بخش سوم و پایانی
چطـور خانـه بسازیـم؟ - ۱۶ اسفند ۹۰
به گفته رضا رسولی کارشناس و سازنده مسکن، در مرحله نازککاری هزینههای ما میتواند بسیار متفاوت باشد، به این معنا که میتوان از مصالح بسیار ارزان یا بسیار گران استفاده کرد. درواقع این مرحله از کار ساختمان به سلیقه سازنده بستگی دارد. البته ساختمانسازان مصالح مورد استفاده خود را با توجه به قیمت منطقه انتخاب میکنند؛ بهطور قطع قیمت مصالحی که در یک منطقه معمولی تهران استفاده میشود با یک منطقه اعیاننشین برابر نیست بنابراین یک سازنده حرفهای همیشه این موضوع را در نظر میگیرد.
یکی از بخشهای نازککاری، کاشیکاری آشپزخانه و سرویسهاست. کاشیکاری هر واحد آپارتمان ۵۷ متری که در حال بررسی هزینههای آن هستیم بین ۵۵ تا ۶۵ مترمربع کاشی مصرف خواهد کرد. قیمت هر مترمربع کاشی از ۶ هزار تا ۵۰ هزار تومان متغیر است. اجرت نصب آن نیز بین ۷ تا ۹ هزار تومان است. علاوه بر این هزینه مصالح (سیمان و ماسه) هر مترمربع کاشیکاری یکهزار تومان است. ما سطح کاشی مصرفی ۴ واحد آپارتمان ۵۷ متریمان را ۶۰ مترمربع در نظر میگیریم. اجرت نصب این متراژ حدود ۵۰۰ هزار تومان میشود. هزینه کل مصالح( سیمان و ماسه) ما نیز حدود ۶۰ هزار تومان میشود.
اکنون نوبت به انتخاب کاشی میرسد. اگر بخواهیم بهترین جنس کاشی( مثلا کاشی مترمربع ۵۰ هزار تومان) را استفاده کنیم تنها هزینه خرید آن سه میلیون تومان میشود. پس هزینه کل کاشیکاری ما با استفاده از بهترین جنس موجود در بازار حدود چهار میلیون تومان میشود. اگر از ارزانترین کاشی موجود در بازار استفاده کنیم هزینه ما به مراتب کمتر و حدود یک میلیون تومان و چنانچه کاشی معمولی( مثلا هر مترمربع ۱۵ هزار تومان) را انتخاب کنیم هزینه ما حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان میشود.
پس از این نوبت به گچ و خاک کردن دیوارها و سفیدکاری آنها میرسد. اجرت هر مترمربع گچ و خاک و سفید کردن ساختمان بین ۳۵۰۰ تا ۵۰۰۰ تومان و هزینه مصالح آن برای هر مترمربع یک هزار تومان میشود. هر کدام از واحدهای ۵۷ متری ما نیاز به ۲۰۰ متر گچ و خاک و سفیدکاری دارد. اگر هزینه هر مترمربع گچ و خاک کردن را ۵۰۰۰ تومان در نظر بگیریم کل هزینه ما برای هر واحد یک میلیون تومان و برای کل واحدها حدود چهار میلیون تومان میشود.
اگر بخواهیم برای آپارتمانهای ۵۷ متریمان رابیتسکاری (گل سقفی، نورمخفی و سقف کاذب) داشته باشیم باید برای هر واحد حدود دو میلیون تومان هزینه کنیم. البته نصب سازههای رابیتس هنگامی است که برقکشی ساختمان را انجام میدهیم. رابیتسکاری نیز قیمتهای مختلفی دارد که میتواند هزینه ما را برای هر واحد تا ۱۰ میلیون تومان نیز بالا ببرد اما معمولا برای واحدهای با متراژ پایین چنین هزینههایی نمیشود.
