عضو جامعه حسابداران خبره:
چرا گزارش عملکرد صندوقهای مشاع منتشر نمیشود
ایسنا- صندوقهای مشاع میتوانند منجی بازار و زمینهساز برای تعمیق بخشیدن به ارزش بازار سهام باشند. سیدمحمدعلی شهدایی، عضو انجمن حسابداران خبره ایران، درباره صندوقهای سرمایهگذاری مشاع و این که در همه جای دنیا یکی از راههای مناسب برای سرمایهگذاری افرادی که دارای تخصص مناسب نیستند، صندوقهای مشاع است، خاطرنشان کرد: صندوقهای مشاع این وظیفه را دارند که پرتفوی ارزشمندی را با مدیریت تنظیم کرده و بخشی از آن را به افرادی که دارای تخصص مناسب نیستند واگذار کنند.
وی در ادامه با اشاره به این که این صندوقها در دیگر کشورهای دنیا، هر لحظه خالص ارزش دارایی شرکت (NAV) پرتفوی خود را به بازار اعلام میکنند، گفت: با این وجود سرمایهگذار به روشنی میتواند ارزش سهام خود را دیده و در هر زمان که اراده کند آن را به فروش رساند و به اندازه کافی هم برای آن عرضه و تقاضا وجود دارد، اما متاسفانه در بازار ایران صندوقهای مشاعی که راهاندازی شدهاند نه تنها نظارت دقیقی بر روی آنها نیست، بلکه اطلاعرسانی نیز بر روی ارزش روز پرتفوی آنها وجود ندارد.
شهدایی در ادامه عنوان کرد: براساس قانون تجارت صندوقها به عنوان بنگاه اقتصادی شناسایی نشدهاند، در قانون بازار اوراق بهادار این صندوقها آمده اما ساز و کار نظارت و برنامهریزی روی این صندوقها به صورت دقیق در قانون دیده نشده است، اما صندوقها میتوانند منجی بازار و زمینهساز برای تعمیق بخشیدن به ارزش بازار باشند. این کارشناس بازار سرمایه، صندوقهای مشاع را ابزار کمکی برای سرمایهگذاریهای کوچک در بازار سرمایه عنوان کرد و افزود: اگر ساز و کار و نظارت مناسبی بر صندوقها از طریق مدیریت حرفهای حاکم شود، این صندوقها میتوانند منجی بازار باشند.
وی در پاسخ به این پرسش امکان راهاندازی صندوق مشاع برای همه کارگزاریها وجود دارد؟ گفت: راهاندازی صندوق از سوی کارگزاریها مستلزم حجم مشخصی سرمایه است که در این صورت مجوز دریافت خواهند کرد، اما همه کارگزاریها نمیتوانند به ایجاد این صندوقها بپردازند.
شهدایی در ادامه با ذکر این پرسش که چرا تنها کارگزاران باید صندوق داشته باشند؟ و چرا شرکتها و یا اشخاص حقیقی معتبر نمیتوانند به راهاندازی این صندوق بپردازند؟ خاطرنشان کرد: تمام اینها سوالاتی است که با وجود نظارت در راهاندازی صندوقها تسریع خواهد شد. وی صندوقها را ابزاری موثر برای بازار دانست و گفت: باید سودهای تضمینی صندوقها بسیار بالاتر از نرخ بهره بانکی باشد که انگیزه در بین سرمایهگذاران ایجاد کند، در غیر این صورت با این وضعیت فکر نمیکنم نتیجه موفقیتآمیزی را ببینیم. او در ادامه با اشاره به این که باید زیرساختهای لازم را قبل از ایجاد صندوقها مدنظر قرار داد، گفت: در حال حاضر ما میخواهیم صندوق راهاندازی کنیم، اما ابزار مشتقه نداریم، صندوق چگونه میتواند بدون ابزار مشتقه راهاندازی شود. اگر میخواهیم ارزش بازار را به بالای ۲۰۰میلیارد دلار برسانیم باید انگیزه مالی و اقتصادی در بازار ایجاد شود.
ارسال نظر