گروههای اصلی بازار سهام چه وضعیتی دارند
پیشروهای بازار در انتظار مذاکرات پیشرو
گروه بورس- مسعودرضا طاهری: افزایش ۲۲۶واحدی شاخص کل بورس روز گذشته در حالی خوشبینیها به بازار را دوباره تقویت کرده که همچنان برخی صنایع پیشرو بازار به تحولات آتی و نتایج مذاکرات در عرصه بینالمللی گره خورده است. دیروز شاخص کل بورس با این میزان افزایش تا ۷۵ هزار و ۳۲۹ واحد بالا رفت اما همچنان میزان معاملات به لحاظ حجم و ارزش کم است به طوری که در هفته گذشته این میزان نسبت به هفتههای قبل نیز ۲۰ درصد کاهش را تجربه کرده است. در مجموع در بازار دیروز ۳۵۳ میلیون سهم به ارزش ۱۷۹۱ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت.
گروه بورس- مسعودرضا طاهری: افزایش ۲۲۶واحدی شاخص کل بورس روز گذشته در حالی خوشبینیها به بازار را دوباره تقویت کرده که همچنان برخی صنایع پیشرو بازار به تحولات آتی و نتایج مذاکرات در عرصه بینالمللی گره خورده است. دیروز شاخص کل بورس با این میزان افزایش تا ۷۵ هزار و ۳۲۹ واحد بالا رفت اما همچنان میزان معاملات به لحاظ حجم و ارزش کم است به طوری که در هفته گذشته این میزان نسبت به هفتههای قبل نیز ۲۰ درصد کاهش را تجربه کرده است. در مجموع در بازار دیروز ۳۵۳ میلیون سهم به ارزش ۱۷۹۱ میلیارد ریال مورد معامله قرار گرفت.بررسی روند حرکتی منحنی شاخص کل بازار نشان میدهد که از همان دقایق ابتدایی شاخص معاملات جهش بیش از ۴۰۰ واحدی را به همراه داشته و از ۷۵ هزار و ۵۰۰ واحد نیز گذر کرد. این روند البته در ادامه با تعدیل تقریبا ۲۰۰ واحدی روبهرو شد و تا ساعت ۱۲ و ۳۰ دقیقه ظهر بر رقم پایانی ۷۵ هزار و ۳۲۹ واحد توقف و در مجموع ۳/۰ درصد افزایش را ثبت کرد. شاخص صنعت نیز دیروز ۲۴۲ واحد بالا رفت.
به تحلیل «دنیای اقتصاد»، میزان خریدها در بورس همچنان کم است و از این رو برخی کارشناسان نسبت به آینده بازار در صورت تداوم این وضعیت نگرانی دارند. به نظر میرسد که همچنان سرمایهگذاران به انتظار روشنتر شدن ابعاد پرونده هستهای ایران و مذاکرات آتی چشم دوختهاند.
برخی صنایع پیشرو در بازار سرمایه همچنان موجودیتی گره خورده با روند آتی مذاکرات دارند و ممکن است حتی سهمهایی که تا قبل از عید پیشبینی درآمد منفی داشتند به زودی به لیدرهای بزرگ بازار تبدیل شوند و برعکس.
در این راستا مهرداد خالقی، تحلیلگر بازار سرمایه معتقد است سرنوشت سهام صنایعی مانند خودروسازها، قطعهسازها، بانکها و حتی لبنیاتیها در بازار سرمایه به نتایج مذاکرات آتی ایران و ۱+۵ گره خورده است. در عین حال این صنایع به نوعی با ابهام نیز مواجهاند. بازار سرمایه میتواند در صورت موفقیت برنامه مذاکرات ژنو با لیدرهای جدیدی مواجه شود و در غیر این صورت روی دیگر سکه را نشان خواهد داد و عملا صنایع مهم حرفی برای گفتن نخواهند داشت.
به گفته وی پالایشیها نیز نوسان چندان مثبتی را پیش روی نخواهند داشت و نرخ سهام در آنها برخلاف سال گذشته افزایش زیادی به خود نخواهد دید، با این حال این دسته با همین روال فعلی به روند قیمتی خود ادامه خواهد داد. به گفته مهرداد خالقی تنها صنعت موفق احتمالی بازار را باید در میان معدنیها جستوجو کرد. برخی تولیدکنندههای فلز روی در این میان البته به شرط افزایش قیمتهای جهانی میتوانند شرایط به مراتب جدیدتری را در بازار داشته باشند. در گروه معدنیها نباید انتظار نوسان شدید قیمتی داشت، چراکه این صنعت به خاطر دو مشکل با برخی موانع روبهرو است؛ اول اینکه در این صنعت مشکل تامین خاک وجود دارد، بهعلاوه افزایش قیمت انرژی در راستای فاز جدید هدفمندی یارانهها بر قیمت تمام شده آنها افزوده است. تقریبا برای سایر صنایع در بازار سهام میتوان به مواردی اشاره کرد که چشمانداز قیمتی سهام آنها را با ابهام مواجه ساخته است.
