رونمایی از سامانه رایگان «بورس همراه»

عکس: نگار متین‌نیا

گروه بورس - زهرا مجتهد: همایش ملی «نقش بازار سرمایه در تامین مالی» روز گذشته با هدف تبیین جایگاه بازار سرمایه، بررسی راهکارهای تسهیل تامین مالی از بازار اوراق بهادار، هم‌اندیشی در راستای تقویت جذب منابع مالی خارجی و ایجاد هم‌افزایی میان بازار سرمایه، پول و بیمه در راستای تقویت تامین مالی طرح‌ها و بنگاه‌های اقتصادی برگزار شد. به گزارش خبرنگار ما، این همایش که با حضور وزیر اقتصاد و دارایی رییس‌کل بانک مرکزی، رییس کل بیمه مرکزی، دکتر علی صالح‌آبادی و سایر مدیران سازمان بورس و همچنین معاون هزینه و خزانه‌دار کل کشور، مدیران عامل بانک پاسارگاد و بیمه البرز در تالار وزارت کشور برپا شد، نقش نمادهای مکمل بازار اوراق بهادار در تامین مالی این بازار، تامین مالی شرکت‌ها و پروژه‌ها از طریق بازار اولیه و منابع خارجی و همچنین نقش نهادهای مالی در تامین مالی بازار اوراق بهادار از عناوین مطرح شده در این همایش بود.

دکتر صالح‌آبادی طی سخنانی به تجهیز منابع مالی در کنار منابع انسانی تاکید کرد، زیرا معتقد است که از منابع طبیعی خوبی در کشور بهره‌مندیم و با به‌کارگیری این منابع در کنار منابع مالی و انسانی می‌توان نتایج مطلوبی را در توسعه چرخه اقتصادی کشور حاصل کرد.همچنین دکتر بهمنی رییس‌کل بانک مرکزی که دیگر سخنران همایش روز گذشته بود، با تایید سخنان دکتر صالح‌آبادی پیشنهاد برگزاری همایشی تحت‌عنوان «مدیریت منابع انسانی» را در میان گذاشت.

وی این مطلب را که مدیریت، نقش بسزایی در پیشبرد اهداف مالی دارد، مطرح کرد و یادآور شد: «در اقتصاد اسلامی کنترل و نظارت بر پول و بازار سرمایه امری گریزناپذیر است که اگر کنترل به طور صحیح انجام شود به طور قطع افزایش بهره‌وری را به دنبال دارد.»

علاوه‌بر این در همایش روز گذشته دکتر فرشباف ماهریان، رییس‌کل بیمه مرکزی حضور داشت که در سخنان خود به بهره‌مندی دو بازار پول و سرمایه از هماهنگ شدن آنها با حوزه بیمه اشاره کرد و گفت: «همبستگی پایین بیمه‌ها با بازدهی کل بازار سرمایه و پول از مهم‌ترین خصیصه همراهی این سه ضلع از مثلث بورس، بانک و بیمه است که می‌تواند ریسک سرمایه‌گذاری آنها را کاهش دهد.»

این همایش یک روزه میزبان دکتر سیدشمس‌الدین حسینی، وزیر امور اقتصاد و دارایی بود که اهمیت و ملاحظات تقویت تامین مالی را در سخنرانی خود مورد توجه قرار داد. وی با جمع‌بندی گفته‌های سایرین، به این موضوع اشاره کرد که جمع ارزش معاملات بورس اوراق بهادار، بورس کالا و فرابورس بالغ ‌بر ۱۰۰ هزار میلیارد تومان است که در مقایسه با درآمد ملی کشور که معادل ۴۰۰ هزار میلیارد تومان است، ‌سهم بازار سرمایه کشور برابر یک چهارم از درآمد ملی است.

وی افزود: «اگرچه خشنودیم اما دیدگاه ما،‌ دیدگاه ربوی نیست.»

رونمایی از دو طرح در دست اقدام

در همین برنامه از دو طرح سازمان بورس و اوراق بهادار با عناوین «بورس همراه» و «گزارش ساز پویا» توسط وزیر امور اقتصاد و دارایی رونمایی شد.