پس از این نوبت به سنگکاری راه پله و دیوارهای پارکینگ ساختمان و کارگذاری پلههاست. البته میتوان دیوارها را رنگ کرد که هزینه ما به مراتب کمتر خواهد شد. مساحت دیوارهای راه پله ما حدود ۷۰ مترمربع و دیوار پارکینگ حدود ۱۰۰ مترمربع است. هزینه رنگ روغن برای هر مترمربع بین چهار هزار تا چهار هزار و ۵۰۰ تومان است که برای ۱۷۰ مترمربع حدود ۷۰۰ هزار تومان میشود. البته پیش از آن باید گچ و خاک کردن و سفید کاری را انجام دهیم تا بتوانیم رنگ کنیم که هزینه آن نیز حدود ۸۰۰ هزار تومان میشود.
در حال حاضر برای دیوارها سنگ مرمریت بکار میرود که قیمت آن از هر مترمربع ۱۲ هزار تا ۲۵ هزار تومان متغیر است. اجرت نصب سنگ نیز برای هر مترمربع بین ۱۰ تا ۱۲هزار تومان است. اگربخواهیم راه پله ساختمان ۵۷ متریمان را تا سقف سنگ کنیم ۷۰ مترمربع و اگر بخواهیم تا نیمه کار کنیم ۳۵ متر سنگ لازم داریم. اجرت ۳۵ مترمربع سنگگذاری حدود ۴۰۰ هزار تومان و اجرت ۷۰ مترمربع آن حدود ۷۰۰ هزار تومان میشود.
اگر برای سنگ راهپله بهترین سنگ را بکار ببریم و تا سقف نیز سنگ کنیم هزینه ما حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و اگر با همین سنگ و تا نیمه کار کنیم هزینه ما حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان میشود. اگر کمترین هزینه را بکنیم و جنس ارزان بخریم و تا نیمه سنگ کنیم هزینه آن حدود ۸۰۰ هزار تومان و اگر تا سقف سنگ کنیم هزینه ما یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان میشود. میتوان راهپلهها را بهطور کامل و با جنس به نسبت خوب سنگ کرد که در این صورت هزینه ما حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان میشود. همچنین اگر با همین سنگ راهپلهها را تا نیمه سنگ کنیم هزینه ما به یک میلیون تومان میرسد.
برای سنگ کردن پارکینگ نیز همین شرایط را داریم یعنی میتوانیم دیوارها را تا سقف یا تا نیمه، سنگ کنیم. اگر دیوارها را کاملا سنگ کنیم پارکینگ ساختمان حدود ۱۰۰ مترمربع سنگ نیاز خواهد داشت و اگر تا نصفه دیوارها کار کنیم ۵۰ مترمربع. اجرت ۵۰ مترمربع سنگکاری حدود ۶۰۰ هزار تومان و ۱۰۰ مترمربع نیز حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان میشود.
اگر پارکینگ را تا سقف و با سنگ گران کار کنیم هزینه ما نزدیک سه میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و اگر تا نیمه کار کنیم هزینهاش حدود دو میلیون تومان میشود. اگر از ارزانترین جنس استفاده و تا سقف سنگ کنیم هزینه ما حدود دو میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و اگر با همین سنگ تا نیمه کار کنیم هزینه ما حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان خواهد شد. اگر یک سنگ معمولی( متری ۱۸ هزار تومان) بکار ببریم و تا سقف سنگ کنیم هزینه ما حدود سه میلیون تومان و اگر تا نیمه سنگ کنیم هزینه ما یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خواهد شد.
ساختمان ۴ طبقه ما بین ۷۰ تا ۸۰ پله نیز خواهد داشت که باید سنگگذاری شود. اجرت نصب هر ۲/۵ پله یک متر محاسبه میشود. بنابراین اگر تعداد پلههایمان را ۳۲ متر در نظر بگیریم حدود ۳۵۰ هزار تومان اجرت خواهیم داشت. قیمت سنگ پله نیز مانند اجرت آن، دانهای محاسبه میشود. قیمت هر پله از ۲۵ هزار تومان تا ۵۰ هزار تومان متغیر است. هزینه کلی این مرحله با استفاده از سنگ گران بین ۳/۵ تا چهار میلیون تومان، با بکارگیری پله با قیمت متوسط (دانهای ۳۰ هزار تومان) حدود ۲/۵ تا سه میلیون تومان و با خرید سنگ ارزان، نزدیک دو میلیون تومان میشود.
