بازشناسی نارسایی سازمان‌های ایرانی در به‌کارگیری «مدیریت حسابداری»

گروه بورس - بیش از یک هزار و پانصد مدیر، حسابدار و حسابرس خبره کشور که نسبت به تحولات حوزه مدیریتی، حسابرسی و حسابداری در شرکت‌های ایرانی از خود حساسیت بیشتری نشان می‌دهند، ضمن شرکت در همایش «حسابداری مدیریت در ایران» با آخرین دستاوردهای سازمانی در سازمان‌های مدیریت‌پذیر و یادگیرنده که «حسابداری مدیریت» را به اجرا گذاشته و به نتایج مطلوبی دست پیدا کرده‌اند، آشنا شده‌اند. موقعیت نامطلوب

به گزارش خبرنگار ما، در ابتدای همایش دکتر موسی غنی‌نژاد با تشریح فضای کسب و کار در ایران گفت: ایران از نظر شاخص‌های کسب و کار در کشورهای منطقه و جهان، در موقعیت مطلوبی قرار ندارد.

وی با اشاره به شاخص‌های ده‌گانه در آغاز فعالیت شرکت‌ها در ایران گفت: یکی از مهم‌ترین موانع توسعه فعالیت‌های اقتصادی در ایران نحوه تعامل بنگاه ایرانی با دولت و وجود بوروکراسی موجود بر سر توسعه فعالیت‌های کارآفرینان است. همچنین نبود حمایت از سرمایه خارجی یکی از مشکلات توسعه فعالیت اقتصادی در ایران است.

رییس مرکز تحقیقات روزنامه دنیای اقتصاد سپس به توسعه و شکل‌گیری نظام جهانی اقتصاد اشاره کرد و افزود: تحرک عوامل تولید در سطح جهانی و گسترش پدیده برون سپاری outsourcing که در سایه پیشرفت‌های تکنولوژی ارتباطی - اطلاعاتی ابعاد جدیدی پیدا کرده است، رقابت در همه سطوح فعالیت اقتصادی را به شدت افزایش داده و چشم‌انداز اقتصاد جهانی را در آینده به صورت یک فضای کسب و کار رقابتی ترسیم می‌کند. وی افزود: گرچه هنوز اعمال سیاست‌های حمایتی در بخش‌های کشاورزی و صنعت امکان‌پذیر است، اما با توجه به سهم غالب بخش خدمات در کل ارزش افزوده اقتصادی، روند فزاینده آن و نیز ناممکن بودن اعمال چنین سیاست‌هایی در این بخش، می‌توان انتظار داشت که بنگاه‌های اقتصادی در آینده، ناگزیر از چترهای حمایتی کمتری برخوردار خواهند بود. دکتر غنی‌‌نژاد اضافه کرد: عملکرد بنگاه‌های اقتصادی آینده علاوه‌بر توانایی‌های درونی هر بنگاه، به چگونگی نهادهای بیرونی ناظر بر روابط کسب و کار بستگی خواهد داشت. کیفیت نهادهای موثر بر روان‌تر شدن تجارت مانند حقوق مالکیت، قوانین ناظر بر کسب و کار، نظام بانکی و اعتباری، دیوانسالاری دولتی و غیره نقش تعیین‌کننده‌ای در عملکرد اقتصادی بنگاه‌ها خواهند داشت.این عضو هیات علمی‌ دانشگاه به رتبه‌بندی شاخص‌های کسب و کار برای ایران در میان ۱۷۵ کشور اشاره کرد و گفت: ایران در سال ۲۰۰۶ بدترین شاخص بین شاخصه‌های کسب و کار را دارا بوده است.

