دنیای اقتصاد- مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار در گفت‌و‌گو با خبرنگار دنیای اقتصاد،از ارائه پیشنهاد برای افزایش نقدشوندگی سهام در بازار خبر داد.استفاده از دامنه نوسان متفاوت در مراحل مختلف معاملاتی از جمله قبل از معامله (پیش‌گشایش) یا جلسه معاملاتی بازار یکی از پیشنهادهای ارائه شده است که به گفته وی، در این روش دامنه نوسان در عمل افزایش پیدا می‌کند و در یک روز می‌تواند به ۶درصد یا بالاتر نیز برسد. قالیباف در گفت‌و‌گوی اختصاصی با دنیای اقتصاد خبر داد

پیشنهادهای ۵گانه بورس برای افزایش نقدشوندگی بازار سهام

گروه بورس - علیرضا باغانی: مدیرعامل شرکت بورس اوراق بهادار از ارائه پیشنهاد برای افزایش نقدشوندگی سهام در بازار خبر داد.

حسن قالیباف‌اصل در گفت‌و‌گو با خبرنگار دنیای اقتصاد از این پیشنهادها به عنوان استراتژی بلند‌مدت بورس برای افزایش نقدشوندگی بازار یاد کرد و افزود: استفاده از دامنه نوسان متفاوت در مراحل مختلف معاملاتی از جمله قبل از معامله (پیش‌گشایش) یا جلسه معاملاتی بازار یکی از پیشنهادهای ارائه شده است بدان معنی که قبل از انجام معامله می‌توان یک محدوده نوسان برای یک نماد معاملاتی قبل از انجام معامله درنظر گرفت و یک نوسان هم برای جلسه‌ای که نماد معامله می‌شود، درنظر گرفته شود. به عنوان مثال یک نماد قبل از معامله می‌تواند ۳درصد دامنه نوسان داشته باشد و یک دامنه نوسان ۳درصدی هم در زمان انجام معامله برای نماد مزبور درنظر گرفته می‌شود.

دامنه نوسان افزایش می‌یابد

به گفته وی، در این روش دامنه نوسان در عمل افزایش پیدا می‌کند و در یک روز می‌تواند به ۶درصد یا بالاتر نیز برسد.

سخنگوی بورس استفاده از سازوکار توقف معاملات در جلسه معاملاتی را دیگر پیشنهاد ارائه شده برای افزایش نقدشوندگی بازار دانست و افزود: در این روش اگر اتفاق خاصی برای یک نماد در یک روز رخ داد آن نماد در این روز می‌تواند متوقف و سپس بازگشایی شود. او از افزایش دامنه نوسان برای شرکت‌های بزرگ به عنوان یکی دیگر از پیشنهادهای بورس تهران یاد کرد و ادامه داد: در این پیشنهاد اعلام شده که هر یک از شرکت‌های بورس براساس اندازه خود می‌توانند دامنه نوسان متفاوت داشته باشند و دامنه نوسان شرکت‌های بزرگ می‌تواند افزایش پیدا کند یا تغییراتی داشته باشد.

حرکت پله‌ای دامنه نوسان روزانه

وی با بیان این‌که حرکت پله‌ای دامنه‌نوسان در یک روز از جمله پیشنهادهایی است که ارائه شده، گفت: اگر در یک جلسه معاملاتی، سهمی معامله شده و حجم مبنای آن پرشود، دوباره می‌توان یک دامنه نوسان دیگر برای آن نماد تعریف کرد. در واقع این روش حرکت پله‌ای دامنه نوسان در یک روند برای شرکت‌هایی است که حجم مبنای آن‌ها پرشده است.

حجم مبنا هم تغییر می‌کند

قالیباف از تغییر حجم مبنا به عنوان پنجمین پیشنهاد شرکت بورس برای افزایش قدرت نقدشوندگی سهام در بازار نام برد و تاکید کرد: استراتژی ما در اجرای این روش‌ها حرکت آرام براساس وضعیت نمادها است و در واقع این اقدامات یک طیف به هم پیوسته محسوب می‌شود و باید همه این پیشنهادها به صورت گام به گام اجرا شود.

