جنب پل حافظ
موج جدید حمایت از بازار سهام
گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته با ثبت افت ۱/۳ درصدی یکی از بیشترین افتهای شاخص در سالجاری را به ثبت رساند تا زیان معاملهگران در سال جاری به ۲/۸ درصد برسد. در بازار سهام معامله گران در هفته گذشته شاهد شکسته شدن کف روانی ۲۴هزار واحدی شاخص بودند؛ شاخص پیش از این در ابتدای سال ۹۰ در محدوده ۲۳هزار واحد قرار گرفته بود. افت شدید شاخص و همچنین نگرانی از تداوم این وضعیت در ماههای آینده موجب شده است تا موج جدیدی از فعالیتهای مسوولان بازار برای کنترل شرایط بازار انجام شود.
بازگشت بورس به راهکارهای قدیمی
در ماه گذشته تلاشهایی با محوریت نهادهای بیرون از بازار سرمایه از جمله صندوق توسعه ملی و همچنین بانکها صورت گرفت که نتیجه خاصی در بر نداشت. از این رو روند جدید اقدامات مسوولان بازار سرمایه به نهادهای درون بازار سرمایه معطوف شده است، در این راستا به نظر میرسد اقدام ایجاد اختیار فروش تبعی یا «Embedded Option» تحت عنوان غیرصحیح «بیمه سهام» مطرح شود. سابقه اختیار فروش تبعی به زمان حسین عبده تبریزی باز میگردد که در آن دوره دبیرکل سازمان کارگزاران بورس تهران برای کنترل قیمت سهام بانک پارسیان پس از عرضه سهام، این قرارداد را پیشنهاد کرد که البته به مرحله اجرا درنیامد. بازگشت به راهکارهای گذشته بازار نشان از لزوم توجه بیشتر به مطالعات بنیادی در بازار سرمایه دارد.
در راستای ایجاد ابزار اختیار معامله فروش تبعی دیروز سایت رسمی بورس اعلام کرد: «در راستای حمایت از سرمایهگذاران و فراهم شدن راهکاری در جهت پوشش ریسک، پس از تصویب کلیات طرح در جلسه روز دوشنبه مورخ ۱۶/۰۵/۱۳۹۱ شورایعالی بورس و تصویب دستورالعمل اجرایی آن تحت عنوان «عرضه اوراق اختیار فروش تبعی برای سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران» طی جلسه مورخ ۱۷/۰۵/۱۳۹۱ هیاتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار، از هفته آینده انجام معاملات اوراق اختیار فروش تبعی در شرکت بورس اوراق بهادار تهران اجرایی خواهد شد.»
اما در کنار ایجاد اختیار فروش، معامله گران شاهد اعلام خبرهایی در مورد راهاندازی صندوق ثبات بازار سرمایه بودند. دیروز رییس اداره بورسهای سازمان بورس از راهاندازی صندوق ثبات بازار سرمایه با هدف متعادل کردن نقدینگی بازار خبر داد.محمودرضا خواجهنصیری رییس اداره بورسها و بازارهای سازمان بورس در گفتوگو با ایسنا، از راهاندازی صندوق ثبات بازار سرمایه در آینده بسیار نزدیک خبر داد و گفت: صندوق ثبات بازار سرمایه با هدف ایجاد ثبات در بازار سرمایه و متعادل کردن نقدینگی بازار به زودی راهاندازی میشود.
وی در مورد جزییات راهاندازی این صندوق توضیح داد: منابع مختلف از راههایی که مقدور است در این صندوق تجمیع شده و به صورت متمرکز و مدیریت شده نقدینگی نظاممندی را به بازار تزریق میکند.
وی با بیان اینکه ساختار این صندوق همانند صندوقهای سرمایهگذاری است، تصریح کرد: هدف این صندوق ایجاد ثبات در بازار سرمایه و متعادل کردن نقدینگی بازار است تا در زمانی که بازار با کمبود نقدینگی مواجه شد به بازار کمک کند.
