انتخاب هیات‌مدیره «مس» هم به تنفس کشیده شد

گروه بورس - علیرضا باغانی: عدم اجماع سهامداران حقوقی مس ایران بر سر ترکیب جدید هیات‌مدیره، دستور جلسه انتخاب هیات‌مدیره مجمع «فملی» را همانند مجمع گل‌گهر به تنفس کشاند.

به گزارش خبرنگار ما، در مجمع «فملی»، مجموعه تامین اجتماعی با جمع‌آوری ۱۹درصد رای قصد داشت یک کرسی از هیات‌مدیره مس را صاحب شود که به دلیل مقاومت ایمیدرو در برابر از دست دادن یکی از دو کرسی پیش‌بینی شده، انتخاب هیات‌مدیره مس به تنفس کشیده شد.

بنابراین گزارش، مجمع مس پس از تصویب صورت‌های مالی و تقسیم سود ۸۰تومانی به ازای هر سهم، ۶ شخصیت حقوقی شامل کارگزاری عدالت، پارس سوئیچ، ایمیدرو، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی، سرمایه‌گذاری معادن و فلزات و تامین اجتماعی را به عنوان کاندیداهای ورود به هیات‌مدیره شرکت معرفی کرد، اما از آن‌جا که همه این ۶شخصیت حقوقی شرایط ورود به هیات‌مدیره را برای خود محرز می‌دانستند، انتخاب هیات‌مدیره مس به جلسه‌ای دیگر موکول شد.

ابهام در رای ۳درصدی سایپا در مس، یکی از مواردی بود که موجب تنفس انتخاب هیات‌مدیره «فملی» شد، سهامی که هم ایمیدرو و هم تامین اجتماعی مدعی آن بودند.

ایرج اکبریه که به نمایندگی از ایمیدرو ریاست مجمع مس را برعهده داشت، نامه‌ای از روغنی رییس هیات‌مدیره سایپا داشت که طی آن رای ۳درصدی سایپا به ایمیدرو داده شده بود، در حالی که نماینده سرمایه‌گذاری سایپا در مجمع، خواستار محاسبه رای ۳درصدی این شرکت در آرای تامین اجتماعی بود.

ایمیدرو که مالک ۴/۲۱درصد مس است خواهان کسب دو کرسی در هیات این شرکت بود و برای رسیدن به این هدف بخشی از آرای سهام عدالت را نیز به دست آورده بود، ضمن این‌که در ظاهر قبل از برگزاری مجمع برای کسب ۳درصد سهام سرنوشت‌ساز سایپا با مدیران این مجموعه وارد مذاکره شده بود، اما ظاهرا این توافقات در روز مجمع زیرپا گذاشته شد و این میزان رای کلیدی در اختیار شستا قرار گرفت تا تامین اجتماعی بتواند با آرایی معادل ۱۹درصد، شرایط ورود به هیات‌مدیره چهارمین شرکت بزرگ بورس تهران را به دست آورد.

تامین اجتماعی به تنهایی ۸/۵درصد از سهام مس را در اختیار داشت و در ظاهرا براساس توصیه‌های صورت گرفته از سوی مقامات عالی آموزش و پرورش، رای ۵درصدی صندوق ذخیره فرهنگیان را نیز در اختیار گرفته بود، ضمن این‌که مجموعه مس از جمله صندوق بازنشستگی مس، سرمایه‌گذاری کارکنان ملی مس به اضافه صندوق بازنشستگی نفت و شماری دیگر از شخصیت‌های حقوقی بالغ بر ۶درصد رای را به تامین اجتماعی داده بودند، اما تامین اجتماعی برای ورود به هیات‌مدیره این شرکت بزرگ به ۳درصد سایپا نیز نیاز داشت، سهامی که ایمیدرو مدعی آن بود.

مقاومت در برابر ورود تامین اجتماعی به هیات‌مدیره مس، اعتراض خالق نماینده شستا را برانگیخت؛ به طوری که وی خواستار رای‌گیری کاغذی شد تا اثبات کند که شرکت متبوعش توانایی ورود به هیات‌مدیره «فملی» را دارد.