سامانه بورس همراه هم‌اکنون با نصب آن روی دستگاه‌های تلفن همراه قابل‌ بهره‌برداری است و گزارش ساز پویا که روی سایت www.ircodal.ir نصب می‌شود نیز به زودی در اختیار عموم قرار خواهد گرفت. متقاضیان می‌توانند «بورس همراه» را از طریق دانلود آن از سایت بورس روی تلفن همراه خود به طور رایگان نصب کنند.

بخشی از سخنرانی دکتر علی صالح‌آبادی و دکتر حسینی در پی آمده است.

اهمیت تامین مالی

در میزگرد نخست، دکتر علی صالح‌آبادی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به اهمیت تامین مالی در توسعه و عمران کشور اشاره کرد و افزود: با توجه به شرایط جدید، نقش دولت در تصدی‌گری کشور کاهش یافته و حضور بخش خصوصی پررنگ‌تر شده است، به طوری که با اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی بخشی از این تصدی‌گری به بخش خصوصی واگذار شده است.

وی گفت: از طرف دیگر حق سرمایه‌گذاری در بخش‌های متعدد تصدی‌گری از دولت گرفته شده است.

البته این بدان معنی نیست که ما به کارخانه‌های فولاد، پتروشیمی و ... احتیاج نداریم، اما باید بتوانیم از منابعی که در کشور وجود دارد بهره درستی ببریم.صالح‌آبادی با اشاره به این مطلب که نقش دولت محدود شده است، تصریح کرد: در این شرایط تکلیف بخش خصوصی برای مابقی راه چیست؟ و چگونه می‌تواند در این تصدی‌گری، منابع مالی خود را تامین کند؟

وی ادامه داد: بازار سرمایه، بازار پول و بیمه مکمل یکدیگر هستند و مانند مثلث هستند که با هماهنگی یکدیگر می‌توانند به تامین مالی برای طرح‌ها و پروژه‌ها در کشور کمک کنند.وی معتقد است که حوزه حسابداری و حسابرسی هم به دلیل نیاز مبرم جامعه به اطلاعات شفاف و حرفه‌ای، کمک‌رسان در این مقوله است.

وی با تاکید بر این موضوع که هدف از برگزاری این همایش، قرارگیری سه حوزه اصلی در کنار یکدیگر است، گفت: همفکری و هم‌اندیشی میان ذی‌نفعان بخش خصوصی و سیاستگذاران، منجر به یافتن سازوکارهایی برای رونق بازار سرمایه کشور می‌شود.رییس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: امید است که این گردهمایی به افزایش تعامل بازار سرمایه و بازار پول بیانجامد و بازارهای مالی در کنار هم قرار گیرند به گونه‌ای که این همایش فقط شروعی برای پیدایش حرکتی جدید در بازار سرمایه باشد.صالح‌آبادی خاطرنشان کرد: نباید به این بازارها به دید رقیب نگاه کرد و با همکاری و تعامل بازارهای مزبور، به تبیین وظایف هر یک از آنها برای رسیدن به هدف مشترک که همان کمک به توسعه اقتصادی و بهبود وضعیت اقتصادی کشور است، پرداخته شود.

وی با بیان این مطلب که بازار سرمایه در سال‌های اخیر موفقیت‌های خوبی را تجربه کرده است و اگر امروز موضوع تامین مالی را مطرح می‌کنیم یک گام به جلو برداشته‌ایم، گفت: امروز در جایگاهی هستیم که می‌توانیم ادعا کنیم بازار سرمایه هم می‌تواند در تامین منابع مالی در کشور نقش داشته باشد، چه بسا که در عرضه‌های اولیه و در واگذاری‌های اصل ۴۴، بازار سرمایه این ادعا را ثابت کرده است.

وی گفت: عرضه اولیه همراه اول در فرابورس و موفقیت آن باعث شد که با خیال آسوده‌تری گام‌های بعدی را در توسعه بازار سرمایه برداریم.

وی به شکل‌گیری زیرساخت‌های مناسب در بازار سرمایه نیز اشاره کرد و یادآور شد: تا به امروز تمامی جزئیات قانون مصوب سال ۸۴ به اجرا درآمده است و نتایج خوبی را از این حرکت شاهد هستیم. در سال گذشته نیز تصویب قانون ابزارهای مالی اتفاق بزرگی در بازار سرمایه بود که نباید نادیده گرفته شود. این در حالی است که قبل از تصویب این قوانین، ما در بازار سهام حتی نگران معاملات روزانه و عدم‌شفافیت در بازار بودیم که امروز همه این مصائب را پشت سر گذاشته‌ایم.

