دکتر فان تارپ متخصص و روانشناس برجسته معاملات بازار سهام در ادامه سلسله مطالب مرتبط با روانشناسی بازار سهام منتشر شده در سایت بورس‌۲۴ می‌نویسد: مدتی پیش به یک مصاحبه رادیویی با بیل وایزنانت گوش می‌دادم. بیل دارای مدرک دکترای روانشناسی بالینی بود و در آن زمان در حدود ۲۰ سال فعالیت مرتبط درمانی انجام داده بود. آن زمان که به مصاحبه‌اش گوش می‌کردم، او دیگر یک معامله‌گر و مربی معاملات شده بود. هر کسی نمی‌تواند معامله‌گر موفقی باشد و زندگی خود را از طریق معامله در بازار بگرداند. بیل بر اساس پژوهش‌های صورت گرفته سه عامل را در موفقیت در معاملات مشخص کرده بود. اما پیش از آنکه به این سه عامل بپردازم، اجازه دهید با یکدیگر به سوالات یک امتحان کوچک پاسخ دهیم.

۱.آیا زیاد نگران می‌شوید؟

۲.آیا در شرایط دشوار آرام می‌مانید؟

۳.آیا به طور کلی زیاد به دیگران اعتماد می‌کنید؟

۴.شما به طور معمول با حداکثر سرعت مجاز رانندگی می‌کنید یا کمتر از آن؟

۵.آیا یک کمال گرا هستید؟

۶.آیا پیش از آنکه پروژه جدیدی را آغاز کنید، باید پروژه قبلی را به پایان رسانیده باشید؟

۷.آیا دوست دارید پروژه‌ها را تمام کنید؟

۸.آیا میزان هوش شما از متوسط بالاتر است؟

۹.آیا ریاضی شما خوب است و به طور کلی در حل مساله قوی هستید؟

۱۰.آیا هنگامی که رانندگی می‌کنید و چراغ سبز می‌شود گاز می‌دهید تا از ماشین کناری خود تندتر بروید؟

برای هر پاسخ «بله» به خود یک امتیاز بدهید. البته به جز سوال‌های ۱ و ۱۰ که پاسخ آنها باید «خیر» باشد. هر چه که نمره شما بیشتر باشد، احتمال این که معامله‌گر موفقی شوید بیشتر خواهد بود.

ویژگی‌های زیر از خصوصیاتی است که معامله‌گران موفق از آنها برخوردار هستند:

۱.ثبات وضعیت عاطفی/ احساسی

ثبات عاطفی به معنای کنترل خود تحت شرایط فشار است. معامله‌گر موفق باید تحت شرایط دشوار بتواند آرامش خود را حفظ نماید. معامله‌گرانی که نمره بالایی از ثبات احساسی کسب می‌کنند، سطح نگرانی پایینی دارند، آرام می‌مانند، راحت هستند و سطح شک و تردید آنها نیز پایین است. آنها معمولا به افراد و شرایط اعتماد می‌کنند، مسوولیت معاملات خود را به عهده می‌گیرند و زیان‌ها را به گردن گردانندگان بازار نمی‌اندازند. البته معامله‌گران موفق برای انجام تمام کارهای خود دلایل خوب و کافی دارند.

۲.نظم و انظباط

معامله‌گران موفق کسانی هستند که می‌توانند از قوانین پیروی کنند. آنها افرادی هستند که هنگام رانندگی حد سرعت مجاز را رعایت می‌کنند. آنها کمال گرا هستند و به کار خود افتخار می‌کنند. همچنین دوست دارند کاری را از ابتدا تا پایان انجام دهند و از انجام و تکمیل آنها لذت می‌برند. خلبانانی که عادت دارند چک لیست‌ها را مرتبا ببینند، می‌توانند معامله‌گران موفقی شوند. شخصی که به سادگی با محرک‌های عاطفی بیرونی برانگیخته می‌شود، از نظم کافی برخوردار نیست، هرگز نمی‌تواند معامله‌گر موفقی شود.

۳.هوش

بیل می‌گوید معامله‌گران موفق به طور معمول باهوش هستند. نیازی نیست که آی کیوی انیشتین را داشته باشند، اما از حد متوسط باهوش تر هستند. توانایی آنها در حل مساله قوی است و با اعداد و ارقام خوب کار می‌کنند. آنها می‌فهمند و می‌دانند که معامله با احتمالات همراه است و هر معامله لزوما همان طور که پیش بینی می‌شود پیش نخواهد رفت.

شش توصیه برای موفقیت در معاملات

۱.تمام زیان‌های احتمالی را پیش از وارد شدن به صحنه نبرد بپذیرید. این موضوع اعتماد به نفس لازم را برای شجاعانه معامله کردن به شما خواهد داد. کسی که می‌داند شکست جزئی از هر نبرد است، تمام نیروی خود را فارغ از نتیجه آن به کار خواهد بست.

۲.خود را از نظر ذهن و جسم و روح متمرکز و یکسان کنید. انجام تمرینات تنفس عمیق می‌تواند اعصاب شما را آرام نماید و اجازه ندهد ترس و هیجان بر شما فائق آیند.

۳.به مهارت‌ها و درک درونی(حسی) خود اعتماد نمایید. متخصصان می‌گویند، در معاملات نه تنها باید به ابزارهایی که در اختیار دارید اعتماد کنید، بلکه باید به حس درونی خود تکیه کنید. به هر حال تغییرات لازم را در سیستم خود ایجاد کنید تا مطمئن شوید، سیستم و ابزاری که از آن استفاده می‌کنید، کارایی لازم را دارند. اگر یک صدای درونی در وجود شما نیست، باید آن قدر به معاملات مجازی بپردازید تا از آن صدای درونی حسی برخوردار شوید.

۴.موفقیت را به روشنی و وضوح تصور کنید. این موضوعی است که در بسیاری از متون روانشناسی توصیه ای اکید به شمار می‌رود. به بیان دیگر، می‌توانید مثبت بیندیشید. نتایج مثبت را برای خود تصور کنید و از این راه است که آنها را محقق خواهید ساخت. بله، ممکن است سه سال طول بکشد تا به این مرحله برسید، اما امید و تلاش خود را از دست ندهید.

۵.برای غلبه بر ترس فقط در زمان حال زندگی کنید. متخصصان می‌گویند ترس منجر به تحلیل افراطی می‌شود. تجدید افکار و تصمیم‌ها سیستم موجود را نابود می‌کند. بر روی معاملات همان طور که پیش می‌روند تمرکز کنید،

نه این که به نتایجی که ممکن است اتفاق بیفتد. هرگز نمی‌توانید آنچه که اتفاق می‌افتد را کنترل کنید، اما می‌توانید تلاش کنید آنچه اتفاق می‌افتد را به خوبی مدیریت کنید.

۶.هنگامی که کاری را آغاز کرده ای، هرگز آن را متوقف نکن. معامله‌گران موفق تمام کارها و پروژه‌های خود را تمام می‌کنند. اگر فکر می‌کنید اعتماد به نفس لازم برای انجام یک معامله را دارید، پس تا آخر بازی با آن بمانید. برای معامله خود برنامه‌ریزی نمایید و بر اساس آن معامله نمایید. اگر در همان ابتدا، تردید دارید، اصلا معامله نکنید. بدانید که این معامله موفقیتی بزرگ برایتان خواهد بود و سپس پیش بروید.

منبع: www.bourse۲۴.ir