دکتر ابوالفضل کزازی، استاد دانشکده حسابداری دانشگاه علامه‌ طباطبایی نیز در ادامه به تغییرات سازمانی و ضرورت اجرای «حسابداری مدیریت» اشاره کرد و گفت: تغییرات در سازمان‌ها امری اختیاری نیست، بلکه تحمیلی و اجباری است. اکنون سازمان‌ها به سمت تغییر ترکیب ساختار می‌روند. به طوری که در برخی از سازمان‌ها، تعداد افراد حاضر در ستاد (که به امر تحقیق و توسعه، بازاریابی، تحلیل بازار و فروش اشتغال دارند) بیش از افراد صف هستند. وی ادامه داد: این سازمان‌ها که دارای ساختار منعطف در برابر تحولات هستند، با نوآوری به سرعت خود را با نیازهای روز همسان می‌کنند.

ایجاد انگیزه در نیروی انسانی، سرعت در ارائه کالا و خدمات جدید مورد نیاز بازار، تغییر یادگیری شخصی فردی به یادگیری تیمی، تغییر شیفتگی مشتری بجای رضایت مشتری، کاهش عدم‌اطمینان در نیروها و انعطاف سازمان در برابر تحولات را از جمله ویژگی‌های این سازمان‌ها عنوان کرد و افزود: سیاست فردی، مهارت گروهی، مهارت تسهیل‌کنندگی و مهارت فرهنگی و اجتماعی از جمله ویژگی‌های مدیران امروز هستند. در واقع مدیران امروز مترجم تخصص‌ها در اجرای راهبردهای شرکت هستند.

تربیت مدیران حسابداری

در ادامه دکتر «داوود مسگریان حقیقی» نیز عنوان کرد: حسابداری از یک حرفه، به یک حوزه معرفتی مبدل شده است. ما تاکنون حسابدار پرورش دادیم در صورتی که باید مدیران حسابداری را تربیت کنیم.

وی در ادامه به مباحث «مدیریت حسابداری» اشاره کرد و گفت: تصمیم‌گیری با توجه به ساخت داخل بودن یک محصول یا خریدار خارج، چگونگی رفتار و تصمیم‌گیری در مورد محصولات شرکت، تصمیم در رابطه با قیمت‌گذاری محصول، تحلیل بودجه عملیاتی، تحلیل نقطه سر به سر و بودجه سرمایه‌ای، از جمله مباحث مدیریت حسابداری در بخش تولید و خدمات است.

توجه ویژه

وی در ادامه به الزام توجه به حسابداری مدیریت تاکید کرد و گفت: حجم فعالیت اقتصادی و تیراژ محصول، وجود ریسک تجاری برای ورود به فعالیت موردنظر، قیمت‌گذاری صحیح، تاثیر کیفیت محصول بر قیمت، از جمله مباحثی است که در نحوه تولید محصول موثر است.

وی با اشاره به قیمت‌گذاری بهینه در مدیریت حسابداری گفت: قیمت‌گذاری باید در طول چرخه حیات محصول و جایگاه محصول در پرتفوی شرکت مورد توجه قرار گیرد.

مدیریت حسابداری در هلدینگ

مسعود حجاریان، مدیرعامل شرکت بیمه ملت نیز با تشریح مدیریت حسابداری در شرکت‌های هلدینگ گفت: حسابرس نباید فقط صورت‌ها و بافت مالی شرکت را تحلیل کند، بلکه باید اطلاعات دقیقی از شرکت‌های رقیب داشته باشد.

وی افزود: مدیر حرفه‌ای حسابداری باید با بازار پول و سرمایه به منظور تامین به موقع منابع مالی شرکت تعامل داشته باشد وگرنه شرکت‌های رقیب از شرکت پیش افتاده و سرمایه‌گذاری دیرهنگام انجام می‌شود.

وی سپس کنترل مالی شرکت‌های تابعه به منظور اطمینان از پیاده‌سازی سیاست‌های گروه هلدینگ در شرکت، بررسی تطبیقی عملکرد شرکت‌ها با رقبای مستقل، بررسی وضعیت شرکت‌های هلدینگ در کل گروه، تحلیل انواع ادغام در شرکت‌های تابعه یا شرکت‌های گروه را با اهمیت خواند.گزارش پیش رو گزیده گزارشی از روز اول همایش مزبور بود و مشروح مقالات این همایش طی روزهای آینده از طریق دنیای‌اقتصاد منتشر می‌شود.