وی گفت: در این راه نیز نباید کمک فرابورس به بازار در پذیره‌نویسی‌های اولیه و بحث مزایده‌ها در این بازار را فراموش کرد.رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، ضمن اشاره به این امر که باید به تامین مالی متناسب با سلایق متفاوت در سرمایه‌گذاری تنوع بخشیم، اذعان داشت: آمارها نشان می‌دهد که امروز بازار سرمایه کشور توانسته است اعتماد عمومی را به خود جلب کند و ما نیز تمام تلاش و توان خود را در این راستا به کار بسته‌ایم. این موفقیت ممکن نبود مگر با حمایت دولت، مجلس و قوه‌قضائیه و سایر ارکان‌های کشور.

جلب اعتماد عمومی

صالح‌آبادی به تامین مالی از طریق بورس کالا اشاره کرد و گفت: بورس کالا نیز از طریق سلف و نسیه می‌تواند در تامین مالی از طریق بازار سرمایه اثرگذار باشد. وی خاطرنشان کرد که بازار سرمایه از سال ۸۵ تا به امروز بیش از ۶۷ هزار و ۷۹۷ میلیارد تومان در تامین مالی اثر داشته است که ۲۷ هزار و ۲۶۴ میلیارد تومان آن به عرضه‌های اولیه، یک هزار و ۸۵ میلیارد تومان به بازار سوم فرابورس و ۲۰ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان آن به معاملات سلف و نسیه در بورس کالا اختصاص داشته است. همچنین پذیره‌نویسی در فرابورس با توجه به نوپا بودن آن معادل دو هزار و ۱۰۲ میلیارد تومان بوده که آثار آن بخشی از تامین مالی مشهود است.

هدفمندی یارانه‌؛ کمک‌رسان تامین مالی

در ادامه این گردهمایی وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: برای دستیابی به اهداف پیش‌بینی شده در اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها باید برنامه‌های مکمل در این زمینه تدوین شود. «سیدشمس‌الدین حسینی»، افزود: هدفمندی یارانه‌ها به طور مشخص بر تخصیص منابع تاکید داشته و توزیع منابع را هم هدف قرار داده است. وی تصریح کرد: تخصیص و تجهیز منابع باید به قانون و دستورالعمل تبدیل شود که برای دستیابی به آن باید از توان کارشناسی کشور با همکاری نهادهای پنج‌گانه بورس، بانک، بیمه، خزانه‌داری و منابع مالی خارجی بهره‌ گرفت تا کیفیت تجهیز منابع در کشور افزایش یابد.

حسینی با اشاره به اینکه برای تبدیل وضع موجود به وضع مطلوب، نیازمند طراحی نقشه راه ارتقای نظام مالی در کشور هستیم ادامه داد: تخصیص و تجهیز منابع باید با معیارهای کارآیی عدالت همراه باشد تا جایگاه اقتصاد ایران ارتقا یابد. وی بر ضرورت بهبود تخصیص منابع تاکید کرد و گفت: طرح هدفمند کردن یارانه‌ها به طور مشخص و ویژه به تخصیص منابع در حوزه انرژی اهمیت می‌دهد، کما اینکه تخصیص منابع را باید به صورت عادلانه مورد توجه و هدف قرار داد. وزیر امور اقتصادی و دارایی خاطرنشان کرد: ایران اکنون رتبه دوم ذخایر گازی جهان را داراست، اما اگر یک سرمایه‌گذار علاقه‌مند به تاسیس شرکت پتروشیمی باشد تا میزان اشتغالزایی را در کشور افزایش دهد و میزان بهره‌گیری از منابع گاز درست نباشد، امکان تخصیص گاز مناسب وجود ندارد. حسینی گفت: برای جلوگیری از بروز این مشکلات باید صرفه‌جویی کرد و استفاده نامناسب و اسراف را از بخش‌های مختلف زندگی دور کرد تا به اهداف نهایی در هدفمند کردن یارانه‌ها برسیم. وزیر امور اقتصادی و دارایی، گفت: این امر منجر به افزایش مازاد منابع می شود، به علاوه با صرفه‌جویی انواع حامل‌های انرژی در منازل می‌توان کمک مناسبی به بخش صنعت و معدن و غیره کرد. حسینی با اشاره به اینکه همایش ملی نقش بازار سرمایه در تامین مالی، سه ضلع مثلث، یعنی بانک،‌ بورس و بیمه را مخاطب قرار داده است، تصریح کرد: باید این سه ضلع را به پنج انگشت یک دست تبدیل کرد و خزانه‌داری و تامین منابع مالی خارجی را نیز به این مجموعه اضافه کرد. وی تصریح کرد: اگر تجهیز منابع به درستی انجام شود، می‌توان به رشد ۸ درصدی در منابع و مصارف برنامه توسعه دست یافت.