اما اکبریه نماینده ایمیدرو که همچنان معتقد بود رای ۳ درصدی سایپا در اختیار ایمیدرو است، خواستار تنفس اعلام شدن مجمع بود تا تکلیف این ۳درصد مشخص شود. در این شرایط نماینده کارگزاری عدالت که سهامدار ۹/۳۶درصدی مس به شمار می‌رود به همراه معادن‌و‌فلزات سهامدار ۹درصدی «فملی»، با پیشنهاد تنفس یک هفته‌ای در انتخاب هیات‌مدیره مس موافقت کردند.

در این حال خالق نماینده تامین اجتماعی به تنفس کشیده شدن مجمع مس را غیرقانونی دانست و خواستار رای‌گیری به صورت کاغذی شد.

وی در شرایطی که برای جلوگیری از خاتمه یافتن مجمع به محل هیات رییسه مجمع رفته بود، اظهار داشت: هیچ دلیل قانونی برای به تنفس کشیدن مجمع وجود ندارد چرا که رای سایپا مخدوش نیست و نماینده قانونی آن در مجمع حضور دارد و رای خود را به تامین اجتماعی داده است.

خالق که تلاش بسیار زیادی از خود نشان داد تا مانع تعویق انتخاب هیات‌مدیره مس شود، در نهایت با اظهارنظر حسابرس شرکت مواجه شد که (نقل به مضمون) وفق ماده ۱۰۴ قانون تجارت هرگاه تمام موارد در مجمع مورد تصویب قرار نگیرد، مجمع می‌تواند تنفس اعلام کرده و در زمانی که باید کمتر از دو هفته باشد، در مجمعی دیگر در این رابطه تصمیم‌گیری کند.

در این شرایط اکبریه اعلام کرد به پیشنهاد ایمیدرو، یکی از سهامداران عمده، و با موافقت سهامداران عمده دیگر از جمله عدالت، معادن و فلزات و ... انتخاب هیات‌مدیره در مجمع به مدت یک هفته تنفس اعلام خواهد شد.

اما نماینده تامین اجتماعی با این تصمیم مخالفت کرد و بار دیگر از هیات‌ رییسه خواست که به رای‌گیری کاغذی تمکین کرده و با این روش بدعتی در برگزاری مجامع شرکت‌های بورسی به وجود نیاورند. این درحالی است که از نظر نمایندگان ایمیدرو و سهام عدالت طبق قانون تجارت به تنفس کشیده شدن مجمع یکی از اختیارات قانونی سهامداران است.

اما مهمتر از اتفاقی که در مجمع روز چهارشنبه مس ایران رخ داد، واکاوی دلیل بروز این اختلاف نظر بین شخصیت‌های حقوقی دولتی و شبه‌دولتی که حتی دقایقی مجمع یکی از بزرگترین شرکت‌های بورسی را به تشنج کشید، حائز اهمیت است.

همه حرفه‌ای‌های بازار می‌دانند از آن‌جا که سهام عمده چنین شرکت‌هایی در اختیار شخصیت‌های حقوقی است، بنابراین آن‌ها قبل از برگزاری مجمع، برای این‌گونه تصمیم‌گیری‌ها جلسه‌ای موسوم به «پیش‌مجمع» برگزار می‌کنند، ولی در ظاهر قبل از برگزاری مجمع مس به دلیل تعطیلات غیرمنتظره هفته گذشته این جلسه برگزار نشد، در این میان برخی حقوقی‌ها جلسه‌هایی برگزار کرده بودند که تنها موضوع آن انتخاب هیات‌مدیره بوده است.

گفته می‌شود سرمایه‌گذاری معادن و فلزات که با صندوق بازنشستگی فولاد ۹درصد از سهام «فملی» را در اختیار دارد و با به دست آوردن بخشی از آرای ایمیدرو و دیگر شخصیت‌های حقوقی شرایط کسب یک کرسی از هیات‌مدیره مس را برای خود محرز کرده بود چند روز قبل از برگزاری مجمع مس از اعضای کنسرسیوم ۲۰درصدی مس که بعدها سهامشان در این شرکت به ۳۵درصد رسید برای شرکت در جلسه‌ای در روز چهاردهم تیرماه سال جاری دعوت می‌کند.

