گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران امروز شاهد آخرین روز برگزاری مجامع شرکت‌های بورسی با سال مالی منتهی به پایان اسفندماه۹۰ خواهد بود. معامله‌گر‌ان بورس اوراق بهادار امسال در شرایطی برگزاری مجامع را شاهد بودند که روند رکودی بازار سهام، کاهش شدید قیمت‌ها را به همراه آورده بود و این شرایط موجب شد تا اکثر سهامداران از حضور در مجامع بازدهی مناسبی به دست نیاورند. در همین حال عدم بازدهی قیمتی سهام موجب فشار بیشتر سهامداران به شرکت‌ها برای تقسیم سود نقدی بیشتر در مجامع شد که این تصمیم با منافع سهامداران عمده در مورد تقسیم سود کمتر برای عدم تحمیل هزینه‌های مالی آتی شرکت‌ها در تضاد قرار گرفت. در این میان آنچه امسال بیش از سال‌های گذشته به چشم خورد، اعلام تعویق در برگزاری مجامع و عدم برگزاری برخی از مجامع بود. در این شرایط برخی از مجامع حتی با عدم حصول نتیجه همراه بودند. از سوی دیگر نبود روشی متمرکز برای جمع‌آوری و پرداخت سود سهامداران یکی از بزرگترین نواقص بورس تهران را در پیش دیدگاه سهامداران قرار داده است. در کنار نبود روش متمرکز ،برخوردهای سلیقه‌ای شرکت‌های مختلف نیز وضعیت نامناسبی را برای سهامداران به همراه می‌آورد. اصرار برخی از شرکت‌ها به معرفی شماره حساب در بانک‌های خاص (عموما بانک‌های وابسته به شرکت‌ها) موجب شده است هر سهامدار به اجبار ده‌ها حساب در بانک‌های مختلف را افتتاح کند. در این میان حتی شرکت‌های قدیمی بورس نیز از همکاری جهت واریز سود سهامداران در حساب‌ بانک‌های مختلف خود داری می‌کنند. این مشکل برای سهامداران خارجی بیشتر آزار‌دهنده است به گونه‌ای که یک سرمایه‌گذار خارجی نا‌گریز از افتتاح ده‌ها حساب بانکی، ارسال فرم‌های متعدد و در نهایت ناتوانی از پیگیری دلایل عدم واریز سود نقدی شرکت‌ها است. تمامی این موارد موجب گریزانی سهامداران از مقوله مجامع سالانه و دریافت سود نقدی می‌شود. در سال‌های گذشته تاسیس سپرده گذاری مرکزی بورس با هدف ارائه خدمات بیشتر به سهامداران صورت گرفت که در نهایت تنها به تحمیل هزینه سپرده‌گذاری به معاملات سهامداران منجر شده و هنوز این مرکز نتوانسته است حداقل وحدت رویه‌ای میان شرکت‌ها در امور مرتبط با سهامداران ایجاد کند. در اکثر بورس‌های پیشرفته دنیا پرداخت سود نقدی نه تنها به پیگیری سهامداران (که از ملیت‌های مختلف در ترکیب سهامداران حضور دارند) وابسته نیست بلکه پرداخت‌های سود نقدی به صورت فصلی نیز صورت می‌گیرد. امری که در کشور ما پس از گذشت هشت ماه از برگزاری مجمع و یک سال از پایان سال مالی نیز بعضا رخ نمی‌دهد.

اما در حوزه اقتصادی، رییس‌جمهوری در اظهار نظری از لزوم افزایش حقوق مستمری‌بگیران تامین اجتماعی خبر داده است. در همین رابطه با موافقت دولت، مستمری‌های بازنشستگان و مستمری‌بگیران صندوق تامین اجتماعی ۱۸ درصد افزایش می‌یابد.

به گزارش مهر، هیات‌ وزیران بنا به پیشنهاد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و به استناد ماده(۹۶) قانون تامین اجتماعی -مصوب ۱۳۵۴- و با توجه به تصمیم هیات‌مدیره صندوق تامین اجتماعی تصویب کرد؛ افزایش مستمری‌های بازنشستگان و مستمری‌بگیران صندوق تامین اجتماعی به میزان هجده درصد در سال ۱۳۹۱ مجاز است.

این مصوبه از سوی محمدرضا رحیمی؛ معاون اول رییس جمهور برای اجرا ابلاغ شده است.

رشد بازارهای جهانی در سایه طلای سیاه

در صحنه اقتصادی شرایط بازارهای جهانی نیز مورد توجه کارشناسان است؛ رشد بهای نفت در هفته گذشته ضمن کاهش نگرانی در مورد میزان درآمد نفتی، افزایش قیمت محصولات پتروشیمی را در بازارهای جهانی به همراه آورده است.

