فعالان بازار به نتیجه «مذاکرات» چشم دوختهاند
بورس در انتظار رونق اقتصاد واقعی
گروه بورس- افت ۱۱۰ واحدی شاخص کل بورس در روز سهشنبه، سرمایهگذارانی را که روز دوشنبه به رشد اندک آن دل خوش کرده بودند، بار دیگر به محاق فرو برد. برنامههای جدید مقام ناظر برای تغییر روند بازار و گردهمایی حقوقیها به این منظور نیز نتوانست بیش از یک روز، جریان مثبت را در بازار برقرار کند. به نظر میرسد اتفاقهای پررنگی که سرمایهگذاران به دنبال آن هستند باید در مذاکرات بینالمللی رخ بدهد و چون تاکنون این امر حاصل نشده بازار به افت خود ادامه داده است. تپیکس، روز سهشنبه با رقم ۷۲ هزار و ۶۳۸ واحد، ارزش معاملاتی معادل ۷۱۶ میلیارد ریال را به ثبت رساند که در پی دادوستد بیش از ۲۸۴ میلیون برگه بهادار رقم خورد. به این ترتیب زیان بورس در روز گذشته به ۱۵/۰ درصد رسید و رشد روز دوشنبه از دست رفت. به گزارش «دنیای اقتصاد»، ارزش معاملات در روز گذشته در قیاس با روز دوشنبه، ۳۷ درصد و در مقایسه با ماه قبل
۶۱ درصد افت کرده است. این در حالی است که حجم معاملات ۳۳ درصد نسبت به روز دوشنبه کاهش یافت.
کارشناسان معتقدند بازار از شرایط روانی تبعیت نمیکند و با تخلیه حباب انتظارات، آنچه بازار این روزها در انتظار آن است بروز نشانههای مثبت از روند رشد اقتصادی است. به عقیده آنها، بازار مطمئنا دیگر نخواهد توانست سودهای سال قبل را کسب کند، چراکه سود بازار در سال گذشته ناشی از انعکاس افزایش نرخ دلار است و این موضوع در شرایط کنونی وجود ندارد.
با این حال انتظار میرود گزینههایی که فعلا بازار در انتظار روشن شدن آنها است از جمله مذاکرات، در آینده و در صورتی که بر بخش واقعی اقتصاد اثر مثبتی بر جای بگذارد به تحرک بازار منتهی شود. با این حال برخی فعالان بازار به خصوص قدیمیترها هنوز به شرایط بازار امید دارند و آن را فرصتی برای خرید میدانند و معتقدند بازار کمکم مسیر واقعی خود را پیدا خواهد کرد و تحلیل و بررسی جای هیجانات زودگذر را خواهد گرفت. بر این اساس است که گروههای مالی، خودرو، بانکی، شیمیایی و فلزات اساسی هنوز در صدر توجه بازار قرار دارند.
البته کمبود نقدینگی، همچنان مشکل اصلی همه گروههای فعال در بازار به شمار میرود.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار معتقد است زیرساختهای خوبی برای تامین مالی شرکتها در بازار سرمایه فراهم شده است.
از دیدگاه رئیس «سازمان» جایگاه بازار سرمایه در اقتصاد ملی افزایش یافته است و میتوان با برخی راهکارها این جایگاه را نیز ارتقا بخشید.
علی صالحآبادی به ۹ راهکار اشاره کرده و در این باره گفت: با بهبود فضای کسب و کار و تولید، افزایش سطح سواد مالی در کشور، توسعه منابع انسانی و زیرساختهای قانونی و مقرراتی، توسعه متوازن بازارهای مالی، همکاری شبکه بانکی و بازار سرمایه، کنترل ریسکهای سیستماتیک، افزایش رقابت و شفافیت، قیمتگذاری نظاممند کالا و خدمات مبنی بر بازار و اصلاح برخی قوانین و مقررات میتوان جایگاه تامین مالی را از طریق بازار سرمایه افزایش داد.
سخنگوی «سازمان» تصریح کرد: محدودیتهای قانون تجارت باعث شده است تا شرکتها نتوانند در دوران رونق، افزایش سرمایه به قیمت بازار دهند که این موضوع یکی از خلأهای کنونی تامین مالی در بازار سرمایه است که امیدوارم با اصلاح قانون تجارت این مشکل برطرف شود. وی به طراحی صندوقهای سرمایهگذاری پروژه برای تامین مالی طرحهای پتروشیمی، نفتی، پالایشگاهی و ... اشاره کرد و گفت: معاملات ثانویه حقتقدم تسهیلات مسکن در فرابورس باعث شده است ۹ هزار میلیارد تومان تسهیلات برای بخش مسکن پرداخت شود.