به گفته خواجهنصیری، منابع این صندوق از روشهای مختلفی که مقدور است در صندوق تجمیع شده و متمرکز میشود و در زمان رونق و رکود به بورس کمک میکند.
رییس اداره بورسها و بازارهای سازمان بورس خاطرنشان کرد: کلیات این صندوق طراحی شده و درحال تدوین جزییات ضوابط صندوق هستیم.
خواجهنصیر در مورد زمان راه اندازی صندوق ثبات بازار سرمایه گفت: طرحهایی که در سازمان بورس مورد بررسی قرار میگیرد ماهانه است و طی یک ماه اجرایی میشود. به این ترتیب با تصویب این صندوق توسط هیات مدیره سازمان پیش بینی میشود که تا پایان شهریور صندوق ثبات بازار سرمایه راه اندازی شود. باوجود اعلام راهاندازی صندوق ثبات بازار، منابع مالی این صندوق مشخص نیست و با توجه به اینکه این صندوق تنها در صورت وجود منابع عمده مالی میتواند موفق باشد نحوه تامین مالی این صندوق از اهمیت برخوردار است.
همه گرههای بورس باز شد!؟
در همین حال کارشناسان بازار با رصد شرایط کنونی بازار با پاره ای از مسایل از جمله عدم اجرای برخی از قوانین و مقررات به وِیژه ضوابط رفع گرههای معاملاتی مواجه هستند. در حالی که برخی از نمادها نظیر پتروشیمی خارک، ایران خودرو، توسعه صنایع بهشهر و شمار دیگری از نمادها روزهای متوالی است با صف فروش همراه هستند و نقد شوندگی این سهام در حال کاهش است، اما عدم اعلام شمول این نمادها در ضوابط گره معاملاتی افزایش ابهامات را در مورد این نمادها سبب شده است. در همین حال شمار قابل ملاحظهای از نمادها نیز در حالت توقف باقی ماندهاند که از این نظر نیز نقدشوندگی بازار با مشکل مواجه است. از دیدگاه کارشناسان به تعادل رسیدن عرضه و تقاضا مهمترین هدف در شرایط کنونی بازار است، چرا که بدون نقدشوندگی حتی در صورت تزریق نقدینگی تنها فرصت فروش در بازار پدید خواهد آمد. از دیدگاه کارشناسان در شرایطی که بازار ۱۵درصد اصلاح قیمتی را از یک نماد انتظار دارد در هر شرایطی چه توقف نماد و چه حضور در تله صف فروش نمیتواند سهام را از اصلاح قیمتی نجات داده و در نهایت تنها کشف قیمت عادلانه سهام با مشکل و تاخیر انجام میشود که این امر مهمترین وظیفه بازار سهام در کشف قیمت عادلانه تحت عنوان کارآیی بازار را از میان میبرد. با نبود امکان نقد شوندگی سهام فشار مضاعفی در حال حاضر به صندوقهای سرمایهگذاری وارد میشود. اکثر صندوقهای سرمایهگذاری در دو هفته گذشته با خروج نقدینگی مواجه بودند. عدم امکان نقدشوندگی برخی از سهام شاخص بازار فشار مضاعفی را به این صندوقها وارد آورده است.
چالش کارمزدها در بازار سهام
در همین حال معامله گران همچنان در بازار خواهان کاهش کارمزدهای خرید و فروش هستند، سنگینترین کارمزدهای خرید و فروش بورسهای جهان در بورس تهران موجب شده است تا در روزهای رکود تمایل به خرید و فروش سهام به میزان بیشتری کاهش یابد. به دلیل سهم ۵/۱ درصدی کارمزد از هر معامله احتمال یافتن موقعیتی که در آن حتی بتوان به حصول کارمزد اطمینان داشت بسیار سخت است. از این رو کارشناسان معتقدند اصلاح کارمزدهای بورس با هدف افزایش سرعت گردش نقدینگی در بازار، در کنار زمینهسازی برای اصلاح قیمتی میتواند به رشد حجم معاملات بازار کمک کند.