مدیرعامل شرکت بورس در پاسخ به این پرسش که چه مرجعی باید درباره این پیشنهادها تصمیم‌گیری کند؟ گفت: این پیشنهاد پس از تصویب هیات‌مدیره شرکت بورس به سازمان بورس ارائه خواهد شد و این سازمان باید در این زمینه تصمیم‌گیری کند.

دارندگان بلوک؛ مشکل بازارگردان‌ها

قالیباف از تلاش برای افزایش جذابیت بازارگردانی‌ سهام به عنوان یکی از اقدامات شرکت بورس یاد کرد و افزود: پس از آنکه شرایط جدید بازارگردانی سهام از سوی سازمان بورس اعلام شد، عملیات بازارگردانی نتوانست در بازار جایگاه خود را داشته باشد که یکی از دلایل عدم استقبال از بازارگردانی با شرایط جدید هم نگرانی بازارگردان‌ها از فروش سهام از سوی دارندگان بلوک بود. وی گفت: برای بازارگردانی تجربه دنیا باید مورد بررسی قرار گیرد و باید دید که آیا در فرآیند بازارگردانی، دارندگان بلوک هم می‌توانند به عرضه سهام بپردازند. بنابراین این موضوع در حال بررسی و مطالعه کارشناسی است، اما با همین شرایط موجود اخیرا درخواست بازارگردانی در نماد با شرایط جدید واصل شده است.

سرانجام فیوچرز سهام و طلا

وی در پاسخ به این پرسش که سرانجام فیوچرز سهام و طلا در بورس و اوراق بهادار چه شد؟ گفت: فیوچرز سهام و صندوق‌های قابل معامله از سوی شورای بورس مصوب شده و ما در حال تدوین آیین‌نامه‌های پذیرش هستیم ضمن این‌که معاملات فیوچرز نیاز به نرم‌افزار جدیدی هم دارد. از طرفی دیگر اوراق آتی سهام پیچیدگی‌های خاص خودش را دارد و نرم‌افزار ATOS قابلیت معاملات آتی را ندارد و در مجموع تدوین مقررات و تهیه نرم‌افزار دو اقدامی است که در راستای راه‌اندازی فیوچرز سهام و طلا و صندوق‌های قابل معامله (ETF) در بورس در حال انجام است.

«حفاری» می‌آید

سخنگوی بورس از حفاری شمال به عنوان چهارصدوپنجاه و یکمین شرکتی یاد کرد که به زودی وارد بورس تهران می‌شود و افزود: شرکت حفاری شمال با نماد «حفاری» قبل از برگزاری مجمع شرکت و قبل از پایان تیر در بورس عرضه می‌شود و در گروه جدیدی تحت عنوان گروه فعالیت‌های خدمات جنبی استخراج نفت و گاز به استثنای بررسی‌های اکتشاف، قابل معامله خواهد بود.

وی گفت: پیش از این دو نماد «حفاری» و «صحفار» برای حفاری شمال در بورس درنظر گرفته شده بود که پس از بررسی‌های فراوان مقرر شد که سهام حفاری شمال در گروهی جدید و با نماد «حفاری» در بورس تهران درج شود.

وی در مورد عرضه‌های بعدی بورس گفت: سه شرکت بیمه آسیا، البرز و دانا در حال پذیرش در بورس هستند که بیمه آسیا از همه این شرکت‌ها جلوتر است و احتمالا بعد از حفاری شمال در بورس عرضه می‌شود.

