دنیای اقتصاد- با وجود آنکه در تیرماه ۸۷ پس از یک رقابت تنگاتنگ ۹ روزه، بلوک ۵/۳۰ درصدی فولاد خوزستان به یک فرد حقیقی انتقال و لقب بزرگ‌ترین خریدار به وی اختصاص یافت، اما پس از چند ماه و در پی افت شدید قیمت جهانی فولاد، خریدار با طرح موضوعاتی نظیر ضرورت دریافت مطالبات خود از زیرمجموعه‌های دولتی، عدم حضور در هیات مدیره فولاد خوزستان و ضرورت استمهال بدهی خود، درخواست ابطال این معامله را کرد که آخرین اخبار، حاکی از پذیرش این درخواست است. دومین معامله بزرگ تاریخ بورس باطل شد

گروه بورس- «سازمان خصوصی‌سازی ۱۷۲میلیارد‌تومان وجه دریافت شده از جابریان را پس داد». این خبری بود که روز گذشته منتشر شد و از پایان یافتن غائله بزرگ معامله بلوک ۵/۳۰درصدی فولاد خوزستان حکایت داشت.

معامله ۱۳۶۴میلیارد‌تومانی فولاد خوزستان در شرایطی به نفع جابریان باطل شد که دولت در سال ۸۷ از محل انجام این معامله رقمی معادل ۲۷۲میلیارد‌تومان که برابر با بخش نقدی معامله بود، درآمد شناسایی کرده بود که با پس دادن رقم ۱۷۲میلیارد‌تومان به جابریان نه تنها درآمدی برای دولت حاصل نشد، بلکه بلوک ۵/۳۰درصدی فولاد خوزستان باید پس از حدود ۲۲ماه بلاتکلیفی دوباره روی میز فروش گذاشته شود، آن هم در شرایطی که با توجه قیمت جهانی فولاد و قیمت کنونی سهم فولاد خوزستان (۶۰۰۰ریال) دولت نمی‌تواند شاهد فروش این بلوک به قیمت دو سال قبل یعنی ۲هزار و ۴۰تومان و تحقق درآمد ۱۳۶۴میلیارد‌تومانی باشد. خبرگزاری فارس در این زمینه نوشته است: ‌با اعلام برداشت ۱۷۲‌میلیارد‌تومان بابت معامله بلوک ۳۰‌درصدی فولاد خوزستان از سوی مدیرمالی سازمان خصوصی‌سازی، حساب سازمان خصوصی‌سازی رفع مسدودی شد و غائله بزرگ‌ترین و پرچالش‌ترین واگذاری شرکت‌های اصل۴۴ خاتمه یافت.

بنابراین گزارش بلوک ۵/۳۰‌درصدی فولاد خوزستان در حالی تیرماه سال ۸۶ بعد از رقابت ۹ روزه توسط یک فعال صنعت فولاد به نام محمد جابریان به ارزش‌هزار و ۳۶۴‌میلیارد‌تومان خریداری شده بود که به دلایل متعدد از جمله عدم امکان حضور وی در ترکیب هیات‌مدیره شرکت و عدم انعقاد قرارداد این واگذاری بین سازمان خصوصی‌سازی و جابریان، این معامله تاریخی به انجام نرسیده بود.

براساس این گزارش، محمد جابریان که بعد از کاهش قیمت هر سهم فولاد خوزستان به حدود ۳۰۰‌تومان در سال گذشته با ضرر‌ هنگفتی مواجه شده بود راهی دادگاه و مراجع قضایی شد، تا اینکه در نیمه دوم سال گذشته موفق به اخذ حکم شعبه ۱۹ دادگاه مبنی بر بازپرداخت وجوه مربوط به این معامله شد.

این کش و قوس منجر به مسدود شدن حساب سازمان خصوصی‌سازی شد که بعد از روزها از گذشت این شایعه، در نهایت غلامرضا حیدری کرد زنگنه رییس سازمان خصوصی‌سازی در اولین نشست مطبوعاتی خود در سال جاری در پاسخ به سوالی این شایعه را تایید کرد.

پرداخت ۱۷۲‌میلیارد‌تومان از خزانه

در این رابطه حمید‌رضا بیگ‌زاده مدیر مالی سازمان خصوصی‌سازی در پاسخ به این سوال که آیا جابریان طی روزهای گذشته و به هنگام مسدود شدن حساب سازمان خصوصی‌سازی موفق به برداشت مبلغی شده یا خیر؟ گفت: بله. براساس حکم دادگاه که سازمان خصوصی‌سازی به آن تمکین دارد، وجه نقد معامله فولاد خوزستان به ارزش ۱۷۲‌میلیارد‌تومان قرار است به جابریان بازپرداخت شود.

وی ادامه داد: هر چند سازمان خصوصی‌سازی رای شعبه ۱۹ دادگاه را تمکین و آن را اجرا کرد، اما بعنوان دولت همچنان پیگیر این موضوع هستیم. از طرف دیگر بازپرداخت وجه نقد این معامله باعث افتخار ما است؛ چرا که این اتفاق باعث می‌شود که دیگران این ذهنیت را داشته باشند که کسی نمی‌خواهد زور بگوید.

بیگ‌زاده در واکنش به این سوال که با این اوصاف این وجه نقد از چه محلی تامین شده و آیا حساب سازمان خصوصی‌سازی باز شده یا خیر؟ پاسخ داد: این مبلغ از خزانه کشور پرداخت شده و طی آن حساب‌های سازمان خصوصی‌سازی نیز مجددا طی چند روز گذشته باز شده است.

جابریان: فقط ۸‌میلیارد‌تومان‌ گرفتم

در این رابطه محمد جابریان نیز گفت: از دریافت کل وجه ۱۷۲‌میلیارد‌تومانی بابت معامله بلوک ۵/۳۰‌درصدی فولاد خوزستان تاکنون خبری ندارم. وی ادامه داد: اما آنچه مسلم است اینکه پیگیری‌ها نتیجه داده و ظرف چند روز گذشته ۸‌میلیارد‌تومان را دریافت کرده‌ام.

معامله بزرگ؛ کان‌لم‌یکن

مهدی عقدایی، معاون سازمان خصوصی‌سازی نیز در این رابطه اظهار داشت: از پرداخت وجه نقد معامله خبری ندارم.

وی در برابر این سوال که در صورت دریافت ۱۷۲‌میلیارد‌تومان وجه نقد توسط جابریان،‌ آیا معامله بلوک ۵/۳۰درصدی فولاد خوزستان به طور کلی ابطال شده است یا خیر؟ پاسخ داد: بله.

به گفته وی، سازمان خصوصی‌سازی با تکیه بر ماده ۱۸، نسبت به حکم دادگاه اعتراض کرده و در حال پیگیری این موضوع است.