«بورس» درخواست «خصوصی‌سازی» را اجرا نکند
اگر با دولت به جمع‌بندی نرسیم، بدهی خود را پرداخت می‌‌کنیم
ایسنا- عضو شورای عالی بورس اقدام سازمان خصوصی‌سازی مبنی بر ممنوعیت ۵ بازیگر بورس در عرضه‌های اصل۴۴ را غیرمنطقی دانست.

«محمدرضا پورابراهیمی» اطلاعیه جدید سازمان خصوصی‌سازی مبنی بر محروم شدن خریداران سهام بلوک‌های اقساطی دارای بدهی از خرید شرکت‌های دولتی گفت: نامه‌ای از سوی سازمان خصوصی‌سازی به سازمان بورس ارسال شده است مبنی بر اینکه شرکت‌هایی که درگذشته در خریدهای بلوکی شرکت کرده و اقساط مربوط به خریدها را پرداخت نکرده‌اند، از خرید بلوک‌های جدید سازمان خصوصی‌سازی محروم می‌شوند.
وی با بیان اینکه قاعده این کار غیرمنطقی نیست، افزود: چون اقساط پرداخت نشده، پس مسیر کار این است که از مراجع قانونی پیگیری شود و سازمان خصوصی‌سازی باید پیگیری‌های لازم را در این خصوص انجام دهد. وی افزود: اینکه در سیستم مکانیزه معاملاتی بورس، امکان اینکه فروشنده بگوید که به برخی افراد سهم نمی‌فروشم، قابل پذیرش نیست.
ضمانت تنها راهکار اجرایی
عضو شورای عالی بورس ادامه داد: راهکار منطقی این است که سازمان خصوصی‌سازی در زمانی که فروش سهم شرکت‌ها را انجام می‌دهد، ضمانت‌های لازم را از خریداران اخذ کند تا اگر خریداران تعهدات خود را ایفا نکردند با استفاده از اجرای ضمانت‌های فروش، این کار را انجام دهد. وی ادامه داد: علت عدم پرداخت تعهدات برخی شرکت‌ها به سازمان خصوصی‌سازی این است که به‌عنوان مثال سهم فولاد مبارکه از 600‌تومان به 190‌تومان رسیده که سود سهم را نیز کاهش داده است، بنابراین توان پرداخت کاهش یافته است. در این خصوص لازم است دولت و سازمان خصوصی‌سازی به این خریداران کمک کنند. وی ادامه داد: از سوی دیگر برخی از شرکت‌های بزرگ مانند شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی مطالبات سنگینی از دولت دارند که در مکاتبات اخیر با وزیر اقتصاد پیشنهاد شده است که مبالغ بدهی تهاتر شود و به دلیل اینکه موافقت اولیه آن طرح موضوع شد،‌ بنابراین شرکت‌ها در این راستا اقدام کردند که منجر به تاخیر پرداخت بدهی شد.
لطفا منطقی باشید
پورابراهیمی ادامه داد: راهکاری که سازمان خصوصی‌سازی پیش روی خود گذاشته است چندان منطقی نیست‌، گرچه باید در بازار ضوابط خرید و فروش رعایت شود تا اطمینان برای سرمایه‌گذاران و فروشندگان ایجاد شود. وی افزود: اگر ماهیت عرضه‌های بلوکی به این وسیله دچار اخلال شود، فرآیند بازار را نیز مختل کرده و عدم اطمینان در بازار ایجاد می‌شود که این امر با رویکرد سلامت و صحت معاملات در بازار سرمایه منافات دارد و باید طوری برنامه‌ریزی شود که این اتفاقات در آینده رخ ندهد. به گفته این عضو شورای عالی بورس، رویکرد محرومیت از عرضه خرید سهام شرکت‌ها، پاسخگوی مشکلات ناشی از عدم پرداخت مطالبات نیست و روش‌های دیگری وجود دارد که بهتر جواب دهد.
«شستا» بدهی‌هایش را تهاتر می‌‌کند
معاون مالی و اقتصادی شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی در مورد بدهی شستا به سازمان خصوصی‌سازی گفت: در «شستا» مذاکراتی انجام شده است که بدهی این شرکت به سازمان خصوصی‌سازی بابت رد دیون تهاتر شود، ولی اینکه سازمان خصوصی‌سازی نمی‌تواند این تهاتر را قبول کند، بحث دیگری است. وی درخصوص میزان بدهی «شستا» به سازمان خصوصی‌سازی گفت: از آنجا که هلدینگ «صبا تامین» خریداری سهام را انجام می‌‌دهد، پس اطلاعات دقیق در اختیار آن‌ها است. ولی بخش عمده‌ای از بدهی شرکت بابت خرید بلوک فولاد و مس است که پرداخت اقساط آن با تاخیر مواجه شده است، ولی «شستا» قصد ندارد که اقساط را پرداخت نکند.
دولت جواب ندهد، قسط را می‌‌دهیم
وی ادامه داد: چون با دولت مذاکراتی صورت‌گرفت که به دلیل مشکلات ناشی از نقدینگی، بدهی سازمان تامین اجتماعی با مطالبات از دولت تهاتر شود، این تاخیر ایجاد شد، ولی «شستا» مشتری بدحسابی نیست.
به گفته پورابراهیمی اگر با دولت به جمع‌بندی در این مورد نرسیم، تعهدات خود را ایفا می‌کنیم و در این مورد مشکلی وجود ندارد. ولی با تاخیری که با سازمان خصوصی‌سازی توافق شده، این اقساط پرداخت می‌شود.
همه چیز زیر سر «بحران مالی» است
وی خاطرنشان کرد: امیدواریم سازمان خصوصی‌سازی شرایط را درک کند، زیرا اگر بحران جهانی ایجاد نمی‌شد و قیمت‌ها افزایش می‌یافت قطعا هیچ بهانه‌ای برای عدم پرداخت اقساط وجود نداشت.
بورس درخواست خصوصی‌سازی را اجرا نکند
وی درباره اقدام سازمان بورس در خصوص نامه سازمان خصوصی‌سازی اعلام کرد: سازمان بورس نمی‌تواند به استناد نامه‌ای که سازمان خصوصی‌سازی ارسال کرده است، شرکت‌ها را از خرید ممنوع کند، زیرا شرکت‌ها با کدهای دیگری اقدام به خرید و فروش می‌کند.
وی اضافه کرد: موارد قانونی در سازمان بورس بر این مبنی وجود ندارد، مگر اینکه سازمان بورس موارد خاصی را تعیین کند و براساس آن درخواست سازمان خصوصی‌سازی را اجرا کند.