در بازار سهام معاملهگران همچنین شاهد برخی از تحولات سیاسی هستند در حالی که دیدار جلیلی و اشتون به بعد از ماه مبارک رمضان موکول شده است، اما برخی اظهار نظرها از جمله سخنان سفیر ایران در فرانسه میتواند زمینهساز ابتکارعملهایی در این مذاکرات باشد. در همین حال بحران پیچیده سوریه نیز همچنان شرایط سختی را در منطقه رقم زده است.
در کنار مسایل سیاسی در حوزه اقتصادی نیز بازار با برخی از مسایل و دغدغهها مواجه است. در مهمترین تحول بازار ارز و تحولات آن، پیش روی معامله گران قرار دارد. سه روز پس از اعلام قصد دولت برای تغییر نرخ ارز مرجع که بازار آزاد ارز را به تلاطم وادار کرد، در انتهای هفته گذشته قصد دولت تکذیب شده و بازار آزاد ارز ثبات نسبی را تجربه کرد. کارشناسان بازار ارز با توجه به کاهش درآمدهای ارزی دولت به دلیل بروز مشکل در خرید نفت و انتقال نقدینگی در انتظار اجرایی شدن تصمیم دولت برای تغییر نرخ ارز باوجود تکذیب اولیه آن است. در همین رابطه ایده تشکیل بورس ارز نیز از جمله مواردی است که در هفته گذشته مطرح شده است.در این میان نامشخص بودن ابعاد بورس ارز و همچنین نقش صرافیها در این بورس، موفقیت این طرح را با ابهام مواجه کرده است. عدم توجه به منافع گروههای ذینفع در ایجاد بازارهای جدید میتواند مشکلاتی نظیر آنچه در مورد بورس انرژی رخ داده است را ایجاد کند. بورس انرژی به دلیل بروز مشکلاتی در جلب حمایت فعالان نفتی پس از نزدیک به سه ماه از انتخاب مدیرعامل هنوز نتوانسته است معاملات انرژی را شروع کند و در واقع شرایط این بورس نامشخص است. این امر برای بورس ارز نیز قابل رخداد است، به ویژه که نزدیک به ۶۰۰صرافی فعالیت در بازار ارز را در حال انجام دارند و قطعا یک بورس در صورت عدم ایجاد مشارکت مستقیم این گروه با موفقیت نسبی نیز مواجه نخواهد شد.
سرانجام بورس ارز؟
در همین حال مخالفت با راهاندازی بورس ارز دیروز پررنگتر شده و رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با تاکید براینکه دولت با اتخاذ سیاستهای ارزی مناسب باید ثبات اقتصادی ایجاد کند، گفت: جای ارز در بورس نیست، چراکه با راهاندازی بورس ارز ثبات اقتصادی زیر سوال میرود و نوسانات هر روز بازار ارز، قیمتها را متزلزل خواهد کرد.
ارسلان فتحیپور در گفتوگو با خانه ملت اظهار کرد: با کاهش و افزایش روزانه تقاضای ارز واردکنندگان مواد اولیه تولید، نمیدانند که چه زمانی کالا وارد کنند.
نماینده مردم هوراند، کلیبر، آبش احمد و خداآفرین در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تا زمانی که ثبات در بازار ارز وجود نداشته باشد نمیتوان اقتصاد پویا داشت وی با اشاره به اینکه که ارز انبوه دست دولت و صادرکنندگان است نه مردم گفت: هرگونه تزریق پول به جامعه تورمزا است و دولت باید تمام اولویتها و برنامههایش در راستای تقویت تولید باشد و ارز ۱۲۲۶ تومانی واردات کالاهای اساسی و مواد اولیه تولید را تامین کند.
وی تاکید کرد: باید در شرایط کنونی اقتصاد ماموریتی حرکت کرد، به طور مثال به وزارت جهاد و صنعت و معدن به شرطی یارانه بدهیم که در عرض یک سال یا مدت مشخصی تولید را به میزان هدف برسانند و پس از یکسال به طور کامل یارانه را قطع کنیم.
