آیفکس دنباله‌رو تعدیل در شاخص کل

گروه بورس- مسعود‌رضا طاهری: افت سریع شاخص بازار فرابورس در یک ساعت اول معاملات دیروز نشان داد که بازار همچنان ناگزیر از تعدیل است. دیروز شاخص بازار فرابورس با بیش از ۷ واحد کاهش به ۷۳۱ واحد رسید. بررسی روند تغییرات منحنی شاخص این بازار مشخص می‌کند که بخش اعظم افت در همان ابتدای معاملات رخ داده و روند تغییرات در ادامه ساعات کاری بازار تا پایان معاملات به آرامی ادامه یافته است. در این بازار در روز گذشته در مجموع ۶۵ میلیون برگه اوراق بهادار به ارزش ۴۱۸ میلیارد ریال در بیش از ۱۶ هزار دفعه مورد معامله قرار گرفت. تاثیر‌گذاران اصلی بر شاخص کل این بازار در روز گذشته به ترتیب میدکو، ذوب، زاگرس، جم، مارون، شاوان، ارفع، بمپنا، وزمین، شراز، سمایه، وگردشگر، وخاور، خراسان و شرکت پتروشیمی خراسان بوده‌اند که دراین میان تنها نماد ارفع (شرکت آهن و فولاد ارفع) با تاثیر مثبت بر شاخص ظاهر شد و سایر نمادها قرمز ماندند.

شرایط عمومی بازار در این روزها منفی است و در حالی که برخی از کارشناسان این اتفاق را امری مثبت و در جهت بیرون رفتن ناخالصی‌های به‌جای مانده از حرکت‌های سوداگرانه سال قبل از بازار سرمایه تفسیر می‌کنند، عده‌ای نیز قوانین و مقررات دست و پاگیر را عاملی برای افت تقاضا برای خریدهای جایگزینی سهامداران می‌دانند. سهم عمده‌ای از خریدهای کلان بازار بر عهده حقوقی‌ها است. نهادهایی که با گرفتن حق فروش‌های کلان در بازار از آنها و مشروط کردن قطعیت برخی فروش‌های آنها به خریدهای جایگزینی، انگیزه مانور دادن آنها در گریز از ریسک‌های عملیاتی و سیستمی بازار را کاهش داده‌اند. به عبارت بهتر در حالی که شرکتی نتواند امکان فروش برای سهام مورد معامله فعلی متصور بشود، با چه انگیزه‌ای می‌تواند به خریدهای کلان اقدام کند.

این روند البته در کنار برخی از تنگناهای ایجاد شده در شرکت‌های تولیدی و صادراتی تا حدودی قابل پیش‌بینی بود. برخی نیز اعتقاد دارند که فضای عمومی اقتصاد واقعیت‌های خود را دارد و شاخص‌های بازار سرمایه به عنوان دماسنج اقتصاد عمل می‌کند. برخی از صنایع بورسی مانند خودرویی‌ها در روزهای اخیر با پشت سرگذاشتن برخی خوش‌بینی‌ها در خصوص نتایج محتمل مذاکرات هسته‌ای، واقعیت‌های تولید خود را بر مبنای نبود توافق با شورای رقابت بر سر قیمت‌های پیشنهادی به نمایش گذاشته‌اند. در حالی که قیمت‌های مشخصی بر اساس برخی فرمول‌های قیمتی برای آنها از سوی شورای رقابت به عنوان یک نهاد مرجع اقتصادی تدوین شده‌بود، خودرو سازان این قیمت‌ها را قبول ندارند و معتقدند که هزینه‌های تمام شده تولید خودرو به مراتب بیشتر از این رقم‌ها است.