در بازارهای جهانی بهای نفت برنت تا عصر روز جمعه به نرخ ۱۰۶دلار در هر بشکه رسید. در بازار فلزات رنگین هم قیمت‌ها تقویت شده‌اند. بهای مس نیز به ۷هزار و ۷۶۵ دلار رسیده است. بهای فلزات آلومینیوم، روی و سرب به ترتیب به یک هزار و ۹۰۹ دلار، یک هزار و ۸۸۳دلار و یک هزار و ۹۲۰دلار در هر تن رسیده است. بهای بیلت فولادی نیز به ۴۰۵دلار در هر تن رسیده است.

در همین حال بازار سهام امروز شاهد آغاز ماه مبارک رمضان است. هر چند رفتار بازار سهام در سال‌های اخیر در ماه مبارک رمضان رکود آمیز نبوده است، اما هنوز نمی‌توان به صورت قطعی از تاثیر تاریخی ماه مبارک رمضان سخن گفت؛ مساله‌ای که از رکود تا رونق در سال‌های اخیر متفاوت بوده است.

بازگشت تعادل به بازار

در بازار روز چهارشنبه معامله‌گر‌ان شاهد شرایط متعادلی بودند که با حجم اندک معاملات همراه شد. در بازار روز چهارشنبه شاخص ۱۸ واحد رشد کرد و این در حالی بود که حجم معاملات به مرز ۲۰/۸میلیارد تومان رسید که حجم بسیار اندکی بود. هر چند بخشی از این حجم کم به دلیل اوج گیری مجامع، توقف پرتعداد نمادها و در نهایت درگیری بخش عمده‌ای از معامله‌گر‌ان حقیقی و حقوقی در مجامع بود. اما نگرانی آشکاری در معامله‌گر‌ان از احتمال تداوم این ضعف در خارج از فصل مجامع به عنوان نشانه‌ای از رکود عمیق بازار وجود دارد. از دیدگاه معامله‌گر‌ان بازار در صورتی که نتواند سطح نقدینگی خود را بالا ببرد، همانند سال گذشته جایگاه خود را به بازارهای موازی نظیر طلا و ارز خواهد داد.

ترافیک برگزاری مجامع بانکی

در بازار روز چهارشنبه در گروه پتروشیمی معامله‌گر‌ان شاهد رشد سهام پتروشیمی‌های پلی‌اتیلینی بودند، با توجه به افزایش چشمگیر بهای محصولات شرکت‌های پلی‌اتیلینی نظیر مارون و شازند در بازارهای داخلی و خارجی انتظار برای گزارش‌های بهتر این شرکت‌ها در شش ماه وجود دارد.

در گروه بانکی، معامله‌گر‌ان روز پنج‌شنبه شاهد تقسیم سود فوق‌العاده بانک ملت بودند. ملت در حالی به ازای هر سهم ۲۷۰ریال پرداخت که انتظار می‌رود در ماه‌های آینده این شرکت از محل تجدید ارزیابی که هم اکنون انجام شده است بتواند سرمایه خود را به میزان ۷۰درصد افزایش دهد.

در گروه بانکی، مجامع سه بانک تات، آرین و سرمایه در هفته گذشته شاهد حواشی پر رنگی بود.

امیرحمزه مالمیر در گفت‌وگو با فارس، در رابطه با برگزاری مجامع سالانه و فوق‌العاده دو بانک فرابورسی آرین و تات اظهار کرد: در پی برگزاری مجمع سالانه بانک آرین در سه‌شنبه گذشته خوشبختانه در خصوص تقسیم سود و سایر موارد تصمیم‌گیری نشد، تا مشکل این بانک با بانک مرکزی حل و فصل شود و سپس مجمع عادی به طور فوق‌العاده‌ای برگزار شود.

وی ادامه داد: بنابراین در مجمع بانک آرین صرفا صورت‌های مالی تصویب شد که با این اقدام صورتجلسه مجمع فوق برای ثبت در اداره ثبت شرکت‌ها در سازمان بورس مشکلی ندارد.

این مقام مسوول‌ در رابطه با برگزاری دو مجمع سالانه و فوق‌العاده بانک تات هم توضیح داد: همانطور که بارها و بارها گفته‌ایم نگرانی و دغدغه اصلی ما حفظ منافع سهامداران خرد است، چون سهامداران عمده صرفه و صلاح خود را می‌دانند و با آگاهی تصمیماتی را می‌گیرند.

وی ادامه داد: در مجمع سالانه بانک تات بحث‌های خاصی مطرح شد و تا زمانی که اطلاعات لازم را نگیریم و به این اطمینان نرسیم که ۳۰ درصد تقسیم سود مشکلی ندارد، صورتجلسه آن به ثبت نخواهد رسید. چون هنوز اطلاعات گذشته درخواستی را ارائه نکرده‌اند که یکی از مهم‌ترین‌ این اطلاعات نحوه افشای صورت‌های مالی ۸۹ و سود‌های شناسایی شده است که جای بررسی دارد و باید مدارک و مستندات لازم دریافت و بررسی شود.