در همین حال شرایط کلی بنگاههای اقتصادی نیز با نگرانی از سوی معامله گران دنبال میشود.در هفته گذشته دکتر «مهدی غضنفری» در مراسم افطاری که به مناسبت روز خبرنگار برگزار شده بود، درباره جلسه شورای پول و اعتبار عنوان کرد که وزارت صنعت، معدن و تجارت در این جلسه ضمن طرح مشکلات صنعت کشور از کمبود نقدینگی به عنوان مهمترین مشکل واحدها نام برده است.
وی هشدار داد: در صورتی که درباره کمبود نقدینگی واحدهای تولیدی هرچه سریعتر چارهاندیشی نشود این امر میتواند تبدیل به مشکلات حاد شود و جبران آن سخت تر خواهد شد.
دکتر غضنفری گفت که وی دراین جلسه کمبود نقدینگی واحدهای بزرگ صنعتی از جمله خودروسازیها، فولادسازیها، لوازم خانگی، صنایع کوچک و متوسط به تفصیل مطالبی را بیان کرده و از شرایط ارزی کشور به عنوان یکی از عوامل موثر نقدینه خواهی بنگاهها یاد کرده است.
وی درباره مصوبات شورای پول و اعتبار گفت: کارگروه شورا در بخش اول با نیمی از درخواست خودروسازان (هرکدام ۵۰۰ میلیارد تومان) به شرط دریافت وثیقه سهام موافقت کرده است.
دکتر غضنفری افزود: در مورد سایر واحدهای تولیدی قرار شد کارگروهی با حضور نمایندگان وزارتخانههای اقتصادی تشکیل و راههای حل مشکل به شورا در اولین جلسه بعدی شورا گزارش داده شود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنان خود ضمن انتقاد از مصاحبههای بیمورد در مورد سیاستهای ارزی و قیمت ارز مرجع انتظار خود را از خبرنگاران به این صورت مطرح کرد: برخی اخبار که به عنوان تصمیمات ارزی مطرح میشود تنها در حد یک ایده و طرح است اما متاسفانه مصاحبه شونده و مصاحبهکننده آن را به عنوان تصمیم دولت اعلام میکند و بازار را تحت تاثیر قرار میدهند.
دست بانکها در بورس باز شد
در همین رابطه بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در بخشنامهای به بانکهای دولتی، غیردولتی، شرکت دولتی پستبانک و موسسه اعتباری توسعه مصوبات یکهزار و یکصد و چهل و چهارمین جلسه شورای پول و اعتبار را جهت اجرا ابلاغ کرد.
در این بخشنامه آمده است: بانکها و موسسات اعتباری طبق روال معمول میتوانند سهام شرکتهای پذیرفتهشده در بازار بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران را با ارزیابی ریسکهای مرتبط با آن به عنوان وثیقه تسهیلات اعطایی از اشخاص حقیقی و حقوقی بپذیرند.
حداکثر مجموع تسهیلات و تعهدات به هر ذینفع واحد برای واحدهای تولیدی و غیرتولیدی پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران در چارچوب آییننامه تسهیلات و تعهدات کلان مصوب یکهزار و یکصد و چهل و یکمین جلسه مورخ ۲۳/۳/۱۳۹۱ شورای پول و اعتبار موضوع بخشنامه شماره ۱۲۲۳۴۲/۹۱ مورخ ۱۰/۵/۱۳۹۱ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، معادل حداکثر ۲۰ درصد سرمایه پرداختشده و اندوخته هر بانک یا موسسه اعتباری باشد.
