332شرکت در بورس تهران باقی ماندند

فارس - معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس از بررسی درخواست پذیرش ۱۵ شرکت اخراج شده از بورس و حذف قطعی این تعداد شرکت از بازار سهام خبر داد.

بالاخره بعد از گذشت حدود ۵۰ روز از ارایه کارت قرمز بورس به ۱۵ شرکت سهامی‌‌عام و درخواست مساعدت مدیران برخی از این شرکت‌‌ها برای بازگشت‌‌، مسوولان سازمان بورس بعد از بررسی همه جانبه تصمیم به حذف قطعی این تعداد شرکت از فهرست شرکت‌‌های بورسی گرفتند.

فرآیند حذف ۱۵ شرکت از بورس

اوایل خرداد ماه سال جاری هیات پذیرش اوراق بهادار به ریاست علی صالح‌آبادی رییس سازمان بورس تشکیل جلسه داد تا بعد از گذشت ۱۶ ماه از تصویب دستورالعمل ۶۱ ماده‌ای پذیرش اوراق بهادار در بورس تهران، برای دومین مرتبه نسبت به جابه‌جایی شرکت‌های بازار اول و دوم و حذف شرکت‌های غیرمنطبق با شرایط بوس اقدام کند.

این نشست با جابه‌جایی ۲۱ شرکت در بازارهای اول و دوم و تابلوهای اصلی و فرعی و مهمتر از همه اخراج ۱۵ شرکت شامل شرکت‌‌های گسترش صنایع انرژی آذرآب‌‌، لاستیک دنا‌‌، قند بیستون‌‌، تولیدی بهمن‌‌، ایران پویا‌‌، لاستیک البرز‌‌، پارس متال‌‌، سرمایه‌گذاری کارآفرین‌‌، صنایع مخابراتی راه دور‌‌، قند شیروان قوچان و بجنورد‌‌، قند قهستان، آلومینیوم پارس‌‌، نورد و لوله اهواز‌‌، ساسان و بهپاک با توجه به عدم احراز شرایط تداوم پذیرش از تالار شیشه‌ای همراه بود.

اما مدیران ۹ شرکت از ۱۵ شرکت یاد شده (شامل شرکت‌‌های گسترش صنایع انرژی آذرآب، پارس متال، صنایع مخابراتی راه دور ایران، قند قهستان، بهپاک، نورد لوله اهواز، ساسان، سرمایه‌گذاری کارآفرین و آلومینیوم پارس) بیکار ننشستند و براساس ماده ۴۶ و ۴۲ دستورالعمل پذیرش، توضیحات خود را به هیات پذیرش ارائه کردند و خواهان مساعدت سازمان بورس و بازگشت به تابلوی‌‌های معاملاتی شدند.

تعیین تکلیف اخراجی‌ها

درخواست بازگشت این ۹ شرکت و تصمیم گیری نهایی در خصوص تعیین و تکلیف ۶ شرکت دیگر در حالی ابتدا توسط اداره نظارت بر ناشران بورسی سازمان بورس بررسی شد که بعد از گذشت دو هفته‌‌، وضعیت نهایی ۱۵ شرکت اخراجی مشخص شد.

دراین باره سیدعلی حسینی معاون نظارت بر بورس‌ها و ناشران سازمان بورس‌‌، آخرین تصمیمات اتخاذ شده در خصوص ۱۵ شرکت اخراجی را اعلام کرد.

وی گفت: بعد از بررسی‌‌های جامع در خصوص وضعیت ۱۵ شرکت اخراجی و درخواست تجدیدنظر و بازگشت به بورس ۹ شرکت، مشخص شد که هیچ کدام از ۱۵ شرکت اخراجی شرایط بازگشت به بورس را ندارند و باید از فهرست شرکت‌‌های پذیرفته شده از بورس حذف شوند.

عضو هیات‌مدیره سازمان بورس در برابر این سوال که عمده دلیل عدم موافقت درباره بازگشت این شرکت‌‌ها به بورس چه بود؟ تصریح کرد: این شرکت‌‌ها با زیان انباشته برابر سرمایه اسمی‌‌مواجه بودند و از لحاظ سود آوری مشکل داشتند. از طرف دیگر پیش‌بینی می‌‌شد روند زیان آوری این شرکت‌‌ها در آینده نیز ادامه داشته باشد.

حسینی افزود: برخی از این ۱۵ شرکت فقط در روی کاغذ حضور داشتند و عملا فعالیتی نمی‌‌کردند.

به گفته وی گزارش حذف قطعی ۱۵ شرکت از بورس تهیه و نهایی شده و امروز مورد تصویب هیات‌مدیره سازمان بورس قرار خواهد گرفت.

فرجه یکساله

هر چند این ۱۵ شرکت به طور قطع از بازار سهام حذف شده‌اند، اما براساس ماده ۴۵ دستور العمل پذیرش اوراق بهادار در صورت تصویب هیات پذیرش اوراق بهادار در خصوص حذف قطعی شرکت‌‌ها از فهرست نرخ‌های بورس‌‌، هیات پذیرش می‌تواند قبل از لغو پذیرش اوراق بهادار حداکثر یک‌سال را برای انجام معاملات سهام شرکت‌‌های اخراجی در نظر بگیرد.

بورس میزبان ۳۳۲ شرکت

تا قبل از اخراج ۳۶ شرکت در خرداد ماه سال گذشته، کل شرکت‌های بورسی ۴۱۶ شرکت بود که با کسر ۳۶شرکت این آمار به ۳۸۰ شرکت رسید. اما با توجه به اخراج ۳۵شرکت دیگر و بازگشت ۲۴ شرکت به بازار دوم، ۳۴۴ شرکت در سال گذشته در بازار سهام حضور داشتند که با پذیرش و حضور شرکت‌‌هایی چون مخابرات‌‌، بانک ملت و... تعداد شرکت‌‌های بورسی در اسفند ۸۷ به ۳۴۶ شرکت رسید.

در حالی طی دو سال اخیر ابتدا ۳۶ شرکت و سپس ۳۵ شرکت دیگر از بورس اخراج شدند که با احتساب ورود بانک صادرات و حذف ۱۵ شرکت، تعداد شرکت‌‌های بورس تهران از ۳۴۷ شرکت سال جاری به ۳۳۳ شرکت رسید.