شروین شهریاری- بورس تهران پس از طی دو ماه روند مداوم نزولی سرانجام در هفته جاری تغییر جهت داد و سرمایه‌گذاران بازار را با چهره‌ای امیدوار راهی تعطیلات پایان هفته کرد.

رشد جالب توجه قیمت مواد خام در بازارهای جهانی و آرامش ایجاد شده در فضای سیاسی پیرو تعطیلات ژانویه از جمله عوامل مهمی بودند که در رشد ۵/۱‌درصدی شاخص بورس در این هفته نقش اساسی ایفا کردند. به نظر می‌رسد پس از طی یک دوره اصلاح قیمت سهام در بورس، اکنون بار دیگر خوش‌بینی‌ها بر سرمایه‌گذاران چیره شده است و البته رفتار کنونی بازار به خوبی با پتانسیل افزایش سودآوری شرکت‌ها (به ویژه در بخش وابسته به قیمت‌های جهانی) منطبق است.

مثبت‌های پرشمار

اکثر نمادهای مورد توجه بازار در هفته مورد گزارش شاهد روند افزایشی بودند. «آسیا» - نماد تازه وارد بازار- رشد بی‌وقفه‌ای را در این دوره شاهد بود که به‌رغم عرضه‌های معامله‌گران کوتاه مدت، هفته را با صف خرید مستحکمی به پایان برد.

بیمه آسیا با احتمال قیمت‌گذاری دو بلوک ۸‌درصدی در جلسه هیات واگذاری در روز شنبه مواجه است که می‌تواند تاثیرات مهمی بر روند معاملات سهم بر جای‌گذارد. تولید‌کنندگان متانول (پتروشیمی خارک و فن‌آوران) نیز روز گذشته در مدار مثبت قرار‌گرفتند. یک مطالعه اولیه نشان می‌دهد که در صورت ثبات قیمت محصولات در محدوده کنونی، دست‌یابی به EPS ا۳۰۰۰‌ ریالی در سال آینده برای «شخارک» محتمل خواهد بود. «شفن» نیز با امکان تعدیل مثبت حداقل ۵۰‌درصد نسبت به آخرین پیش‌بینی سود ۸۸ به دلیل افزایش قیمت فروش متانول مواجه است.

از دیگر نمادهای شاخص بازار در این هفته می‌توان به «فولاد» اشاره کرد که به‌رغم عرضه‌های حقوقی سنگین (احتمالا توسط مجموعه مهر) مورد توجه خریداران قرار داشت و ثبات قیمت‌ها و حجم ناچیز تقاضا در بورس کالا برای محصولات این شرکت در روز دوشنبه نیز نتوانست تاثیر منفی بر تصمیم خریداران برجای‌گذارد. با توجه به امکان صادرات محصولات، بازار راکد کنونی در داخل کشور نمی‌تواند تهدید جدی برای فروش محصولات مبارکه

تلقی شود.

مجمع پارسیان

بانک پارسیان در روز سه‌شنبه شاهد برگزاری مجمع فوق‌العاده جهت افزایش سرمایه بود. در این مجمع که با تصویب اختیار افزایش سرمایه از ۷۵۰‌میلیارد‌تومان به ۱۱۰۰‌میلیارد‌تومان همراه بود، فاز اول اجرای آن به میزان ۲۰‌درصد (تا سقف ۹۰۰‌میلیارد‌تومان) مورد موافقت سهامداران قرار‌گرفت.

از جمله اخبار مطرح شده در حاشیه مجمع می‌توان به پوشش ۳۷۰‌ریالی سود خالص شرکت در ۹ ماهه اشاره کرد که معادل ۷۵‌درصد بودجه سالانه است. همچنین حجم معوقات «وپارس» بین ۲۰ تا ۲۵‌درصد برآورد شد که بخش عمده آن به طبقه سررسید گذشته (تسهیلاتی که از تاریخ سررسید اصل و سود تسهیلات یا بازپرداخت اقساط بیش از ۲ ماه گذشته؛ ولی تاخیر در بازپرداخت هنوز از ۶ماه تجاوز نکرده است) اختصاص دارد. علاوه بر این، نسبت کفایت سرمایه کنونی بانک معادل ۶/۷ درصد است که یکی از توجیهات اصلی افزایش سرمایه اصلاح این نسبت و بازگشت آن به محدوده استاندارد بالای ۸ خواهد بود.

استراتژی متفاوت حقوقی‌ها

در تحرکات سرمایه‌گذاران حقوقی، ترجیحات متفاوت این نهادها برای سرمایه‌گذاری قابل تشخیص است. خرید سرمایه‌گذاری پارس آریان در نماد «دالبر» می‌تواند نشانه‌ای در جهت علاقه مندی مجموعه پاسارگاد به سهام دارویی تلقی شود. ‌گرایش مشابهی نیز در همین زمینه در صندوق بیمه روستاییان و عشایر (با خرید دارو سبحان و کوثر) دیده می‌شود.

مجموعه مهر اقتصاد در این روزها در نمادهای «کروی» و «خصدرا» فروشنده است و خریدهای عمده‌ای نیز از سوی این نهاد حقوقی تاثیر‌گذار مشاهده نمی‌شود. در نماد «البرز»، اشتیاق قبلی حقوقی‌ها به منظور جمع آوری سهام فروکش کرده است و خریدهای پرحجم جای خود را به کم تحرکی در سهامداران بالای یک‌درصد داده است.

در نماد «آسیا» نیز دولت کماکان به عرضه قطره‌چکانی سهام ادامه می‌دهد و بدین ترتیب می‌توان گفت استراتژی خصوصی‌سازی این شرکت به طور کلی متفاوت با عرضه‌های قبلی (که معمولا تقاضای بازار با عرضه مناسبی پاسخ داده می‌شد) بوده است.

توپ هدفمند کردن یارانه‌ها در زمین دولت

نمایندگان مجلس در هفته جاری پس از مباحثات مفصل سرانجام به نقطه مشترکی رسیدند که طی آن با پیشنهاد یکی از نمایندگان، تاسیس سازمان هدفمند کردن یارانه‌ها مورد تصویب قرار‌گرفت و بنا شد تا انعکاس آثار مالی آن در بودجه کشور به مانند سایر شرکت‌های دولتی انجام پذیرد.

بدین ترتیب به نظر می‌رسد نظردولت مبنی بر تفویض اختیار لازم در تنظیم منابع و مصارف این لایحه در قالب تاسیس سازمان جدید عملا تامین شده باشد.

البته سخنان وزیر اقتصاد مبنی بر ارائه بودجه ۸۹ بدون لحاظ کردن هدفمند کردن یارانه‌ها در کنار فرصت کم باقیمانده تا پایان سال برای ایجاد سازوکار اجرایی این لایحه، گمانه‌زنی‌هایی از عدم امکان اجرای آن از ابتدای سال آینده را ایجاد کرده است. بنابراین به روال هفته‌های قبل، کارشناسان اقتصادی برای تحلیل آثار هدفمند کردن یارانه‌ها باید کماکان منتظر انتشار جزئیات اجرایی لایحه

در آینده بمانند.