به گفته این تحلیلگر بازار، آمارها نشان میدهد که از صنعت ساختمانیها در بازار سهام نقدینگی زیادی خارج شده است. در بین نماد شرکتهای سرمایهگذاری نیز البته میتوان به شرایط بهتر و امیدوارکنندهتری دست یافت. در گروه بانکیها نمودارها نشان میدهند که نرخ سهام این گروه در یک موج زنجیرهای ABC قرار گرفته که هماکنون در پایان موج C در معرض ۱۰ تا ۱۲ درصد تصحیح بیشتر قیمت نیز قرار گرفته است. از اینرو امکان ریزش بیشتر قیمت سهم در این صنعت همچنان وجود دارد. اما سهام بانکیها با همین شرایط هم همچنان در میان مدت ارزنده باقی خواهند ماند.
به گفته خالقی، گروه خودروییها نیز با موانعی روبهرو هستند که در راس آنها مذاکرات هستهای سهم عمدهای میتواند داشته باشد. تلاش خودرو سازان داخلی برای جلب نظر شرکتهای بزرگ جهانی و عقد قراردادهای تجاری و تولید محصولات جدید و یافتن بازارهای صادراتی از جمله دستاوردهای توافقات اولیه بوده است. با این حال در بازار داخلی به دلیل بالا ماندن هزینههای تولید، خودرو سازان در کنار سیمانیها، لبنیاتیها و پتروشیمیها همچنان از دریافت مجوز افزایش قیمت نا امید نشدهاند.
پیشروهای بازار در انتظار مذاکرات پیشرو
به گفته خالقی در میان پالایشگاهیها تنها سهام پالایش نفت بندر عباس دارای پتانسیل افزایش قیمت تا ۱۳۰۰ و ۱۳۵۰ تومان به ازای هر سهم را دارد و البته در صورتی که سقف کانال نزولی نمودارهای آن شکستهشود حتی ۱۶۲۰ تومان را نیز میتوان برای آن در نظر داشت. در پتروشیمیها به دلیل خروج بخش قابل توجهی از نقدینگی از این گروه نباید انتظار نوسانهای زیاد قیمتی داشت. در این میان تنها شاید به پتروشیمی جم نیز بتوان به عنوان یک سهم ارزنده نگریست. تاپیکو نیز در این گروه دارای ارزش دارایی خالص بالایی است و حتی تا نرخ ۴۳۰ تومان نیز ارزنده خواهد ماند. توجه به لیدرهای بزرگ آتی بازار سهام در صورت بهبود روند مذاکرات هستهای در حالی از سوی این تحلیلگر بازار مورد ارزیابی قرار گرفته است که روز گذشته یازدهمین همایش بینالمللی پتروشیمی ایران همزمان با پنجاهمین سالگرد تاسیس صنعت ارزش آفرین پتروشیمی به مدت ۲ روز در مرکز همایشهای بینالمللی صدا و سیما آغاز شده است. در همایش امسال شرکتهای ایرانی و خارجی فعال در صنعت پتروشیمی حضور دارند. این پتانسیل نیز میتواند به نوعی شرکتهای پتروشیمی را حتی با وجود افزایش چهار برابری نرخ خوراک گازی و افزایش برخی هزینههای تولید در معرض دستیابی به بازارهای تازهای در جهان قرار دهد و همچنان این گروه را نیز در صورت باز شدن برخی درهای بسته تحریمی، به سودآوریهای بیشتری برساند. با این امید میتوان همچنان این صنعت را در راس لیدرهای عمده بازار حفظ کرد.
بانکیها نیز میتوانند در صورت بهبود شرایط بینالمللی همچنان با باز شدن سوئیفت و افزایش همکاریهای بیشتر با بانکهای دنیا به کاهش هزینههای سربار بخش بازرگانی کمک کنند و چشمانداز سودآوری در این گروه را نیز روشنتر کند. صنعت سیمان نیز میتواند بازارهای منطقه را در صورت رفع کامل تحریمها جوابگو باشند که ارزآوری آنها میتواند توفیقات بیشتری را نصیب اقتصاد کشور بکند. تا اواخر این ماه بازار سهام به یافتن راههای مطمئنتر از پیچ و خم مذاکرات هستهای امیدوار خواهد ماند. در بازار دیروز فارغ از معامله تقریبا ۳۷۹ میلیارد ریالی اوراق مشارکت شهرداری شیراز که بیشترین ارزش معاملات دیروز را به خود اختصاص داده بود، خریدهای حقوقیها در نمادهای فارس، اخابر، همراه و رمپنا به ترتیب با ۱۴۴ واحد،۱۰۱ واحد، ۹۱ واحد و ۵۹ واحد افزایش با تاثیر مثبت، به بالا بردن شاخص کل کمک کردند. در مقابل نماد چکاد (معدنی و صنعتی چادرملو) ضمن ریزش تقریبا ۱۹ تومانی قیمت سهم، ۴۷ واحد از بلندای شاخص کاست. همچنین نمادهای خودرو ۱۹ واحد از میزان شاخص کل پایین آورد. نماد وپاسار نیز در این راستا ۱۵ واحد از شاخص را کاهش داد تا در زمره نمادهای تاثیرگذار منفی بر شاخص کل قرار گیرد. در بازار دیروز بیشترین افزایش قیمت به نماد پکرمان اختصاص یافت. نماد پروژه صنعتی بارز در این زمینه با بیش از ۹ درصد افزایش قیمت مواجه بود. در مقابل بیشترین کاهش قیمت نیز به نماد وتوس (توسعه شهری توسگستر) با نزدیک به ۴ درصد افت قیمت مربوط بود.
ارسال نظر