بیمه آسیا پس از حفاری

وی در برابر این سوال که با توجه به پیچیدگی‌هایی که صنعت بیمه دارد، عرضه اولیه این بیمه دولتی در بورس را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ گفت: برای ورود بانک‌ها هم پیچیدگی وجود داشت و ما برای صنعت بانکداری در بورس، میز پذیرش بانک‌ها را دایر کردیم ولی از آن جا که صورت‌های مالی بیمه‌ها دارای پیچیدگی‌های خاصی است، قصد داریم که ضمن دایر کردن میز بیمه‌ها در بورس یک دوره آموزشی هم برای فعالان بازار برگزار شود تا معامله‌گران با دید بازتری نسبت به خرید سهام و بیمه‌ها در بورس اقدام کنند.

«رفاه»، خارج از بورس!

وی از سیمان فارس‌نو به عنوان دیگر شرکتی یاد کرد که در آینده‌ای نزدیک پس از برگزاری مجمع سالانه وارد بورس تهران خواهد شد و ادامه داد: شرکت‌های نفت پاسارگاد، نفت ایرانول، بانک پاسارگاد و بیمه معلم هم دیگر شرکت‌هایی هستند که مراحل پذیرش در بورس را طی می‌کنند، ضمن این‌که فروشگاه‌های زنجیره‌ای رفاه هم در این لیست پذیرش قرار داشت که به دلیل وجود خریدار بلوکی امکان واگذاری آن در خارج از بورس وجود دارد.

سخنگوی بورس در مورد عرضه سیمان فارس‌نو توضیح داد: عرضه سهام این شرکت به بعد از برگزاری مجمع آن موکول شده و عرضه اولیه آن هم در سطح ۵درصد و در نهایت ۱۵درصد است و برای این عرضه هم احتمالا تعهد یک ساله بازارگردانی گرفته خواهد شد.

قالیباف در برابر این سوال که آیا به نظر شما درآمد ۵هزار میلیارد تومانی دولتی از ناحیه خصوصی‌سازی امسال محقق خواهد شد؟ گفت: امیدواریم که این درآمد پیش‌بینی شده با عرضه سهام هلدینگ‌هایی همچون ملی صنایع پتروشیمی، شرکت ملی گاز، ایران‌ایر و بسیاری از شرکت‌های دیگر محقق شود.

وی در تشریح عملکرد بورس در فصل بهار گفت: شاخص‌های مختلفی برای بررسی عملکرد بورس وجود دارد و البته سود را نباید با عملکرد اشتباه گرفت و شاخص‌های بررسی عملکرد بورس شامل فعالیت سهامداران، ارزش بازار، ارزش معاملات و دفعات معامله و ... است.

افزایش ۲۰درصدی ارزش بازار

وی ارزش جاری بازار در ابتدای امسال را ۴۴۸هزارو ۹۵۵میلیارد ریال ذکر کرد که اکنون به رقم ۵۴۱هزار میلیارد ریال رسیده است که البته رشد ۵/۲۰درصدی ارزش بازار با احتساب ورود دو بانک تجارت و صادرات در بورس بوده است.

اگر بسته تغییر کند ...

مدیرعامل شرکت بورس از رشد ۱۶درصدی شاخص در بهار به عنوان یکی از ملاک‌های عملکرد مناسب بازار در سه ماهه اول سال یاد کرد و گفت: میانگین P/E سهام نیز از عدد ۸۴/۳ به عدد ۸۸/۴ مرتبه رسیده است که دلایل آن را هم می‌توان در فصل برگزاری مجامع، تقسیم سود نقدی شرکت‌ها، افزایش قیمت سهام، اخبار مثبت در بازار کالا، افزایش قیمت فلزات و نفت و بسته سیاستی بانک مرکزی یاد کرد که البته اگر سیاست‌های درنظر گرفته شده در بسته سیاستی تغییر کند، می‌تواند برای بازار سهام مخاطره‌آمیز باشد.

وی گفت: دفعات انجام معامله در ۳ماه اول امسال نیز به نسبت مدت مشابه سال قبل از ۴۷۲هزار دفعه به ۶۷۶هزار مرتبه رسیده که رشد ۴۳درصدی را نشان می‌دهد.

عکس: آکوسالمی