های جذاب که همواره برای مشتری جالب است نیز کار کرده و بازارهای جهانی را به قبضه خود درآورده‌اند. بازارهایی که ایران و ما و شما نیز جزو آنها به حساب می‌آییم، در حال حاضر بسیاری از خودروسازان معتبر دنیا به کشورمان وارد شده و محصولات لوکس‌شان میهمان خیابان‌های ما هستند. شاید معتبرترین آنها مرسدس بنز آلمان باشد و تازه‌کارترین‌شان نیز لکسوس؛ هیوندای، ب‌ام‌و، تویوتا و کیا و البته رنو هم این روزها جزو لاینفک بازار ایران به حساب می‌آیند.هم‌اکنون خودروهایی مانند سانتافه، آزرا، کمری، سورنتو، مگان، ب‌ام‌و و X۳ و ... دیگر برای ما غریبه نیستند و اگر خوب نگاه کنیم خواهیم دید که بخشی از ترافیک جاده‌ها و خیابان‌هایمان را این محصولات لوکس با سرنشینانی لوکس بر عهده گرفته‌اند. هدف از گزارش این هفته ما پرداختن به خوب و بد حضور خودروهای خارجی در بازار کشور نیست؛ بلکه قصد آن است که کمی وارد جزئیات فنی و حاشیه‌ای آنها شده و شما را که پول‌تان از پارو بالا می‌رود کمی بیش از آنچه می‌دانید، با خودروهای وارداتی آشنا کنیم. به هر حال احتمالا برای‌تان مهم است که درباره گارانتی آنها بیشتر بدانید یا از حجم موتور و حداکثر سرعت‌شان مطلع شوید یا حتی در زمینه امکانات و آپشن‌های وارداتی اطلاعات بیشتری کسب کنید یا ....

طرح: محسن اسدی

صفحات بازارنامه را هم بخوانید