دستور این جلسه هم ظاهرا توافق بر سر افزایش سهم کنسرسیوم در هیات‌مدیره «فملی» به دو کرسی بوده است.

پیش از این کنسرسیوم ۲۰درصدی توانسته بود یک کرسی از هیات‌مدیره این شرکت را صاحب شود و پرویز کاظمی (مدیرعامل معادن و فلزات) به نمایندگی از کنسرسیوم مزبور وارد هیات‌مدیره مس شده بود.

پرویز کاظمی که نخستین وزیر رفاه و تامین اجتماعی دولت نهم بود، توانسته بود در مدت ۶ماهه حضور خود در هیات‌مدیره «فملی»، تقاضای استمهال اقساط خرید بلوک ۲۰درصدی مس را برای تمام اعضای کنسرسیوم از جمله سایپا، توسعه معادن روی، تامین اجتماعی، سرمایه‌گذاری ملی و ... مطرح و نهایتا پس از رایزنی‌های فراوان با وزیر صنایع و هیات‌ واگذاری موفق به دریافت استمهال ۶ماهه پرداخت اقساط توسط خریداران ۲۰درصد از سهام مس شد و حتی در آن زمان از مسوولان ذی‌ربط وعده استمهال بازپرداخت اقساط بلوک ۲۰درصدی را برای ۶ماه دیگر دریافت کرد.

ولی همه این اتفاقات در شرایطی رخ داد که برخی از اعضای کنسرسیوم راهی دیگر را در پیش گرفتند و در شرایطی که پرویز کاظمی فقط ۶ماه در هیات‌مدیره مس حضور داشت، خواهان تغییراتی در ترکیب هیات‌مدیره آتی مس شدند.

این طور شد که سایپا یک روز قبل از برگزاری جلسه معادن و فلزات یعنی در روز ۱۳ تیرماه تصمیم گرفت جلسه‌ای را با دستور بررسی انتخاب هیات‌مدیره مس برگزار کرده و از تمام اعضای کنسرسیوم تقاضا کند که در این جلسه حضور پیدا کنند.

براساس اخبار رسیده، در این جلسه که اکثریت اعضای کنسرسیوم ۳۵درصدی حضور داشتند، سایپا از اعضای حاضر خواست تا به او رای دهند تا بتواند یک کرسی از هیات‌مدیره مس را داشته باشد، اما در روز بعد از برگزاری این جلسه، معادن و فلزات که پیش‌تر این مدیرعاملش به نمایندگی از کنسرسیوم ۲۰درصدی در هیات‌مدیره «فملی» بود، خواستار اجماع آرای اعضای کنسرسیوم برای افزایش کرسی کنسرسیوم در هیات‌مدیره از یک کرسی به دو کرسی می‌شود.

رهبری معادن و فلزات در کنسرسیوم خریداران مس به زمان انجام این معامله بزرگ باز می‌گردد. در آن زمان معادن و فلزات سهام ۷درصدی در این کنسرسیوم داشت و هم به لحاظ میزان سهام و هم به جهت ارتباطی که با مجموعه مس و سهامداران آن داشت، از طرف اعضای کنسرسیوم به عنوان نماینده معرفی شد اما در همان زمان هم سایپا در ماجرای درخواست استمهال اقساط کنسرسیوم، خود به طور مستقیم وارد عمل شد و با سهام ۳درصدی که در مس داشت، سعی کرد در مقام لیدر یا نماینده رسمی کنسرسیوم ایفای نقش کرده و از اعضای کنسرسیوم برای بررسی این موضوع دعوت کرد.

حال در این شرایط باید منتظر ماند و دید که سرانجام سهام ۳درصدی سایپا چه می‌شود و آیا تامین اجتماعی هم مثل فولاد مبارکه می‌تواند از این فرصت به وجود آمده استفاده کرده و ورود خود به هیات‌مدیره چهارمین شرکت بورس را محرز کند و آیا صندلی ایمیدرو در هیات‌مدیره این شرکت به یک کرسی تقلیل می‌یابد؟