خانه ا‌من کودکان
علی طجوزی
دنیای کودکان دنیایی است ورای دنیای آدم‌های بزرگ، دنیایی است پر از شادی و شور و شکوه. پر از رنگ، رنگ‌های شاد و آزاد. رنگ‌هایی گرم و دلنشین و این شکوه و شادی و شور در محصولاتی هم که برای آنان تولید یا ساخته می‌شود، وجود دارد. در تمام چیزهایی که برای کودکان و نوزادان و نوجوانان است، از کارتون‌های تلویزیونی و سینمایی در نظر بگیرید تا کفش و لباس و کلاه و وسایل بازی و لوازم‌التحریر و تخت و کمد و غیره.

درواقع دنیای خوب و شاد و بی‌دغدغه کودکان سالیان سال است که برای بزرگ‌ترها تبدیل به صنعت شده است؛ یعنی هر چیزی که برای آنان وجود دارد در پی‌اش کارخانه‌های کوچک و بزرگ وجود دارند و برای به دست آوردن دل کودکان و سودهای کلان با هم به رقابت نشسته‌اند.
یکی از این صنایعی که هم در ایران وجود دارد و دارای بازار گسترده‌ای است؛ بازار تخت و کمد نوزاد و نوجوان است.
بزرگ‌ترین محلی که در تهران برای این کار وجود دارد یا به نوعی بورس این نوع کالاها است، میدان حسن‌آباد و حول و حوش آن است. بیشتر افرادی که در این صنف فعالیت می‌کنند در همین حدود هستند؛ یعنی تقریبا حد فاصل ایستگاه عزیز در خیابان وحدت اسلامی تا نزدیکی‌های خیابان البرز.
محال است که یک بعد از ظهر یا سر شبی را در آن حوالی بگذرانید و پدرومادرهایی را نبینید که مشغول تماشا یا خرید نباشند؛ چرا چون همواره و در هر زمانی کودکی متولد می‌شود و جدا از شادی و خیر برکتی که همراه خود دارد یک سری لوازم و وسایلی هم نیاز دارد. یکی از ملزومات که چند سالی می‌شود که بیشتر مورد توجه قرار گرفته؛ تخت و کمد نوزاد به عنوان جزئی از سیسمونی است.
در حال حاضر تخت و کمد نوزاد و کودک به یکی از بزرگ‌ترین فعالیت‌های کارخانه‌های بزرگ و کوچک درآمده است و هر کدام از آنها سعی می‌کنند با ارائه طرح‌ها و رنگ‌ها و کارآیی‌های متفاوت و همچنین قیمت مناسب بازار را از آن خود کنند. تقریبا تمام فعالان در این بازار این را قبول دارند؛ اما آن چیزی که این روزها می‌توان به عنوان ترجیع‌بندی از دهان اکثر فعالان اقتصادی در هر صنفی شنید، کاهش فروش در نتیجه افزایش قیمت است، البته این افزایش قیمت به نوع دیگری در این بازار تاثیرگذار بوده است.
رضا مجد از فعالان این صنف اعتقاد دارد که این کاهش قیمت اثرات نامطلوبی در بازار دارد که متوجه همه می‌شود.
یعنی هم در کیفیت کار تاثیر دارد و هم در انتخاب جنس مطلوب از سوی خریدار و آنها برای تهیه تخت و کمد برای نوزادان چاره‌ای جز این کار ندارند.
صادقی نیز یکی دیگر از فعالان قدیمی در این بازار می‌گوید: این افزایش قیمت که عمومی است در کار ما هم مثل تمام مشاغل دیگر تاثیر گذاشته است و تاثیری چند وجهی دارد.
در سال جدید تمام اجناس و ملزوماتی که برای این کار لازم است، گران شده است.
میخ، پیچ، پرچ، چسب ملامینه، مزد کارگر و در کل همه ابزارهای لازم در این کار گران شده است.
این دلیلی می‌شود که برخی برای به صرفه بودن فعالیت تولیدی جنس‌هایی انتخاب کنند که آن‌چنان مرغوب نیست.
از سوی دیگر و با در نظر گرفتن قدرت خرید مردم اگر از اجناس خوب و بادوام و با کیفیت هم استفاده شود، سود کم می‌شود. اما در هر صورت ما باید همواره وجدان کاری را در نظر بگیریم و فکر کنیم هر یک از خریداران عضوی از خانواده خودمان هستند.
ولی در کل این گونه شدن بازار، برای ما آن‌چنان سودی ندارد. ما چاره‌ای جز فعالیت کردن نداریم؛ چون این کار در واقع در رگ و ریشه من است. پدرم در این کار بوده است و ما نیز به نوعی عرق این کار را داریم.
ولی زمانی که قدرت خرید مردم کم شده است، ما چه چاره‌ای داریم، جز این که کار خوب را با سودی کم عرضه کنیم.
