تعطیلات و رکود
شروین شهریاری
بورس تهران در هفته گذشته تجربه یک فضای نیمه تعطیل را داشت که طی آن جو رکود و کاهش حجم معاملات در بازار تشدید شد.

این در حالی است که فعالان بازار این روزها شاهد توقف نمادهای معاملاتی شرکت‌‌های بزرگ به منظور برگزاری آخرین گروه از مجامع سالانه در نیمه دوم تیرماه هستند. سهام گروه‌های مخابرات، بانکداری، خودرویی و برخی هلدینگ‌‌ها از جمله گروه‌‌هایی هستند که شاهد برگزاری مجامع مهم در اواخر مهلت قانونی خواهند بود.
تجربه تقسیم سود قابل توجه برخی شرکت‌‌ها در سال جاری انتظار برای تداوم این رویکرد در مورد مجامع باقیمانده را در سرمایه‌‌گذاران ایجاد کرده است، هرچند این مساله با تامین منافع کوتاه مدت سهامداران، افق بلند مدت فعالیت اقتصادی شرکت‌‌ها را در محیط کسب و کار کنونی با چالش‌هایی مواجه می‌‌‌کند. از سوی دیگر، روند قیمت‌‌ها در بازارهای جهانی در هفته گذشته بر مدار نزول قرار گرفت که شاخص‌ترین رویداد، عقب‌نشینی قیمت نفت از سطح ۷۰ دلاری است. با پیروی از این فضا، شاخص بورس‌‌ها و قیمت سایر فلزات نیز در مسیر کاهش قرار گرفته‌اند. وضعیت فعلی، گمانه زنی‌‌هایی از تقویت فرضیه W شکل بودن روند احیای اقتصادی را افزایش داده است. امری که در صورت تحقق می‌‌‌تواند باعث یک موج نزولی دیگر در بازارهای جهانی پیش از بازگشت به دوران رشد شود.
سیمانی‌ها در صدر
در بین سهام مثبت، قرار گیری برخی شرکت‌‌های سیمانی در صدر جدول، قابل توجه است. در این میان، براساس گزارش‌های سه ماهه موجود، واحدهایی نظیر بهبهان و کردستان موفق به صادرات حداقل ۲۰‌‌درصد از تولیدات خود شده اند. بازار پرکشش عراق زمینه مساعدی برای صادرات سیمان از کارخانجات غربی کشور را فراهم کرده است. هر چند با توجه به نرخ فروش سیمان صادراتی (کمتر از ۶۰ دلار) و احتساب هزینه حمل، تفاوت معناداری بین نرخ فروش داخلی و صادراتی سیمان در حال حاضر وجود ندارد.
«شتولی» از دیگر نمادهایی بود که در هفته گذشته با صف خرید مواجه شد. بر اساس اظهارات در مجمع سرمایه‌‌گذاری البرز(سهامدار عمده) این شرکت پس از مصرف موجودی‌های مواد اولیه گران قیمت در فصل زمستان و رکود نسبی بازار فروش، در حال حاضر شرایط بهتری را تجربه می‌‌‌کند.
«غدیر» و زاگرس
سهام سرمایه‌‌گذاری غدیر در هفته گذشته بازدهی منفی را در بورس ثبت کرد. این در حالی است که تولید آزمایشی واحد زاگرس 2 (به ظرفیت 65/1‌‌میلیون تن) آغاز شده است. کارخانه 3/3‌‌میلیون تنی زاگرس، بزرگترین واحد تولید متانول در جهان است که مالکیت 34‌‌درصدی آن براساس آخرین حکم مراجع قضایی در اختیار «وغدیر» است. در پیش بینی بودجه سال جاری غدیر (461 ریال به ازای هر سهم)، سودآوری پتروشیمی‌‌‌زاگرس با حدود 90‌‌درصد افت نسبت به سال مالی گذشته برآورد شده است که با توجه به وضعیت زاگرس و بازارجهانی متانول تخمینی محتاطانه است. گفتنی است در سال گذشته سود خالص غدیر از محل سرمایه‌گذاری در پتروشیمی‌ ‌‌زاگرس بیش از 11 تومان به ازای هر سهم بود که این رقم درپیش‌بینی سال جاری به محدوده یک تومان به ازای هر سهم کاهش یافته است.
«خبهمن» از دیگر نمادهای منفی هفته بود. این سهم در حالی با سود انباشته ۶۵۳ ریالی به ازای هر سهم خود در آستانه مجمع قرار گرفته که در سوی دیگر با مسائلی نظیر عدم اخذ ذخیره کاهش ارزش سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت (۱۹۰ ریال به ازای هر سهم شرکت اصلی و ۳۷۸ ریال به ازای هر سهم گروه) مواجه است.
بهران، غافلگیر می‌کند
گزارش ۱۲ ماهه حسابرسی شده نفت بهران حاوی تغییرات غافلگیر کننده ای نسبت به پیش بینی بودجه بود. بر اساس این گزارش، مطالبه ۹۵‌‌میلیارد تومانی سازمان حمایت از مصرف‌‌کنندگان و تولید کنندگان (۵۲۸ تومان به ازای هر سهم بهران) بابت گرانفروشی، در صورت قطعی شدن، عملا شرکت را با زیان انباشته در پایان سال مالی گذشته مواجه می‌‌‌کند. این درحالی است که شرکت تنها بابت ۴۰‌‌میلیارد تومان از این مطالبه، هزینه استثنایی در صورت‌های مالی شناسایی کرده و بدین ترتیب سود خالص هر سهم از ۳۴۴۴ ریال ( پیش بینی قبلی) به ۱۷۵۵ ریال کاهش یافته است. از سوی دیگر با توجه به مسائل مزبور، مجوز افزایش سرمایه ۱۰۰‌‌درصدی اخیر شرکت نیز از سوی سازمان بورس ابطال شده است.
بوعلی همچنان می‌فروشد
در هفته مورد گزارش، به علت حاکم بودن فضای نیمه تعطیل بر بازار سرمایه، تحرکات نهادهای حقوقی نیز به نحو قابل ملاحظه ای کاهش یافت. در این هفته سرمایه‌‌گذاری بوعلی در ادامه سیاست خود مبنی بر فروش سهام بورسی اقدام به عرضه سهام آذرآب کرده است. بوعلی، پنج‌‌درصد از «فاذر» را به بهای تمام شده ۲۹۲۴ ریال بازای هر سهم در اختیار دارد. بنابراین واگذاری‌های کنونی منجر به شناسایی زیان ناشی از فروش سرمایه گذاری‌ها برای بوعلی خواهد شد. در معاملات پرحجم «سفارود»؛ تنها نام شرکت تدبیرگران فارس و خوزستان به عنوان خریدار حقوقی عمده به چشم می‌‌‌خورد. در نماد «اخابر» کماکان تغییر مالکیت از حقیقی به حقوقی در جریان است. صندوق ب-پ نفت نیز در هفته گذشته اقدام به فروش سهام پتروشیمی‌‌‌خارک در آستانه مجمع این شرکت کرد که احتمالا به هدف کنترل نوسانات روزانه قیمت سهم صورت گرفته است.