کارنامه مالی «شبریز» تحلیل شد

فارس - یک کارگزار بورس، محدوده قیمتی سهام پالایشگاه تبریز را بین ۸۰ تا ۱۰۰ تومان عنوان کرد. مدیر معاملات اوراق بهادار کارگزاری بانک ملی ایران، با اشاره به برنامه سازمان خصوصی سازی و شرکت بورس برای عرضه ۵ درصد سهام پالایشگاه تبریز در روز جاری اظهار داشت: این شرکت با سرمایه اسمی ۱۹۴ میلیارد تومانی در حالی از ۱۰ اردیبهشت ماه سال‌جاری به عنوان چهارصد و پنجاه و پنجمین شرکت در فهرست نرخ‌های تابلوی اصلی بازار اول معاملات درج شده که در حال حاضر شرکت ملی پالایش و پخش با ۷۰ و سهام عدالت با ۳۰ درصد از جمله سهامداران عمده واصلی آن به‌شمار می‌روند. این در حالی است که قرار است ۲۰ درصد سهام این شرکت هم بعد از کشف قیمت برای رددیون دولت واگذار شود.

وضعیت عملیاتی و مالی

وی ادامه داد: پالایشگاه تبریز بعد از پالایشگاه نفت اصفهان دومین شرکت پذیرفته شده از صنعت پالایشگاهی در بورس است که از نظر سرمایه اسمی، ظرفیت تولید و فروش و سودآوری از پالایشگاه اصفهان کوچک‌تر است. محصولات این شرکت هم شامل گازمایع، بنزین موتور معمولی، نفت سفید، نفت گاز و نفت‌های کوره و سبک و سنگین، نفتای سبک و سنگین، گوگرد، گاز اتان و وکیوم باتوم است.

فرقی خاطرنشان کرد: طبق بررسی‌های به عمل آمده از وضعیت حاشیه سود فرآورده‌های تولیدی پالایشگاه تبریز، تولید بنزین برای این شرکت سودآوری چندانی نداشته و بعضا زیان‌ده هم بوده است. در حال حاضر هم یکی از نگرانی‌های موجود در بازار سهام، شایعاتی مبنی بر افزایش تولید بنزین در نیمه دوم سال مالی جاری است که می‌تواند زیان نسبتا قابل‌توجهی را به این شرکت تحمیل کند.

این کارگزار ادامه داد: ترکیب بهای تمام شده پالایشگاه تبریز هم حکایت از آن دارد با توجه به تشکیل بیش از ۹۸ درصدی بهای تمام شده از مواد مستقیم و عمدتا نفت و گاز، نوسان قیمت جهانی نفت و گاز بر سودآوری شرکت تاثیر زیادی دارد.

مقایسه پالایشگاه تبریز با دیگر پالایشگاه‌ها

فرقی در ادامه اظهارات خود میزان تولید فرآورده‌های ۹ پالایشگاه کشور را مدنظر قرار داد و گفت: پالایشگاه تبریز با تولید روزانه ۹/۲ میلیون لیتر بنزین موتور، دو میلیون لیتر نفت سفید، ۳/۶ و ۸/۳ میلیون لیتر نفت گاز و نفت کوره بعد از پالایشگاه‌های آبادان، اصفهان، تهران، بندرعباس و اراک در رده ششم قراردارد. از سوی دیگر درصد سهم این پالایشگاه در تولید فرآورده‌های عمده کشور مانند بنزین موتور و نفت سفید، نفت گاز و کوره به ترتیب ۳/۵، ۸/۸، ۳/۷ و ۶/۴ درصد است؛ بنابراین این شرکت در گروه شرکت‌های پالایشگاهی نسبتا کوچک قرار دارد.

ریسک‌های ۶ گانه

وی به وجود ۶ ریسک در این شرکت اشاره کرد و گفت: ریسک نوسان نرخ ارز ناشی از خرید خوراک و تحویل فرآورده‌ها به نرخ مصوب خلیج‌فارس، ریسک تجاری مربوط به نوسان قیمت نفت و انحصاری بودن تامین کننده خوراک شرکت، ریسک سیاسی، ریسک‌های اقتصادی مانند تاثیر اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها بر افزایش بهای تولید، ریسک قوانین از جمله امکان قطع یارانه اعطایی در مورد قیمت خرید خوراک و ریسک تامین منابع مالی مانند امکان عدم استمرار حمایت‌های دولت در خصوص تامین منابع مالی طرح‌های توسعه‌ای، از جمله ریسک‌های ۶ گانه پالایشگاه نفت تبریز به‌شمار می‌روند.

روند پیش‌بینی سود

فرقی در بخش دیگری از تحلیل پالایشگاه تبریز به روند پیش‌بینی سود هر سهم این شرکت اشاره کرد و گفت: طی دو سال گذشته پیش‌بینی‌های اعلامی از سوی شرکت نوسان بسیار قابل‌ملاحظه‌ای داشته است. به‌طوری که این شرکت سود هر سهم سال مالی ۲۹ اسفند سال گذشته را ۵۹ و سپس ۵۷۶ ریال اعلام کرد، اما طبق صورت‌های مالی سالانه حسابرسی شده ۱۸۹ ریال محقق شده است.

وی ادامه داد: از طرف دیگر سود پیش‌بینی شده هر سهم این شرکت برای سال مالی جاری در تاریخ‌های ۸ اردیبشهت، ۲۴ شهریور و ۸ آبان ماه به ترتیب ۸۱۲،۱۶۷ و ۱۵۱ ریال پیش‌بینی و اعلام شده است. این در حالی است که پیش‌بینی درآمد هر سهم شرکت به همراه عملکرد واقعی ۶ ماه اول سال‌جاری در نگاه نخست از پوشش نسبتا مناسب عملکرد واقعی نیمه اول سال نسبت به پیش‌بینی کل سال حکایت دارد، زیرا در برابر پوشش ۲۱ درصدی سود در نیمه اول سال گذشته، طی نیمه دوم سال‌جاری ۳۷ درصد از سود محقق شده که نکته مثبتی محسوب می‌شود.

دو ابهام قبل از عرضه سهام و محدوده قیمتی مناسب

به گفته این کارگزار در برابر این نکته مثبت دو ابهام قبل از عرضه اولیه سهام وجود دارد. اول اینکه سابقه اطلاع رسانی شرکت نشان می‌دهد اطلاعات منتشره از قابلیت اتکای بالایی برخوردار نیست. به‌خصوص اطلاعات پیش‌بینی شده با نوسان بسیار زیادی همراه بوده است. ابهام دوم به احتمال تولید بنزین در ۶ ماه دوم سال‌جاری مربوط است که می‌تواند آثار منفی با اهمیتی بر سودآوری شرکت داشته باشد.

فرقی در خاتمه گفت: بنابراین با توجه به نکات اعلامی و تحلیل پالایشگاه تبریز، محدوده قیمتی مناسب برای کشف قیمت هر سهم آن بین ۸۰ تا ۱۰۰ تومان است. از نظر بررسی‌های بنیادی هم قیمت‌های بیش از ۱۲۰ تومان برای هر سهم توصیه نمی‌شود.