گروه بورس- حمید محمدی: شاخص کل در ادامه روند نزولی روز گذشته با افت ۴ واحدی در کانال ۷۳ هزار واحدی افت بیشتری را تجربه کرد و در رقم ۷۳۹۰۲ واحدی آرام گرفت. این ششمین روز معاملاتی پیاپی است که شاخص نزول را تجربه می‌کند. اغلب روزهای معاملاتی گذشته با رشد شاخص در ساعات اولیه همراه بوده اما در ادامه روند صعودی متوقف و شاخص کل افت را تجربه می‌کرد. با وجود در نظر گرفتن محدودیت‌های فراوان بر تسهیلات مسکن دیروز «تسه»ها در تمامی نمادها با افزایش قیمت همراه شدند و به مرز یکصد هزار تومان رسیدند. کارشناسان معتقدند عدم تناسب بین عرضه و تقاضا و شکل گرفتن سفته‌بازی در تسهیلات مسکن از مهم‌ترین عوامل رشد قیمتی در این نمادها هستند.

با احتساب قیمت صد هزارتومانی برای تسهیلات مسکن، هزینه دریافت ۴۵ میلیون تومان وام، به ۹ میلیون تومان افزایش یافته است. هزینه دریافت وام در پایان مرداد ماه سال گذشته حدود۵/۳ میلیون تومان بود و اوراق تسهیلات مسکن حدود ۳۸ تا ۳۹ هزار تومان معامله می‌شد. با این حساب قیمت تسهیلات مسکن در طول یک سال اخیر ۵/۲ برابر شده است. رشد ۱۵۰ درصدی قیمت تسهیلات مسکن در حالی رقم می‌خورد که شاخص کل بین مرداد۹۲ تا ۹۳ تنها حدود ۲۳ درصد رشد کرده است.

معاملات روز سه شنبه تا پیش از باز شدن «حکشتی» و «کخاک» نیز مانند روزهای پیش از آن پیگیری می‌شد با بازگشت نمادهای مذکور، شاخص کل حدود ۹۳ واحد از میزان تنزل خود طی روز سه‌شنبه را جبران کرد. در این راستا نمادهای «پارسان» با ۱۸، «ومعادن» با ۱۷ و «خودرو» با ۱۵ واحد بیشترین تاثیر منفی را بر شاخص کل بر جای گذاشتند، در مقابل نمادهای «حکشتی» با ۷۷، «کخاک» با ۱۵ و «اخابر» با ۱۵ واحد بیشترین تلاش را برای جلوگیری از افت شاخص کل داشتند. فرابورس برخلاف بورس ۲‌واحد رشد را تجربه کرد که تاثیر مثبت «جم» نقش بسزایی در این رشد داشت. ارزش معاملات با ۲۷۴ میلیارد تومان(با احتساب معاملات بلوکی) در بورس و ۹۵ میلیارد تومان در فرابورس، به نسبت روزهای قبل، روز بدی را پشت سر نگذاشتند. در این بین «تاپیکو» با ارزش معاملات ۱۲۳ میلیارد تومانی، نقش بسزایی در افزایش محسوس ارزش معاملات داشت.

نوسان حدود ۷ درصدی طی ۷ هفته اخیر

پیش از ماه رمضان، شاخص کل پس از افتی حدود ۸ هزار واحدی از ابتدای سال به رقم ۷۰هزار و ۳۴۱ واحدی رسید. از منظر تکنیکال این رقم بسیاری از حمایت‌ها را شکسته بود و برخی کارشناسان از افت بیشتر شاخص کل صحبت به میان می‌آوردند، اما بورس تهران برخلاف سال‌های گذشته که در ماه رمضان به‌صورت سنتی با کاهش حجم و ارزش معاملات همراه می‌شد، توانست طی ۴ هفته صعودی، رشدی بیش از ۴ هزار واحد داشته باشد. با پایان ماه رمضان، روند صعودی شاخص کل متوقف شد. طی سه هفته اخیر شاهد شکل‌گیری روند نزولی در حرکت شاخص کل هستیم. روند سه هفته اخیر باعث افت ۱۰۰۰ واحدی شاخص کل شده است. نقطه اوج شاخص طی ۷ هفته اخیر ۷۴هزار۹۹۸ واحد و کف آن ۷۰هزار و ۳۴۱ واحد است.

در بازار چه گذشت؟

در گروه انبوه‌سازی که برخی گمانه‌زنی‌ها از پیشرفت پیشنهاد اعطای تسهیلات ۷۵ تا ۸۰ میلیون تومانی حکایت می‌کند طی روزهای اخیر معاملات امیدوار‌کننده‌ای را پشت سر می‌گذارند. در این گروه که اغلب گزارش‌های ۹ ماهه جالبی ارائه نداده بودند گزارش «ثتران» امیدوار‌کننده به نظر می‌رسد.