پس از اینکه کار سنگگذاری ما به اتمام رسید باید قابهای درب و پنجرهها را تهیه و کارگذاری کنیم. این مرحله برای کل آپارتمان ما حدود دو میلیون تومان هزینه دارد که ۵۰۰ هزار تومان مربوط به اجرت کار است. سپس باید چارچوبهای اتاقخوابها و سرویسها را نصب کنیم. نصب هر چارچوب ۱۰ هزار تومان اجرت دارد و قیمت آن نیز حدود ۲۰ هزار تومان است. که اگر فرض کنیم برای هر واحد به ۵ چارچوب نیاز داشته باشیم هزینه کلی ما ۶۰۰ هزار تومان میشود. البته میتوان از چارچوبهای چوبی و ابزارکاری شده استفاده کرد که هزینه ما را به مراتب افزایش خواهد داد.
پس از این باید نماکاری ساختمانمان را انجام دهیم. زمین ما ۵ متر عرض داشت و ارتفاع هر طبقه نیز ۲/۷ متر است. ساختمان چهار طبقه ما نزدیک به ۵۰ متر سنگ نما نیاز خواهد داشت. اجرت هر مترمربع نماکاری حدود ۲۰ هزار تومان است بنابراین اجرت ۵۰ متر سنگ کردن ساختمان ما یک میلیون تومان میشود. در حال حاضر در نماکاری ساختمان معمولا از سنگ تراورتن استفاده میشود. قیمت سنگ تراورتن برای هر مترمربع از ۴۰ هزار تومان تا ۱۰۰ هزار تومان متغیر است. سنگ تراورتن در رنگهای شکلاتی، تیره و کرم روشن در بازار موجود است که این آخری از محبوبیت بیشتری برخوردار است. سنگ تراورتن شکلاتی و تیره در بازه قیمتی هر مترمربع ۱۵ تا ۴۰ هزار تومان به فروش میرسد و قیمت هر مترمربع سنگ تراورتن کرم روشن بین ۴۰ تا ۱۰۰ هزار تومان است.
اگر سنگ مترمربعی ۱۰۰ هزار تومان را بخریم هزینه کلی ما ۶ میلیون تومان و اگر از سنگ تراورتن کرم روشن ۴۰ هزار تومانی استفاده کنیم کل هزینه ما سه میلیون تومان خواهد شد. میتوان از یک سنگ تراورتن کرم روشن مترمربعی ۶۰ هزار تومان استفاده کرد که در این صورت هزینه ما چهار میلیون تومان میشود. همچنین اگر سنگ تراورتن شکلاتی یا تیره با قیمت هر مترمربع ۲۰ هزار تومان را انتخاب کنیم هزینه کل نماکاری حدود ۲ میلیون تومان میشود. در این میان باید خرید و نصب کمدهای دیواری نیز انجام شود. هزینه خرید و نصب یک کمددیواری معمولی برای هر واحد حدود ۱۰۰ هزار تومان میشود. میتوان برای کمددیواری بیشتر هم خرج کرد و هزینه هر واحد را به ۵۰۰ هزار تومان هم افزایش داد.
تعبیه چاه فاضلاب و اتصال لولههای اصلی فاضلاب به خارج از ساختمان و به فاضلاب شهری یکی دیگر از مراحل ساختمان سازی ما خواهد بود. این مرحله با توجه به قرارگیری محل زمین ما از سه تا پنج میلیون تومان هزینه دارد. محوطه سازی حیاط یک امر بسیار سلیقهای است. کف حیاط ۳۰ متری ساختمان ما باید با موزائیک فرش شود. موزائیک از هر مترمربع چهار هزار تومان تا ۲۰ هزار تومان در بازار موجود است. اجرت هر مترمربع موزائیک کاری نیز همراه با مصالح چهار هزار تومان است که اجرت ۳۰ متر آن ۱۲۰ هزار تومان میشود. اگر از موزائیک متری چهار هزار تومان استفاده کنیم هزینه ما حدود ۲۵۰ هزار تومان و اگر موزائیک متری ۲۰ هزار تومان را بکار ببریم هزینه ما حدود ۷۰۰ هزار تومان میشود. همچنین اگر موزائیک مناسب متری هشت هزار تومان را انتخاب کنیم هزینه ما حدود ۳۶۰ هزار تومان خواهد شد.
