مزیت‌های چهارگانه هدفمندسازی یارانه‌ها برای بازار سهام

دنیای اقتصاد- بورس تهران در پایان هفته جاری، افزایش بیش از دو هزار میلیارد تومانی ارزش بازار و رشد ۷/۲ درصدی شاخص کل (بازدهی بورس) را برای سرمایه‌گذاران خود به ارمغان آورد. وضعیتی که باعث شد شاخص کل برای نخستین‌بار با عبور از مرز روانی ۱۹ هزار واحد، عدد ۱۹ هزار و ۳۶۱ واحد را ثبت کند و ارزش بورس نیز به سطح بی‌سابقه ۹۲ هزار میلیارد تومان بالغ شود.نکته قابل‌توجه درخصوص جهش متغیرهای عملکردی آن، همزمانی این جهش با اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ بود. از سوی دیگر رشد شاخص‌های بورس با افزایش قیمت سکه در بازار داخلی و رشد حبابی قیمت این دارایی نیز مقارن بود. به نظر می‌رسد جهش‌های چشمگیر و مقطعی بازار دارایی‌های با نقدشوندگی بالا، بی‌ارتباط با یارانه‌های واریزی به حساب خانوارها نیست.اما نکته قابل‌توجه درخصوص بورس تهران اینکه بورس در اکثر موارد پیش از رخداد یک تحول اساسی اقتصادی، سیاسی و ... همواره به پیشواز آن رفته و پس از وقوع تحول، رشد چشمگیری را تجربه می‌کند. روندی که قبل و پس از اجرای طرح تحول نیز به وضوح در بورس قابل‌مشاهده است. یک هفته با تپیکس

تداوم یکه تازی بورس تهران

شروین شهریاری

شاخص بازار سهام تهران در هفته جاری با رشد ۷/۲ درصدی شاهد عبور از مرز ۱۹ هزار واحد و ثبت یک رکورد جدید بود.

این رشد شتابان در بازار سهام در حالی صورت می‌گیرد که پیش‌تر تصور می‌شد اصلاح قیمت حامل‌های انرژی باعث افزایش هزینه و کاهش بازده بنگاه‌های اقتصادی در کوتاه‌مدت شود، اما واکنش سرمایه‌گذاران بورس تهران از برآوردی متفاوت حکایت دارد؛ وضعیتی که موجب شده نه تنها کوچک‌ترین آثاری از رکود در معاملات سهام به چشم نخورد بلکه با رشد دسته جمعی شاخص‌های صنایع و نیز حجم معاملات، نشانه‌های رونق دوباره در بازار سهام آشکار شود. به این ترتیب بازار سهام تهران پس از ثبت رشد ۴/۵۴ درصدی از آغاز فروردین‌ماه تا پایان این هفته، با فاصله قابل‌توجهی نسبت به بازارهای رقیب، جایگاه خود را در رتبه نخست کسب بازده در سال ۸۹ تثبیت کرده است.

پیشتازی خودروسازان

سهام شرکت‌های خودرویی پس از ورود به دوران افول از سال ۸۳، هر چند افت و خیزهای متعددی را تجربه کرده‌اند اما روند کلی بازدهی سهام آنها در این دوره عمدتا کاهشی بوده است. این روند البته تنها تا ابتدای سال‌جاری معتبر بوده است و سال ۸۹ را می‌توان نقطه تحول خودروسازان در بورس دانست. شاخص صنعت خودرو از ابتدای سال‌جاری ۹۸ درصد رشد کرده است که بیشترین افزایش در بازه سالانه در افق شش سال اخیر محسوب می‌شود. شاخص صنعت خودرو در هفته جاری با ثبت رقم ۶۸۶۸ واحد عملا رکود ۶۷۰۰ واحدی سال ۸۲ را پشت سر گذاشت و در بالاترین سطح تاریخی خود ایستاد. رشد سهام خودرویی در سال ۸۲ با پشتوانه رشد شدید تقاضای داخلی و افزایش توان تولید خودروسازان، صورت می‌پذیرفت. این در حالی است که در حال حاضر پس از رشد ۱۰۰ درصدی ظرفیت تولید خودروسازان در شش سال اخیر و نیز چشم‌انداز افت تقاضای خودروی سبک در کشور با توجه به هدفمندسازی یارانه‌ها، جذابیت سرمایه‌گذاری به لحاظ چشم‌انداز آتی در سهام این گروه کاهش یافته است؛ بنابراین می‌توان گفت رشد اخیر سهام خودرویی تحت تاثیر عوامل غیر بنیادی نظیر تقاضای مالکان عمده صورت می‌پذیرد و تداوم روند رشد کنونی قیمت سهام در بلند مدت با توجه به مبانی بنیادی، از توجیه کمتری برخوردار است.