رئیس سازمان بورس اظهار کرد: انتشار اسناد خزانه اسلامی نیز در قانون بودجه سال ۹۳ دیده شده است تا دولت بتواند بخشی از بدهیهای خود را به پیمانکاران غیردولتی پرداخت کند که امیدواریم این اوراق هر چه سریعتر در بازار سرمایه منتشر شود.
خوشبینی کارشناسان به آینده بازار سرمایه
مدیرعامل کارگزاری اقتصاد نوین، بهبود اقتصاد جهانی، برخورد کشورهای غربی با ایران، وضعیت اقتصاد داخلی و انتظارات خوشبینانه به آینده بورس را از جمله مهمترین عوامل بهبود بازار سرمایه در نیمه دوم سال عنوان کرد.
نصرالله برزنی در گفتوگو با «ایرنا»، اظهار کرد: پیشبینی آینده، معلول مفروضاتی است که بتوانیم به نتیجه برسیم و اگر این عوامل تغییر کند، ممکن است پیشبینیها هم درست نباشد.
وی تصریح کرد: تصمیمهایی که سرمایهگذاران میگیرند، براساس انتظارات آینده است بنابراین اگر انتظارات خوشبینانه باشد بازار حتی تا نیمه دوم سال هم صبر نمیکند و زودتر به سمت رونق میرود. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه الان قیمتها پایین و بهترین فرصت برای سرمایهگذاری است، ادامه داد: برای پیشبینی آینده بازار باید به یکسری عوامل سیاسی بیرونی و داخلی توجه کرد.
این کارگزار افزود: برخورد سیاسی غرب با ایران در دولت یازدهم به نفع ما تغییر کرده و روزبهروز بر اعتمادسازی افزوده میشود بنابراین از لحاظ سیاسی شرایط در حال بهتر شدن است.
وی ادامه داد: از نظر اقتصاد جهانی، پیشبینیهای بانک جهانی از رونق اقتصاد جهان بعد از بحران سال ۲۰۰۸ حکایت دارد و برای سال ۲۰۱۴ برای اتحادیه اروپا و آمریکا رشد بالای سه درصد و برای کشورهایی مانند چین و ژاپن نیز بهبود شرایط پیشبینی میشود.
رشد ۳۰ درصدی بازار در نیمه دوم سال
برزنی خاطرنشان کرد: با بهبود اقتصاد جهان، تقاضای جهانی برای کالاهای اساسی انرژی بر مانند پتروشیمی و مواد معدنی افزایش مییابد؛ بنابراین با توجه به شرایط مناسب سیاسی و اینکه ایران به عنوان یک منبع تغذیه نیاز مصرف این کشورها به شمار میرود نه تنها صادرات ایران افزایش مییابد بلکه درآمدهای ارزی کشور هم بالا میرود. وی اظهار کرد: افزایش صادرات و کاهش تحریمها همراه با تقاضای جهانی برای محصولات انرژیبر، موجب بهبود و رونق صنایع ما میشود و از آنجا که بورس بهترین شرکتهای کشور مانند بانکها و پتروشیمیها را نمایندگی میکند بنابراین انتظارات رونق در اقتصاد و بازار سرمایه ما هم بالا میرود.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه باید همه باور داشته باشند که شرایط در نیمه دوم سال بهبود مییابد، تصریح کرد: چون درآمد پتروشیمیها، مواد معدنی، روی و آلومینیوم که سهام آنها در بورس اوراق بهادار معامله میشود، بر پایه صادرات است و تقاضای جهانی هم برای آنها وجود دارد، بنابراین از اقبال بیشتری برای رونق برخوردار خواهند بود که همین عامل، رونق بورس را افزایش میدهد. برزنی با بیان اینکه صادرات نفت و پتروشیمی موتور محرک اقتصاد است، ادامه داد: با توجه به عواملی که گفته شد پیشبینی ۳۰ درصدی رشد بازار سرمایه را برای نیمه دوم سال انتظار داریم.
تبدیل بورس ایران به یکی از سه بازار برتر منطقه
یک کارشناس ارشد بازار سرمایه با تاکید بر اینکه در صورت کسب نتایح مثبت از مذاکرات هستهای، بورس ایران به یکی از سه بازار برتر منطقه تبدیل خواهد شد، گفت: روند نزولی فعلی به طور قطع یک بحران نیست و سرمایهگذاران در بلندمدت به سود خواهند رسید.
