شاخص بازار سهام پس از پنج سال دوباره از ۱۳ هزار عبور کرد
تکرار رکورد تاریخی بورس
پس از گذشت ۵ سال و عبور شاخص از مرز ۱۳هزار رخ داد
بازگشت شاخص مومیایی شده
گروه بورس- زهرا مجتهد: شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در اولین روز کاری هفته جاری از مرز ۱۳هزار واحد عبورکرد و به رقم ۱۳هزار و ۱۳۶واحد رسید.
رشد شاخص به بالای رقم 13هزار واحد، یادآور تجربه 13هزار واحدی این شاخص در سال 83 است. شاخص کل در 24 تیر ماه 83، به بالای 13هزار واحد رسید و در تاریخ 14 مرداد ماه همان سال به رکوردی معادل 13هزار و 882واحد دست یافت.
در آن سال حدود هفت ماه رقم ۱۳هزار واحدی برای شاخص کل دوام پیدا کرد. اما در ۱۸ بهمن ماه همان سال شاخص به مرور با کاهش ۸۸۲واحدی مواجه شد و این مقاومت در تاریخ یاد شده در شاخص از بین رفت.
اگر چه تغییرات شاخص فعلی با شاخص سال 83 به دلیل تغییر مبنای محاسبه شاخص در تاریخ 16 آذر ماه 87، قابل مقایسه نیست، اما این مقایسه با توجه به آنچه در حافظه تاریخی فعالان بازار عمومیت یافته انجام میشود.
بدین ترتیب تا قبل از تغییر در مبنای محاسبه شاخص، مولفه بازده نقدی در رقم شاخص لحاظ نمیشد و همین امر باعث میشود تا مقایسه درستی در این باره حاصل نشود. به بیان دیگر شاخص فعلی در سطحی بالاتر از مقدار پیشین خود محاسبه میشود.
بهترین فصل بازدهی بورس
اکنون با توجه به اینکه فصل زمستان سال ۸۸ جزو بهترین زمستانها و همچنین اسفند ماه سال ۸۸ جزو بهترین اسفندماههای تاریخ بورس بود این روند در سال جاری نیز ادامه داشته، بدین صورت که بازدهی بورس در زمستان سال قبل بالغ بر ۲/۱۱درصد و در اسفند ماه به تنهایی ۵/۶درصد بازدهی بود.
این در حالی است که در 6 روز کاری فروردین ماه سال جاری نیز شاخص کل با رشد 600واحدی مرز 13هزار واحد را رد کرد. این حرکت شاخص نمایانگر وضعیت بسیار مثبت بازار است به طوری که تمام بزرگان بورس با صف خرید روبهروبودند.
فروردین رویایی
شاخص کل از ابتدای سال جاری تا روز گذشته بازدهی 8/4درصدی را برای خود به ثبت رساند که این بازدهی نیز برای بورس تهران قابل تامل است. در واقع بورس تهران در فروردین ماه سال 82، بالاترین بازدهی خود معادل 1/6درصد را رقم زده است که اگر این روند برای شاخص بورس طی ماه جاری (با توجه به اینکه 13 روز کاری از این ماه باقی مانده) ادامه یابد، بورس امسال از فروردین ماه سال 82 که از آن به عنوان
«فروردین رویایی» یاد میشود، سبقت خواهد گرفت.
تحولات به همراه ورود نقدینگی
در جریان تحولات و تغییرات بورس طی سال جاری ورود نقدینگی به بازار به صورت محسوس قابل مشاهده است.
این امر از رکود بازارهای رقیب از جمله مسکن و طلا نشات گرفته است که با توجه به اینکه هنوز بسته سیاستی بانک مرکزی نیز ارائه نشده و نرخ بهرههای بانکی از روال گذشته تبعیت میکند بنابراین هجوم نقدینگی به بازار سهام قوت گرفته است.
بازگشت شاخص به ۵ سال قبل
بازگشت عدد شاخص به بیش از پنج سال گذشته، آن هم در ابتدای فصل بهار به عوامل متعددی وابسته است.