به گفته صادقی در همین بازار که اکنون گلایه در آن زیاد است، خوبی‌هایی هم دارد که یکی از آنها کم بودن واردات است.
چون وارد کننده هم باید با قیمت‌های بالا کارش را بفروشد و هم این که سریع از روی طرح، مدل و حتی رنگ آن در داخل تولید می‌شود. پس برای وارد کننده سودی نخواهد داشت.
یکی دیگر از دلایل کم بودن واردات این است که جوابگوی سلیقه مشتری نیست. البته بیشتر با در نظر گرفتن کمبود فضا و جای مناسب. چون این روزها اکثر خانه‌ها در مساحت‌های کوچک ساخته می‌شود و کارهای وارداتی اکثرا فضای زیادی را اشغال می‌کنند.
از سوی دیگر این کارهای وارداتی قیمت بالایی دارند و همچنین زمان تحویل بالاتر؛ یعنی این گونه بگویم که کارهای وارداتی زیاد مشتری عمومی ندارد و اکثر فعالان این صنف ترجیح می‌دهند که فعالیت خود را بر کارهای ایرانی متمرکز کنند.
صادقی در ادامه به یکی از نقطه ضعف‌هایی که در کارشان وجود دارد، اشاره می‌کند و آن ندادن ضمانتنامه و گارانتی به مشتری است.
وی دلیل این کار را عدم پذیرش کارهای معیوب از سوی کارخانه‌های تولیدی می‌داند.
از سوی دیگر وی می‌گوید که این صنعت از نبودن علم کافی در این مورد رنج می‌برد. شاید اکثر افرادی که در این صنف فعال هستند، به طور تجربی این حرفه را آموخته‌اند و شاید تعداد افراد کمی در این رشته یا رشته‌ای نزدیک به این کار تحصیل کرده باشند. او در خصوص اینکه قیمت کارهایشان را در سال جدید چه مقدار افزایش داده‌اند، می‌‌گوید: از نظر قیمت بر اساس همین قیمتی که از تولیدکننده می‌‌گیریم و از نظر افزایش سفارش همان سطح قدیم را می‌گوید.
صادقی در خصوص وضع بازار توضیح می‌دهد: بازار ما همواره مشتری‌‌های خود را دارد و اما با توجه به وضعیت گرانی‌ها و همان قدرت خرید، بیشتر خریداران به کالای ارزان گرایش دارند و همچنین کمبود فضا. صادقی ادامه می‌دهد همین کمبود فضا باعث شده است که تخت نوزادی به بازار بیاید به نام مینی. اندازه‌اش کمی از گهواره‌های قدیمی بزرگ‌تر است. از لحاظ استاندارد شاید اندازه نباشد؛ ولی با توجه به حجم کمی که می‌گیرد و قیمت مناسبی هم که دارد این روزها طرفداران زیادی دارد.
بازار از نگاه فروشنده
اکثر فعالان این صنف متفق‌القول می‌گویند که این روزها چوب در بازار کم است و غالب کارها از جنس ام دی اف (M.D.F) است، البته کار چوبی در بازار وجود دارد، اما هم کم است و هم گران و خریدار تا از چوب بودن آن اطمینان پیدا نکرده است، اقد ام به خرید نکند. یکی دیگر از نکاتی را که آنان یادآور می‌شوند، این است که اگر کاری با رنگی دلخواه می‌خواهند یا رنگ خاصی مورد نظرشان است، زودتر سفارش بدهند چون یکی از مسائل این است که رنگ MDF همیشه در بازار موجود نیست و این کار باعث می‌شود که آنها زیاد بگردند و زمان بیشتری را صرف پیدا کردن کنند. اگر یک ماه زودتر سفارش بدهند تا زمانی که بخواهند کارشان آماده می‌شود. یکی دیگر از مسائلی که فروشندگان از مشتری‌ها هنگام خرید می‌خواهند، اطمینان از کار‌هایی است که مد نظر دارند که آیا مثلا این تخت نوزاد چرخ‌دار متحرک است، دیواره‌هایش بالا و پایین می‌شوند و مسائلی از این قبیل.
بازار از نگاه خریدار
اکثر خریداران دوست دارند، کالایی با کیفیت بالا و قیمت مناسب بخرند. یکی از خریداران می‌گوید: چون ما به اندازه کافی اطلاع از چگونگی و خوب بودن این اجناس نداریم، بیشتر سعی‌مان این است که وسیله مورد نظر را از لحاظ رنگ و فضای موجود دلخواهمان پیدا کنیم. خوب و بد بودن آن از لحاظ جنس و استحکام و در کل آن چیزهایی که باعث حفظ سلامتی فرزندمان و از سوی دیگر از بین نرفتن پولمان می‌شود، برمی‌گردد به انصاف و وجدان فروشنده.