گزارشگزارشی از طرح فولاد ۸۰۰هزار تنی تربتحیدریه
فولادسازی در شهر زعفران
شورای اقتصادی برای دستیابی به تولید پیشبینی شده فولاد در برنامه چهارم توسعه برای ایجاد بستر لازم برای توسعه متناسب استانها اقدام به احداث ۸ کارخانه فولاد به ظرفیت ۸۰۰هزار تن در ۸ استان کرده است که یک واحد آن به استان خراسان رضوی اختصاص یافته است و محل آن شهرستان تربتحیدریه در ۱۲۰ کیلومتری معدن بزرگ سنگآهن سنگان قرار دارد. دلیل احداث کارخانه فولاد در محل فوق یکی بحث عدالتمحوری و دیگری استفاده از ذخایر عظیم سنگآهن در سنگان برای تولید شمش فولاد است.
عملیات اجرایی ساخت مجتمع فولاد تربتحیدریه در نزدیکی معادن آهن سنگان در اواخر هفته دولت (شهریور سال ۱۳۸۵) به زمین زده شد. تربت حیدریه (زاوه) در ۱۰۰۵ کیلومتری تهران است. وجود آب فراوان در منطقه زمینههای ایجاد کارخانه فولاد را فراهم کرده است، بهطوریکه آب تربتحیدریه در بین شهرهای خراسان معروف است. بهویژه آب قنداب که در شمالیترین بخش شهر واقع است. مردمان
تربت حیدریه اغلب به کشاورزی مشغولند. تولید زعفران در این شهر خراسانی یکی از منابع درآمدی ساکنان تربتحیدریه را تشکیل میدهد. چندی پیش وزیر بازرگانی گفته بود که با توجه به توان بالای تربت حیدریه در تولید محصول زعفران این شهرستان از مرکز بورس زعفران برخوردار خواهد شد. حال با توجه به شرایط مناسبی که این شهر در تولید محصولات کشاورزی دارد، دولت طی برنامهای قصد ایجاد واحد ۸۰۰هزار تنی فولاد را با مشارکت سازمان بنیاد مستضعفان در این منطقه دارد. این واحد فولادسازی با مشارکت ۳۰ درصد سازمان توسعه و نوسازی معادن و ۷۰ درصدی بنیاد احداث خواهد شد.وجود واحد گندلهسازی سنگان در ۱۲۰ کیلومتری محل کارخانه و فراهم بودن آب فراوان و از همه مهمتر وجود امکانات حملونقل، احداث این واحد فولادسازی را از توجیه اقتصادی برخوردار کرده است.از آنجا که تربت حیدریه در تولید محصولات مهمی همچون ابریشم، زعفران و پسته هم جایگاه خوبی در خراسان دارد تصمیماتی در خصوص تقویت جایگاه صادراتی آن در وزارت بازرگانی اتخاذ شده است.
این شهرستان موقعیت خوبی در تولید محصولات استراتژیک کشاورزی دارد و ضروری به نظر میرسد تا مسوولان کشور از جمله وزیر بازرگانی حمایت لازم را از طریق ایجاد بورس و صنایع فرآوری بهعمل آورد.بهرغم خشکسالیهای گذشته تربتحیدریه هنوز در تولید محصولاتی همچون ابریشم، زعفران، پسته، گندم، پنبه و چغندر قند حرف اول را در کشور و خراسان میزند، بهطوریکه سالانه ۶۰ تن زعفران خشک در تربتحیدریه تولید و به بازار عرضه میشود، ولی به دلیل فقدان صنایع تبدیلی و فرآوری به صورت فلهای صادر میشود. مجتمع فولاد تربت حیدریه در زمینی به مساحت ۴۰۰ هکتار طی مدت زمان سه سال ساخته میشود. برای بهرهبرداری از فاز اول این طرح ۳هزار و ۵۰۰میلیارد ریال اعتبار پیشبینی شده است.
مجتمع فولاد تربت حیدریه گندله انتقالی از معدن آهن سنگان در ۱۲۰ کیلومتری پروژه را به یکمیلیون و ۵۰۰هزار تن شمش فولاد و آهن اسفنجی در سال تبدیل میکند. در فازهای بعدی مجتمع فولاد تربت حیدریه انواع آهن و فولاد تولید میشود که سهم زیادی در کاهش واردات خواهد داشت. فاز اول مجتمع فولاد تربت حیدریه برای ۸۳۰ نفر مستقیم و افزون بر ۲۰هزار نفر بهطور غیرمستقیم شغل ایجاد میکند. مصرف انرژی این مجتمع ۸۰هزار مترمربع گاز در ساعت، ۳۰۰ لیتر آب در ثانیه و ۱۵۰ مگاوات برق است. نزدیکی مجتمع فولاد تربت حیدریه به راهآهن باعث سهولت در انتقال مواد اولیه میشود.
همچنین در صورت نیاز به صادرات، ایستگاه راهآهن تربتحیدریه که به آبهای گرم خلیج فارس و کشورهای آسیای میانه متصل است، کار انتقال را راحت و ارزان میکند. همچنین اتصال ایستگاه راهآهن تربت حیدریه با ۳۶ خط ایران را به افغانستان از طریق هرات وصل میکند که از مزیتهای فولاد ۸۰۰هزار تنی تربتحیدریه است.با توجه به احداث دو پروژه گندلهسازی در سنگان هر کدام با ظرفیت ۳/۱میلیون تن هیچگونه مشکلی در تامین مواد اولیه فولادسازی تربتحیدریه ایجاد نخواهد شد. با احداث فولاد ۸۰۰هزار تنی تربت حیدریه این شهر برای اولین بار احداث یک واحد صنعتی بزرگ را تجربه میکند.هماکنون غیر از واحد ۸۰۰هزار تنی تربتحیدریه یک واحد معدنی تولید طلا در این منطقه در حال احداث است.
نتایج مربوط به دریافت مجوزهای خدمات زیربنایی
آب
طبق توافق بهعمل آمده بین اداره آب منطقهای خراسان رضوی و شرکت فولاد شرق ۲میلیون مترمکعب آب مورد نیاز در صورت مثبت بودن مطالعات اولیه از طریق احداث سد عباسآباد بر روی کال ۶۰ دره تامین میشود و مابقی آن از طریق سفرههای آب زیرزمینی صورت میگیرد.
برق
مقدار ۱۵۰ مگاوات برق مورد نیاز است که چندین گزینه برای تامین برق مورد نیاز در حال بررسی است که بهترین گزینه را جهت تامین انتخاب خواهیم کرد.
ارسال نظر