اصلاح ساختار مالی، «ایران‌خودرو» را زیان‌ده کرد

فارس- عضو هیات مدیره سازمان بورس، زیان‌ ایران‌خودرو را ناشی از اصلاح ساختار مالی این شرکت دانست.

«سید علی حسینی» گفت: از سال گذشته تاکنون جلسات و مذاکرات متعددی با مدیران ارشد سابق و وقت ایران‌خودرو برگزار کرده‌ایم و طی آن ضمن دریافت توضیحات، موارد و مشکلات این شرکت به مدیران منتقل شده است.

به گفته وی، سال گذشته این شرکت را از تابلوی اصلی بورس به تابلوی فرعی تنزل دادیم که مقاومت‌هایی هم صورت گرفت، اما با توجه به اینکه تابلوها و بازارهای مختلف بورس نشان‌دهنده ریسک شرکت‌ها هستند ما موظف بودیم که این کار را انجام و به بازار اطلاع دهیم که ریسک ایران‌خودرو افزایش پیدا کرده است. با این اوصاف سازمان اقدامات و اطلاع‌رسانی لازم را در خصوص ایران‌خودرو انجام داده است.

توافق ایران‌خودرو و سازمان حسابرسی

این مقام مسوول در سازمان بورس در واکنش به این سوال که روند کاهش سودآوری ایران‌خودرو و اعلام زیان ۱۷۷‌میلیارد‌تومانی در صورت‌های مالی حسابرسی نشده سال ۸۷ آن ناشی از چه عواملی است و آیا باور برخی افراد مبنی بر دستکاری صورت‌های مالی ایران‌خودرو صحت دارد یا خیر؟ پاسخ داد: در گزارش‌های سالانه و میان دوره‌ای ایران‌خودرو، بند شرط‌های متعددی وجود داشت که قاعدتا بازار و مخاطب باید با لحاظ کردن بندهای شرط، اطلاعات ایران‌خودرو را تحلیل می‌کرد. الان وضعیت به این شکل است که مدیران ایران‌خودرو به این نتیجه رسیده‌اند که با سازمان حسابرسی به توافق برسند تا یکسری هزینه‌ها را شناسایی و ذخیره لازم را بگیرند. به همین علت است که این شرکت وارد زیان (۱۷۷‌میلیارد‌تومان) شده است.

ایران‌خودرو برمی‌گردد

حسینی در برابر این سوال که آیا بعد از برگزاری مجمع سالانه ایران‌خودرو، امکان بازگشت این شرکت به بازار سهام وجود دارد؟ تاکید کرد: قطعا بازگشت ایران‌خودرو به بازار وجود خواهد داشت. حتی سازمان بورس برای شرکت‌هایی که مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت (اعلام زیان و معاف از مالیات) می‌شوند فرصتی را به شرط دریافت برنامه‌های اصلاحی آتی در نظر می‌گیرد تا نسبت به اصلاح ساختار اقدام کرده و سودآور شوند. براین اساس هر شرکتی که زیان‌ده شد یا مشمول ماده ۱۴۱ شد، بلافاصله از بورس حذف نمی‌شود.

صدرا شفاف‌تر می‌شود

عضو هیات مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار در رابطه با وضعیت صورت‌های مالی صدرا نیز توضیح داد: حسابرس این شرکت سعی کرد در سال جاری مشکلات اساسی و واقعی صدرا را در گزارش مربوطه ارائه کند و یادآوری و هشدار لازم را به مدیران و ناظران بدهد که اتفاق مثبتی بود.

حسینی ادامه داد: موضع ما در سازمان‌ بورس این است که باید برخی از بندها و شروط مهمی که ناشی از عدم توافق بین مدیران و حسابرس شرکت است، حل‌وفصل شود. از طرف دیگر طبق دستورالعمل پذیرش اگر شرکتی بندهای مشروط با اهمیتی داشته باشد که در درآمد و بدهی‌های شرکت اثرگذار است، باید رفع شود.

وی گفت: طبق این دستورالعمل، قبل از بازگشایی نماد صدرا قطعا از مدیران و مالکان صدرا خواهیم خواست، نسبت به رفع بندهای با اهمیت و اعلام اثرات آن در صورت سود و زیان و با توافق حسابرس اقدام کنند.

بازآفرینی شاخص‌های سابق

معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران بورسی سازمان بورس در پاسخ به این مطلب که برخی معتقدند در جریان استفاده از سیستم معاملات جدید در آذر سال گذشته شاخص بورس به نوعی دستکاری شده و تداوم روند گذشته وجود ندارد، پاسخ داد: چنین نیست و شاخص دستکاری نشده است.

به گفته وی، براساس تغییراتی که موقع بکارگیری سامانه جدید معاملات اتفاق افتاد ناچار بودیم یکسری از محدودیت‌ها را بپذیریم، اما با توجه به رفع برخی اشکالات و به‌روز شدن کاربران و همکاران، فرصت بیشتری برای لحاظ کردن نیازها مانند محاسبات شاخص و اصلاحات لازم به وجود آمده و کمیته شاخص با برگزاری جلسات منظم، اصلاحات لازم را مصوب کرده و به شرکت مدیریت فناوری نیز اعلام شده است. قرار است ظرف مدت دو سه ماه، این اصلاحات انجام شود.

حکایت ۱۵ اخراجی و شاخص

وی در برابر این سوال که آیا ۱۵ شرکت اخراجی از شاخص بورس و ارزش بازار نیز حذف شده‌اند یا خیر؟ پاسخ داد: براساس مصوبه سال ۸۴ شورای بورس، آن دسته از شرکت‌هایی که به تابلوی غیررسمی (تابلوی چهارم) منتقل شده بودند از شاخص بورس و ارزش بازار حذف شده‌اند، اما برخی از ۱۵ شرکت اخراجی مربوط به بازار دوم بودند که به دلیل ابلاغ مصوبه سازمان بورس درباره تجدید نظرخواهی معترضان، هنوز از محاسبات شاخص و ارزش بازار حذف نشده‌اند.

حسینی ادامه داد: اما به محض ابلاغیه مصوبه سازمان بورس، این دسته شرکت‌ها از محاسبات شاخص و ارزش حذف می‌شوند که تعداد اندکی را شامل شده و تاثیر محدودی در محاسبات دارند.

اوراق مشارکت ایران‌خودرو در راه است

در همین حال قائم‌مقام مالی ایران‌خودرو در مورد زیان‌ده شدن این شرکت گفت:‌به منظور حل مشکل بدهی ایران‌خودرو و بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار سه‌هزار‌میلیارد ریال اوراق مشارکت توسط این بنگاه اقتصادی منتشر خواهد شد.

«میرجواد سلیمانی» اظهار داشت: بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار و جهت حل مشکل بدهی ایران‌خودرو سقف اعتباری این شرکت‌ هزار‌میلیارد‌تومان افزایش یافت که ۵۰۰‌میلیارد‌تومان آن از طریق بانک‌ها، ۲۰۰‌میلیارد‌تومان از محل فروش دارایی ایران‌خودرو از جمله سهام بانک پارسیان و ۳۰۰‌میلیارد‌تومان بقیه نیز از طریق فروش اوراق مشارکت تامین خواهد شد.

وی همچنین در مورد نتایج بررسی توجیه فنی و اقتصادی رانا توسط ایران‌خودرو گفت: این بررسی‌ها در حال انجام است، ولی هنوز به نتیجه قطعی نرسیده‌ایم.