مدیران و کارشناسان ارشد بورس بررسی کردند
بازار سهام چگونه رونق میگیرد؟
گروه بورس- تزریق فوری نقدینگی به بازار، کاهش مالیات و کارمزدهای معاملات، واگذاری وجوه تودیع شده نزد سازمان به بانکها برای کمک به شرکتهای سرمایهگذاری در قالب وجوه اداره شده، مقرراتزدایی، توجه تصمیمسازان به تاثیر پذیری بازار و معضلات سرمایه از تصمیمات اتخاذ شده، پرهیز مسوولان از اتخاذ تصمیمهای خلقالساعه در حوزه تولید، بخش پولی و مالی، تلاش مسوولان برای بازگشت رونق به بازار سرمایه راهکارهایی است که مدیران ارشد بازار سرمایه معتقدند بازار سرمایه را از رکود خارج خواهد کرد. مدیران و فعالان اصلی بازار سرمایه عصر دوشنبه به میزبانی کانون نهادهای سرمایهگذاری گرد هم آمدند تا ضمن بیان معضلات و مشکلات پیش روی بازار در شرایط حساس کنونی بورس، راهکارهای عملیاتی برای رونق پایدار بازار سهام را ارائه کنند.
بورس تاثیرپذیر از تصمیمات کلان
دبیرکل سابق بورس تهران به عنوان نخستین سخنران این جلسه توجه همه حاضران را به تاثیر پذیری بازار از تصمیمات کلان در حوزههای پول و سرمایه جلب کرد. حسین عبدهتبریزی گفت: بازار سرمایه بسیار حساس است بنابراین تصمیمگیران باید با احتیاط کامل در مورد مسائل موثر بر بورس سخن گفته وبا اخذ نظرات کارشناسی تصمیمات مالی اخذ کنند.
بازار نقدینگی جدید میخواهد
حسین زارعی، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری صنعت و معدن در ادامه این جلسه با اعلام اینکه بازار سرمایه در شرایط کنونی صرفا نیازمند تزریق نقدینگی جدید است، تصریح کرد: بورس ما عمق زیادی ندارد و بیش از هر چیز نیازمند حمایت است، اما از نوع و شکل بازارهای آزاد، در شرایط کنونی بورس فقط نیاز به پول جدید دارد تا به دوران قبل از رکود و بحران بازگردد.
وی گفت: زمانیکه ما نیاز به پول در بازار سرمایه داریم امضای صرف یک تفاهمنامه مساله را حل نخواهد کرد یا راهکارهایی مانند پرداخت وجه به شرکتهای نفتی بزرگ، بلکه بورس صرفا نیاز به تزریق پول دارد و این امر باید به مسوولان و تصمیمگیران بلند پایه کشور منتقل شود.
شاخص واقعی کجاست؟
او طی پیشنهادی به مسوولان بازار سرمایه از آنها درخواست کرد شاخص کل که همان شاخص قیمت است و از سال ۸۷ متوقف شده را مجددا احیا کنند، چراکه شاخص در تمام دنیا ملاک ارزیابی عملکرد بازارهاست. زارعی با اشاره به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس درخصوص بازگرداندن شاخص قیمت گفت: در حال حاضر چهار سهم بازار ۲۵درصد مجموع ارزش بازار را در اختیار دارند و یکسوم کل از رشد بازار کشور در اختیار ۶سهم است. یعنی این سهام در اصل تعیینکننده شاخص کل هستند. وی قوانین فعلی بورس را از جمله موانع پیش روی بازار دانست و گفت: ضمن اینکه همگی به وجود قانون و نظارت دقیق به منظور شفافیت در بازار معتقدیم، اما هر بند قانون یک محدودیت است. بنابراین
تدوینکنندگان باید با ظرافت خاص در راستای تسهیل سرمایهگذاری و طراحی ابزارهای نو و رشد و توسعه بازار قانونزدایی کنند.
نماینده بازار سرمایه در دولت
فتحاللهی مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه ملی نیز در ادامه این نشست گفت: از آنجا که بورس از اهمیت ویژهای در اقتصاد کشور برخوردار است و رفتهرفته بزرگتر شده و سرمایهگذاران بیشتری را درگیر خود میکند، نیاز است تا نمایندهای از بازار سرمایه در دولت حضور یابد تا در تصمیمات کلان اقتصادی از جمله مالیات، عوارض صادرات، گمرک و... که بر بازار سرمایه تاثیرگذارند، اظهار نظر کرد و تصمیمگیران را درخصوص عواقب تصمیمها بر بازار سرمایه مطلع سازند.
شفافسازی کنید، لطفا!
