مهدی افضلیان / مدرس کارگزاری آگاه و تحلیلگر همفکران مهدیه سلیمانی / مدیر واحد آموزش کارگزاری آگاه (بخش اول) با توجه به توسعه بازار سرمایه و نیز افزایش نقدینگی در کشور، لزوم مدیریت منابع و آموزش اصولی روش‌های بهینه سرمایه‌گذاری، بیش از پیش جلوه گر شده است. توسعه بازار سرمایه از طریق فعالیت مردم در بورس اوراق بهادار به‌عنوان ابزار گردآورنده پس‌اندازهای خرد و هدایت آنها به سوی فعالیت‌های مولد اقتصادی نیازمند بسط فرهنگ و ارتقای دانش عمومی و آشنا‌سازی جامعه با این ابزار است. لذا با در نظر گرفتن ارزش والای بازار سرمایه در اقتصاد می‌توان اینگونه دریافت که در بیشتر موارد رشد اقتصادی در کشورهای صنعتی با رشد بازار‌های سرمایه همراه بوده است. طی سال‌های اخیر شاهد بودیم که به دلیل شرایط مختلف، اکثر مردم پس‌انداز خود را در طلا، ارز و... سرمایه‌گذاری کرده‌اند و اگر دقیق‌تر نگاه کنیم به این نتیجه می‌رسیم که این پس‌اندازها به صورت مجموعه‌های غیرمولدی در می‌آید که نه تنها دیدگاه توسعه‌ای در کشور ایجاد نمی‌کند، بلکه می‌توانند به‌عنوان یکی از عوامل عدم توسعه اقتصادی به شمار آیند.

این موضوع تنها مربوط به ایران نیست بلکه در اکثر کشورهای در حال توسعه شاهد این چرخه هستیم که این به خودی خود موجب ضعف اقتصادی آن کشور می‌شود. به دلیل پراکندگی و نابسامانی پس اندازها در کشورهای در حال توسعه، سرمایه‌ها به مسیر بهینه هدایت نمی‌شوند که این خود به مرور زمان موجب هجوم سرمایه به یک‌ بخش از بازار‌های موازی و ایجاد هیجان کاذب در خرید و فروش درآن بخش و به نوبه خود در مرحله آخر تورم می‌شود که این تورم مانند سرطانی به تمام بخش‌ها نفوذ کرده و در نهایت موجب آسیب‌پذیری در ساختار کلی اقتصاد می‌شود.

پس بهتر است با معرفی روش‌های درست سرمایه‌گذاری به عموم افراد، هرچه بیشتر آنها را در مسیر رشد اقتصادی کشور سوق دهیم. در حال حاضر فرهنگ‌سازی مقوله‌ای است که مورد کم لطفی مسوولان قرار گرفته و حرکت رو به رشد آن نسبت به خود بازار دارای تاخیر زمانی است در حالی که این عامل خود مقدمه‌ای برای شروع یک سرمایه‌گذاری است که از طریق آن سرمایه‌گذاران هرچه بیشتر و بهتر با مفهوم بورس آشنا می‌شوند.

اگر افرادی که قصد سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه را دارند در ابتدا با این مفهوم آشنا شده و چرایی و چگونگی آن را بیاموزند و از طرفی با آموزش‌های درست و منطقی زمینه لازم را برای ورود به بازار سرمایه به‌دست آورند، در شرایط خوب و بد بازار قادر خواهند بود تصمیمات درست و منطقی بگیرند و اسیر هیجانات موجود در بازار نشوند.

اینکه سرمایه‌گذاران از همان ابتدا با ریسک سیستماتیک و غیر سیستماتیک موجود در بازار سرمایه آشنا شوند و قادر به تشخیص شرایط خوب و بد بازار باشند، نیاز به یک سرمایه‌گذاری در بخش فرهنگ‌سازی دارد.

شناختن بازار سرمایه به‌عنوان دماسنج اقتصادی کشور به افرادی که تازه قصد ورود به بازار سرمایه را دارند می‌تواند این حس را در افراد به وجود بیاورد که در اقتصاد کشور مشارکت می‌کنند و موجب رشد و توسعه کشور می‌شوند و برخلاف بازار‌های موازی دیگر که فقط جا به جایی نقدینگی و دلالی است که بعضا در این میان بازی صفر و یک در جریان است که عایدی آن یا سود فراوان می‌شود یا ضرر سنگین که ممکن است فرد را به صورت یکباره از بازار خارج کند.

پس باید دید مناسب را برای سرمایه‌گذاری به افراد مختلف داد تا بتوانند از فرصت‌های موجود به خوبی استفاده کنند و از طرفی راه مناسب را برای سرمایه‌گذاری خود انتخاب کنند و بتوانند تصمیم‌گیری درست همراه با منطق را برای ورود به بازار داشته باشند نه اینکه با هیجان همراه با استرس وارد بازار شوند.