بررسی وضعیت فولاد فرانسه از نگاه متالبولتن
ملیگرایی در فولاد فرانسه
متال بولتن- نتیجه جنگ میان «گای دوله» و «لاکشمی میتال» هر چه باشد تهدیدی که از سوی میتال استیل برای به دست آوردن شرکت آرسلور وجود دارد در سیاست ملیگرایی صنعت فولاد فرانسه از سوی دولت این کشور نهفته است. دولت فرانسه با سیاست به اصطلاح «وطن پرستی اقتصادی» در پی ملیگرایی در صنعت فولاد است و به همین دلیل «تئری برتون» وزیر دارایی فرانسه نسبت به پیشنهاد تصاحب برخی شرکتهای این کشور از سوی شرکتهای خارجی به شدت واکنش نشان داده است. اگرچه شرکت آرسلور سهامی در تجارتهای چندملیتی ندارد اما دولت فرانسه از ابتدا با توجه به شرکت آرسلور نقش سهامدار را به کار گرفته است.
در واقع میل به دفع مهاجمان به شرکتها (شرکتهای خارجی که قصد خرید سهام شرکتهای فرانسوی را دارند) منجر شد تا سنای فرانسه اقداماتی را اتخاذ کند که به موجب آن شرکتهای فرانسوی از «قرص سمی» برای میزان سهام شرکتها استفاده کنند. شرکتهای فرانسوی قادر خواهند بود تا برای دوام سهامداران سهم جدیدی را با توجه به قیمت مطلوب توزیع کنند که این امر موجب جلوگیری از پیشنهادهای خصمانه برای خرید سهام خواهد شد.
اما با توجه به قرار داشتن دفتر مرکزی شرکت آرسلور در لوکزامبورگ رقابتی که برای تصاحب این شرکت وجود دارد برخلاف نظر دولت فرانسه رقابتی ملی نیست. شرکت آرسلور هشت شرکت و کارخانه در خاک فرانسه دارد اما شرکت میتال استیل تنها یک کارخانه و دو شرکت وابسته در این کشور دارد.
در حدود ۳۵هزار نفر در ۷۳شرکت عضو سازمان حرفهای صنایع متالوژیکال و فولاد فرانسه (GESIM) شاغل هستند. بیشتر این افراد در شرکتهایی مشغول به کار هستند که پس از یک دوره طولانی یکپارچهسازی شرکتها اکنون بخشی از گروههای بزرگتر فولادسازی بینالمللی و چند ملیتی هستند.
مدیر شرکت مشاورهای فولاد لاپلس کانسل (Laplace Conseil)، در این باره میگوید: صنعت فولاد فرانسه اکنون بهطور کامل بخشی از صنعت فولاد اروپایی شده است و در آینده نیز به ویژه با توجه به طرحهای شرکت میتال و طرحهای شرکت آرسلور با شرکت روسی سوراستال به نظر میرسد که صنعت فولاد فرانسه در پی عرض اندام بیشتر در عرصه بینالمللی است. وی همچنین تاکید کرد: حقیقت این است که تصمیمات اصلی در مورد تولید مسطح و تولید فولاد ضدزنگ در لوکزامبورگ گرفته میشود.
به گزارش نشریه پردازش، بیشتر شرکتهای تولیدکننده فولاد فرانسه در مناطق مرزی این کشور واقع شده که این امر به این شرکتها امکان میدهد تا علاوه بر داشتن همگرایی بیشتر در طول مرز فرصتهای بیشتری برای صادرات داشته باشند. در حالحاضر، سهم زیادی از صنعت فولاد فرانسه در دست شرکتهای خارجی است.
کل شرکتهای فولادی که در مالکیت فرانسه قرار دارند به برخی شرکتهای خاص فولاد و شرکتهایی که از جایگاه خوبی برخوردارند، محدود میشوند. به طور مثال، میزان تولیدات دو شرکت Acieries de Bonpertuis در منطقه Rives-sur-Fure تولیدکننده فولاد ضدزنگ و فولاد مورد استفاده در چاقوسازی و شرکت Forges de Syam در منطقه Champagonle تولیدکننده ۱۳۰۰ تا ۱۵۰۰ تن قطعات فولادی بوده است.
یکی از بزرگترین شرکتهای مستقل تولیدکننده فولاد در فرانسه شرکت Acieries de Rives در منطقه Rives-sur-Fure این شرکت سالانه به میزان ۵۰هزار تن میلگردهای فولادی آلیاژی، غیرآلیاژی و فولاد ضدزنگ تولید میکند.
فدراسیون فولاد فرانسه (FFA) در آخرین گزارش خود برآورد کرد که میزان تولید فولاد خام در اتحادیه اروپا با کاهش ۶/۳درصدی نسبت به سال گذشته به ۷/۱۸۶میلیون تن خواهد رسید و این در حالی است که میزان تولید فولادخام در فرانسه با کاهش ۲/۶درصدی به ۴۸/۱۹میلیون تن در سالجاری خواهد رسید.
بیشتر تولیدات فولادی فرانسه به صورت ریختهگری مداوم و ۳۸درصد نیز با روش استفاده از کورههای قوسالکتریکی تولید میشوند.
