گروه بورس- ۵۳ شرکت بورسی همچنان سهام شناور آزاد تعیین شده در بازار اول و دوم را رعایت نکرده‌اند. به گزارش خبرنگار ما، در آخرین گزارش وضعیت سهام شناور آزاد شرکت‌های پذیرفته شده در بورس تا ۳۱ شهریور ماه، ۵۳شرکت بورسی، مقررات مربوط به سهام شناور آزاد را اجرا نکرده‌اند. بر این اساس از بین ۳۳۴شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ۱۶درصد این شرکت‌ها تا پایان شهریور ماه حداقل سهام شناور آزاد را رعایت نکرده‌اند.

سهام شناور آزاد شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هر سه ماه مطابق با روش تعیین شده در دستور العمل پذیرش اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران (مصوب یکم دی ماه ۱۳۸۶ هیات مدیره‌ سازمان بورس و اوراق بهادار) محاسبه می‌شود.

مطابق این دستورالعمل، شرکت‌هایی که در تابلوی اصلی بازار اول، تابلوی فرعی بازار اول و بازار دوم طبقه‌بندی می‌شوند باید به ترتیب حداقل ۲۰، ۱۵ و ۱۰درصد از سهام ثبت‌ شده آنها شناور باشد.

این در حالی است که مطابق با تبصره ذیل بند ۳ از ماده ۶ این دستورالعمل «هر یک از موارد زیر در صورتی که مجموعا بیشتر از مساوی ۵درصد کل سهام شرکت باشند، جزو سهام شناور تلقی نمی‌شود: سهام نگهداری شده توسط هر یک از سهامداران، سهام متعلق به سهامداران خانوادگی (اقوام نسبی درجه اول از طبقات اول و دوم) و سهام متعلق به اشخاص حقوقی هر گروه با مالکیت مستقیم یا غیرمستقیم.»

این در حالی است که در گزارش سه ماه نخست امسال ۵۴شرکت شرایط مربوط به سهام شناور آزاد را نداشتند و فقط یک شرکت تا دوره سه ماهه منتهی به شهریور ماه توانست با رسیدن به سهام شناور آزاد تعیین شده از این فهرست خارج شود.

بر این اساس ریخته‌گری که در پایان خرداد ماه معادل ۵درصد سهام شناور آزاد داشت، توانست تا پایان شهریور ماه سهام شناور آزاد این شرکت مطابق با مقررات شرکت‌های حاضر در بازار دوم، سهام شناور آزاد ۱۵درصدی را کسب کند. عدم تغییر در سهام شناور آزاد شرکت‌های بورسی برای رسیدن به حداقل‌های لازم در تابلوهای مربوطه نشان‌دهنده تحرک پایین سهام در بورس تهران است؛ این مساله در کنار عدم رعایت سهام شناور آزاد در شرکت‌های دولتی واگذار شده که به نوعی پیشروی بازار هستند، نمود بیشتری خواهد یافت. در بین شرکت‌هایی که سازمان خصوصی‌سازی طی سه سال اخیر واگذار کرده است، ۸ شرکت حداقل سهام شناور آزاد را ندارند. بر این اساس خصوصی‌سازی در مورد سه بانک دولتی واگذار شده همچنان حداقل سهام شناور آزاد را رعایت نکرده است؛ بانک ملت با ۱۵درصد سهام شناور آزاد، بانک تجارت با ۵درصد و بانک صادرات با ۱۰درصد سهام شناور آزاد هنوز نیازمند ۵درصد سهام شناور آزاد هستند تا شرایط حضور در تابلوی اصلی بازار اول را رعایت کنند. از سوی دیگر شرکت مخابرات، کشتیرانی، فولاد خراسان، سیمان دشتستان و پالایشگاه اصفهان نیز به ترتیب با ۱۰درصد سهام شناور آزاد در تابلوی اصلی بازار اول، ۵درصد سهام شناور آزاد در تابلوی فرعی بازار اول، ۱۰درصد سهام شناور آزاد در تابلوی فرعی بازار اول، ۵درصد سهام شناور آزاد در بازار دوم و ۱۵درصد سهام شناور آزاد در تابلوی اصلی بازار اول معامله می‌شوند که هیچ کدام مقررات مربوط به سهام شناور آزاد را رعایت نکرده‌اند. همچنین در خصوص ۶ شرکت واگذار شده از سوی سازمان خصوصی سازی مقررات مربوط به سهام شناور آزاد برای حضور در تابلوهای مربوطه رعایت شده است. ملی مس با ۲۰درصد سهام شناور آزاد، فولاد با ۳۰درصد، فولاد خوزستان با ۲۰درصد، آلومینیوم ایران با ۱۵درصد، حفاری شمال با ۱۰درصد و مپنا با ۱۰درصد سهام شناور آزاد حداقل میزان سهام شناور آزاد برای حضور در بازار خود را دارا هستند. بر اساس اطلاعات منتشرشده از سوی شرکت بورس اوراق بهادار، ۸ شرکت با تغییراتی در میزان سهام شناور آزاد خود مواجه شده‌اند. توسعه معادن روی ایران با ۱۰درصد افزایش در سهام شناور آزاد روبه‌رو شد.

سهام شناور آزاد «کروی» از ۶۰درصد به ۷۰درصد افزایش یافت. این در حالی است که سهام شناور آزاد در دو شرکت داروسازی سبحان و تولی‌پرس با ۵درصد افزایش همراه بود. بر این اساس سهام شناور آزاد داروسازی سبحان از ۲۵درصد به ۳۰درصد و در شرکت‌ تولی‌پرس از ۱۵درصد به ۲۰درصد افزایش یافت. از سوی دیگر سهام شناور آزاد ۴ شرکت بورسی با ۵درصد کاهش یافته است؛ سهام شناور آزاد آبسال از ۴۵درصدبه ۴۰درصد، تراکتورسازی ایران از ۳۵درصد به ۳۰درصد، فنرسازی زر از ۲۰درصد به ۱۵درصد و توس‌گستر از ۳۵درصد به ۳۰درصد رسیده است.