تجارت، دوست و دشمن نمی‌شناسد

به رغم آنکه هر روز دشمنی بین آمریکا و ونزوئلا بالا می‌گیرد و این دو ظاهرا از هم فاصله می‌گیرند، حجم مبادلات تجاری دو کشور بیشتر می‌شود. روزنامه نیویورک تایمز در این باره گزارش می‌دهد. اصلی‌ترین صادرات ونزوئلا به آمریکا نفت است و این کشور چهارمین تامین‌کننده نفت آمریکا محسوب می‌شود. افزایش قیمت نفت عامل اصلی بالا رفتن تجارت است که در سال ۲۰۰۵ به ۴/۴۰‌میلیارد ‌دلار رسید و بیشترین رشد ارزش وزنی در بین ۲۰ شریک تجاری اصلی آمریکا را داشت.

اما شرکت‌های آمریکایی نیز نفع می‌برند چون اشتیاق ونزوئلایی‌ها به محصولات آمریکایی مثل خودرو، ماشین‌آلات ساختمانی و کامپیوتر حد و اندازه ندارد و از ۸/۴‌میلیارد‌ دلار در سال ۲۰۰۴ به ۴/۶‌میلیارد‌ دلار در سال گذشته رسید که رشدی ۳۳‌درصدی یافته است. این رشد در زمانی اتفاق می‌افتد که چاوز به‌شدت تلاش می‌کند تا تجارت کشور را به سمت آنچه وی ملت‌های هم‌فکر و هم‌سلیقه می‌نامد سوق دهد. او یک توافقنامه تجاری سوسیالیستی جدید با کوبا و بولیوی منعقد ساخته است. اینک خودروهای چینی در نمایشگاه‌های خودرو جای گرفته‌اند. خط مونتاژ تراکتورهای ایرانی راه اندازی شده است و یک شرکت روسی برنامه افتتاح کارخانه تفنگ کلاشینکوف را دارد.

در حالی‌که رهبران واشنگتن و کاراکاس نمی‌توانند همدیگر را ببینند، واقعیت این است که اشتهای تجاری در هر دو ملت، این اختلافات را به گونه‌ای دیگر جلوه می‌دهد خصوصا وقتی به نفت می‌رسیم که اقتصادها را کاملا به هم وابسته می‌کند.

ارقام تجاری، فاصله رو به گسترش بین سخنرانی‌های دایما ضد آمریکایی چاوز با هدف کسب محبوبیت سیاسی و نیازهای اقتصاد به حال خود رها شده ونزوئلا را نشان می‌دهند. برای مثال صادرات غیرنفتی به آمریکا در سه ماهه نخست امسال ۱۱۶‌درصد افزایش یافت. ونزوئلا همچنین روابط نزدیکی با بانک‌های وال استریت، مورگان استانلی و کردیت سوئیس دارد که در مورد فروش دو‌میلیارد‌ دلار اوراق قرضه به آن کشور مشورت می‌دهند.

شواهد نشان می‌دهد اقتصاد ونزوئلا که با نرخ ۶/۹‌درصد در شش ماهه نخست امسال رشد کرد، سود زیادی برای بسیاری شرکت‌های آمریکای ایجاد کرد. شرکت‌های خدمات نفتی مثل‌ هایلبرتون که نماد تنفر دولت ونزوئلا از سیاست خارجی آمریکا هستند در راس تعمیق این وابستگی متقابل قرار دارند. ‌هایلبرتون با ۱۰ دفتر کار و ۱۰۰۰ کارمند در ونزوئلا، به تازگی در مناقصه برای کمک به شرکت پترونزا برنده شد که کنسرسیومی بین شرکت ملی نفت ونزوئلا و کونوکو- فیلیپس در استخراج نفت از میادین شرق ونزوئلا است.