مثال از خودرو البته نباید این تصور را به وجود بیاورد که سایر بخش‌ها و صنایع موجود بورسی از این قاعده بیرون مانده‌اند، چراکه افزایش هزینه‌های تولیدو قیمت تمام شده در شرکت‌های تولیدی موجب برخی واکنش‌ها در بازار شده است. در پتروشیمی‌ها به عنوان لیدر‌های عمومی بازار، محدودیت‌های تولید و قیمت‌های تمام شده داخلی و در عین حال محدودیت قدرت رقابت در فروش کالاهای صادراتی آنها را پس از اعمال فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها مجبور به واکنش کرد. در صنعت سیمان نیز همچنان با وجود دریافت مجوز افزایش چند دلاری قیمت صادراتی به کشورهای آسیای میانه، همچنان به دنبال افزایش قیمت هستند. این مهم البته با موانعی از سوی دولت روبه‌رو است که تلاش دارد تا در هنگامه کنترل نقدینگی‌های جاری که دراین ماه‌ها دوباره تا مرز ۶۰۰ هزار میلیارد تومان نیز بالارفته، از تکانه‌های جدید تورمی جلوگیری کند. در میان لبنی‌ها افزایش محسوس قیمت‌ها در بازار البته مشهود است اما رسما مجوزی دریافت نشده است. سایه بلاتکلیفی ناشی از اعمال بهره مالکانه ۳۰ درصدی صنایع معدنی که در ماه‌های اخیر بحث مهمی را درخصوص کاهش سود آوری در این صنعت به همراه داشت، نیز همچنان بر فضای عمومی بازار حاکم است. این موارد به وضوح حاشیه سود شرکت‌های بورسی را کاهش داده و البته انتظار تعدیل منفی بازده بازار نیز از هیجان سال قبل کاسته است. در این میان توقع برای خواب حداقل ۶ ماه سهامداران روی سهام خریداری شده و هشدار به پرهیز از سفته‌بازی‌های روزانه و آنی توسط مقامات بازار سرمایه و کارشناسان عمده توصیه‌هایی است که شنیده می‌شود. در بخش‌های مالی و پولی نیز بنگاه‌ها همچنان به دریافت جرایم دیرکرد و بهره‌های مرکب متهم هستند و با وجود حمایت‌های مقامات بانک مرکزی از رعایت نرخ سودهای یکسان سپرده‌ها، برخی از کارشناسان از دور زدن برخی موسسات و حتی بانک‌ها از این مقررات گلایه دارند. در برخی بانک‌های تازه خصوصی شده بورسی نیز نبود مدیریت مشخص و لحاظ نکردن منافع سهامداری، موجب فروش‌های کلان آنها شده تا جایی که بیشترین سهم را در بین معاملات روزانه، هفتگی، ماهانه و حتی فصلی بازار سرمایه به خود اختصاص داده‌اند. مجموعه این شرایط بازار سرمایه را همچنان در آستانه نتیجه‌گیری از مذاکرات پیش رو در معرض افت قرار داده است. در بازار فرابورس اما اتفاق مهم دیگر محدودیت‌های موجود بر سر راه معاملات سفته‌بازانه اوراق تسهیلات مسکن است. محدودیت فروش این اوراق تا حداقل ۲ ماه از ابتدای تیر ماه انگیزه دامن زدن به معاملات در این بخش را کاهش داده است. بازار فرابورس در روزهایی به شدت ازاین محل تاثیر پذیر بود.

سایر اوراق نیز همانند اوراق مشارکت و اوراق اجاره ۳ ماهه با نرخ سود ۲۰ درصدی نیز البته مامن خوبی برای سهامداران است که در شرایطی که مجموعه بازار با برخی سردرگمی‌ها مواجه است، از این محل بتوان به سودهای بهتری رسید.

بازار فرابورس اما در این روزها به دنبال تمرکز بر رسمیت بخشیدن به صندوق‌های پروژه است.

تمرکز فرابورس بر صندوق‌های پروژه

مدیرعامل فرابورس ایران با تشریح مزایای تامین مالی از طریق بازار سرمایه و اهداف راه‌اندازی صندوق‌های پروژه گفت: یکی از مزیت‌های صندوق پروژه اتصال بازارهای موازی به یکدیگر است.