در همین حال بانک سرمایه شاهد عدم برگزاری مجمع سالانه بود، این بانک که سال گذشته عمده زمان را بدون مدیر عامل پشت سر گذاشته بود همچنان با ابهامی در مورد ترکیب سهامداران مواجه است.

در گروه بانکی روز چهارشنبه معامله‌گر‌ان شاهد آن بودند که ۹/۴ درصد سهام بانک پارسیان که توسط سرمایه‌گذاری سایپا عرضه شده بود از سوی احتمالا گروه بهمن خریداری شد.

در گروه فلزی، مجمع فولاد خوزستان در اهواز تقسیم سود ۱۱۰۰ ریالی به ازای هر سهم را به تصویب رسانده است. فولاد خوزستان برای سال ۹۰ به سود ۱۸۱۲ریالی رسیده بود. به این ترتیب فخوز در مجمع خود معادل ۶۰ درصد از سود خود را تقسیم کرد.

به گزارش پایگاه خبری بورس‌۲۴، در مجمع فخوز در برابر پرسش‌های موجود مبنی بر محافظه کارانه اعلام شدن سود سال ۹۱ و احتمال تعدیل مثبت با توجه به نرخ فعلی شمش در بورس فلزات اعلام شد: این شرکت در حال حاضر سود ۱۵۷۶ ریالی را برای سال ۹۱ پیش‌بینی کرده است که با توجه به نرخ فعلی شمش این شرکت در بورس کالا انتظار تعدیل مثبت بعید نیست. ضمن این که بودجه شرکت بر اساس واقعیت‌های موجود و تهدید‌ها و فرصت‌ها ارائه شده است. در همین حال بازار با دقت این هفته مساله عرضه بلوک مدیریتی فولاد خوزستان را دنبال خواهد کرد. در بازار شایع شده است که دو خریدار احتمالا برای خرید این بلوک وارد رقابت خواهند شد. در گروه فلزی مجمع ذوب آهن اصفهان نیز به دلیل زیان انباشته شرکت و زیان‌دهی سال ۹۰ بدون تقسیم سود به کار خود پایان داد. در این گروه شرکت صنعت روی زنگان به عنوان هجدهمین شرکت بازار دوم در فرابورس پذیرفته شده است.

در گروه تصفیه نفت، پالایشگاه بندرعباس سرانجام گزارش سال ۹۰ خود را با افزایش زیان نهایی کرد تا به ازای هر سهم ۴۴۶ریال زیان محقق کند.

در گروه خودرویی وضعیت مالی نامناسب تعاونی کارکنان و سهامداران درصدی شرکت سایپا این شرکت را به سوی تقسیم سود ۴۰۰ ریالی هدایت کرد تا شرایط مالی سایپا بیش از پیش با مشکل مواجه شود. در این گروه، شرکت ایران خودرو دیزل نیز مجمع خود را بدون تقسیم سود به پایان رساند. در گروه واسطه‌گری مالی، شرکت تازه وارد سرمایه‌گذاری کارکنان بانک‌ها در نخستین مجمع پس از ورود به بورس، مجمعی بی‌حاشیه و آرامی را برگزار کرد که در آن گزارش مدیرعامل و هیات‌مدیره با تایید سهامداران همراه شد. تقسیم سود ۱۶۰ریالی و همچنین ثبت به موقع افزایش سرمایه پیش از برگزاری مجمع سالانه از نکات جالب این مجمع بود. در گروه انفورماتیک، سرمایه‌گذاری ایرانیان در آخرین مراحل برای آماده‌سازی انحلال، دارایی خود در شرکت داده پردازی ایران را برای روز هفتم مرداد ماه آگهی کرده است. براساس این آگهی ۷۱/۷ درصد سهام داده پردازی به صورت یکجا و نقد در قیمت ۲هزار و ۶۰۰ریال عرضه خواهد کرد.

در گروه سیمانی به دنبال نگرانی در مورد تغییر سوخت شرکت‌های سیمانی از گاز به مازوت، دیروز دبیرکل انجمن سیمان گفت: سهامداران این صنعت نگران نباشند، چون تغییر سوخت شرکت‌های سیمانی از گاز به مازوت، افزایش هزینه‌ای برای این شرکت‌ها به دنبال نخواهد داشت.

در مجموع هفته گذشته ارزش معاملات به ۳/۲۵۸ میلیارد تومان رسید که ۷/۱۲ درصد رشد یافت. شاخص نیز در کل هفته ۴/۱ درصد افت کرد.