حسینی یادآور شد: در برنامه چهارم توسعه، زمانی که تراز منابع و مصارف برنامه بسته می‌شد، رشد، حدود ۵/۵ درصد بود و به صورت موردی ۵/۲درصد برای بهره‌وری اضافه شد تا به ۸ درصد برسد که دلیل آن درست ندیدن مساله تجهیز و تامین مالی بود. وزیر امور اقتصادی و دارایی خاطرنشان کرد: اکنون اقدام‌های خوبی در این زمینه صورت گرفته است، اما در کنار استفاده صحیح از منابع و افزایش بهره‌وری باید حجم منابع هم در کشور افزایش یابند.

دستیابی بورس به ارزش ۸۷ میلیارد دلاری

حسینی به رشد بازار سرمایه طی سال‌های اخیر اشاره و تصریح کرد: ارزش بازار سرمایه در سال ۸۴ معادل ۳۸هزار میلیارد تومان بود که این رقم امسال به ۸۷ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان رسیده که رشد بسیار مطلوبی است. وی با اشاره به وضعیت بورس کالا در زمان راه‌اندازی آن،‌ گفت: بورس کالا در گذشته تفاوت چندانی با بازار میوه و تره‌بار نداشت، اما در حال حاضر با ورود ابزارهای جدید در بورس کالا،‌ به دستاوردهای مطلوبی در این بخش رسیده‌ایم، ‌به طوری که حجم معاملات در این بازار امسال به ۸۸ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان رسیده است.

جذب منابع مالی از طریق فرابورس

وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد:‌ هرچند فرابورس از سال گذشته فعال شده، اما توانسته حجم مناسبی از معاملات را در اختیار بگیرد، به طوری که تمام عرضه‌های مزایده‌ای به این بازار منتقل شده است.

وی به رشد ۴۷ درصدی شاخص بورس طی سال‌جاری اشاره کرد و افزود:‌ بازار سرمایه و ابزارهای آن نقش مناسبی در تامین و تجهیز منابع مالی داشته، اما بخش عمده فشار تامین مالی بر روی بانک‌ها و بازار پول است، به طوری که سیستم بانکی در بسیاری موارد ناگزیر می‌شود تا از بانک مرکزی پول گرفته و مازاد ظرفیت خود کار کند.

وزیر اقتصاد بر مکمل بودن بازار پول و سرمایه تاکید کرد و ابراز داشت: برای تامین منابع مالی کشور باید از سرمایه‌گذاری خارجی نیز استفاده کنیم. حسینی یادآور شد: باید بازار سرمایه را تقویت و فعال کنیم و به هیچ عنوان نباید این نگاه تغییر کند، زیرا بازار پول و سرمایه مکمل یکدیگرند.

وی تاکید کرد: یک سوی سرمایه‌گذاری، عرضه وجوه است که از محل پس‌اندازها می‌آید و برای بالا بردن تراز تجهیز مالی کشور باید منابع مالی خارج از کشور را هم جذب کنیم. حسینی به بحث خزانه‌داری اشاره کرد و گفت: نباید سطح خزانه‌داری و بودجه ریزی را به سطح حسابرسی خزانه‌داری و سطح بودجه‌ریزی تقلیل دهند، زیرا این موارد ظرفیت‌های تامین مالی هستند. وی در پایان خاطرنشان کرد: با هدفمندی یارانه‌ها، تخصیص منابع و استفاده صحیح از منابع موجود به یک برنامه، قانون و دستورالعمل تبدیل می‌شود و امیدواریم با همفکری و هم‌افزایی نهادهای مختلف،‌ کیفیت، سرعت، توان تجهیز منابع مالی را در کشور افزایش دهیم.