امیر هامونی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با اشاره به اینکه رسمیت بخشیدن به صندوق‌های سرمایه‌گذاری جسورانه یا مخاطره پذیر از جمله محورهای اقدامات فرابورس ایران در سال جاری خواهد بود، اظهارکرد: یکی از راه‌های تامین مالی در حوزه‌های مختلف از طریق صندوق‌های پروژه امکان‌پذیر خواهد بود و فرابورس ایران در این زمینه فعالیت‌های خود را گسترش خواهد داد. وی درباره مزیت‌های راه‌اندازی صندوق‌های زمین و ساختمان گفت: یکی از مزیت‌های صندوق‌های زمین و ساختمان این است که بازارهای موازی به یکدیگر متصل شوند. وی گفت: قطعا ریسک‌های بازارهای موازی و نوسانات آن در بازار سرمایه درونی خواهد شد. وی با اشاره به اینکه انتقال پول از بازارهای موازی به یکدیگر در فاصله کوتاهی امکان‌پذیر نیست، گفت: با راه‌اندازی صندوق‌های پروژه انعطاف‌پذیری زیادی در انتقال بازارها وجود خواهد داشت، به طوری که در صندوق‌های تامین و ساختمان امکان جذب منابع در زمان اندکی وجود دارد. مدیرعامل فرابورس ایران با تاکید بر اینکه تامین مالی یکی از مهم‌ترین‌ اهداف دولت، شورای عالی بورس و نهاد ناظر بازار سرمایه است گفت: امیدواریم با راه‌اندازی ابزارهای جدید بیش از پیش در تقویت بازار اولیه نقش‌آفرینی کنیم.

عرضه عمده سهام یک شرکت تولید کاشی

بلوک ۲۷/۴۸ درصدی از سهام شرکت تولید کاشی گرانیت و کاشی لعاب زهره کاشمر توسط سازمان خصوصی‌سازی در بازار سوم فرابورس به فروش می‌رسد. به‌گزارش روابط‌عمومی فرابورس ایران، ۵۹ میلیون و ۳۷۰ هزار سهم از سهام شرکت تولید کاشی گرانیت و کاشی لعاب زهره کاشمر که متعلق به سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران است روز یکشنبه هشتم تیرماه به قیمت پایه هر سهم ۷۸۷ ریال عرضه می‌شود. قیمت پایه کل سهام قابل عرضه این شرکت ۱۲۳ میلیارد ریالی که یکجا و نقد یا نقد و اقساط به صورت ۲۰ درصد نقد و مابقی اقساط ۴ ساله با نرخ ۱۵ درصد عرضه خواهد شد، ۴۶ میلیارد و ۷۲۴ میلیون و ۱۹۰ هزار ریال اعلام شده و سپرده شرکت در این رقابت نیز یک میلیارد و ۴۰۱ میلیون و ۷۲۵ هزار و ۷۰۰ ریال است. انجام عملیات مربوط به صنایع کاشی سرامیک، گرانیت و کاشی لعاب و تهیه ماشین‌آلات، ابزارآلات، ادوات و ... از جمله موضوعات فعالیت شرکت تولید کاشی گرانیت و کاشی لعاب زهره کاشمر است.

دیروز در بازار اما معامله ۴۰ میلیارد ریالی اوراق تسهیلات مسکن اردیبهشت ۹۳ به تعداد ۱۵۳۷ مورد و حجم ۴۸ هزار برگه، این اوراق را در رده بیشترین ارزش معاملات بازار قرار داد. اوراق اجاره سپهر با نرخ سود ۲۰ درصدی ۳ماهه نیز در رده دوم با ارزش ۲۰ میلیار دریال قرار گرفت.

همچنین در بازار دیروز فرابورس سهام شرکت سرمایه گذاری مسکن تهران با معامله ۸/۸میلیون سهم بالاترین حجم معاملات را به خود اختصاص داد. دیروز البته بیشترین تقاضا به نماد ارفع و بیشترین عرضه به نماد بمپنا تخصیص یافت.

همچنین در بازار دیروز فرابورس خبر رسید که سازمان خصوصی سازی در نظر دارد، تعداد ۵۰۹ سهم معادل ۹۳/۳۳ درصد از سهام شرکت ساختمانی عمران تکلار (سهامی خاص) متعلق به شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران را به‌طور یکجا و نقد یا نقد و اقساط در ۷ تیر ماه در بازار سوم فرابورس ایران عرضه کند.