ارزش تجارت فولاد فرانسه در سال گذشته به میزان ۹/۱۲میلیارد یورو بوده است که از این میان بخش صادرات ۲/۹میلیارد یورو را به خود اختصاص داده است. ارزش واردات نیز به میزان ۳/۸میلیارد یورو بوده است. طبق برآوردهای فدراسیون فولاد فرانسه، حمل و نقل تولیدات فولادی در سال ۲۰۰۴ به میزان ۴/۲۲میلیون تن بود که این میزان در سال گذشته به ۸/۲۰میلیون تن رسید و از این میزان ۱۷میلیون تن مربوط به محصولات فولادی تمام شده است و در مقایسه با سال ۲۰۰۴ که به میزان ۷/۱۸میلیون تن بوده، کاهش یافته است.
واردات سنگ آهن فرانسه که بیشتر از کشورهای برزیل و استرالیا انجام میگیرد، به میزان ۱/۲۰میلیون تن کاهش یافته است.
در مقایسه با مصرف فولاد در داخل فرانسه، حجم صادرات و واردات فولاد این کشور در سطح کلانی قرار دارد و این امر موجب شده تا فرانسه به صادرکننده بزرگ فولاد تبدیل شود. براساس آمار اداره آهن و فولاد، حجم کلی صادرات فولاد فرانسه در سال گذشته به میزان ۳۲/۱۷میلیون تن بوده که از این میزان ۲۱/۱۵میلیون تن به کشورهای اروپایی صادر شده است. این در حالی است که حجم کلی صادرات فولاد فرانسه در سال ۲۰۰۴ حدود ۴۵/۱۸میلیون تن بوده است.
حجم کلی واردات فولاد فرانسه در سال گذشته ۷۷/۱۴میلیون تن بوده است که ۱۶/۱۴میلیون تن آن به کشورهای اروپایی وارد شده است. این در حالی است که حجم کلی واردات فولاد فرانسه در سال ۲۰۰۴ به میزان ۳۱/۱۶میلیون تن بوده است. بلژیک و لوکزامبورگ با ۲۲/۴میلیون تن، آلمان با ۹۶/۲میلیون تن و اسپانیا با ۷۵/۲میلیون تن بزرگترین بازارهای اروپایی صادرات فولاد فرانسه را تشکیل میدهند و از طرفی نیز آمریکا با واردات ۵۲۸هزار تنی فولاد از فرانسه بزرگترین بازار غیر اروپایی فولاد فرانسه را تشکیل میدهد.
مصرف واقعی فولاد اروپا در سال گذشته ثابت بود. اما این میزان در فرانسه به میزان بسیار کم (یکدرصد) کاهش یافت. طبق گزارش فدراسیون فولاد فرانسه همه کشورهای اروپایی بر خلاف سال ۲۰۰۴ که شاهد افزایش فعالیتهای اقتصادی و سهام بودند، در سال ۲۰۰۵ تحت تاثیر کاهش سهام و کاهش ظرفیت اسمی قرار گرفتند.
در فرانسه ظرفیت اسمی شامل تولیدات نیمه ساخته با کاهش ۵/۱۰درصدی به ۱/۱۵میلیون تن رسید. تولیدات طولی به میزان ۵/۷درصد و تولیدات تخت (متورق) به میزان ۴/۱۲درصد کاهش یافتند. خوشبختانه با افزایشی که در تقاضای فولاد طولی در بخش ساختمان به وجود آمد، باعث شد تا حجم تولیدات طولی فولادی بیش از این کاهش نیابد.
بخش مسکن فرانسه در سال گذشته به میزان ۱۰درصد افزایش یافت و این در حالی بود که بخش غیرمسکونی ثابت بود.
بخش ساختمان در فرانسه در کل به میزان ۵/۳دصد و ساخت ساختمانهای عمومی به میزان ۲درصد افزایش یافتند.
بخش اتومبیل فرانسه نیز به میزان کمی و با توجه به ثبت تولید خودروهای شخصی ۶/۱درصد افزایش داشت.
تولید خودروهای ترابری با ۳درصد و تولید خودروهای شخصی با ۵/۳درصد کاهش مواجه شدند.
صنعت مهندسی مکانیک در سال گذشته ۵/۲درصد رشد داشت اما صنعت فلزکاری در سطح سال ۲۰۰۴ ثابت ماند.
برنارد روگی قائممقام فدراسیون فولاد فرانسه با نگاهی به آینده میگوید: با وجود افزایش هزینههای مواد اولیه و انرژی سال ۲۰۰۶ برای فولاد اروپا به طور کلی و برای فولاد فرانسه به طور خاص بهتر خواهد بود و در مقایسه با سال ۲۰۰۵ ظرفیت اسمی به دلیل نبود خروج سهام و افزایش تقاضا در حال افزایش است.
گزارشهایی که از سوی فدراسیون فولاد فرانسه و موسسه بینالمللی آهن و فولاد انتشار یافته، نشان داد که نگرش مثبت روگی تاکنون تحقق یافته است و تولید فولاد خام با میانگین ۷۵/۱میلیون تنی در چهارماه اول سال جاری به میزان ۶/۲درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است.
ارسال نظر