میتوانیم دیوارهای حیاط را سنگ کنیم یا با استفاده از سیمان سفید آن را پوشش دهیم. سطح دیوار حیاط ۳۰ مترمربعی ما حدود ۵۰ مترمربع است. اگر سیمان سفید بکار بریم و سنگ نکنیم هزینه ما حدود ۳۰۰ هزار تومان خواهد شد. برای سنگ کردن نیز میتوان سنگ مرمریت مترمربعی ۱۲ هزار تا ۲۵ هزار تومان را انتخاب کرد. اجرت سنگ کردن نیز برای هر مترمربع بین ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان است که هزینه اجرت ما در کل نزدیک ۶۰۰ هزار تومان میشود. میتوان سنگ مترمربع ۱۲ هزار تومان بکار برد که هزینه کلی ما یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و میتوان از یک سنگ متری ۲۵ هزار تومان استفاده کرد که در این صورت هزینه ما حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان میشود. اگر از سنگ متری ۱۸ هزار تومان استفاده کنیم هزینه ما یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان خواهد شد. برای زیباسازی حیاط میتوان از طراحی باغچه گرفته تا نصب لامپهای رنگی استفاده کرد که هزینههای ما را افزایش خواهد داد. برای درب پارکینگ نیز میتوانیم بین یک میلیون و ۵۰۰ هزار تا سه میلیون تومان هزینه کنیم. درب ضد سرقت آپارتمان از ۳۰۰ هزار تا ۷۰۰ هزار تومان در بازار فروخته میشود.
حالا نوبت به نقاشی ساختمان، نصب کلید و پریز برقها و آیفونها میشود. هزینه نقاشی رنگ روغن دیوارها برای هر مترمربع چهار هزار تا ۴۵۰۰ تومان و رنگ پلاستیک سقفها برای هر مترمربع حدود سه هزار تومان میشود. رنگ سقف هر واحد ۴۰ مترمربع میشود (سقف آشپزخانه و سرویسها رنگ روغن میشود) که هزینه کل چهار واحد ما نزدیک ۶۰۰ هزار تومان خواهد شد. سطح رنگ روغن دیوارها نیز متراژ هر واحد ضرب در سه خواهد بود یعنی برای هر واحد ۵۷ متری ما حدود ۱۷۰ مترمربع؛ بنابراین هزینه رنگ روغن کردن هر واحد نیز حدود ۷۵۰ هزار تومان و برای کل واحدها حدود سه میلیون تومان میشود. نصب کلید و پریز برقهای هر واحد حدود ۷۰ هزار تومان و در مجموع حدود ۳۰۰ هزار تومان هزینه دارد. میتوان از کلید و پریزهای ارزانتر استفاده کرد و یا جنسهای لوکس بکار برد. آیفون نیز میتواند معمولی یا تصویری باشد. قیمت آیفونهای تصویری از ۴۰۰ هزار تومان تا یک میلیون تومان آیفونهای معمولی از ۲۰۰ هزار تا ۴۰۰ تومان است. سپس باید کف واحدهایمان را بپوشانیم. کف را میتوان موزائیک، سرامیک، کفپوش یا پارکت کرد. اگر بخواهیم کمتر هزینه کنیم از موزائیک استفاده میکنیم که چون روی
کف موزائیک کاریشده معمولا فرش یا موکت میشود از موزائیک چهار هزار تومانی استفاده میکنیم که هزینه ۴۰ مترمربع آن (سرویسها و آشپزخانه قبلا کفسازی شده است) همراه با اجرت نصب حدود ۳۰۰ هزار تومان و برای کل واحدهای ما حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان میشود.
سرامیکهای موجود در بازار نیز از مترمربعی ۸ هزار تا ۲۵ هزار تومان است. اجرت نصب سرامیک نیز برای هر مترمربع بین پنج تا هشت هزار تومان است که برای کل واحدهای ما که ۲۰۰ مترمربع است، حدود یک میلیون تومان میشود. اگر از سرامیک متری ۸ هزار تومان استفاده کنیم هزینه سرامیک کردن چهار واحد ما حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و اگر سرامیک متری ۲۵ هزار تومان را بکار ببریم هزینه ما حدود پنج میلیون تومان میشود. اگر از یک سرامیک مناسب متری ۱۸ هزار تومان نیز استفاده کنیم، هزینه سرامیک کردن چهار واحد ما حدود چهار میلیون تومان خواهد شد.