به هر رو «سالی که نکوست از بهارش پیداست...» و باید دید که با توجه به اینکه صنایع مختلف امسال در آستانه اجرای طرح تحول اقتصادی هستند و از سوی دیگر اجرای طرح تحول اقتصادی نیز پیش روی سرمایهگذاران است، آیا رویای یک فروردین رویایی دیگر از نزدیک شدن به واقعیت دور میشود؟
اما دیروز با رشد یکباره نزدیک به 200واحدی شاخص کل که از تاثیر نمادهای بزرگی مانند «اخابر»، «شپنا»، «وپارس»، «وامید»، «خساپا» و «وتجارت»، «وغدیر»، «وکار»، «ومعادن» و «فولاد» صورت گرفت میتوان دریافت که فعالان بازار به تمام بزرگان بازار نظر داشته و وجود صفهای خرید از دیگر نشانههای اقبال بازار سهام است که در این فصل برای بورس اتفاق افتاد.
سردرگمی در بازار خوب!
اما بهبود بازدهی بازار سهام در نهایت توجه عموم را به خود جلب کرده است. این توجه و اقبال در شرایطی که ضعف دانش مالی در بازار وجود دارد، منجر خواهد شد که تازهواردها به این بازار سردرگم شوند و این سوال که چه سهمی بخریم و از کجا شروع کنیم؟ در اذهان عموم مطرح میشود.
رشد قیمتها و عوامل موثر
اما کارشناسان بازار درباره رشد قیمتها و عوامل موثر بر این بازار نظرهای متفاوتی دارند.
در خصوص تاثیرپذیری بازار سهام از بازارهای جهانی، شاهین چراغی به خبرنگار ما گفت: رشد قیمتهای جهانی مس، فولاد و نفت به طور قطع بر بورس ما تاثیر میگذارد.
وی معتقد است که مثبت شدن قیمتها در بازارهای جهانی میزان بیشتری منابع مالی را به سمت بورس تهران سوق میدهد.
این کارشناس بازار سرمایه به مولفه دیگری در خصوص رشد بازار سهام اشاره کرد و گفت: پیام مقام معظم رهبری مبنی بر سرمایهگذاری در بورسها خود به تنهایی میتواند عامل بهبود و رشد وضعیت بازار باشد.
وی افزود: ما هیچ وقت اظهارنظر روشنی از سوی سران نظام در خصوص بازار سهام نداشتیم، اما این پیام میتواند مولفه بسیار خوبی برای افزایش توجه سرمایهگذاران به بورس و حلول یک دیدگاه مثبت برای سرمایهگذاری در این بازارها باشد.
چراغی خاطرنشان کرد: امسال، سال خوبی را برای بورس تجربه خواهیم کرد. این در حالی است که با تغییر نحوه محاسبه شاخص و ورود شرکتهای بزرگ در بورس که اثر آنها در بازار زیاد است، در روند شاخص کل نیز آثار مثبتی مشاهده خواهیم کرد.
برگشتپذیری شاخص
اما در این میان یکی دیگر از کارشناسان بازار سهام معتقد است که شاخص کل پس از سپری کردن رشدهای خود به حالت عادی باز میگردد. محمد مهدی ناسوتی فرد روند رشد شاخص را ادامهدار ندانست و به خبرنگار ما گفت: شاخص کل در این شرایط دوام نمیآورد و بحث اصلی در رشد شاخص به رشد قیمتهای جهانی در بازار برمیگردد.
وی تصریح کرد: در تعطیلات نوروز رشد 100دلاری قیمت جهانی بیلت فولادی و همچنین تعیین قیمت سنگآهن متناسب با قیمت فولاد به این موضوع منتهی شد تا نه تنها این موضوع بر تولیدکنندگان فولاد اثر بگذارد بلکه تامینکنندگان فولاد نیز از این بابت منتفع شوند.
ناسوتیفرد خاطرنشان کرد: نمادهای چادرملو، گلگهر، سرمایهگذاری امید، معادن و فلزات و ... همه به شکل مستقیم و غیرمستقیم به تغییر قیمتهای جهانی فولاد وابسته هستند و همانطور که از ابتدای سال جاری شاهد آن هستیم، همزمان قیمت این نمادها با هم به حرکت درآمد و شاخص کل عملا مثبت شد. وی ادامه داد: در قیمت مس نیز همین امر رخ داد و رشد قیمتهای جهانی ناخودآگاه روی بازار سهام اثر مثبت گذاشت.
