ایسنا- یک عضو هیات علمی اقتصاد کشاورزی موسسه تحقیقات پسته کشور با بیان اینکه روند کاهش عملکرد در هکتار، صادرات و تولید پسته ایران در مقایسه جهانی همچنان رو به کاهش است، افزود: هرچند ممکن است تولید پسته در کشورمان یک سال کاهش و یک سال افزایش یابد ولی بطور متوسط و در مقایسه با تولید و صادرات و عملکرد در هکتار کشورهای رقیب (ترکیه و آمریکا) سهم ایران در حال کاهش بوده هرچند که سهم ایران از سطح زیرکشت رو به افزایش است. رضا صداقت اظهار کرد: براساس مطالعات انجام شده در دوره زمانی سال‌های ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۲ سهم تولید پسته ایران در دو سال اول از کل تولید جهانی ۵/۵۶‌درصد بوده که در دو سال آخر این دوره با ۷/۱۷‌درصد کاهش به ۵/۴۶‌درصد رسیده است.

وی افزود: در این دوره مطالعاتی سهم آمریکا از تولید جهانی با ۶۰‌درصد افزایش از ۱۵‌درصد به ۲۴‌درصد رسیده است و سهم ترکیه نیز از تولید جهانی ۳/۱۷‌درصد کم شده است. در این دوره سهم ایران از سطح زیرکشت جهانی ۲۰‌درصد رشد، آمریکا ۲۰‌درصد رشد و ترکیه ۱۰‌درصد کاهش پیدا کرده است.

صداقت خاطرنشان کرد: در طول سال‌های ۱۹۹۱ تا ۲۰۰۲ سهم ایران از عملکرد در هکتار یا بهره‌وری حدود ۳۱‌درصد کاهش، آمریکا حدود ۴۰‌درصد افزایش و ترکیه ۵/۷‌درصد کاهش داشته است.

این عضو هیات علمی اقتصاد کشاورزی موسسه تحقیقات پسته کشور با اشاره به میزان صادرات پسته کشور، گفت: در طول سال‌های ذکر شده سهم ایران از صادرات جهانی پسته ۲۱‌درصد کاهش، آمریکا ۵۰‌درصد از افزایش و ترکیه ۴۹۴‌درصد افزایش پیدا کرد که افزایش قابل توجهی نیز است.

صداقت خاطرنشان کرد: سهم ایران از ارزش کل صادرات جهانی ۱۴‌درصد کاهش، سهم آمریکا حدود ۵۶‌درصد افزایش و سهم ترکیه حدود ۴۰۲‌درصد افزایش یافته است.

این عضو هیات علمی اقتصاد و کشاورزی موسسه تحقیقات پسته کشور با اشاره به اینکه توسعه باغ‌ها و سطح زیرکشت پسته در کشورمان به گونه‌ای بوده که هر کس و در هر منطقه و هر استانی باغ پسته‌ای را احداث کرده است، خاطرنشان کرد: ولی متاسفانه کشاورزان هیچ گونه آموزش لازم و ضروری را در این خصوص ندیده‌اند.

وی با تاکید بر اینکه افزایش تولید، سطح زیرکشت، عملکرد در هکتار و صادرات پسته در آمریکا نشان از فوق عمل کردن آنها در مقیاس جهانی دارد، افزود: بعید نیست که اگر آمریکا و ترکیه از لحاظ زمین و آب و هوا مشکلی نداشته باشند روزی وضعیت این کشورها از کشور ما هم در زمینه‌های تولید، صادرات، عملکرد بهتر شود.

صداقت با تاکید بر اینکه روند تولید، صادرات، عملکرد در کشورهای رقیب ایران رو به بهبود است از وضعیت رو به رکود کشورمان در این زمینه‌ها اظهار تاسف کرد و افزود: با دلیل اینکه ۵۰‌درصد از تولید جهانی، سطح زیرکشت و صادرات پسته متعلق به کشورمان است هنوز هم با توجه به کاهش سهم کشورمان در موارد ذکر شده ایران دارای مقام اول در پسته است.

وی کمبود آب، سطح پایین سواد کشاورزان، ضعیف بودن یا محدود بودن کلاس‌های آموزشی برای کشاورزان را از دیگر مشکلات تولیدکنندگان پسته در کشورمان ذکر کرد و افزود: جلوگیری از توسعه بی‌رویه باغ‌های پسته می‌تواند عمده‌ترین راهکار برای حفظ جایگاه ایران و افزایش تولید، عملکرد و صادرات پسته در کشورمان باشد. چراکه در حال حاضر کمبود آب، نداشتن دانش فنی، اطلاعات باغدارها و حتی کارشناسان، قرار نگرفتن به موقع نهاده‌ها در اختیار کشاورزان باعث شده تولیدمان در کشور غیراقتصادی شود.

صداقت افزود: ارائه خدمات آموزشی و ترویجی و اطلاعات پسته کاری در بسیاری از استان‌های پسته خیز به غیر از کرمان بسیار پایین است که در این زمینه افزایش اطلاعات کشاورزان و کارشناسان می‌تواند به اصلاح وضعیت کمک شایسته‌ای کند.

وی در پایان تاکید کرد: برای جلوگیری از ادامه روند کاهش تولید، عملکرد و صادرات پسته در کشورمان لازم است که دولت با مساعدت بیشتری و با قرار دادن اعتباراتی در خصوص اصلاح باغ‌های قدیمی، رساندن به موقع نهاده‌ها به کشاورزان، جلوگیری از افزایش بی‌رویه باغ‌های پسته و ‌آموزش کشاورزان عمل کند.