سپس باید درهای اتاق خوابها و آپارتمانها را کار گذاشت. قیمت درب از ۴۰ تا ۲۰۰ هزار تومان متغیر است. اگر برای هر واحد ۴ درب در نظر بگیریم در مجموع به ۱۶ درب نیاز خواهیم داشت. میتوانیم درب معمولی ۴۰ هزار تومانی را بکار ببریم که هزینه ما در این صورت حدود ۷۰۰ هزار تومان خواهد شد و اگر از درب ۸۰ هزار تومانی استفاده کنیم هزینه ما نزدیک یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان خواهد شد و اگر دربهای گران قیمت را انتخاب کنیم هزینه ما نزدیک سه میلیون تومان خواهد شد.
پس از این نوبت به کابینت کردن آشپزخانه میشود. هریک از واحدهای آپارتمان ما بین چهار تا پنج متر کابینت خواهد داشت که ما برای محاسبههایمان پنج متر را در نظر میگیریم. کابینت میتواند فلزی یا چوبی(MDF) باشد. کابینتها فلزی موجود در بازار از متری ۶۰ هزار تا ۹۰ هزار تومان در بازار موجود است. قیمت کابینتهای MDF نیز از متری ۱۸۰ هزار تا ۴۰۰ هزار تومان متغیر است. هزینه کابینت کردن کل واحدهای ما با استفاده از کابینت فلزی متری ۶۰ هزار تومان حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان با استفاده از کابینت فلزی متری ۹۰ هزار تومان، یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان و با انتخاب کابینت متری ۷۰ هزار تومان حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان میشود. اگر کابینت MDF متری ۱۸۰ هزار تومان را استفاده کنیم هزینه ما سه میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و اگر کابینت متری ۴۰۰ هزار تومان را بکار ببریم هزینه ما ۸ میلیون تومان خواهد شد. با استفاده از کابینت MDF متری ۲۵۰ هزار تومان هزینه ما حدود پنج میلیون تومان میشود. سینک ظرفشویی نیز از ۳۰ هزار تا ۳۰۰ هزار تومان در بازار موجود است. برای هود آشپزخانه نیز میتوان از ۲۰۰ هزار تا ۸۰۰ هزار تومان برای کل چهار واحد هزینه
کرد. هواکش دستشویی نیز برای کل واحدها حدود ۲۰۰ هزار تومان خواهد شد. برای شیرآلات آشپزخانه و سرویسها و روشویی نیز میتوان از ۲۵۰ هزار تا ۸۰۰ هزار تومان هزینه کرد. پس از این نوبت به شیشه کردن ساختمان است که هزینه آن حدود یک میلیون تومان میشود.
پس از اتمام تمام کارها نوبت به دریافت گواهی پایان کار از شهرداری فرا میرسد. برای دریافت این گواهی باید به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک شهرداری محل ساختمان مراجعه کنیم که این مرحله نیز بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان هزینه خواهد شد. پس از این میتوانیم به دفتر ثبت اسناد و املاک مراجعه و نسبت به تفکیک سند و صورت مجلس تفکیکی آپارتمانمان اقدام کنیم. این مرحله نیز بین ۲ تا دو و نیم میلیون تومان هزینه خواهد داشت.
در تمام مدت کار ساختمانسازی که بین ۶ تا هشت ماه زمان میبرد وجود دو کارگر و یک نگهبان الزامی است. کارگرها در مراحل مختلف ساختمانسازی(از گودبرداری گرفته تا دیوار چینی و ...) به پیش بردن کار کمک میکنند. دستمزد نگهبان و کارگرها در کل بین ۱۵ تا ۲۰ میلیون تومان میشود.