سعید اسلامیبیدگلی، مدیرعامل شرکت مشاور سرمایهگذاری آرمان آتی نیز در این جلسه با بیان اینکه همگان بر بحران فعلی اقتصاد کشور توافق نظر دارند، بحث خود را آغاز کرد و گفت: وقتی اقتصاد کشور درگیر است طبیعی است که بازار سرمایه نمیتواند قیمتهای سهام را افزایش دهد تا این حرکت منجر به رشد شاخص شود چراکه این حرکت شفافیت را در بازار سرمایه به حداقل میرساند.
اسلامیبیدگلی با تاکید به این مطلب که وظیفه مسوولان شفاف کردن بازار است نه مدیریت شاخص، گفت: ما از مسوولان میخواهیم میدان اطلاعرسانی درست، شفاف و بدون محدودیت که منافع ملی و سهامداران را دربردارد احیا کنند تا در سایه اطلاعات نادرست و نهانی منافع شخصی بر منافع عمومی غالب نشود.
بازار سرمایه نیازمند مقرراتزدایی است
دبیر کل کانون کارگزاران نیز در این نشست با اعلام اینکه یکی از آفتهای بازار سرمایه و معیار بررسی عملکرد مدیران بازار حرکت صعودی یا نزولی شاخص است، گفت: عملکرد مسوولان بازار سرمایه نباید با شاخص سنجیده شود چرا که در چنین صورتی دغدغه مسوولان صرفا کنترل و مدیریت شاخص خواهد بود.
روحالله میرصانعی گفت: وظیفه اصلی نهادهای ناظر افزایش کارآیی و شفافیت بازار به منظور حصول اطمینان سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در این بازار است. متاسفانه هرگاه رکود بر بازار سرمایه حاکم میشود، تصمیمات کوتاهمدت و کم اثر اتخاذ و به مرحله اجرا درمیآید که اثر آن زودگذر است.
وی با بیان اینکه دولتمردان تنها در زمانی که شرایط بحرانی است به بازار توجه میکنند، گفت: هرگاه بازار مثبت و صعودی باشد، هیچ خبری از این تصمیمات نیست و تصمیمگیریهای طولانی مدت برای توسعه و رشد مستمر بازار اتخاذ نمیشود.
وی در ادامه پیشنهاد داد: در این شرایط باید با مقرراتزدایی و نظارت زدایی فعالیت فعالان بازار سرمایه را تسهیل کرد.
آفات اقتصاد بانک پایه
مجتبی کباری، عضو هیاتمدیره کانون سرمایهگذاری ایران نیز در این جلسه اقتصاد کشور را بانک محور دانست و گفت: هرچند بازار سرمایه کشور شرکتهای زیادی را در خود جای داده و ارزشی بالغ بر ۱۵۰ هزار میلیارد ریال دارد، اما باید قبول کنیم تصمیمگیریها در بازار پول، آثار قابلتوجهی بر بازار سرمایه دارد.
وی ادامه داد: همانطور که در سال گذشته افزایش نرخ سود بانکی بازار سرمایه را با بحران مواجه کرد، این دست تصمیمات ریسک سرمایهگذاران در بازار سهام را افزایش خواهد داد.
بهبود محیط کسب و کار
رییس هیاتمدیره کانون سرمایهگذاری ایران نیز در نشست هم اندیشی فعالان بازار سرمایه، این بازار را متاثر از سه فاکتور تولید، خدمات و نرخ سود دانست و گفت: شرایط ما در حال حاضر شرایط ویژهای است. مهندس حیدری ملایر افزود: تصمیمهای خلقالساعه اثرات زیان باری بر تولید و سود بنگاههای اقتصادی دارد. وی جایگزینی سوخت مازوت به جای گاز کارخانه سیمان را دلیل بالا بردن هزینههای این شرکتها دانست و اعلام کرد بدون هیچ اعلام قبلی ناگهان چنین تصمیمی اتخاذ و به مرحله اجرا درمیآید بدون آنکه پیامدهای آن برای تولیدکننده و سهامدار در نظر گرفته شود. مدیرعامل سرمایهگذاری گروه توسعه ملی افزود: در شرایط متغیر فعلی وظیفه ما، دولت، مجلس و تمامی مسوولان است که محیط کسبوکار را بهبود دهیم، بنابراین باید در تصمیمگیریها نظرات کارشناسی اخذ و بر پایه همین نظرات تاثیرات هر تصمیمی بررسی شود.
وی تاکید کرد: کانون در حال حاضر محلی است تا با جمعآوری نظرات کارشناسی و عضویت در مراجع تصمیمگیری از جمله اتاق بازرگانی راهکارهای اصولی و مشاورهای کارشناسی برای اتخاذ تصمیمهای کلان ارائه کند.
