گروه بورس- حدیث موسوی: در نخستین روز معاملاتی بازار سهام در هفته جاری، شاخص کل ۱۰ واحد افت کرد و رقم ۶۲ هزار و ۲۵۴ واحد را در کارنامه فعالیت روزانه خود به ثبت رساند.



رکود اقتصادی و شرایط ضعیف بازارهای کالایی جهانی و تاثیرات آن بر صنایع داخلی وابسته به این بازارها موجب شده تا حجم و ارزش معاملات بورس به ارقام بسیار پایینی تنزل کند و در این شرایط اقبال سهامداران نیز برای حضور در معاملات بازار کاهش یابد.


پیمان حدادی، کارشناس بازار سهام در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» درخصوص مهم‌ترین‌ تحولات روز گذشته معاملات بورس گفت: حجم و ارزش پایین معاملات و در نتیجه عمق پایین بازار، از جمله مهم‌ترین‌ رخدادهای بازار در این روز به‌شمار می‌روند که موجب شده تحت این شرایط برخی نمادهای معاملاتی که در حجم کمی نیز در بازار دادوستد می‌شوند، بتوانند تاثیر مثبت و منفی زیادی بر شاخص از خود به‌جا بگذارند.


به بیان دیگر روز قبل نمادی مانند «رمپنا» حتی به اندازه حجم مبنا نیز معامله نشد، اما در بازار کم‌حجم و ارزش فعلی دومین نمادی نام گرفت که بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل داشت.

به گفته وی روز گذشته ارزش معاملات بورس به رقم ۴۴میلیارد تومان رسید که نشان می‌دهد به‌طور متوسط در هر ساعت معاملاتی ارزش مبادلات سهام ۵/ ۱۲ میلیارد تومان بوده که رقم بسیار پایینی است. در واقع روز شنبه نسبت ارزش معاملات به ارزش کل بازار به ۰۰۱۶/ ۰ رسید که حکایت از حجم بسیار کم و بی‌رونقی شدید بازار سهام دارد.

حدادی افزود: در حال حاضر بازار سهام واکنش خود به اخبار مثبتی همچون تایید برجام در کنگره آمریکا و اخباری از این دست را از دست داده و بعضا بیشترین عکس‌العمل را نسبت‌به شایعات و اخبار منفی از خود نشان می‌‌دهد.


این کارشناس بازار سهام ادامه داد: گزارش‌های 6 ماهه شرکت‌ها به زودی منتشر می‌شود و انتظار اغلب فعالان بازار این است که بسیاری از شرکت‌ها سود پیش‌بینی شده را نسبت به گزارش‌های سه ماهه کاهش دهند. این فاکتور در کنار رکود اقتصادی کشور و تجربه روزهای سخت در اغلب صنایع کالا‌محور و از طرفی شرایط بسیار ضعیف بازارهای کالایی جهانی مانند نفت و مشتقات وابسته به آن، فلزات اساسی، فولاد و سنگ‌آهن موجب شده تا نتوان هیچ عامل اقتصادی و بنیادی درخصوص رونق بازار در کوتاه مدت ارائه داد.


حدادی گفت: خبرهایی که به تازگی در مورد لایحه بودجه ۹۵ نیز شنیده می‌شود حاکی از کمتر بودن رقم بودجه عمومی سال ۹۵ نسبت به سال ۹۴ است.

وی ادامه داد: تحت این شرایط اگر دولت نیز به هر دلیلی با کسری بودجه روبه‌رو شود این مساله را از طریق افزایش مالیات‌ها، بهره مالکانه و... جبران خواهد کرد که فشار بیشتری به صنایع وارد می‌کند، بنابراین با وجود آنکه متغیرهای بنیادی بورس مانند P/ E و نسبت ارزش بازار به ارزش اسمی سهام در سطوح پایینی قرار دارد، اما باید زمان بگذرد تا با درک و مشاهده آثار خروج اقتصاد از رکود بورس نیز جان دوباره‌ای گرفته و از رکود و بی‌تحرکی فعلی خارج شود.


مهم‌ترین‌ تحولات بازار سهام

بورس تهران در معاملات اولین روز هفته در دوراهی رشد یا ریزش شاخص قرار گرفت و افت حجم معاملات را مشاهده کرد. روز گذشته در ساعات ابتدایی معاملات بورس، شاخص تحت‌تاثیر افزایش تقاضا در پی خوش‌بینی‌های شکل‌گرفته نسبت به اجرای برجام در آمریکا، تا 62 هزار و 310 واحد نیز افزایش یافت اما در ادامه معاملات فشار فروش بر تقاضای شکل گرفته غلبه کرد و بازار روندی نزولی در پیش گرفت تا در نهایت پس از افت و خیز شاخص در ساعات پایانی، نماگر بازار در رقمی کمتر از روز پنج‌شنبه توقف کند.


روز قبل نمادهای معاملاتی اخابر، حکشتی و نیز وبصادر بیشترین تاثیر مثبت را بر شاخص کل داشتند، در مقابل اما نمادهای شبندر، رمپنا و فارس نیز بالاترین تاثیر منفی را بر محاسبه شاخص از خود برجا گذاشتند. حجم معاملات بورس در این روز نسبت به چهارشنبه هفته گذشته ۱۰ درصد کاهش یافت. ارزش معاملات نیز با افزایش ۲ درصدی به رقم ۴۴ میلیارد تومان رسید.

افت ۰۲/ ۰ درصدی نماگر بازار سهام روز گذشته در حالی رخ داد که از ۳۷ صنعت بورسی ۱۴ گروه با تغییر مثبت شاخص تا سطح ۱۶/ ۱ درصد روبه‌رو شدند و در شرایط عدم تغییر شاخص ۲ گروه، ۲۱ صنعت افت شاخص را تا کف ۷/ ۴ درصد تجربه کردند. از طرفی صنایع خودرو و بانک نیز بیشترین حجم و ارزش معاملات را در بین گروه‌های بورسی به خود اختصاص دادند.


مهم‌ترین‌ تحولات روزانه فرابورس

برخلاف بازار سهام، روز شنبه شاخص کل فرابورس با افزایش 7/ 3 درصدی روبه‌رو شده و به رقم 3/ 684 واحد رسید. رشد روز گذشته آیفکس در حالی رخ داد که شش روز کاری متوالی شاخص فرابورس کاهش یافته و هفته قبل حدود 6 درصد افت را در کارنامه فعالیت خود ثبت کرده بود.

بیشترین تاثیر مثبت برآیفکس در این روز در اختیار نمادهای مارون، هرمز، وکوثر و سمگا بود در حالی که زاگرس، شراز و شرانل بالاترین تاثیر منفی را بر این شاخص داشتند. نمادهای قچار، قشیر و شلیا نیز با بیشترین کاهش قیمت در معاملات روز گذشته فرابورس روبه‌رو شدند.

روز شنبه نماد کی‌بی‌سی پس از برگزاری مجمع عمومی فوق‌العاده افزایش سرمایه صاحبان سهام و ارائه اطلاعات پیش‌بینی با سرمایه جدید، با محدودیت دامنه نوسان قیمت تا سقف 50 درصد، بازگشایی و آماده انجام معامله شد.