اکنون ما ۴ واحد آپارتمان ۵۷ متری داریم. حال قیمت تمام شده هر مترمربع ساختمان را باید محاسبه کنیم. هزینه ما در مرحله اول یعنی دریافت تراکم و مجوز ساخت ۱۱ میلیون تومان شد که ۱۰ میلیون تومان آن مربوط به دریافت تراکم ساخت بود و چون هزینه تراکم برای منطقههای مختلف رقمهای متفاوتی است مبلغ تراکم را در قیمت تمام شده ساختمان لحاظ نمیکنیم. برای مرحله ساختمانسازی میتوانستیم مصالح گران بکار ببریم و ۸۰ میلیون تومان هزینه کنیم و یا با استفاده از مصالح با کیفیت پایینتر هزینهمان را به ۷۰ میلیون تومان برسانیم. در مرحله ظریفکاری ساختمان میتوانستیم با کمترین هزینه، بیشترین هزینه و یا با استفاده از مصالحی با قیمت متوسط کار را انجام دهیم. اگر از اجناس گران استفاده میکردیم هزینه ما در این مرحله حدود ۱۰۰ میلیون تومان میشد. اگر اجناس با قیمت متوسط را انتخاب میکردیم هزینه ما حدود ۴۵ میلیون تومان و اگر اجناس ارزان بکار میبردیم هزینه ما نزدیک ۳۵ میلیون تومان میشد. به تمام اینها، باید دستمزد کارگرها و مبالغی که باید برای دریافت گواهی پایان کار پرداخت شود را نیز اضافه کنیم که حدود ۲۰ میلیون تومان میشود.
برای تعیین هزینه قیمت هر مترمربع ساختمان که سازندگان عنوان میکنند و میان صاحبان این شغل عمومیت دارد (مثلا سازنده به صاحب زمین میگوید که ساختمان را هر مترمربع ۴۰۰ هزار تومان میسازد) مساحت مشاعات ساختمان از جمله راهپله، پاگردها (پاگردها و راهپله ۶۰ مترمربع) و پارکینگ نیز محاسبه میشود. پس باید تمام هزینهای که داشتهایم را بر این متراژ که برای ساختمان مورد بحث ۳۴۰ متر مربع میشود، تقسیم کنیم تا قیمت هر مترمربع براساس این تعریف به دست آید. میتوان هزینه صورت گرفته را تنها بر متراژ بنای مفید (چهار واحد ۵۷ مترمربعی که میشود ۲۲۸ مترمربع) نیز تقسیم کرد تا هزینه صورت گرفته برای هر مترمربع واحد آپارتمانی که در معاملات ملکی کاربرد دارد به دست آید.
بنابراین در زیر سه قیمت (با توجه به نوع مصالح مصرف شده) میآوریم و دو معیار گفته شده را نیز برای محاسبه هر مترمربع در نظر میگیریم:
۱ - استفاده از مصالح گران قیمت که هزینه کل کار ما حدود ۲۰۰ میلیون تومان، هزینه ساخت هر مترمربع ۵۸۰ هزار تومان و هزینه هر مترمربع بنای مفید حدود ۹۰۰ هزار تومان میشود.
۲ - استفاده از مصالح با قیمت متوسط که هزینه کل کار ما حدود ۱۴۰ میلیون تومان، هزینه هر مترمربع ۴۱۰ هزار تومان و هزینه هر مترمربع بنای مفید حدود ۶۱۰ هزار تومان میشود.
۳ - استفاده از مصالح ارزان قیمت که هزینه کل کار ما ۱۲۰ میلیون تومان، هزینه هر مترمربع آن ۳۵۰ هزار تومان و هزینه هر مترمربع بنای مفید حدود ۵۳۰ هزار تومان خواهد شد.
امروزه صنعت ساختمان یکی از درآمدزاترین و اشتغالزاترین صنایع کشور است. با توجه به آنچه که در این گزارش به اختصار آمد و با در نظر گرفتن اینکه اکنون در شهر تهران هر مترمربع آپارتمان حداقل یک میلیون تومان در جنوبیترین مناطق آن فروخته میشود و در برخی مناطق شمالی شهر این رقم به هفت میلیون تومان هم میرسد سود دست کم ۲۰ درصدی برای سرمایهگذاری در این بخش تضمین شده است.
ارسال نظر