«ثتران» با یک میلیارد و ۴۵۰ میلیون تومان بیشترین ارزش معامله را در گروه انبوه‌سازی داشت. در گروه بانکی که شنیده‌ها حکایت از تصمیم جدی دولت برای کاهش نرخ سود بانکی دارد، معاملات منفی را شاهد بودیم. در این گروه به‌جز «وبصادر» بقیه گروه منفی معامله شدند. «وبملت» با ۱/۲ میلیارد تومان بیشترین ارزش معاملات را در گروه بانک‌ها داشت. در گروه خودرو‌سازان خبری مبنی بر کاهش افزایش قیمت اعلامی از سوی شورای رقابت منتشر شده که باعث واکنش نشان دادن اغلب نمادهای این گروه شده است. در این گروه «خودرو» با ۳ میلیارد تومان معامله بیشترین ارزش معاملات در این گروه را داشت. پیش‌بینی تولید «خودرو» برای پایان سال مالی ۹۳ تولید ۴۹۰ هزار خودرو است.

در گروه سایر محصولات کانی غیر‌فلزی شاهد بازگشایی «کخاک» بودیم. بازگشایی صنایع خاک چینی ایران با حدود ۴۰ درصد افزایش قیمت همراه شد. تمام نمادهای این گروه طی معاملات روز سه شنبه معاملات مثبتی را رقم زدند. در گروه حمل‌ونقل «حکشتی» پس از ۱۰ روز بازگشایی شد و حدود ۸ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد. «حکشتی» بیشترین تاثیر مثبت را در معاملات دیروز بر شاخص کل بر جای گذاشت. در این گروه «حسینا» همچنان صف خریداران را به خود می‌بیند و طی ۴ روز معاملاتی اخیر ۲۶ درصد افزایش قیمت یافته است.

خرید و فروش‌ها در بورس تهران

گروه بورس: شاخص کل بورس تهران طی معاملات روز دوشنبه، با تکرار سنت روزهای اخیر کار خود را صعودی شروع کرد، اما با گذشت ساعتی روند صعودی شاخص کل متوقف شد و با افت ۴۶ واحدی برای پنجمین روز پیاپی افت را تجربه کرد. به این ترتیب شاخص کل از ۷۳۹۵۲ به ۷۳۹۰۶ واحد، نزول پیدا کرد. در این راستا صندوق بازنشستگی بیمه مرکزی ایران همانند روزهای گذشته در درصدهای مثبت خریدار بیش از ۲ میلیون و ۹۵۴ هزار سهمی «وبیمه» بود. «وبیمه» طی معاملات روز دوشنبه برای ششمین روز متوالی رشد قیمت را تجربه کرد. شرکت بیمه سامان که اخیرا خریدهایش در «خمهر» را وسعت داده است، ۳۰۰ هزار سهم دیگر از «خمهر» به سبد سهام خود افزود. شرکت سرمایه‌گذاری توسعه توکا (سهامی خاص)، ۲۰۰ هزار سهم از «حتوکا» را در درصدهای منفی خریداری کرد. سرمایه شرکت سرمایه‌گذاری توسعه ملی مانند روزهای قبل سهام «وبانک» را از عرضه‌کنندگان، خریداری کرد. توسعه ملی علاوه بر خرید ۵۰۰ هزار سهمی از «وبانک» خریدهای جزیی در نمادهای «شبهرن» و «پاسا» نیز داشت. شرکت سرمایه‌گذاری خوارزمی ۳۷۵ هزار سهم از داروسازی سینا را در درصدهای منفی عرضه کرد. سرمایه‌گذاری آتی نگر سپهر ایرانیان(سهامی خاص) خریدار عرضه‌های سرمایه‌گذاری خوارزمی بوده است. در نماد «وبملت» شاهد حمایت سهم توسط صندوق تامین آتیه کارکنان بانک ملت و شرکت گروه مالی ملت چون روزهای گذشته بودیم. این دو به ترتیب ۶ میلیون و ۹۰۵ هزار سهم و ۲۰ میلیون و ۵۲۲ هزار سهم از «وبملت» را خریداری کردند. شرکت سرمایه‌گذاری صبا تامین بر خلاف دو روز قبل بیش از ۲ میلیون و ۵۰۹ هزار سهم از «تیپیکو» را عرضه کرد. صبا تامین طی دو روز قبل ۲۸۶ هزار سهم از «تیپیکو» را خریداری کرده بود. شرکت سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی کشوری طی معاملات روز دوشنبه در حالی بیش از ۲۹۱ هزار سهم از کاشی پارس را فروخت که خریدار ۱۲۰ هزار سهمی در نماد «جم» بود. شرکت خدمات مالی و مدیریت معین آزادگان (سهامی خاص) که سهامدار ۵ درصدی پارس مینو است در درصد‌های منفی بیش از ۱۲۰ هزار سهم از «غپینو» را عرضه کرد. این شرکت طی هفته‌های اخیر در نقش فروشنده‌ای فعال ظاهر شده است. خدمات مالی و مدیریت معین آزادگان طی معاملات روز دوشنبه بیش از ۸۱ هزار سهم از «غمینو» را خریداری کرد. در نماد «خاهن» فردی حقیقی که مالک بیش از ۲ درصد از این شرکت است ۲ میلیون و ۷ هزار سهم خود را در حداکثر قیمت معاملاتی روز دوشنبه عرضه کرد. شرکت سرمایه‌گذاری وتوسعه گل‌گهر (سهامی خاص) همچون روزهای گذشته به جمع‌آوری سهام بیمه ملت پرداخت و این بار در حدود ۹۰۰ هزار سهم از نماد «ملت» را به سبد سهام خود افزود.

رشد 6 برابری قیمت «تسه‌ها» نسبت به شاخص کل

رشد 6 برابری قیمت «تسه‌ها» نسبت به شاخص کل