در حوزه تحولات اقتصادی بازارهای جهانی هفته گذشته با رشد بهای نفت همراه بود که این امر قیمت محصولات پتروشیمی را نیز افزایش داد. در بازار فلزات رنگین نیز قیمتها در هفته گذشته ثبات نسبی داشت، تا جایی که بهای مس هر تن به ۷ هزار و ۴۹۵ دلار رسید و بهای فلزات آلومینیوم، روی و سرب نیز به ترتیب به یک هزار و ۸۶۶ دلار، یک هزار و ۸۴۵ دلار و یک هزار و ۸۹۳ دلار رسید. حال آنکه بهای بیلت فولادی نیز در بورس فلزات لندن ۳۷۰ دلار در هر تن رقم خورده است. در بورس کالای تهران نیز نگرانی از رشد بهای دلار و همچنین دشواریهای موجود در زمینه واردات موجب شده است که بهای محصولات شرکتهای ایرانی به ویژه فولاد و میلگرد در حال افزایش باشد.
در درون بازار سهام نیز هفته گذشته شایعات مربوط به تغییرات مدیریتی در فرابورس همچنان ادامه داشت. امیدقائمی که عملکرد فوقالعاده ای در راهاندازی و رشد فرابورس داشت احتمالا مدیریت این شرکت را ترک خواهد کرد. در همین حال در آخرین تحولات فرابورس شرکت سرمایهگذاری ساختمان اعتماد گستر، شرکت سرمایهگذاری نظام مهندسی ایران، شرکت داروسازی الحاوی و شرکت سیمرغ به عنوان هشتاد، هشتاد و یکمین، هشتاد و دومین و هشتادوسومین نماد معاملاتی در فهرست نرخهای بازار پایه فرابورس ایران درج شدند. در همین حال شنیدهها از عدم پذیرش شرکت تاژ در فرابورس و پذیرش قند چهارمحال در فرابورس دارد.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه بلافاصله بعد از نخستین شب قدر بود که متاسفانه به رغم تصمیم دولت برای شروع دیرتر از معمول فعالیتهای اداری همچنان ساعات فعالیت بورس در این ایام تغییر نکرده و به همین دلیل بازار با عدم حضور اولیه معامله گران مواجه بود. بسیاری از فعالان بازار خواهان تغییر ساعت فعالیت بازار در روزهای بعد از شبهای قدر بودهاند که البته تاکنون این امر در بورس محقق نشده است. از دیدگاه این گروه بورس میتواند فعالیت خود در این ایام را همانند بانکها یک ساعت کاهش داده و یا یک ساعت جابهجا نماید. تغییر ساعات معاملاتی در ایام دهه ماه محرم نیز همواره از سوی فعالان بازار مورد درخواست بوده است. در بازار روز چهارشنبه معامله گران همچنان شاهد حضور صفهای فروش در بازار بودند، در این میان توقف نماد قند نیشابور نیز نگرانی از توقف نمادهای قندی را به همراه آورد تا صفهای خرید این گروه با عرضههای عمده از میان برود. گروه قندی در هفته گذشته رفتار قیمتی عجیب و بدون ارتباط با تحولات بنیادی این شرکتها را به نمایش گذاشته بود.
دغدغههایی از جنس سیمان
در گروه سیمانی روز چهارشنبه معامله گران همچنان با نگرانی از تغییر سوخت واحدهای سیمانی از گاز به مازوت مواجه بودند. صدور صورتحسابهای علیالحساب و همچنین نامشخص بودن مسوول تامین هزینه حملونقل مازوت موجب شده است، این گروه با نگرانیها همراه باشد. در این گروه حجم صادرات سیمان و کلینکر در چهار ماه نخست امسال چهارمیلیون و ۶۴۰ هزار و ۷۷۲ تن بود که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۱۸/۳۰ درصدی را نشان میدهد.