مدیرعامل کارگزاری بهگزین افزود: این عوامل به همراه این مطلب که فروشندگان سهام در اوایل هر سال کمتر هستند، باعث رشد شاخص و قیمتها در بازار شد. این کارشناس گفت: از سوی دیگر نماد «اخابر» نیز در کنار دیگر سهام در رشد شاخص اثر گذاشت و بازار در مجموع وضعیت مناسبی را به خود گرفت.
وی خاطرنشان کرد: به طور قطع در صورت ادامه این شرایط، بازار باید کنترل شود و احساسات از بازار دور شود؛ چرا که تا الان بازار رشدهای خوبی را داشته و زمان آن رسیده که با آرامش بیشتری حرکت کند.
اعلام سودهای مطلوب از سوی شرکتها
در همین حال رضا بختیاری یکی دیگر از کارشناسان بازار به اعلام پیشبینیهای درآمد مطلوب از سوی شرکتهای بورسی اشاره کرد وگفت: با توجه به اینکه نرخ سود بانکی و اوراق مشارکت در مقایسه با بازدهی بورس عدد پایینی است، بنابراین ضمن مطلوب بودن وضعیت شرکتها و ورود بازیگران جدید به بازار، بازار سهام از استقبال بیشتری برخوردار است.
وی ادامه داد: حفظ قیمت نفت در بالای 70دلار در شرایط بحرانی سال گذشته و همچنین رشد قیمت جهانی فلزات نیز میتواند عامل رشد قیمتها در بورس باشد.
وی به سیاستهای ضد رشد در بخش مسکن اشاره کرد و اظهار داشت: رکود بازار مسکن و نبود سهام عمده دولتی برای واگذاری به بخش خصوصی و همچنین کمبود سهام در بازار جملگی باعث ایجاد یک نگاه مثبت در بورس تهران شده است.
تعادل تا اواسط هفته
از سوی دیگر یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه سال ۸۹ سالی به یاد ماندنی از نظر رشد برای بورس خواهد بود، گفت: ورود نقدینگی و صفهای سنگین خرید و رشد قیمت در بازارهای جهانی دو دلیل عمده رشد ۱۹۱ واحدی دیروز شاخص است.
مجید اصلی در گفتوگو با فارس درباره رشد 191 واحدی شاخص اظهار داشت: رشد خوب قیمت برخی کالاها از جمله مس و فولاد و روی در بازارهای جهانی طی هفته گذشته با توجه به تاثیرپذیری بازار سرمایه کشور از فلزات اصلی و «ورود نقدینگی» و «فشار خرید» دو دلیل عمده رشد شاخص بازار در نخستین روز کاری هفته بود.
وی درباره هیجانی بودن این رشد گفت: رشد در بازارهای جهانی کاملا منطقی بوده و با توجه به اینکه در زمستان سال گذشته بازار افت زیادی داشت، این رشد، افت در زمستان را خنثی میکند.
اصلی ادامه داد: این نکته را باید در نظرگرفت که بازار به سرعت به تعادل خواهد رسید، زیرا سرمایهگذاران به سود 10درصدی قانع بوده و دوباره فروشنده زیاد خواهد شد.
این کارشناس بازار سرمایه درباره پیشبینی بازار در روزهای آتی نیز خاطرنشان کرد: بازار تا اواسط هفته به تعادل خواهد رسید و پس از چند روز استراحت در هفته آینده با منطق بیشتری تحلیل و تصمیم خواهدگرفت.
اصلی یکی از دلایل رشد بازار در هفته گذشته را رشد قیمت بازار جهانی دانست، ولی خاطرنشان کرد: در هفته اول هر سال چون تعداد فروشندهها کم است، افرادی که به تعطیلات نرفتند و در تهران حضور داشتند، سهم خریداری میکنند.
به گفته وی، این روند در هفته سوم سال یعنی هفته جاری نیز با شدت بیشتری ادامه یافته، ولی در هفته آینده به تعادل میرسد.
این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: سهامداران باید در مورد تصمیمگیریهای خود برای خرید سهام تحلیل داشته باشند، زیرا در هفته اول کاری به دلیل عدم عرضه و صفهای خرید سنگین، سهامداران مجبور به خرید سهام کم پتانسیل و کم ارزش میشوند.
وی در پایان افزود: این مسائل باعث ایجاد حباب قیمتی خواهد شد، بنابراین نیاز است که سهامداران بر اساس تحلیل به خریداری سهم بپردازند.
ارسال نظر