انتظار نامعقول از بازار سرمایه
زینت مرادینیا، معاون پذیرش و تامین مالی کارگزاری تامین سرمایه نوین بحث خود را در این جلسه با پرسشی از مسوولان آغاز کرد و گفت: کشوری که سرمایهگذار داخلی با توجه به بحران تصمیمگیری و شرایط موجود در بورس از آن خارج میشود، چگونه میتواند سرمایههای خارجی را جذب کند.
وی گفت: در شرایط کنونی و با ریسکهای موجود کمتر سرمایهگذاری حاضر به سرمایهگذاری در بازار است و همانطور که میبینیم حتی صندوقهای سرمایهگذاری نیز با بهره گیری از سپردههای بانکی، اوراق صکوک و سایر اوراق با سود ثابت به سهامدارانشان سرویس میدهند.
نگاه بلندمدت به سیاستگذاری در بازار سرمایه
علی رحمانی مدیرعامل سابق بورس تهران نیز در این نشست به مدیریت ریسک، سیاستهای بخش پولی و بحث تزریق نقدینگی اشاره کرد و گفت: نحوه سیاستگذاری بانک مرکزی باید مورد بررسی و بازنگری قرار گرفته و تصمیمات همسو با منافع بازار سرمایه اتخاذ شود.
وی با ارائه دو پیشنهاد از مسوولان خواست در شرایط فعلی که بازار سرمایه شرایط مناسبی ندارد، نرخ مالیات نقل و انتقالات و کارمزدها تعدیل شود، چراکه تنها کسی که در این بازار سود میکند دولت است که در هر حالی اخذ مالیات از معاملات سهام را در دستور کار دارد. وی در پیشنهاد دوم از شورای بورس خواست شرایطی را فراهم آورند تا وجوه اداره شده نزد سازمان بورس از طریق سیستم بانکی در اختیار شرکتهای سرمایهگذاری قرار گیرد تا از طریق این نقدینگی قابل توجه بخشی از نیازهای بازار پاسخ داده شود.
وی در پایان انجام پروژههای تحقیقاتی حوزه بازار سرمایه در مرکز پژوهشهای مجلس را به میهمان این نشست پیشنهاد داد.
جلب اعتماد سرمایهگذاران خرد
محمدرضا رهبر، مدیرعامل کارگزاری حافظ نیز جلب اعتماد از دست رفته بازار را مهمترین اولویت فعالان بازار سرمایه دانست و تاکید کرد: تمامی سیاستهای تعرفه ای، عوارض ارزی و مالی علیه بازار سرمایه اتخاذ شده است.
وی تدوین سیاستهای مناسب به منظور جلب اعتماد عمومی و تزریق نقدینگی لازم را ازجمله راهکارهای رونق بازار اعلام کرد و گفت: عدم آشنایی سازمانها و ارگانهای مختلف تصمیمگیر با بازار سرمایه موجب شده تا تصمیمگیری علیه بازار سرمایه صورت گیرد.
جمعبندی نماینده بازار سرمایه در کمیسیون اقتصادی مجلس
در پایان این نشست دکتر محمدرضا پورابراهیمی، نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس مشکلات مطرح شده از سوی حاضران را به دو بخش داخلی و خارجی تقسیمبندی کرد و گفت: با تدبیر مدیریتی در ساختار نظام اقتصادی کشور تمامی مشکلات قابل حل است. وی گفت: مدیریت نرخ ارز که از جمله وظایف دولت است، تعیین نرخ سود مناسب بانکها با در نظر گرفتن منافع بازار سرمایه میتواند بخش عمدهای از مشکلات مطرح شده را از سر راه بردارد.
وی ادامه داد: دولت موظف بود نرخ بهره را کاهش داده و تک رقمی کند که این امر در دستور کار کمیسیون قرار گرفته و تلاش ما بر کاهش آن است.
پورابراهیمی گفت: دوستانی از شرکتهای کارگزاری و سرمایه گذاری مکررا مراجعه و از نظارت فراقانونی سازمان بورس گلایه دارند چراکه همین امر باعث شده تا بسیاری از راهکارهای رونق بازار در چرخه اخذ مجوز سرگردان باشد.
عضو شورای عالی بازار سرمایه ادامه داد: دستورالعملهایی که موانعی بر سر راه شرکتها هستند باید اصلاح شود. وی در پایان از تمامی حضار خواست تا مشکلات، موانع و دستاندازهای موجود را مطرح و با محوریت کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران بهعنوان پایگاه دائمی این نشستها و جلسات آسیبشناسی، سعی در طراحی و تدوین راهکارهای سازنده و ارائه منسجم آن کنند و در این راه بنده و سایر نمایندگان آشنا با حوزه بازار سرمایه تمام توان خود را به کار خواهیم بست تا زیرساختارهای قانونی برای توسعه بازار را فراهم کنیم.
ارسال نظر