همچنین وزن صادرات سیمان درتیرماه سال جاری، یک میلیون و ۱۳۰ هزار و ۴۷۰ تن و حجم صادرات کلینکر نیز افزون بر ۱۶۳ هزار و ۲۳۲ تن بود. وزن توزیع سیمان در تیرماه امسال در مجموع بیش از شش میلیون و ۳۶۸ هزار و ۵۷۷ تن شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل از رشد چهار درصدی برخوردار است. عراق، آسیای میانه، امارات و افغانستان کشورهای هدف صادراتی سیمان در چهارماه نخست امسال بوده اند.در گروه مخابرات حسن رضوانی به عنوان معاون نظارت و اعمال مقررات سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام کرد: وارد کردن تجهیزات و تست تکنولوژی از طرف اپراتورهای دیگر اشکالی ندارد و مجاز هستند، اما واگذاری سرویسهای نسل سوم و چهارم غیرقانونی است. به گفته وی، امکان واگذاری سرویسهای نسل سوم برای هیچ یک از اپراتورهای کشور به جز اپراتور سوم وجود ندارد. در مورد فناوری نسل چهارم هم باید از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی مجوز بگیرند که رگولاتوری هنوز هیچ مجوزی در این باره صادر نکرده است و تا زمانی که اپراتورها مجوز نگیرند، نمیتوانند سرویس واگذار کنند.
در گروه پتروشیمی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران از عدم تعهد پتروشیمی امیرکبیر نسبت به تسریع در بازپرداخت مطالبات دولت انتقاد کرد.عبدالحسین بیات مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران در گفتوگو با موج، اظهار کرد: با تمامی شرکتهای پتروشیمی که به نوعی به بیتالمال بدهکار بودند و طی چند سال گذشته در پرداخت مطالبات دولت تاخیراتی داشتند، جلساتی برگزار شد تا روند پرداخت بدهیهایشان سرعت گیرد.
معاون وزیر نفت با بیان اینکه در میان تمام مجتمعهای پتروشیمی، پرداخت بدهی پتروشیمی امیرکبیر روند کندی دارد، اظهار کرد: پتروشیمی امیرکبیر تاکنون مبالغی را پرداخت کرده منتها این پرداختها نسبت به میزان بدهی این شرکت کم است و ما نسبت به روند کند بازپرداخت بدهی های این شرکت پتروشیمی معترض هستیم.
تجدید ارزیابی یک بیمهای
در گروه مالی مدیرعامل بیمه دانا با اشاره به واگذاری ۵۵ درصد از سهام شرکت به سهام عدالت گفت: با نظر هیاتمدیره به زودی افزایش سرمایه شرکت از محل تجدید ارزیابی داراییها صورت میگیرد.
ابراهیم کاردگر با اشاره به اینکه در حال حاضر ۳/۵ درصد از سهم بازار بیمه کشور دراختیار این شرکت است، اظهار کرد: شرکت بیمه دانا در سال گذشته رتبه پنجم را در میان شرکتهای بیمهای کشور به خود اختصاص داد.مدیرعامل بیمه دانا گفت: سیاستهای بیمه مرکزی و همچنین ورود شرکتهای خصوصی به صنعت بیمه موجب تلاطم در صنعت شده و لازم است که شرکت را به یک سازمان چابک تبدیل کنیم.وی با بیان اینکه ۵۵ درصد از سهام شرکت در سال ۹۰ به بخش خصوصی واگذار شد، گفت: در واقع این میزان سهام در قالب سهام عدالت واگذار شده است.کاردگر تصریح کرد: استراتژی چابکسازی شرکت را در سه محور درنظر گرفتهایم که شامل چابک سازی نیروی انسانی، فناوری اطلاعات و بازاریابی و توسعه شبکه فروش خواهد بود.وی گفت: هماکنون سرمایه بیمه دانا ۱۰ میلیارد تومان است و با نظر هیاتمدیره به زودی افزایش سرمایه شرکت از محل تجدید ارزیابی داراییها صورت میگیرد.
سایپا اوراق مشارکت منتشر میکند
در گروه خودرویی از روز یکشنبه خرید اوراق مشارکت تولید اتومبیل سایپا از طریق کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران امکانپذیر است، ضمن اینکه شعب بانک پارسیان نیز به نمایندگی از کارگزاران جهت دریافت سفارش خرید این اوراق آمادگی دارند.
