فارس- رییس اداره نظارت بر ناشران بورسی سازمان بورس از اجباری شدن گزارش نمونه هیات‌مدیره به مجامع از ابتدای بهمن ماه خبر داد.

«امیر حمزه مالمیر» با اشاره به ابلاغ گزارش نمونه هیات‌مدیره شرکت‌های بورسی به مجمع سالانه اظهار داشت: براساس مصوبات موجود، همه شرکت‌هایی که از اول بهمن به بعد مجمع سالانه برگزار می‌کنند، باید نسبت به رعایت گزارش نمونه سازمان بورس اقدام کنند، در غیر این صورت مشمول موارد تخلفاتی می‌شوند.
وی ادامه داد: در گذشته هر شرکتی با تکیه بر هر چارچوب و سلیقه‌ای گزارشی را به مجمع سالانه‌ ارائه می‌داد که عمدتا از ساختار مناسبی برخوردار نبود، بدین منظور سازمان بورس اقدام به تهیه و تصویب گزارش نمونه‌ای کرد که باید مورد رعایت همه شرکت‌های بورس قرار گیرد.
به گفته مالمیر، علاوه بر اطلاعات مندرج در گزارش نمونه هیات‌مدیره به مجمع سالانه، شرکت‌ها می‌توانند اطلاعات اضافه‌تری نیز بدهند. هدف از ساماندهی گزارش‌های مجمع سالانه شرکت‌ها این است سرمایه‌گذاران ضمن اطلاع از وضعیت واقعی شرکت‌ها، از چند و چون سرمایه‌گذاری خود آگاه شوند تا بتوانند دید بورسی داشته باشند.از طرف دیگر با تکیه بر این گزارش نمونه، دیگر شاهد ارائه گزارش‌های حوصله بر و طولانی یا خالی از اطلاعات لازم نباشند.
همچنین مالمیر به لزوم ارسال اطلاعات شرکت‌های بورسی از طریق شبکه «کدال» اشاره کرد و گفت: در حالی به منظور اطمینان بیشتر از امکانات فاز دوم کدال، آزمایش‌ها ادامه دارد که تا قبل از پایان سال جاری، رویه ارسال کاغذی اطلاعات حذف می‌شود و اطلاعات شرکت‌ها با استفاده از امضای دیجیتال، فقط و فقط به صورت الکترونیکی دریافت می‌شود.
چرا گزارش هیات مدیره مهم است؟
بر اساس این گزارش، این اقدام در راستای رعایت مفاد مواد ۲ و ۷ دستورالعمل اجرای افشای اطلاعات شرکت‌های ثبت شده نزد سازمان بورس بوده و همه شرکت‌های بورسی که از اول بهمن سال جاری به بعد مجمع سالانه برگزار می‌کنند، موظفند گزارش فعالیت هیات‌مدیره به مجمع خود را مطابق نمونه تهیه و ارائه کنند.
براساس این گزارش‌، گرچه اطلاعات مالی مندرج در صورت‌های مالی شرکت‌ها به عنوان یکی از منابع عمده اطلاعات مالی برای بازار سرمایه تلقی می‌شود، ولی گزارش هیات‌مدیره به مجمع عمومی صاحبان سهام می‌تواند اطلاعات مهم و با اهمیتی را در تکمیل اطلاعات مندرج در صورت‌های مالی فراهم آورد.
از طرف دیگر گزارش هیات‌مدیره به مجمع می‌تواند به عنوان فرصتی برای هیات‌مدیره در جهت اطلاع‌رسانی در خصوص جنبه‌های مهم عملکرد خود به سهامداران باشد.
جایگاه قانونی گزارش
این در حالی است که مطابق ماده ۲۳۲ قانون تجارت (مصوب ۱۳۴۷) «هیات‌مدیره شرکت باید پس از انقضای سال مالی صورت دارایی و دیون شرکت را در پایان سال و همچنین ترازنامه و حساب عملکرد و حساب سود و زیان شرکت را به ضمیمه گزارش درباره فعالیت و وضع عمومی شرکت طی سال مالی مزبور تنظیم کند. اسناد مذکور در این ماده باید حداقل ۲۰ روز قبل از تاریخ مجمع عمومی سالانه در اختیار بازرسان گذاشته شود.»