انگیزه‌های جدید برای معدنی‌ها

انتشار خبر تعویق شش ماهه اعمال تعرفه صادرات بر محصولات سنگ‌آهنی - که قرار بود از ۲۴ دی‌ماه ۸۹ اجرایی شود - محرک خوبی برای سرمایه‌گذاران بود تا سهام دوقلوهای سنگ‌آهنی را مجددا در مرکز توجه خود قرار دهند. سهام گل گهر و چادرملو در این هفته به ترتیب رشد ۸ و ۶/۲ درصدی قیمت سهام را تجربه کردند. مطالعه گزارش‌ها نشان می‌دهد که انتظار برای تعدیل مثبت بیش از ۱۰ درصد در گزارش‌های ۹ ماهه هر دو شرکت وجود دارد. ملی مس نیز که این روزها با قیمت طلایی ۹۵۰۰ دلاری، محصول سرخ خود را به فروش می‌رساند در این هفته افزایش ۶/۴ درصدی ارزش سهام را تجربه کرد. کارشناسان، تعدیل سود هر سهم ملی مس از محدوده ۱۶۶۷ ریال کنونی به سطح ۲۰۰۰ ریال را در گزارش ۹ ماهه انتظار دارند. نشریه متال بولتن در برآوردهای اخیر خود احتمال یک اصلاح قیمتی در این فلز پرتقاضا تا سطح کمتر از ۹۰۰۰ دلار را در کوتاه‌مدت مطرح ساخته است. سهام گروه روی به نسبت سایر گروه‌های معدنی روزهای آرام‌تری را پشت سر می‌گذارند که شاید علت آن به عملکرد ضعیف‌تر فلز روی در سطح جهانی به علت مازاد عرضه مربوط باشد. قیمت این فلز در حالی به سطح ۲۴۰۰ دلار دست یافته است که پیش‌بینی‌ها از احتمال تحقق میانگین ۲۵۰۰ دلاری برای سال ۲۰۱۱ میلادی خبر می‌دهند که رشد خاصی را نسبت به سطوح کنونی نشان نمی‌دهد. سهام شاخص این گروه یعنی توسعه معادن روی و کالسیمین در هفته جاری رشد ۱/۳ و ۲ درصدی را ثبت کردند تا به این ترتیب روند افزایشی خود را با شتاب کمتری نسبت به سایر سهام گروه ادامه دهند.

چهارمین نمایشگاه بورس با چاشنی رشد شاخص!

چهارمین نمایشگاه بین‌المللی بورس، بانک، بیمه و خصوصی سازی در روز سه شنبه هفته جاری به مدت چهار روز فعالیت خود را آغاز کرد. محتوای غالب این نمایشگاه تلاش برای جذب افراد به صندوق‌های مشترک سرمایه‌گذاری و نیز راه‌اندازی معاملات بر خط (آنلاین) برای اولین بار در تاریخ بازار سرمایه ایران به صورت رسمی است. راه‌اندازی این سامانه می‌تواند با سهولت دسترسی مشتریان به خرید و فروش سهام، منجر به تقویت مشارکت سرمایه‌گذاران در بازار سهام شود. نکته جالب دیگر در مراسم افتتاحیه و اطلاع‌رسانی مدیران بورس در این نمایشگاه و اعلام بازده اعجاب انگیز شاخص بورس در دو سال گذشته و تلاش برای تشویق ورود مردم به بازار سرمایه بود. اتکا بر اعلام رشد شاخص بورس به عنوان نماد موفقیت بازار سهام در کنار مزایای آن این تهدید را ایجاد می‌کند که ایجاد نوسانات طبیعی کاهشی در رقم شاخص در آینده، با تفسیر نامناسبی در جامعه رو به رو شود. به این ترتیب به نظر می‌رسد ابعاد دیگر گسترش بازار سرمایه نظیر پذیرش شرکت‌های جدید، توسعه فرابورس، ایجاد ابزارهای جدید مالی و ... مواردی است که تشریح آن برای عموم می‌تواند ذهنیت جامع تری از واقعیت توسعه بازارهای مالی در ایران و چشم‌انداز رشد آن فراهم آورد.

بارقه‌های امید در جهت آزادسازی اقتصادی

انتشار خبر مربوط به شناورسازی احتمالی نرخ سود بانکی در سال آینده بر مبنای نرخ تورم توسط رییس کل بانک مرکزی از مهم‌ترین اخبار اقتصادی هفته بود که در صدر توجه کارشناسان قرار گرفت. این خبر که در راستای تحول نظام بانکی در سال آینده مطرح می‌شود، می‌تواند تاثیرات مهمی در عملکرد بانک‌ها بر جای گذارد. با توجه به چشم‌انداز افزایشی نرخ تورم در سال آینده، تحقق شناورسازی نرخ سود به معنای افزایش نرخ سود عقود مبادله‌ای بانکی و بازده سپرده‌ها خواهد بود که می‌تواند با واقعی سازی نرخ‌ها، از بار مشکلات کنونی در صنعت بانکداری کشور بکاهد. خبر مهم دیگر مربوط به آزادسازی تعرفه‌های بیمه‌های درمان و شخص ثالث در سال آینده بود که توسط رییس کل بیمه مرکزی ایران مطرح شد. با توجه به اختصاص بخش عمده سبد بیمه کشور به دو رشته مزبور،‌ این اقدام نیز در صورت تحقق می‌تواند فضای شبه دولتی حاکم بر صنعت را خارج کرده و به تقویت رقابت و نوآوری در صنعت بیمه منجر شود. کارشناسان اقتصادی با طرح این خبرهای خوش از سوی مقامات عالی‌رتبه اقتصادی کشور امیدوارند تا سال آینده همگام با اصلاح قیمت حامل‌های انرژی شاهد حرکت بیشتر اقتصاد ایران به سوی آزادسازی باشند؛ تحولی که با توجه به تجربه‌های مشابه در کشورهای دیگر می‌تواند بالندگی و افزایش رشد اقتصادی ایران را به همراه داشته باشد.