محمدرضا عربی معاون ناشران و اعضای بورس تهران ضمن بیان این مطلب گفت: این اوراق مشارکت توسط شرکت تولید اتومبیل سایپا با نرخ سود علیالحساب ۲۰ درصد با سر رسید ۴ ساله و با قابلیت نقل و انتقال در بورس اوراق بهادار تهران عرضه میشود. وی با بیان اینکه تعداد یک میلیون و ۵۰۰ هزار برگ اوراق مشارکت شرکت تولید اتومبیل سایپا به ارزش ۱۵۰ میلیارد تومان تعیین شده است، خاطرنشان کرد: این اوراق ۴ساله با سود علیالحساب ۲۰ درصد بدون شکست در بازخرید خواهد بود و اولین موعد پرداخت سود این اوراق آبان ماه سالجاری است. در این گروه بار دیگر مساله سهام ایران خودرو در بانک پارسیان مورد توجه قرار گرفته است، تا جایی که طبق تصمیمات شورای پول و اعتبار مقرر شد، ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به ایران خودرو و ۵۰۰ میلیارد تومان نیز به سایپا برای حل بحران نقدینگی صنعت خودرو پرداخت شود.پس از گذشت دو ماه از تصویب تسهیلات ۲۰۰۰ میلیارد تومانی صنعت خودرو در کارگروه حمایت از تولید، شورای پول و اعتبار در حالی با پرداخت هزار میلیارد تومان آن موافقت کرده که قرار شده در قبال پرداخت ۵۰۰ میلیارد تومان تسهیلات به ایران خودرو، سهام این شرکت در بانک پارسیان به عنوان وثیقه در اختیار بانک مرکزی قرار گیرد.
در این گروه دبیر انجمن خودروسازان ایران با اشاره به تصویب هزار میلیارد تومان تسهیلات صنعت خودرو در شورای پول و اعتبار گفت: این اقدام و تخصیص این مبلغ اگرچه گامی مثبت و رو به جلو است، اما برای حل مشکلات صنعت خودرو کافی نخواهد بود.
احمد نعمتبخش در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بعد از گذشت دو ماه از مصوبه کارگروه حمایت از تولید و یک ماه پس از ابلاغ معاون اول رییسجمهوری، نیمی از تسهیلات ۲۰۰۰ میلیارد تومانی صنعت خودرو به تصویب شورای پول و اعتبار رسید که باید از آنها تشکر کرد.
وی با بیان اینکه ضروری است این مبلغ هرچه زودتر برای جلوگیری از گسترش بحران در اختیار صنعت خودرو قرار گیرد، خاطرنشان کرد: با این حال با توجه به حجم بدهی ایران خودرو و سایپا به قطعهسازان، این مبلغ مشکلات این صنعت را به طور کامل حل نخواهد کرد و ضروری است که در جلسه بعدی شورای پول و اعتبار هزار میلیارد تومان باقی مانده از تسهیلات صنعت خودرو نیز مصوب شود. در گروه کانی غیرفلزی معامله گران شاهد اعلام تامین اجتماعی برای فروش یکی دیگر از شرکتهای زیر مجموع خود بودند. براساس این اطلاعیه ۸۷ درصد سهام کاشی نیلو روز ۳۱ مرداد در نرخ پایه ۴ هزار ریال به روی تابلو خواهد رفت. در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری منفی بود که در آن شاخص ۸/۶۷ واحد افت کرد و ارزش معاملات نیز ۶/۴۶ میلیارد تومان بود که ۷/۲۲ درصد آنرا معامله ۱۱ میلیون سهم قند پیرانشهر تشکیل میداد. از ۱۸۶ نمادی که به روی تابلو رفتند ۱۱۷ نماد با کاهش قیمت و ۶۶ نماد با رشد ارزش همراه شدند. با این کارنامه در کل هفته ارزش معاملات ۲۹۰میلیارد تومان بود و شمار خریداران نیز هفته گذشته ۱۸هزار و ۵۵۸ نفر بودند که نسبت به هفته پیش از آن ۱۱درصد کاهش یافت .البته شاخص نیز ۷۵۹ واحد افت کرد که معادل ۱/۳ درصد بود.
ارسال نظر