شاهین شایانآرانی در گفتوگو با خبرگزاری فارس با اشاره به پتانسیل و ظرفیت بازار سرمایه و دلایل افت شاخص طی ماههای گذشته اظهار کرد: هماکنون بازار سرمایه در وضعیت تعدیل و اصلاح قرار دارد و از رشدهای عجیب سال گذشته در شرایط فعلی به نقطه تعادل نزدیک میشود. وی ادامه داد: اگر دولت در روند عرضه و تقاضا دخالت نکند، این بازار پتانسیل بسیار بالایی خواهد داشت و اگر گردش مذاکرات به سمت روند مثبتی صورت گیرد، به راحتی بورس ایران بین ۲ تا ۳ بازار برتر آسیا قرار خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه حجم بازار سرمایه ایران بسیار بالا است، اما گردش مالی آن به سطح پایینی رسیده است، گفت: تنوع شرکتها در بورس بسیار بالاست و شرکتهای خدماتی، صنعتی، تولیدی و بازرگانی حضور دارند.
روند نزولی بورس، بحرانی نیست
وی با اشاره به اینکه مشکلات فعلی بازار سرمایه به دلیل ورود منابع مالی زیاد به صورت کاذب بود، گفت: اگر اکنون شاخص روند نزولی پیدا کرده کاملا طبیعی است و نمیتوان آن را یک بحران تلقی کرد. این کارشناس با بیان اینکه رشد سرمایه ایران پس از گشایشهای سیاسی و کلان اقتصاد، حبابگونه نخواهد بود گفت: بورس ایران با توجه به این مسائل بنیادی رشد طبیعی و قابل اتکایی خواهد داشت که برگشتناپذیر است.
این کارشناس بازار سرمایه در توصیهای به سرمایهگذاران متضرر که در روزهای اوج شاخص به بازار آمدهاند، گفت: این سرمایهگذاران باید حداقل دوره دو ساله را برای کسب سود واقعی در پیش بگیرند و در بلند مدت بازار سرمایه ایران با توجه به پارامترهای موجود سودآور است.
نگاه دیروز فعالان به شرکتهای حاضر در بورس
براساس اطلاعات منتشرشده، روز گذشته نمادهای شبندر، وبصادر، خودرو، تاپیکو و شسپا در صدر توجه فعالان بازار بودند؛ اگرچه در این میان تنها وبصادر توانست اندکی رشد را تجربه کند. افت ۱۵/۰ درصدی شاخص کل بورس در روز سهشنبه، بیشتر تحت تاثیر کاهش قیمت نمادهای فولاد، شخارک، خساپا، فملی و شبهرن بود و تاثیر ۳۹ درصدی مثبت وصندوق، نتوانست مانع افت تپیکس شود.
بیشترین ارزش معاملات در بین گروههای بورسی، روز گذشته به گروههای مالی، خودرو و فرآوردههای نفتی تعلق گرفت.
در همین حال نمادهای فنورد، شکربن، فلوله، وصندوق و وپست بیشترین افزایش قیمت و نمادهای خنصیر، حتوکا، خچرخش، ثفارس و سپهند بیشترین کاهش قیمت را تجربه کردند.
از سوی دیگر در بازار دیروز برترین تقاضاها در نمادهای لپارس، فلوله، زمگسا، کچینی و ولساپا شکل گرفت و برترین عرضهها نیز در نمادهای فارس، بنیرو، کبافق، غبهنوش و چافست صورت پذیرفت. بر پایه این گزارش نمادهای وانصارح، شسپا، خودرو، شخارک و خساپا بیشترین ارزش معاملات بازار را دارا شدند و بیشترین حجم معاملات نیز به نمادهای وانصارح، وبصادر، خودرو، خکاوه و خزامیا تعلق گرفت.
روز گذشته، حقوقیها۲ میلیارد و ۵۳۹ میلیون ریال سهم از پیمانکاری صنعتی و یک میلیارد و ۷۷۷ میلیون ریال سهم از صنعت فلزات اساسی عرضه کردند که این میزان سهام از سوی حقیقیهای بازار جمعآوری شد.
در این بین حقیقیهای بازار نیز از ۴۱ میلیارد و ۳۷۵ میلیون ریال سهام خودرو و ساخت قطعات و ۴۰ میلیارد و ۶۴ میلیون ریال سهام فرآوردههای نفتی، کک، سوخت هستهای خارج و این میزان سهام را به حقوقیهای فعال در بازار واگذار کردند. بر این اساس روز گذشته حقوقیهای بازار از فروش ۳۰۵ میلیارد ریال سهم و خرید ۴۷۵ میلیارد ریال سهم برخوردار بودند.
همچنین حجم فروش حقیقیها از ارزش ۷۳۴ میلیارد ریالی و خرید آنها از ارزش ۵۶۴ میلیارد ریالی برخوردار شد.
ارسال نظر