همچنین بر اساس ماده 41 قانون بازار اوراق بهادار، سازمان بورس و اوراق بهادار موظف است ناشرانِ اوراق بهادار و کلیه ‌تشکل‌های فعال در بازار سرمایه را ملزم کند تا براسـاس استانداردهای حسابداری و حسابرسی ملی کشور، اطلاعات جامع فعالیت خود را انتشار دهند. ضمن اینکه مطابق بند 3 ماده 45 قانون بازار اوراق بهادار، «گزارش هیات‌مدیره به مجامع» از جمله اطلاعاتی است که شرکت‌های ثبت شده نزد سازمان بورس، مکلف به ارائه آن طبق دستورالعمل اجرایی سازمان هستند.
چرا گزارش نمونه آمد؟
در شرایطی تا پیش از این، هر شرکتی با تکیه بر هر چارچوب و سلیقه‌ای گزارش یک تا 500 صفحه‌ای به مجمع سالانه‌ می‌داد که این گزارش‌ها عمدتا از ساختار مناسبی برخوردار نبود. به همین دلیل سازمان بورس به منظور ساماندهی به این موضوع اقدام به تهیه و تصویب گزارش نمونه‌ای کرد که باید مورد رعایت همه شرکت‌های بورس قرار گیرد.
با توجه به الزامات قانونی فوق و نظر به خلاء ساختاری مشخص برای گزارش فعالیت و وضع عمومی شرکت‌ها و نیز پراکندگی زیاد در محتوا و نوع اطلاعات منتشره در این گزارش‌ها، سازمان بورس و اوراق بهادار در چارچوب وظایف و اختیارات خود و به منظور تامین نیازهای اطلاعاتی سرمایه‌گذاران، تدوین گزارش نمونه «فعالیت و وضع عمومی شرکت» را در دستور کار خود قرار داد و آن را تصویب و ابلاغ کرد.
این گزارش نمونه که پس از بررسی نمونه‌های گزارش هیات‌مدیره به مجمع شرکت‌ها در کشورهای پیشرفته تهیه شده بر پایه مفروضات دوگانه‌ای است.
اول اینکه، گزارش نمونه مورد مصوب سازمان بورس، برای یک صنعت خاص تهیه نشده و موارد افشای اطلاعات در این گزارش به گونه‌ای است که صنایع ۳۹گانه مختلف می‌توانند از سرفصل‌های مندرج در آن برای گزارش فعالیت و وضع عمومی شرکت بنا به مقتضیات صنعت مربوطه استفاده کنند.
دوم اینکه، در تهیه این گزارش، به افشای حداقل اطلاعات ممکن در قالب سرفصل‌های تعیین شده تاکید و از پرداختن به اطلاعات مربوط به شرایط خاص خودداری شده است. از این رو شرکت‌ها در موارد مربوط به شرایط خاص و با اهمیت یا تشخیص افشای اطلاعات بیشتر می‌توانند اطلاعات دیگری را خارج از محدوده‌های تعیین شده در گزارش نمونه افشا کنند.
نوآوری‌های گزارش جدید
براساس این گزارش، گزارش نمونه تهیه شده سازمان بورس دارای سه سرفصل شامل گزارش‌های فعالیت و وضع عمومی شرکت، گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی شرکت و صورت‌های مالی (ترازنامه، صورت‌های سود و زیان و جریان وجوه نقد و یادداشت‌های توضیحی) است.
این گزارش به ترتیب دارای عناوینی چون پیش گفتار، گزیده اطلاعات، پیام اعضای هیات‌مدیره، کلیاتی درباره شرکت، شرکت از منظر بورس، جایگاه شرکت در صنعت، محیط حقوقی شرکت، مروری بر عملکرد مالی و عملیاتی، فعالیت‌های مربوط به خدمات پس از فروش، اطلاعات مربوط به معاملات با اشخاص وابسته، اطلاعات مربوط به تعهدات مالی آتی، نظام راهبری، گزارش تجزیه و تحلیل ریسک، فعالیت‌های توسعه منابع انسانی، اقدامات انجام شده در خصوص تکالیف مجمع، پیشنهاد تقسیم سود و طرح‌های توسعه و اطلاعات تماس با شرکت است.
این در حالی است که در گزارش مورد نظر سازمان بورس برخی موارد از جمله شرکت از منظر از بورس، نظام راهبری، گزارش تجزیه و تحلیل ریسک و اقدامات انجام شده در خصوص تکالیف مجمع تازگی داشته و در گزارش‌های پیشین وجود نداشت.